Dodaj do ulubionych

Komplet badań tarczycy- prośba o interpretację

26.09.19, 21:40
Witam. Diagnozuję się "na własną rękę". Z moich objawów mogę wymienić przede wszystkim tragiczne wypadanie włosów, no i problemy ze snem, niepokój, a w efekcie zmęczenie. Podejrzewałam że mogą to być hormony więc zrobiłam badania:

TSH- 1,66
FT3- 3,4 (44,62% z normy 2,57- 4,43)
FT4- 1,11 (23,38% z normy 0,93- 1,70)
anty TPO- 14,0 (norma 0-34)
antyTG- 23,33 (norma <115)
Ferrytyna- 66,7 (norma 13-150)

USG tarczycy:
Płat lewy 13×10×32mm (2,35ml)
Płat prawy 14×12×32mm (2,92ml)
Łącznie objętość 5.27ml
"Gruczoł nieco niejednorodny, bez jednoznacznie wyodrębniających się zmian ogniskowych. W górnych częściach szyi odczynowe węzły chłonne do ok. 15mm".

Czy sądzicie że to Hashimoto? Tarczyca mała ale przeciwciał malutko. Czy możliwe że zjadło ją coś innego niż Hashimoto? Ferrytyna i hormony chyba całkiem dobrze wyglądają? A ja zaraz wyłysieję... nie wiem co robić. Pomożecie to zinterpretować...?

Edytor zaawansowany

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka