Dodaj do ulubionych

interpretacja wynikow - czy dobrze myślę

22.06.07, 20:11
witajcie .. mam problem... nie zmieniam dawkowania lekow bez konsultacji z
lekarzem... ale... chyba zrobie wyjątek (strajki i najbliższe zapisy na ...
wrzesień) - nie od przeskoczenia.. czy zaproponujecie mi to samo co ja planuje
zrobić?


wyniki z 19,04
FT4 - 8,62 (7,29-13,45)
TSH - 0,269 (0,474-3,269)

brałam euthyrox 75N
jodid 100 (kazano brac 200ale... jakos lepiej sie czuje przy dawce 100 a
całkiem nie zrezygnuje bo szkoda mi dziecka)


wyniki z wczoraj ( 7 - mc ciązy)

TSH - 0,775 (0,474-3,269)
FT4 - 6,31 (7,29-13,45)
FT3 - 3,57 (3,59-7,81)

jak myslicie co zrobię? (chodzi o dawkę euthyroxu i jodidu) mam nadzieję, ze
macie to samo zdanie co ja - ale nie chce nic sugerować... prosze o pomoc ...

mam hashi - cukrzyce ciązową (walcze bardziej z niedocukrzeniem niz z
nadmiarem cukru, wyniki morfologi i moczu sa ok cały czas ciązy)

pozdrawiam

Agata

--
www.poronienie.pl
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 22.06.07, 22:28

    Wpadasz w niedoczynność.
    Zrób to o czym myślisz.

    Jesteś bardzo dzielna.

    Serdecznie pozdrawiam
    Tess
    --
    Forum Hashimoto forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • aagata4 22.06.07, 22:30
    dzięki smile

    pozdrawiam

    agata
    --
    www.poronienie.pl
  • nina_74 24.06.07, 15:46
    Ja natomiast mam inny problem. Moj gin jest ginekologiem-endokrynologiem, ale jakos nie bardzo mu
    wierze, ze zna sie na tarczycy jeli chodzi o dawkowanie leku w ciazy. Wszedzie dziewczyny i lekarze
    trabia, ze w ciazy zwiaksza sie dawki leku, a u mnie on robi inaczej.
    Patrzy na wynik TSH i zaczyna mi zmniejszac dawki Euthyroxu, sugerujac sie tylko wynikiem TSH,
    jestem tym zaniapokojona. Tlumacze mu, ze czuje sie dobrze, ze nie mam objawow nadczynnosci, a z
    tego co wiem, to najwazniejsze jest w ciazy ft4. A on swoje.

    tak wygladaja moje wyniki

    14tc, wyniki na dawce Euthyrox 175
    tsh 0.173 (0.47-4.64)
    ft4 15.32 (9.14-23.81)

    16t4d, dawka E175
    tsh 0.133
    ft4 13.17
    po tych wynikach kazal mi zmniejszyc dawke na E150, nie posluchalam go i braalm E162

    wiec wyniki z 21tc (dawka E162)
    tsh 0.26
    ft4 11.75

    no i o zgrozo, po tych wynikach, on kaze mi brac dawke E100 -5 razy w tyg, a 2razy w tygodniu E150.
    Zalamka! przeciez, ft4 spadnie ponizej normy. Wprawdzie dziecko jest juz spore, ale dla mnie to
    wszytko jakies nielogiczne.
  • rosteda 30.06.07, 00:03
    Witaj Nina

    nina_74 napisała:

    > Ja natomiast mam inny problem. Moj gin jest ginekologiem-endokrynologiem, ale j
    > akos nie bardzo mu
    > wierze, ze zna sie na tarczycy jeli chodzi o dawkowanie leku w ciazy. Wszedzie
    > dziewczyny i lekarze
    > trabia, ze w ciazy zwiaksza sie dawki leku, a u mnie on robi inaczej.
    > Patrzy na wynik TSH i zaczyna mi zmniejszac dawki Euthyroxu, sugerujac sie tylk
    > o wynikiem TSH,
    > jestem tym zaniapokojona. Tlumacze mu, ze czuje sie dobrze, ze nie mam objawow
    > nadczynnosci, a z
    > tego co wiem, to najwazniejsze jest w ciazy ft4. A on swoje.
    >
    > tak wygladaja moje wyniki
    >
    > 14tc, wyniki na dawce Euthyrox 175
    > tsh 0.173 (0.47-4.64)
    > ft4 15.32 (9.14-23.81)
    >
    > 16t4d, dawka E175
    > tsh 0.133
    > ft4 13.17
    > po tych wynikach kazal mi zmniejszyc dawke na E150, nie posluchalam go i braalm
    > E162
    >
    > wiec wyniki z 21tc (dawka E162)
    > tsh 0.26
    > ft4 11.75
    >
    > no i o zgrozo, po tych wynikach, on kaze mi brac dawke E100 -5 razy w tyg, a 2r
    > azy w tygodniu E150.
    > Zalamka! przeciez, ft4 spadnie ponizej normy. Wprawdzie dziecko jest juz spore,
    > ale dla mnie to
    > wszytko jakies nielogiczne.

    No i oczywiscie ze Ty masz racje.
    Przeliczylam i Tobie wyniki na procenty.

    14 tc.
    TSH - 0,173 = -7,12%
    fT4 - 15,32 = 42,13%

    16 tc.
    TSH - 0,133 = -8,08%
    fT4 - 13,17 = 27,47%

    21 tc.
    TSH - 0,26 = -5,04%
    fT4 - 11,75 = 17,79%

    Mozesz sama po tych procentach zobaczyc w jakim stopniu obniza sie fT4 (a nawet
    ostatnie TSH poszlo do gory).
    Na wynik TSH u nas nie powinno sie zwracac uwagi, a zwlaszcza u ciezarnych gdzie
    dziecko rosnie i spotrzebuje tyroksyne od matki a wyniki nawet nie sa wstanie
    tego pokazac jak szybko to sie dzieje (wlasnie TSH).
    Tak ze zmien jak najszybciej tego swojego ginekologa -endo na endokrynologa i to
    dobrego. Jestes dopiero w polowie ciazy i jak bedziesz dochodzila do wysokiej
    dawki to wtedy Twoj ginekolog nie zrobi nic bo bedzie sie bal ze przedawkujesz -
    co Ci wcale nie grozi.
    Przeczytaj tez ten ostatni post co napisalam do Aagata4.
    Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia i lepszego lekarza
    Rosteda
  • aagata4 27.06.07, 21:28
    a endo kazal mi nie zmieniac dawki leków bo tsh jest w normie wiec to FT4 nie ma
    znaczenia ....


    musze isc do drugiego ....

    ech zycie... a moze to on ma racje?

    pozdrawiam


    Agata
    --
    www.poronienie.pl
  • hashi-tess 27.06.07, 21:33
    Moim zdaniem nie ma racji.
    Hormony tarczycy, a nie przysadki masz poniżej normy.


    --
    Forum Hashimoto forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • aagata4 29.06.07, 20:41
    dzieki tesss

    tak ... ten endo-połoznik tłumaczyl ze to ft4 jest nieistotne bo przysadka
    produkuje odpowiednia ilosc hormonow.... i zebym sie nie przejmowala.. robil to
    bardzo prekonowująco.. gdybym nie miala tej wiedzy co mam to bym mu uwierzyla smile
    tym bardziej ze jest i ginem i endokrynologiem jednoczesnie ...

    teraz poszłam do drugiego endo i.... okazala sie sensowną babeczką - dośc
    wszechstronną... przynajmniej wiedziala o związkach tarczycy z wiekszoscią moich
    chorób w ciązy... pytania byly dosc rzeczowe i... najwazniejsze ze tez kazala
    mi podniesc dawke euthyroxu .... tyle ze skoro nie toleruję tej 100 N to chciala
    zmienic lek... na szczescie zgodzila sie z propozycją abym kroila te tabletki
    (brała 75 N + 1/2 z 25N) zamiast jednego dnia 75 N i drugiego dnia 100 N
    (tego 100 N nie tolerowalam)

    dzieki za pomoc smile


    tylko nie bardzo mi wierzyla ze nie jestem związana zawodowo ze służba zdrowia smile

    przez moment zastanawialam sie czy nie przesadzam z tym wszyskim ... nawet
    obawialam sie ze moze ten pierwszy ma racje a ja zaczne wedrowke po lekarzach aż
    znajde takiego co zwieksza mi dawkę (niekoniecznie slusznie) - taki maly brak
    wiary w siebie .... troche zakrecona sie zrobilam smile

    pozdrawiam

    Agata




    --
    www.poronienie.pl
  • hashi-tess 29.06.07, 20:59
    aagata4 napisała:

    >
    >
    > tylko nie bardzo mi wierzyla ze nie jestem związana zawodowo ze służba zdrowia
    > smile


    To świadczy tylko oTwojej wiedzy o chorobach,
    gratuluję.


    >
    > przez moment zastanawialam sie czy nie przesadzam z tym wszyskim ... nawet
    > obawialam sie ze moze ten pierwszy ma racje a ja zaczne wedrowke po lekarzach a
    > ż
    > znajde takiego co zwieksza mi dawkę (niekoniecznie slusznie) - taki maly brak
    > wiary w siebie .... troche zakrecona sie zrobilam smile


    Tak wygląda tok myślenia we własnych problemach.
    Ja też niedawno tylko dzięki Rostedzie
    uzmysłowiłam sobie, że jestem w niedoczynności.
    Jak wiesz pod latarnią zawsze jest najciemniej.
    >
    > pozdrawiam
    >
    > Agata

    Również Cię serdecznie pozdrawiam
    i życzę szczęśliwego rozwiązania.

    Tess
    >
    >
    >
    >


    --
    Forum Hashimoto forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • rosteda 29.06.07, 23:49
    Witaj Aagata4

    aagata4 napisała:

    > witajcie .. mam problem... nie zmieniam dawkowania lekow bez konsultacji z
    > lekarzem... ale... chyba zrobie wyjątek (strajki i najbliższe zapisy na ...
    > wrzesień) - nie od przeskoczenia.. czy zaproponujecie mi to samo co ja planuje
    > zrobić?
    >
    >
    > wyniki z 19,04
    > FT4 - 8,62 (7,29-13,45)
    > TSH - 0,269 (0,474-3,269)
    >
    > brałam euthyrox 75N
    > jodid 100 (kazano brac 200ale... jakos lepiej sie czuje przy dawce 100 a
    > całkiem nie zrezygnuje bo szkoda mi dziecka)
    >
    >
    > wyniki z wczoraj ( 7 - mc ciązy)
    >
    > TSH - 0,775 (0,474-3,269)
    > FT4 - 6,31 (7,29-13,45)
    > FT3 - 3,57 (3,59-7,81)
    >
    > jak myslicie co zrobię? (chodzi o dawkę euthyroxu i jodidu) mam nadzieję, ze
    > macie to samo zdanie co ja - ale nie chce nic sugerować... prosze o pomoc ...
    >
    > mam hashi - cukrzyce ciązową (walcze bardziej z niedocukrzeniem niz z
    > nadmiarem cukru, wyniki morfologi i moczu sa ok cały czas ciązy)
    >
    > pozdrawiam
    >
    > Agata
    >

    Przeliczylam Twoje wyniki na procenty:
    Wyniki z 19.04.

    TSH - 0,269 = -7,33%
    fT4 - 8,62 = 21,59%

    Wyniki aktualne:

    TSH - 0,775 = 10,77%
    fT4 - 6,31 = -15,91%
    fT3 - 3,57 = -6,47%

    Wyniki z kwietnia byly juz niskie fT4 tylko 21,59%,
    a te aktualne pokazuja ze jestes w niedoczynnosci. FT4 i fT3 sa juz ponizej normy.
    Tak ze Twoje rozumowanie w pierwszym postcie bylo dobre.
    Ale czy wystarczy do konca ciazy zwiekszenie tylko o 12,5µg?
    Wydaje mi sie to duzo za malo.
    Bardzo dobrze ze poszlas do tej nowej endo, jednak ginekolodzy-endo maja slabe
    pojecie o prowadzeniu kobiet w ciazy z niedoczynnoscia.
    Przeciez nie mozna patrzec na poziom TSH. Wazniejsze sa jednak hormony fT3 i fT4
    ktorych Ty praktycznie nie masz.
    Masz prawo zle tolerowac tak jak wiekszosc z nas zwiekszanie o 25µg.
    Ale mozna to wlasnie robic tymi malymi dawkami po 12,5 co tydzien i wtedy tak
    tego nie odczujesz.
    I wtedy masz szanse ta ciaze donosic do planowanego terminu, ale oczywiscie jak
    fT3 i fT4 beda przynajmniej na poziomie 50%.
    Przeczytaj Agatko prosze ten przyklad z niemieckiego forum ktory juz kiedys dla
    Ciebie tlumaczylam w ostatnim poscie.

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=61128563&v=2&s=0

    Pozdrawiam serdecznie, trzymam mocno kciuki za pomyslny przebieg Twojej ciazy i
    zycze pieknego dzidzusia
    Rosteda

    Ps. A do tej nowej lekarki jak potrzebujesz to zglaszaj sie nawet 2x wmiesiacu.
    Ona jest dobra.
  • irka15 01.07.07, 08:29
    to polecam Ci dr Marka Slusarskiego, ktory przyjmuje w Limie w Warszawie.
    Prowadzil moja ciaze i jak teraz czytam posty dziewczyn, to dochodze do wniosku,
    ze zrobil to naprawde rewelacyjnie. Przez cala ciaze sugerowal sie tylko
    wynikiem ft4, nie bal sie zwiekszyc dawki do Eutyrox 150. Dzieki niemu przez
    calutka ciaze, miala wynik ft4 powyzej 50%.

    Pozdrawiam i trzymam kciuki za szczesliwe rozwiazanie.

    Agnieszka
  • aagata4 01.07.07, 14:35
    dzieki za pomoc... jednak nie moge sie rozpisywac bo wyjeżdzam za pol godziny na
    dwa tyg.. i musze dokonczyc pakowanie....

    pociągne watek za dwa tygonie .. o ile nie urodze przez ten czas smile

    pozdrawiam


    Agata
    --
    www.poronienie.pl
  • nina_74 10.07.07, 14:29
    Irka,
    a w ktorym szpitalu pracuje Twoj lekarz (dr Slusarski)?
    rozumiem, ze na wizyty przynosisz mu tylko swiezy wynik ft4, bez tsh?

    Agatko, jak mozesz, to podeslij na priva namiar na Twoja nowa pania dr endo.
  • aagata4 15.07.07, 13:11
    witaj rozteda...

    teraz mam troche czasu aby dokładnie przeanalizowac posty...

    sorki ze dopiero teraz odpowiadam...

    w tym gdzie podałas linka na tłumaczenie forum niemieckiego napisałaś:

    "Moze wlasnie to zmniejszanie dawki u Ciebie Aagata4 pod koniec ciazy jest
    przyczyna ze pierwsze dziecko rodzilas za wczesnie i teraz to drugie masz szanse
    tez miec wczesniej."

    przyczyna wczesniejszego urodzenia dziecka było zrobienie testu
    oxytocynowego...(na drugi dzien po tym odeszły mi wody) - jak teraz sie
    dowiedzialam u mnie nie bylo specjalnie do tego podstaw.... (bo robi sie go aby
    sprawdzic stan łozyska gdy na USG wykazuje trzeci stopien a u mnie był to
    pierwszy stopien... )
    przypuszczam ze przyczyna było brak miejsca na patologi ciązy wiec polozyli mnie
    na porodówke i zrobili aby cos robic - podciągajac to pod fakt wczesniejszych
    dwóch strat ciąż i wielu chorob wpisanych na karcie ciązy...

    teraz tez bede miala rozwiązana ciąze przed terminem (ale nie az tak wczesnie)
    poniewaz mam cukrzyce i podejrenie zespołu antyfosfolipidowego - wiec sa aż dwa
    czynniki ryzyka urodzenia martwego dziecka

    wiem, ze bede miala skierowanie do szpitala na 26,07 (choc termin jest na 22,08)
    w celu obserwowania ciązy w warunkach szpitalnych (testu oxytocynowego raczej
    nie bede miala na szczescie-prynajmniej w szpitalu w ktorym chce rodzić)

    tak wiec wracając do tego zmniejszenia dawki euthyroxu w ciązy to czasem jest to
    słuszna decyzja... przynajmniej na koncu ciąży bo dziecko juz coraz lepiej radzi
    sobie z produkowaniem wlasnych hormonów.... oczywiscie jezeli wyniki badan na to
    wskazuja...

    w poprzedniej ciązy choc wyniki mi skakaly to miesciły sie w granicach normy w
    miare przyzwoicie...

    w tym tygodniu robie kolejne badania i w czwaartek ide do swojej endo - choc do
    zwiekszenia dawki na 100N codziennie doszłam dopiero tydzien temu ...

    nie dziękuję (przesądy) i postaram sie odezwac za jakis czas....

    pozdrawiam

    Agata



    --
    www.poronienie.pl
  • nina_74 31.08.07, 10:57
    Dziewczyny, chyba sie zalamie, bo juz nic nie kumam, co sie dzieje z
    moimi wynikami.

    Odebralam wlasnie badanka, liczac ze ft4 wzrosnie, a tu guzik!

    31tc, bralam Euthyrox 175/200
    TSH 0.075 (0.47-4.64)
    ft4 10.66 (9.14-23.81)

    25tc bralam E 175
    tsh 0.116
    FT$ 11.34

    21tc bralam E 162
    TSH 0.26
    ft4 11.75

    CZuje sie dobrze.

    www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1908,2
    w linku powyzej w tresci artykulu - druga tabelka jest info, ze
    spadek TSH i FT4 oznacza dysfunkcje przysadki lub podwzgorza. Zawsze
    mialam podwyzszona prolaktyne, moze to sie jakos ze soba wiaze -
    koszmarnie niskie TSH i niskie ft4.

    Doradzcie cos...
    dzieki
  • aagata4 13.03.08, 23:53
    witajcie...

    minęło juz troche czasu jak tu bylam... wyciągnęłam stary wątekbo mnie
    dotyczy... tyle ze juz nie jestem w ciązy ....

    pamietalam ze zwykle mialam niskie FT3 i postawilam teraz zrobic z tym porządek,
    zaczelam analizowac wątki o selenie i ... zrobilam badania i ... zgłupiałalam....

    FT3 - 6,81(3,59-7,81) 76%
    FT4 - 14,40(7,29-18,38) 64,11
    TSH w srodeczku normy ok 1,33

    ta sucha skóra i kiepska konentracja i beznadziejna pamiec to ... moze sprawa
    braku witamin? sama juz nie wiem co robic jak przestane karmić... ale na selen
    to sie nie kwalifikuję....zastanawiam sie jakie witaminki brac...może sie
    orientujecie? bo jeszcze troche to przyjaciele straca cierpliwosc do mnie a ja
    wysadze dom w powietrze (np gotuje krupnik od 8 wieczorem do ... 6 rano ...-bo
    zapominam wyłaczyc gazu)

    lekarz kazal mi zostać na tej dawce euthyroxu ktore doprowadziły do takiego
    wyniku ( na podstawie badaniaTSH )i twierdzi ze te moje problemy nie sa od
    tarczycy ... ze mam sie zgłosic z tym do lekarza pierwszego kontaktu...

    co tym sądzicie? czy to moze byc tarczyca czy brak witamin i jakich? ja mam
    wrazenie ze mial racje choc jakos to nie jest po mojej mysli... troche jestem
    skołowana...

    pozdrawiam

    Agata



    --
    www.poronienie.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka