Dodaj do ulubionych

Co takie wyniki mogą oznaczać?

21.09.05, 11:51
Nie wiem czy trafiłam na odpowiednie forum, ale mam nadzieję że tak.
Kiedyś dawno temu leczyłam się na wole młodzieńcze i brałam eltroxin.
Ostatnio zrobiłam sobie badania kontrolne i chyba wyniki nie są najlepsze:
FT4 - 1,19 (norma 0,71-1,85)
TPO - 2,6 (norma do 12)
TSH - 0,60 (norma 0,49-4,67)
TGAb - 764,5 ( norma do 34)

Niepokoję się zwłaszcza przeciwciałami TGAb. Da się je jakoś przywrócić do
normy? Słyszałam że za dużo przeciwciał może być przyczyną poronień u kobiet.
Za niedługo planuję poszerzyć swoją rodzinę o 1 dziecko.
Może mi ktoś polecić dsobrego endokrynologa z okolic Warszawy?
Edytor zaawansowany
  • to-ja-007 21.09.05, 12:00
    Zrob jeszcze usg.
    Jesli chodzi o poronienia i przeciwciala tarczycowe to raczej jelsi juz sie
    doszukuje takiego zwiazku to chodzi o przeciwciala mikrosomalne czyli TPO.
    Przeciwciala Tg sa skierowane przeciwko tarczycy.
    Czesto taki uklad przeciwciala jak u Ciebie wystepujae przy tej drugiej chorobie
    autoimmunolog. tarczycy - Graves BAsedowie.
    Ale generalnie przeciwciala Tg moga wystepowac tez bez choroby
    autoimmunologicznej ale np. jak cos zlego sie dzieje w tarczycy - dlatego warto
    zrobic usg.

    Poza tym wyniki masz raczej ok.
    Na pewno warto to obserwowac, np. pod katem czy sytuacja nie ewoluuje w kierunku
    nadczynnosci i Graves-Basedowa.

    pozdrawiam
    ula
  • agawoj21 30.09.05, 10:40
    Bylam w czoraj u lekarza z wynikami badan. Pani doktor przepisala mi
    witamine PP. Bral ktos z was?
    Czy przyjmowanie jej zmniejszy ilosc tych przeciwcial?
  • to-ja-007 30.09.05, 12:07
    > Bylam w czoraj u lekarza z wynikami badan. Pani doktor przepisala mi
    > witamine PP. Bral ktos z was?

    Bralam razem z wit. B6 - dostalam te witaminki od dermatologa.

    > Czy przyjmowanie jej zmniejszy ilosc tych przeciwcial?

    Nie slyszalam o zadnym zwiazku.

    Jesli dostalas ta witamine od endokrynologa na Hashi - to rownie dobrze mogla Ci
    przepisac witamine C albo cokolwiek innego.
  • agawoj21 21.09.05, 12:15
    Badanie USG już zrobiłam i wyszło wszystko OK.
    Czy będę przyjmować jakieś leki na te przeciwciała?
  • to-ja-007 21.09.05, 15:14
    Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?

    Generalnie przeciwcial sie nie leczy bo nie ma jak. Dlatego choroby
    autoimmunologiczne nie sa wyleczalne.

    Jesli przeciwciala sa problemem w np. zajsciu czy donoszeniu ciazy to sie
    stosuje rozne "sztuczki" zeby czasowo przestaly przeszkadzac. Ale te
    przeciwciala ktore Ty masz i tak nie przeszkadzaja wiec Ciebie to nie dotyczy.

    Mozna brac selen (do kupienia w aptece bez recepty) na przeciwciala ale nie
    pomaga on kazdemu. Czytalam ze niektorym pomaga Padma28, niestety mnie nie ......

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka