Dodaj do ulubionych

Czy to Hashimoto? Prosba o pomoc!

02.02.06, 13:07
Witajcie, mam do Was taką ogromną prośbę. Może Wy pomożecie mi zinterpretować
moje wyniki. Mam za sobą dwie ciąże biochemiczne i jeden poród przedwczesny w
23 tc. Szukam przyczyny tych moich nieszczęść. No i postanowiłam zbadać
tarczycę, choć moje hormony tarczycy zawsze były w normie. A oto co mi wyszło:
TSH 2.35
ft3 2.45 (normy lab. 1.5 - 4.1)
ft4 1.36 (normy lab. 0.8 - 1.9)
anty-TG 122 (normy lab. do 40)
anty-TPO <10 (normy lab. do 35)

O czym mogą świadczyć takie wyniki, czy mogę mieć Hashimoto? Czy to może być
przyczyną moich strat? Badałam też przeciwciała antykardiolipidowe,
przeciwjądrowe, ilość i aktywność komórek NK, ale wyszły ok. W obu ostatnich
ciążach dostawałam Encorton, Clexane i Acard, więc niby standardowy zestaw na
problemy immunologiczne... Już sama nie wiem, co dalej...
Edytor zaawansowany
  • nalo 02.02.06, 23:50
    Podciągam... Bardzo zależy mi na odpowiedzi...
  • to-ja-007 03.02.06, 10:12
    Trudno cos definitywnie powiedziec na temat czy masz Hashimoto czy nie.
    Moim zdaniem mozesz miec poczatki Hashimoto - sugrowalyby to przeciwciala i tsh.
    aTG sa obwiniane za niszczenie tarczycy ale nie wplywaja na ciaze.

    Moze zrob jeszcze usg tarczycy i skonsultuj to z endokrynologiem. W tej chwili
    pewnie nie dostaniesz lekow ale na pewno kaze Ci sie zglosic jak zajdziesz w ciaze.

    Robilas badanie na prolaktyne?

    Poniewaz juz bralas "zestawik" na immunologie, wiec pewnie musisz dalej go brac.
    W jakiej kolejnosci mialas te ciaze - najpierw porod przedwczesny i potem 2
    biochemiczne, czy odwrotnie?


    pozdrawiam
    ula
  • nalo 03.02.06, 10:44
    Hej, dziękuję za odpowiedź! smile Prolaktynę badałam, owszem - wyjściowa niska,
    dopiero po obciążeniu skakała niesamowicie. Biorę na to Bromergon. Co do ciąż -
    najpierw miałam biochemiczną, potem poród i znowu biochemiczna... Pocieszyłaś
    mnie z tymi przeciwciałami... szukałam w necie trochę informacji na ten temat i
    znalazłam podobne info, że dla ciąży to raczej niebezpieczne są anty-TPO, a i
    to nie jest do końca udowodnione...Cóż, zobaczymy co powie na to wszystko
    endokrynolog... Macie może kogoś do polecenia z Warszawy lub okolic?
    Pozdrawiam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka