Dodaj do ulubionych

PROŚBA PRZECIWCIAŁA PROSZE O INTERPRETACJE

09.01.08, 19:21
Witam
Mam pewien problem .Od jakiegos czasu chodze prywatnie do
niby "dobrej " endokrynolog ,a kazda wizyta konczy sie sprawdzeniem
wyników ,po czym endokrynolog wpisuje je sobie w zeszyt i
praktycznie bez zadnej rozmowy wizyta sie konczy ,dodatkowo
skierowania na nowe wyniki.
Otóż choroby tarczycy nękają mnie juz od najmłodszych
lat ,prawdopodobnie przyczynil sie do tego incydent w
Czarnobylu,nikt w rodzinie najblizszej nie ma problemu z tarczycą.
W szkole podstawowej byłam wulkanem energii.miałam powiekszona
tarczyce i prawdopodobnie nadczynnosc tego gruczołu.
Przez dlugi czas jedynie mierzona mi szyje i na tym konczyly sie
wizyty kontrolne.
Po urodzeniu dziecka ,prawdopodobnie przebyłam zapalenie
tarczycy.Wyniki TSH były zawsze podwyższone powyzej gornej granicy
normy .Zanim podjelam leczenie mialam wykonane TSH I oznaczone
FT4 ,ktore wynosilo przed leczeniem 1,34 ng/dl norma : 0,800-1,90
ng/dl .Przy tym wyniku TSH jedyny raz w zyciu sie obnizylo czyli
TYSH 2,68 mlU/l norma : 0,40-4,00 mlU/l - te wyniki były wykonane
06-09-05 r.A tak TSH awsze w granicach 5.Objawem było poranna
opuchlizna twarzy,tycie ,sennosc ,rozbicie ,chodzilam na wpół
przytomna.Przez ostatnie 3 miesiace po ponownym podwyzszeniu TSH do
5.406 ulU /ml norma : 0,47-5,010 przyjmowałam letrox w dawce 25 na
dobe.Endokrynolog po około 3 miesiacach skierowala mnie na wyniki
przeciwcial ,dzis odebralam wyniki i tak
TSH -6,690 uIU/ml norma (0,4-4)
anty-TPO 180 IU/ml wartosci referencyjne (0-35)
anty -TG <20,0 IU/ml wartosci referencyjne (0-40)
w 2006 roku badanie USG wykazalo iz tarczyca
niesymetryczna,niepowiekszona,płat prawy o objetosci 11cm3,lewy
6cm3.Wymiar gleboki płata prawego 17mm,lewego 10 mm.W calej
objetosci tarczycy widoczne nieregularne obszary niejednorodnie
hypoechogeniczne mogace odpowiadac zmianom w przebiegu thyreoiditis
diffusae.
Bardzo prosze o interpretacje moich wyników z przeciwcial i
niepokoje sie dlaczeho po braniu letroxu moje TSH wzrosło jeszcze
bardziej niz kiedykolwiek mialam ,czy to oznacza chorobe HASHIMOTO ?
Ostatnio miewam sile bole głowy w okolicach przysadki ,szybkie
tetno ,marzniecie szum w uszach ,kołatanie serca przy wysiłku,przy
nadczynnosci mialm gęste włosy,teraz natomiast czupryna sie
przezedziła głownie przy czole.Chcialam dodac ze w ostatnich 2
miesiącach mialm powikłanie w postaci zapalenia splotu barkowego po
przebytej i zle leczonej anginie(dzieki lekarzom i ich receptom )-
byc moze przez to zmienily sie wyniki z tarczycy - nie mam pojecia
czy mozna to łączyć.A letrox -lek
zamiast pomagac raczej szkodzi- jedynie nie puchne ,na poczatku
brania letroxu czulam sie niezle ale teraz cos zlego sie
dzieje .Prosze o
interpretacje wynikow ,bede bardzo wdzieczna .I o porade co mam
jeszcze wykonac ,mam niedlugo wizyte u endo hmm ciekawe czy cos
powie czy bedzie tylko spisywac milczec jak grob i brac kase za
wizyty.


Edytor zaawansowany
  • 09.01.08, 20:12
    Zmień lekarza, masz Hashimoto, a on Ciebie nie leczy.

    Letrox 25 to nie jest dawka dla dorosłej kobiety z niedoczynnością.
    Chyba, że ważysz 30 kilogramów smile

    To jest akurat tyle, żeby organizm "zgłupiał" i byś poczuła się
    jeszcze gorzej.

    Idź do jakiegoś endo polecanego na forum, najlepiej z nowym TSH, ft3
    i ft4. Weź ze sobą wszystkie stare wyniki. Dostaniesz leki i po
    kilku tygodniach powinnaś poczuć się lepiej.
  • 09.01.08, 20:53
    Czyli mam nie brac tego letroxu ? Mam sie wstrzymac od tego leku i
    szukac dobrego endo ? tak ?
  • 09.01.08, 22:08
    Ty musisz zwiększyć dawkę letroxu,
    nie odstawiać.
    Jednak to może zaordynować lekarz,
    który podejmie się leczyć a nie udawać leczenia
    Twojego schorzenia.
  • 09.01.08, 23:09
    Bierz dalej tę dawkę, bo jak ją zmienisz lub odstawisz, to na kilka
    tygodni zaburzysz wyniki i Twój nowy lekarz będzie miał utrudnione
    zadanie.

    Umów się jak najszybciej do lekarza, bo każdy dzień kiepskiego
    samopoczucia to dzień stracony.

    Tak to jest, że czasem po wprowadzeniu leczenia, nawet na idealnej
    dla nas dawce leku, mamy wrażenie, że jest gorzej i wszystkie objawy
    nagle nam się pojawiły. Ale kilka tygodni później wyniki powinny się
    wyrównać i objawy powinny zacząć znikać.

    Ale Ty nie masz dobrej dawki leku, więc tylko masz pogorszenie, a
    wyrównanie hormonów nigdy nie nastąpi.

    Powodzenia u nowego endo, zobaczysz, że mądry lekarz (i nasze
    forumsmile Cię z tego wyciągnie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.