Dodaj do ulubionych

wyniki dziecka - prosba o informacje czy sa ok

12.10.19, 16:32
Czesc wam

Od 22 lat stosuje leki ze wzgledu na hashimoto.
Moja corka ma obecnie 9 lat. Jest wysoka i bystra, ogolnie szczupla, ale widac, ze zle toleruje wszelkie slodycze - pojawia sie tluszczyk na brzuchu. Oczywscie unikamy. Niestety nie moze jesc zarowno glutenu jak i mleka - zalecenie gastrologa ze wzgledu na alergie (tylko IGG). Objawy po spozyciu: uciazliwe wzdecia, AZS, pryszcze, bole brzucha i biegunki. Odczuwa tez wtedy niepokoj. Robilam badania genetyczne na celiakie - wyszly negatywne, natomiast okazalo sie, ze ma gen predysponujacy do chorob autoimmunologicznych. Zrobilam jej badania, pytanie, czy sa ok (sa w normach, ale wiem, ze czasem to jeszcze nie wszystko).

Bede wdzieczna.

TSH3 ( III generacja) 4,060 uIU/m 0,60 — 4,84
FT3 7,0 pmol/l 3,9 — 8,0
FT4 15,4 pmol/l 12,5 — 21,5
Anty TG < 6,4 IU/ml do 18,0
Anty TPO < 0,8 IU/ml do 8,0
Witamina D3 25OH 46,3 ng/ml < 20 niedobór
20-29 poziom niewystarczający
30-100 poziom wystarczający
> 100 poziom potencjalnie toksyczny
Edytor zaawansowany
  • agnieszkajoanna 12.10.19, 16:35
    Zapomnialam jeszcze dopytac, jak zapatrujecie sie na suplementacje selenu u dzieci?
  • agnieszkajoanna 12.10.19, 16:38
    Ostatnia rzecz i przepraszam za spamowanie, zle sie wyniki sformatowaly:

    TSH3 ( III generacja) - 4,060 uIU/m norma 0,60 — 4,84
    FT3 7,0 pmol/l norma 3,9 — 8,0
    FT4 15,4 pmol/l norma 12,5 — 21,5
    Anty TG < 6,4 IU/ml norma do 18,0
    Anty TPO < 0,8 IU/ml norma do 8,0
    Witamina D3 25OH 46,3 ng/ml norma < 20 niedobór
    20-29 poziom niewystarczający
    30-100 poziom wystarczający
    > 100 poziom potencjalnie toksyczny
  • hashitess 13.10.19, 20:27
    Potrzebne jest badanie usg tarczycy.
    Tsh jest bardzo wysokie, Ft4 dość niskie, a FT3 wysokie.
    A p/ciała TG wskazują na chorobę z autoagresji.
    Wyniki te wskazują na problem z tarczycą.
    Spróbuj porozmawiać z endo dziecięcym czy już teraz
    należy włączyć córce lewotyroksynę, czy dalej obserwować.

    Dodatkowo proponuję oznaczyć poziom ferrytyny i wit. B12.
    To są najczęściej występujące, oprócz wit. D, niedobory w tym schorzeniu.

    --
    Sentencja Hipokratesa:

    Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka