Dodaj do ulubionych

Podejrzenie Hashimoto i anemii

01.10.19, 13:04
Dzień dobry,

od 7 lat czuję się jak zdechlak, ciągle zmęczona i senna, czasami ledwo funkcjonuje, bóle głowy, mięśni, stawów, rąk i nóg, bardzo niskie cośnienie. Ale najgorsze jest zmęczenie, po pracy głownie śpię - nie mam sił na życie.
Pielgrzymki od lekarza do lekarza, ale każdy rozkładał ręce bo wyniki w normie, czyli dobre. Skierowano mnie do reumatologa kilka lat temu - wykryto ANA. Corocznie badam, wahania miedzy 1:320 a 1:80. bez znaczenia klinicznego usłyszałam.
Endokrynolog po raz pierwszy zlecił mi badania z 6 lat temu, usg i wszystkie wyniki w normie. Od tamtej pory zapobiegawczo raz na rok, dwa, badam tarczycę. Usg jak najbardziej w normie. Dwa razy wyszły mi przeciwciała ATG ponad 200. Kolejny endokrynolog powiedział, że póki TSH w normie, to nic z tym nie zrobimy. mamy czekać, aż coś się rozwinie i już... A ja ledwo żywa, ledwo funkcjonuję.
Ostatnio naprawdę ze mną źle - senność ogromna, zmęczenie nawet po całej nocy snu, bóle nóg i rąk, włosy lecą na potęgę. Wkurzyłam się, po raz kolejny zrobiłam badania tarczycowe na własną rękę, do tego badania w kierunku anemii.

Moje wyniki są następujące:
TSH - 1,3 (norma 0,55-4,78)
FT3 - 3,60 (norma 2,30-4,20)
FT4 - 1,35 (norma 0,89-1,76)
ATG - 204 (norma 0-60)
ATPO - 455 (norma jw.)

Żelazo - 73 (norma 50-170)
Ferrytyna - 10 (norma 10-291)
Transferyna - 239 (norma 250-380)

Morfologia:
Leukocyty - 5,54 (norma 4,0-10) dodatkowo niedobór mieloperoksydazy występujący od kilku lat;
Erytrocyty - 4,28 (norma 4,2-5,2)
Hemoglobina - 12,6 (norma 12-16)
Hematokryt - 38,7 (norma 37-47)
Płytki krwi - 284 (norma 150-400)

W romazie automatycznym leukocytów:
Neutrocyty - 52 (norma 55-70)
Limfocyty - 44 (norma 20-40)
Bazocyty - O (norma 0,5-1)

Powyższe wartości jedynie się wyróżniają w tym rozmazie.

Proszę Was o pomoc. Jestem już umówiona do lekarza POZ, na usg tarczycy i do endokrynologa. Ale już mi cięzko wierzyć, w to co mówią. jak również mam dość patrzenia na mnie jak na wariatkę.

Edytor zaawansowany
  • henryann 03.10.19, 20:10
    Byłam u lekarza rodzinnego - oczywiście zbagatelizował wyniki ferratyny bo żelazo w normie.
    Na USG bez żadnych zmian, wszystko super i ładnie, radiolog dodał, żeby przeciwciałami się nie przejmować...
  • agnieszka_ania75 04.10.19, 11:35
    Jest coś takiego jak ukryta anemia, tzn, morfologia jest jeszcze ok, ale ferrytyna już nisko i może wyjść w wynikach później.
    Raczej nikt ci żelaza nie przepisze w dużych dawkach, ale ładnie można sobie podnieść tym bez recepty - tylko szukaj takie, które się dobrze wchłania i nie będziesz miała po nim dużych bóli brzucha, nie polecam dlatego na pusty żołądek.
    Tylko rób przerwy i badaj się co jakiś czas. Żelazo w nadmiarze również jest szkodliwe i dlatego lekarze niechętnie je przepisują, chyba, że już w morfo ci wyjdzie anemia.
    Dodatkowo sok z pokrzywy - mi czasem bardziej pomaga niż samo żelazo. U mnie jeszcze kwas foliowy i wit. b 12.
    Jak to wyrównasz i nadal będzie niefajnie sprawdź sprawę z cukrem i magnez.
    " bóle nóg i rąk" ja mam tak od braku żelaza, ale też od braku wit. D.
    niskie ciśnienie też mam od lat = współczuję
    a badałaś kiedyś kortyzol?
    poczytaj tez o dietach autoimmuno - może warto spróbować?
  • laura.phys 04.10.19, 19:27
    Powiem ze czytam znów typowy opis przypadku osoby z hashioto, której wyniki tarczycowe są w „normie”.

    Ja bym zaczęła od leczenia hashimoto i uzupełnienia niedoborów. Prócz badań w których obecne są przeciwciała tarczycowe zbadała bym poziom b12, d25oh i poszła do neurologa na badanie w kierunku tezyczki. Z wynikami do endokrynologa. Warto wiedzieć jakie są poziomy tych witamin przed suplementacja.
    Poza tym istnieje w przyrodzie taki pierwiastek jak selen, a niedobór selenu koreluje z przeciwciałami tarczycowymi. Warto poczytac.
    Suplementacja żelaza musi być monitorowana bo żelazo w nadmiarze jest toksyczne. Poszukaj lekarza który ma wiedzę na temat suplementacji zelaza a ewentualnych niedoborów kofaktorow, witamin B itd.
    Jesteś na jakieś diecie, która powidowalaby niedobór zelaza?
  • henryann 04.10.19, 20:41
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Generalnie jestem osobą bardzo szczupłą - 53 kg przy 170 cm wzrostu. Waga waha się między 50 a 53 kg.
    Jem dosyć mało. Tak od dzieciństwa, ale nie głodzę się. Jem warzywa, owoce, orzechy, mięso, slodycze. Wszystko oprócz owoców morza :p
    Dwa lata temu robiłam B12 - wynik był w połowie normy. Natomiast D3 - zdecydowany deficyt... Badań nie powtarzałam bo to jednak koszta. A ja i tak większość badań robię prywatnie.
    Mam niedługo wizytę u endokrynologa.
    Do moich objawow mogę doliczyć również świąd skóry, czasami bardzo silny.
    Mam również stwierdzony zespół PCO.
  • laura.phys 05.10.19, 17:16
    policystyczne jajniki -> zespoł metaboliczny-> insulina , możesz poczytac w necie np w Wikipedii.

    Suplementujesz witamine d ?
    Byłaś na konsultacji u jakiegoś reumatologa?
    W jakim labie wykonywałas ANA?
    I tak mi się skojarzyło bo ktoś inny na forum pytał, Badalas się w kierunku celiakii?

    Świat skory u mnie jest objawem za małej dawki hormonu, ale mogą wchodzić w grę inne problemy np z nietolerancja pokarmowa, niedobór d , alergia wątroba w ogólności i pewnie kilkaset innych powodów. Co na to twój lekarz?
  • henryann 07.10.19, 07:55
    Biorę witaminę d, vigantoletten 1000, w sumie stwierdzenie biorę to za dużo powiedziane - raz łyknę, a raz nie.
    Byłam u dwóch rematologów (prywatnie i na nfz), każdy kazał kontrolować ANA. Nie kwalifikuję się do żadnego leczenia bo miano ANA jest niskie 1:80, 1:320.
    Badania zawsze robię w Alabie.
    Na celiakię nigdy sie nie badałam.
    Te 6 lat temu endokrynolog zleciła mi zrobienie krzywej insulinowej, wyszła w porządku.
  • laura.phys 07.10.19, 20:50
    1000 to dawka dla niemowlaka i taka dawka napewno nie wyjdziesz z niedoboru.

    Poszukaj dbrego lekarza, ktory ustawi tobie hormony i zaleci odpowiednia dawke witaminy D.

    Moge zapytac jaki masz poziom D?
  • henryann 08.10.19, 07:57
    Witamina D - 5,35 ng/ml

    mam deficyt bo jest on następująco określony <10 ng/ml.

    Badanie sprzed dwóch lat.

    Witamina b12 - 278 przy normie od 211 do 911. Myslałam, że wynik mam wyższy, no cóż.
  • agnieszka_ania75 08.10.19, 10:25
    B12 masz za nisko, warto uzupełnić
    a wit. D to to jeśli nadal masz tak nisko - masakra
    warto sprawdzić jej poziom aktualnie, ale większość i tak ma deficyt, może lepiej trochę pouzupełniać większą dawką najpierw?
    myślę, że bezpieczna jest 4 tys. na teraz i zbadać za jakiś czas, ale najlepiej pogadaj z lekarzem!!!!
    --------------------
    badanie są drogie - wiem, bo też prywatnie większość robię
    wit. D może zlecić ci endo, cukrowe sprawy lekarz POZ
    szukaj promocji - podzwoń po różnych punktach, czasem szpitale mają taniej wit.d w pakiecie niż osobno (u mnie np. jest za 60 zł w jednym z pakietów, w innym sama wit. d za 50 zł, a w innych zdzierają)
    trzeba szukać
    obecnie jest promocja w diagnostyce - pakiet na cukier tsh i wit.d - to nie jest reklama smile
    ps. ostatnio wpadłam na art. dlaczego wit. d się nie wchłania - braki w magnezie - warto też uzupełniać

  • laura.phys 08.10.19, 15:35
    B12 kiepsko ale d to Iuz rekord forum chyba. Tego nie można tak zostawić, zgłoś się do lekarza po odpowiednia dawkę d.
  • henryann 09.10.19, 11:18
    Tak, zrobię. Zbadam poziom tych witamin przed wizytą u endo,

    Najgorsze jest to, że pokazywałam te wyniki lekarzowi POZ. Stwierdziła, że no połyka sobie Pani jakąś witamine d i już. Ale jaką dawkę i jak często już się nie dowiedziałam.

    Jestem strasznie wkurzona, tak olewana przez lekarzy. Byc może juz dawno bym wyszła z tego stanu, a tak dobre kilka lat przespałam z braku sił.
  • laura.phys 09.10.19, 15:00
    Kup sobie witaminę d w postaci kapsułek olejowych i do tego łyżka tranu.
    Witaminę b12 tez możesz próbować uzupelnicdoustnie, chociaż bardziej efektywnie jest przyjmować w zastrzykach - to jednak wymaga znalezienia lekarza.
    witaminę d traktuj jak prehormon, bo jest intotna w wielu procesach z udziałem hormonów.
  • henryann 15.10.19, 08:06
    Byłam u endokrynologa. Diagnoza to Autoimmunizacyjna choroba tarczycy w stadium eutyreozy i niedobór witaminy D3.

    Co do feratyny, transferryny i zelaza - wszystko w porządku, lekarz nie stwierdza anemii. Powiedziała, że dobrze iż ferrytyn jest taka niska bo jest to białko zapalne. Z kolei przy anemii transferyna byłaby wysoka, a nie poniżej normy. Dodatkowo w rozmazie erytrocytów wszystko jest w porządku.

    Zaleciła mi witamine d3 vigantolletten 2000 - dwa razy dziennie po 1 jednej tabletce oraz selen 200 jeden raz dziennie.

    Stwierdziła, że mam za niski poziom kortyzolu - nie mam przy sobie wyników, ale robiony rano wynosił ok. 7.
    Teraz mam zrobić kolejne badania kortyzolu, dodatkowo ACTH, sód i potas.

    Jest tez mowa o przyjmowaniu najmniejszej dawki euthyroxu.

    Ale póki co badania. Gdy wynik znowu będzie niski, diagnostyka zostanie pogłębiona.
  • laura.phys 16.10.19, 07:51
    mysle ze dobrze ze lekarz doradza wieksza dawke d i ze dostalas selen. kortyzol faktycznie bardzo niski trzeba to zbadac dokladniej bo moze byc tez choroba Addisona z autoimmunologii. zrobilabym tez krzywa insulinowa i glukozowa na nastepna wizyte i poziom b12.

    co do ferrytyny to jest to bialko zapalne ale np moja hematolog zawsze mowila ze jak ferrytyna jest na poziomie ok 35 to wstarczy, a ty masz 10-to juz malo. moze masz jeszcze inny problem z wiazaniem zelaza.
  • laura.phys 16.10.19, 07:52
    uzupelniasz b12? moze tu jest problem.
  • henryann 16.10.19, 10:58
    Robiłam sobie badania b12 i witaminy D przed wizyta u endokrynologa.

    Witmina d - 15
    witamina b12 - ok. 370

    Normy identyczne jak podawałam wyżej.

    Endokrynolog do b12 się nie przyczepiła. Jedynie do witaminy d3.
  • milaemalka 17.10.19, 23:34
    Objawy anemii są podobne do objawów niedoczynności.Wyglada mi na to,że masz problemy z niedoborem żelaza.Ferrytyna jest jeszcze w normie ale to jednak dól normy Zrobiłabym jeszcze badanie wit B12

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka