Dodaj do ulubionych

Po wizycie u "specjalisty" i ocena wyników

01.10.19, 22:24
Witam wszystkich na Forum! W 2006r. stwierdzono u mnie Hashimoto, do dziś Anty-TPO są ok. 150, Anty-TG obecnie w normie. Jestem po 40 ce i mam przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników już kilka lat temu. Moja tarczyca jest w zaniku przez przewlekłe zapalenie i Hashimoto i od bodajże 2 lat nie pracuje. Przyjmuje Letrox lub Euthyrox 50.
Przez ostatni rok nasiliły mi się bardzo bóle kostne-stawowe, bolą mnie kolana, łokcie, kręgosłup szyjny. Ponieważ wkrótce mam dwie wizyty u ortopedy i reumatologa zrobiłam profil badań kostnych i tarczycowych. Niektóre wyniki, a zwłaszcza poziom Paratharmonu PTH mocno mnie zaskoczyły. Otóż PTH wyniósł aż 117,50 pg/ml przy normie 15-68,30.
Pozostałe wyniki:
Wapń całkowity 2,43 mmol/l 2,20-2,65
Fosfor nieorganiczny 1,12 mmol/l 0,74-1,52
Fosfataza zasadowa 93 U/l 40-150
Białko całkowite 77,80 g/l 60,0-80,0
Albumina 45,10 g/l 35,0-50,0
TSH 3,388 µIU/ml 0,350-4,940
FT3 4,23 pmol/l 2,63-5,70 /52% normy/
FT4 10,98 pmol/l 9,00-19,00 /19,80% normy/
Wapń zjonizowany : 1 (0,98-1,13 mmol/l)
Magnez: 0,89 (0,66-1,07 mmol/l)
Witamina B12: 299 (197-771 pg/ml)
Witamina D 25(OH): 28,60 (>20-30 ng/ml stężenie suboptymalne, >30-50 ng/ml stężenie optymalne)
Ferrytyna: 107 (13,00-150,00 ng/ml)
Transferyna: 275 (norma 200-360 mg/dl)
Żelazo : 14,7 (norma 5,8-34,5 umol/l)
TIBC: 61,80 (norma 44,80-75,20 umol/l)
Anty-TPO: 303,00 (00,00-34,00 IU/ml)

Jak widać wyniki w normie, może poza trochę niskim poziomem wit. D i wapnia zjonizowanego, no i wiadomo Anty-TPO, ale dawna wiem, że mam Hashimoto.
Dziś miałam wizytę prywatną u endokrynologa i niestety jestem totalnie rozczarowana, a 200 zł mogę chyba wrzucić w straty sad. Lekarz nie kazał zwiększać dawki Letroxu, bo TSH jest w normie, na moje nieśmiałe uwagi czy nie powinno być w ok. 1, uciął krótko, że nie. Pytałam o stosunek % Ft3 do Ft4 to wogóle nie podjął tematu, i pytał co się Pani naczytała. Opisywałam objawy, problemy z pamięcią i zawrotami głowy to zalecił udanie się do neurologa, nie interesował się moim samopoczuciem, które jest fatalne i uniemożlwia normalne funkcjonowanie. Nie zalecił żadnej suplementacji, nie wspomniał, że wapń za niski i wit. D również, że może pasowałoby podnieść poziomy. Zrobił tylko usg tarczycy, gdzie z obrazu wynika Hashimoto. Jedynym zaleceniem było zrobienie dziennej zbiórki moczu pod kątem wydalania wapnia i densytometrię, żeby zobaczyć czy nie ma osteoporozy bo chce to sprawdzić (!).
Nie usłyszałam nic nt. rodzaju nadczynności, jednocześnie wpisując we wnioskach po wizycie, że mam nadczynność przytarczyc. Lekarz nie przedstawił żadnego pomysłu na leczenie i rozpoznanie rodzaju nadczynności przytarczyc. Sprawiał wrażenie nabarmuszonego, zniecierpliwionego i potraktował mnie z góry, skomentował, że przecież i tak Pani zajęła ponad 2 krotnie przeznaczony czas - miałam być 20 min. na 1 wizycie i to z USG tarczycy - ciekawe jak można opowiedzieć historię choroby, przeglądnąć wyniki, zrobić i opisać USG i dać zalecenia w trakcie 20 min.??? Czuję się wykorzystana finansowo uncertain

Jak widać wszystkie wyniki w normie poza parathormonem. Jak czytałam interpretację tego wyniku to nie mam niedoczynności przytarczyc, ani nadczynności przytarczyc. Co może być przyczyną tak wysokiego PTH?

Mam jeszcze dziwne objawy tak jakby "mgły umysłowej", koszmarne zaniki pamięci, łącznie z zapominaniem słów i faktów, tego po co sięgam do lodówki, co ja komuś opowiedziałam lub ktoś mi. Zaniki pamięci mam od dłuższego czasu i się nasilają, a od ok. miesiąca dołączyły zawroty głowy. Jestem dość zaniepokojona, może coś możecie doradzić? Co mam teraz zrobić??? Badania są, lekarza nie ma. Polećcie proszę kogoś odpowiedniego z Krakowa.
Edytor zaawansowany
  • milaemalka 17.10.19, 23:26
    TRudno mi sie wypowiedzec na temat tych wszystkch wyników.Gdybym zobaczyła tylko trójke tarczycowa powiedziałabym że pora zwiększyć dawkę

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka