Dodaj do ulubionych

wyniki, prosze o interpretacje

05.12.06, 15:33
Dzisiaj zrobilam (dzieki Wam )
komplet badan lab.
Material na ferrytyne i B12 zostal wyslany do innego lab. wiec wyniki beda
pozniej.

Pozostale:
TSH - 1,99 ulU/ml norma 0,25 - 5,0
FT4 - 12,31 pmol/l norma 9,0 - 20,0
FT3 - 3,65 pmol/l norma 4,0 - 8,3

Gluc - 90 mg/dl
Cholesterol calkowity - 275,8 mg/dl
Troche chol. za wysoki
ale
reszta miesci sie w normie,
wiec czemu jestem taka zmeczona???
(na hormonach jestem od lutego br)

Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam
Ewa
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: wyniki, prosze o interpretacje 05.12.06, 19:34
      Wysokość cholesterolu świadczy o niedoczynności.
      Poziomy hormonów powinnaś mieć w ok. 60%.
      Jeśli obliczysz te % /wielokrotnie Rosteda podawała sposób obliczania/, to
      napewno będziesz wiedziała skąd Twoje złe samopoczucie i czy Twoja dawka
      tyroksyny jest odpowiednia.
      Tess
      • yacha4 Re: wyniki, prosze o interpretacje 06.12.06, 07:38
        Dzieki smile,
        dotarlam do artykulu Rostedy "Przeliczanie wynikow na procenty".

        Moje obliczenia:
        TSH - 36,63 procent
        FT4 - 30,09
        FT3 - minus 8,14

        Wnioski:
        poziomy FT4 i FT3 znacznie sie roznia,
        wiec powinnam mic ustalona nowa dawke tyroksyny oraz zaczac kuracje selenem.

        Poprawnie rozumuje ????

        Pozdrawiam
        Ewa
          • zajacowna Re: wyniki, prosze o interpretacje 06.12.06, 09:08
            tak.. ft3 jest za niskie...

            jedz selen po 200 mg dziennie.

            Mam jeszcze jedna propozycje... pisz wszystko co dotyczy Ciebie w jednym watku,
            bedziesz miala pozniej przeglad tego wszystkiego i innym bedzie tez latwiej
            szukac... a nie "tak skakac" po calym forum.

            pozdr Ewa
                    • yacha4 Re: wyniki, prosze o interpretacje 14.12.06, 18:14
                      Bylam u lekarza.
                      Wyniki sa dobre. Poweidzial, ze niepotrzebnie robilam ft3 i ft4, wystarczy TSH.
                      Dawke tyroksyny mam zwiekszyc do 75-przez 2 dni, a w pozostale 5 pozostac przy 50.
                      Zalecil rowniez selen + E - 1 tabl.
                      Dokupilam sobie magnez z wit B6 ( FILOMAG B6 )
                      Mam nadzieje, ze za kilka dni wstane jak skowronek i bede pracowita jak mrowka smile

                      Kolejna wizyta w lutym.

                      Zastamnawiam sie jak robic badania, nie placac za nie. Prywatnie troche drogo.

                      Moze zaproponujecie jskies rozwiazania?

                      Pozdrawiam
                        • hashi-tess Re: wyniki, prosze o interpretacje 01.02.07, 20:36
                          Witaj,
                          super że lepiej się czujesz.
                          Powodem jest Twój poziom hormonów.
                          FT4 przyzwoite, FT3 jeszcze za niskie, ale powoli będzie pięło się w górę.

                          Ja mam TSH 0,06 od miesięcy i nic mi nie jest.
                          Patrz na poziom hormonów tarczycy, a nie przysadki.

                          Pzdr i cieszę się, że wracasz do zdrowotności.
                          Tess
                          • yacha4 Re: wyniki, prosze o interpretacje 10.04.07, 21:41
                            Od mniej wiecej dwoch tygodni czulam się zle: bole glowy, nog, zmeczenie, senność,
                            wiec 5-go kwietnia zrobiłam wyniki. (tyroksyna 75).
                            Oto one:
                            TSH: 0,034 norma: 0,35 – 5,5 - -6,14%
                            FT3: 3,61 norma: 2,3 – 4,2 - 68,9%
                            FT4: 1,48 norma: 0,89 – 1,76 - 67,8%
                            Ferrytyna:71 norma: 10,0 – 291,0 - 21,7%
                            Chol.: 244 - w grudniu: 275,8
                            Nie mam kontaktu z lekarzem, wiec sama zmniejszyłam dawke na 50 i nie lykam selenu.
                            Dzisiaj czuje się lepiej – przynajmniej nie boli mnie glowa.
                            Dodam, ze od ponad dwoch tygodni zmienilam nieco diete – wiecej warzyw i owocow,
                            bez czerwonego miesa oraz zazywalam Clarinol CLA 1000.
                            Niestety waga nie pokazuje ubytku masy ciala.
                            Czy dobrze zrobiłam?
                            Nie wiem.
                            Może tak zaczęło się oczyszczanie organizmu?
                            • zajacowna Re: wyniki, prosze o interpretacje 10.04.07, 21:47
                              oj chyba nie zrobilas dobrzesad
                              Obawiam sie ze po zmiejszeniu dawki o 25 mg bedziesz za 2 tygodnie spowrotem
                              niedoczynna.
                              Kazdy indywidualnie toleruje "nasycenie organizm tyroksyna".
                              Dla mnie Twoje wyniki bylyby superanckimi i nie ruszylabym nic w dawce.
                              Ale dla Ciebie moze 67% ft4 to juz zaduzo.... Jesli zaduzo to moglas
                              zmniejszyc .. ale tak o 6 mg... napewno nie o 25.
                              Wroc do starej dawki , lub zmniejsz stara dawke o 6 mg. 25 to duuuuuuuuuuzo..

                              Takie oto sa moje przemyslenia.smile

                              P.s Ferrytyna to moglaby byc wyzsza...sama wiesz... a cholesterol nizszy...

                              Pozdr.Ewa
                            • hashi-tess Re: wyniki, prosze o interpretacje 10.04.07, 22:09
                              yacha4 napisała:

                              > Od mniej wiecej dwoch tygodni czulam się zle: bole glowy, nog, zmeczenie, senno
                              > ść,


                              Czy to nie są objawy braku żelaza, a nie przedawkowanie tyroksyną?
                              Ja bardziej szłabym w kierunku niedokrwistości.


                              Tess



                              > wiec 5-go kwietnia zrobiłam wyniki. (tyroksyna 75).
                              > Oto one:
                              > TSH: 0,034 norma: 0,35 – 5,5 - -6,14%
                              > FT3: 3,61 norma: 2,3 – 4,2 - 68,9%
                              > FT4: 1,48 norma: 0,89 – 1,76 - 67,8%
                              > Ferrytyna:71 norma: 10,0 – 291,0 - 21,7%
                              > Chol.: 244 - w grudniu: 275,8
                              > Nie mam kontaktu z lekarzem, wiec sama zmniejszyłam dawke na 50 i nie lykam sel
                              > enu.
                              > Dzisiaj czuje się lepiej – przynajmniej nie boli mnie glowa.
                              > Dodam, ze od ponad dwoch tygodni zmienilam nieco diete – wiecej warzyw i
                              > owocow,
                              > bez czerwonego miesa oraz zazywalam Clarinol CLA 1000.
                              > Niestety waga nie pokazuje ubytku masy ciala.
                              > Czy dobrze zrobiłam?
                              > Nie wiem.
                              > Może tak zaczęło się oczyszczanie organizmu?


                              --
                              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka