Dodaj do ulubionych

czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu?

10.06.07, 12:28
Hej,
Czy zdaża się Wam bez konsultacji z lekarzem zwiększać dawkę euthyroxu na
podstawie badań?

Obecnie przyjmuje 50 mg euthyroxu. Uważam, ze to za mało. Jestem po obumarciu
zarodka w 6 tc. Na poczatku ciaży odkryłam u siebie hashimoto i niedoczynnosc.
Zgłosiłam się od razu do lekarza i już od 3 tyg. włączony został euthyrox.
Stopniowo z małej dawki lekarz zwiększyła mi euthyrox do 50mg ale to i tak
mało. Zrobiłam 2 dni temu badania i nie wiele się one zmieniły w stosunku do
ostatnich:

7 maj 8 czerwiec

FT4 13,07 13,5 [11,8-24,6]
TSH 2,40 2,05 [0,27-4,2]
anty TPO 23,73 45 [<34]
anty TG 217,9 243 [<115]

Przeciwciała nie były leczone w ciąży gdyż lekarz stwierdził, ze nic się z
nimi nie da zrobić sad Teraz wiem, ze warto było przyjmowac selen i tak zrobię.
Ponadto będę walczyć o steryd encorton zeby nastepna ciaża nie skończyla się
podobnie- tego bym nie zniosła sad

Obserwuj wątek
    • rosteda Re: czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu? 10.06.07, 13:31
      Witaj Joanna006

      joanna006 napisała:

      > Hej,
      > Czy zdaża się Wam bez konsultacji z lekarzem zwiększać dawkę euthyroxu na
      > podstawie badań?

      Dawke ustalam z moim lekarzem, ale dlugo szukalam takiego lekarza ktory leczy
      mnie a nie wyniki.

      > Obecnie przyjmuje 50 mg euthyroxu. Uważam, ze to za mało. Jestem po obumarciu
      > zarodka w 6 tc. Na poczatku ciaży odkryłam u siebie hashimoto i niedoczynnosc.
      > Zgłosiłam się od razu do lekarza i już od 3 tyg. włączony został euthyrox.
      > Stopniowo z małej dawki lekarz zwiększyła mi euthyrox do 50mg ale to i tak
      > mało.

      To jest bardzo przykre co przezylas.

      >Zrobiłam 2 dni temu badania i nie wiele się one zmieniły w stosunku do
      > ostatnich:
      >
      > 7 maj 8 czerwiec
      >
      > FT4 13,07 13,5 [11,8-24,6]
      > TSH 2,40 2,05 [0,27-4,2]
      > anty TPO 23,73 45 [<34]
      > anty TG 217,9 243 [<115]

      Rzeczywiscie ze te wyniki rozna sie niewiele od tych pierwszych.
      Nadal jestes w niedoczynnosci i z takimi wynikami nie mozna myslec o nastepnej
      ciazy.

      > Przeciwciała nie były leczone w ciąży gdyż lekarz stwierdził, ze nic się z
      > nimi nie da zrobić sad Teraz wiem, ze warto było przyjmowac selen i tak zrobię.

      I tu mial ten lekarz racje, ze z przeciwcialami nic sie nie da zrobic.
      Selen jedynie moze je troche zmniejszyc.

      > Ponadto będę walczyć o steryd encorton zeby nastepna ciaża nie skończyla się
      > podobnie- tego bym nie zniosła sad

      Wierze, ze przezycie drugi raz utraty ciazy bedzie nie do zniesienia.
      Radze Ci poszukac innego lekarza ktory porzadnie przygotuje Cie do ciazy
      ustawiajac odpowiednia dla Ciebie dawke (poczytaj liste lekarzy polecanych na
      naszym forum).
      Walka o steryd nic nie da, bo sterydy obnizaja przeciwciala tylko podczys jak
      sie je bierze. Jak przestaje sie je brac przeciwciala rosna jeszcze bardziej.
      Tobie jest potrzebne optymalne dla Ciebie ustawienie dawki (co potrwa jeszcze
      pare miesiecy) i selen.
      Pozdrawiam i zycze szczescia w szukaniu lekarza
      Rosteda
      • joanna006 Re: czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu? 10.06.07, 21:12
        Dzieki za odpowiedź,

        Lekarza wybrałam właśnie z tej listy forum i nie skreślę go od razu gdyż
        praktycznie nie znam jeszcze metod leczenia tego endo. Byłam na wizycie
        zaledwie raz, drugi raz będąc w ciąży nie zdążyłam sad Poza tym nie ma w moim
        mieście dobrych endo. Teraz robię kilka badań i mając komplet zamierzam pójść
        ponownie i zapytać o jej plan na dalsze leczenie mnie. Jeśli nie usłyszę
        konkretów to będę pewnie musała pomyśleć o innym mieście.
        Dziwi mnie , ze Pani doktor nie zaproponowała mi selenu wiedząc, ze jestem w
        ciaży i że przeciwciała mogą prowadzić do tragedii? Selen jest bez recepty?
        Jeśli tak to będę go brała na włąsna rękę i do póki TSH nie spadnie do 1 a FT3 i
        FT4 nie będą w górnych granicach norm nie podejme decyzji o zajściu w ciąży.

        Rosteda, piszesz, ze steryd nie jest zalecany i że to ostateczność. Masz pewnie
        rację ale będąc w ciąży nie będę myślała o tym co będzie później ze mną tylko o
        tym, zeby na czas ciąży wyeliminować te przeciwciała. Nie widzę innego wyjścia,
        bardzo chcę dziecka i skoro innych leków na te cholerstwo nie ma to będę
        musiałą skorzystać z tej najgorszej opcji. Ale póki co będę przyjmowac selen.

        Wiem, że przeciwciała tarczycowe wiążą się też z innymi przeciwciałami, np.
        antykardiolipidowe, problemy z krzepnięciem itp. Czy znacie jakieś dodatkowe
        choroby, które mogą się wiązać z hashimoto?

        • aagata4 Re: czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu? 10.06.07, 23:26
          Witaj, przykro mi ze cie to spotkalo....

          niestety po pierwszym poronieniu lekarze mają w zwyczaju odsylac nas z kwitkiem
          bo.. tak naprawde te p ciala niekoniecznie przeszkadzaja zajsciu lub utrzymaniu
          ciązy... choc sama mam hashimoto i dwa razy stracilam ciąze - bylam u wielu
          lekarzy po pierwszym poronieniu (nie uwierzylam w to, ze jedno poronienie wg
          lekarzy to nie podstawa do djagnozy poronien i przekonalam sie na wlasnej skórze
          ze nic nie wskóram u boalych fartuchów bo maja tak w wytycznych Polskiego
          Towarzystwa Ginekologicznego - link chyba jest na stronie www.poronienie)) - u
          mnie prawdopodonie tak bylo, ze jakies p-ciala wlasnie spowodowaly utraty
          ciąż... ale pewnosci nie mam... to dosc dluga historia, ktora umiescilam na
          stronach www.poronienie.pl w nowościach pt "moja droga..."

          mam tez dwie kolezanki ktore po pierwszym poronieniu z wysokimi p cialam ATPO
          bez zadnych lekow na te p-ciala jedynie na luteinie i na euthyroxie donosily
          szczescliwie druga ciążę smile smile smile


          (luteina wg mnie to totalna bzdura bo mozna zrobic badanie na progesteron na
          poczatku ciązy i ewentualnie na tej podstawie wlaczyc luteine lub duphaston jak
          potrzeba a nie na wszelki wypadek)

          ja tez bardzo zabiegalam o przepisanie mi tego encortonu i bezskutecznie ... tak
          wiem ze to jest bardzo trudne... co do encortou znam dziewczyny z tymi p-ciałami
          - ktore bralay po dwoch poronieniach zestaw acard (lub inna aspiryne)i
          clexane(lub inna heparynę) bez encortonu i urodzily zdrowe dziecko... niestety
          na te nasze poronienia czasem nie ma madrych ...

          wiem, ze post cie nie pocieszy całkiem, ale po przeczytaniu mojej historii mam
          nadzieje ze zroumiesz co mialam na mysli i pozwoli ci patrzec w przyszłośc z
          optymizmem.... choc kolejna ciąza bedzie dla ciebie trudna...

          prosze nie probój zmieniac dawek hormonu na wlasna reke w oparciu o forum, bo
          kazda z nas jest inna i w tej kwesti najlepiej zawierzyc lekarzowi ... poza tym
          inaczej sie dobiera dawki lekow w ciązy a inaczej gdy nie jestesmy w ciązy przy
          takich samych wynikach... na to tez zwróc uwagę...

          moge Ci doradzic ze jak juz bedziesz w ciązy to zrob badania na p-ciala
          antykardiolipinowe w laboratorium gdzie sa w miare szybko wyniki (2 tygodnie tu
          juz sukces)oraz w takicm laboratorium gdzie potrafia to robic (bo to rzadkie
          badanie i chyba sie robi w innyc niz standardowy sposob))

          mi to nie uratowalo drugiej ciązy ale juz w trzeciej mialam papier i wiele
          ginow mi bez problemu dalo wlasnie recepte na ten zestaw lekow ktory wlasnie
          powoduje ze kolejna ciaze utrzymalam... gdybym na wynik nie czekala 6 tygodnie
          to moze bym jeszcze uratowala druga ciążę....choc nie jestem pewna czy u mnie to
          nie przypadek ze stracuilam dwie ciąze..ale tego sie nie dowiem bo nie odwaze
          sie na kolejna ciaze bez tego zestawu lekow....

          pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki


          --
          www.poronienie.pl
          • joanna006 Re: czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu? 11.06.07, 10:58
            Agatko, dziekuje Ci bardzo za słowa otuchy. Przeczytałam Twoją historię, jest
            bardzo smutna ale na szczęście wszystko skończylo się dobrze. Ileż Ty musiałaś
            przejść ...!!!

            Proszę napisz o jakim konkretnie zestawie leków w ciąży piszesz: encorton,
            aspiryna, heparyna? Napisz w jakich dawkach przyjmowałaś te leki i u jakiego
            lekarza ostatecznie przechodziłaś ciążę? (tu lub e-mail)

            Encorton i heparyna są na receptę, a co z aspiryną, czy tu jest mowa o zwykłej
            tabletce aspiryny?

            Zrobiłam badania na przeciwciała antykardiolipidowe w szpitalu wojewódzkim w
            dzień po łyżeczkowaniu, czyli ok. 3 tyg. po obumarciu zarodka, nie za późno?
            Słyszałam, ze te badanie robi się grubą igłą, bez opaski. Mi zrobiono te badanie
            normalnie- po prostu pobrano krew jak do kazdego innego badania, czy mimo to
            powinno być miarodajne?

            Jak to jest w końcu, steryd encorton jest na p/ciała tarczycy a aspiryna/
            heparyna na p/ciała kardiolipidowe?

            Moze polecicie dobrego lekarza z okolic Warmii i Mazur?
            • aagata4 Re: czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu? 12.06.07, 13:45
              widze ze uparcie chcesz sie sama leczyć.... nie jest to dobra metoda i zawsze w
              koncu prowadzi do popelnienia jakis powaznych błedów ... jezeli chodzi o
              aspiryne to ja bralam Acard, czyli aspiryne kardiologiczną oraz clexane
              (heparynę)i ten encorton na poczatku ciązy ..

              wszyskie wymienione leki maja duzo skutkow ubocznych... dlatego nie nalezy ich
              brac na wlasna rekę.... dlatego wazne jest aby przepisywal to lekarz ktory jest
              swiadomy co robi... ja duzo badan wykonalam na wlasna reke ... ale zawsze
              przynajmniej jeden lekarz w danej specjalnosci wiedzial o wszyskich moich lekach
              ktore biore i znal dokladnie moja historie... i prosze przestrzegaj tej
              zasady-oczywiscie doksztalcaja sie jak najwiecej abys też zgadzala sie ze swoim
              lekarzem....

              ten zestaw lekow stosuje wiele lekarzy ale tylko po dwóch poronieniach ....
              wczesniej zaden ci nie przepisze bo... nikt nie bedzie ryzykowal skutkow
              ubocznych tych lekow nie sprawdziwszy czy sa one konieczne... czyli po
              wyeliminowaniu czynika natury ... nam jest to trudno zrozumiec bo nas to dotyczy
              ... jednak jest pewna logika w tym dzialaniu... te nasze p-ciala niekoniecznie
              powoduja straty ciązy ale zauwazono jdynie ze kobiety z tymi p-cialami traca
              ciąze czesciej niz te co nie mają.... i nikt nie wie dlaczego....

              1 hipoteza to fakt, że bada sie ilosc p-cial ale nie bada sie ich agresji
              2 hipoteza to fakt, ze krew jest za "gęsta" i skladniki pokarmowe nie dostaja
              sie do maluszka i ten zestaw lekow ma za zadanie "rozrzedzic ją"
              3 hipoteza - to fakt ze nasz organizm odrzuca ciąze jako cialo obce...

              wiadomo ze ten zestaw lekow pomaga w ciazy ale nie wiadomo tak naprawde dlaczego
              i dlatego wiele lekarzy nie traktuje powaznie immunologii...

              dlatego wlasnei lekarze sprawdzaja czy potrzebny jest ten zestaw silnych i
              nieobojętnych dla naszego zdrowia lekow ... inna rzecz ze robia to
              doswiadczalnie co juz jest moim zdaniem baaardzo nie w porzadku ...

              staralam sie wyjasnic ci dlaczego mamy takie problemy ze znalezieniem dobrego
              lekarza ... a wracajac do brania lekow nigdy nie nalezy nic robic na wlasna reke
              , a zwlaszcza w ciązy ...

              pozdrawiam

              agata
              --
              www.poronienie.pl
        • duende2 Re: czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu? 12.06.07, 14:20
          Endo w Olsztynie - Lucyna Bauknecht - leczę sie u niej. Podobnie jak Ty,
          zaczynałam od niskich dawek i z doświadczenia wiem, że nie należy ich zmieniać
          bez konsultacji. Ja zaczynałam od 25 - teraz jestem na 75/100.
          Gin w Olsztynie - dr. Waśniewski - na pewno nie zbagatelizuje Twojego problemu smile
          • joanna006 Re: czy mozna samemu zwiększać dawki euthyroxu? 12.06.07, 20:09
            Hej,
            dzięki za odpowiedzi smile

            Agatko, nie bedę się leczyć na własną rękę lecz wiedza jaką mi przekazałaś
            będzie mi służyć do rozmów z lekarzami. Jesli wyjdzie, ze mam oprócz
            niedoczynności i przeciwciał tarczycowych przeciwciała antyfosolipidowe to na
            pewno nie pozostawię kolejnej ciąży bez leków. Zamierzam zażywać selen i być
            może acard przed ciążą.

            Duende, czy pani Lucyna Bauknecht leczy tylko Twoją niedoczynność? czy masz też
            przeciwciała? Jeśli tak, to co w kierunku leczenia ich robi Pani doktor?
            Słyszałam, ze Waśniewski jest dobrym lekarzem i chyba sie do niego przejdę. Dzięki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka