Dodaj do ulubionych

O czym może świadczyć tylko podniesione TSH ?

18.01.08, 21:12
Poszłam do lekarza ponieważ od kilku miesięcy jestem zmęczona , na
nic nie mam siły . Od 2 miesięcy dodatkowo jestem śpiąca w dzień co
wcześniej mi się nie zdarzało .
Wynik tsh 4,79 (norma 0,4-4).
Dodatkowo ft3 , ft4 , anty tpo , anty tg w normie .

Czy samo podwyzszone tsh moze swiadczyc o innej chorobie niż
niedoczynnosc tarczycy ? Jeśli pozostałe wyniki są w normie to może
jest jakas inna przyczyna niz tarczyca .

Może poczekac jeszcze jakiś czas i zrobić po raz kolejny tsh , ft3 i
ft4 .

Nie bardzo wiem co robić . Muszę znalezc przyczynę tego zmęczenia bo
czuję się coraz gorzej .
Edytor zaawansowany
  • 18.01.08, 21:36
    Jednak podaj resztę wyników i normy do nich. "Wynik mieszczący się w
    zakresie norm laboratoryjnych" nie zawsze oznacza DOBRY wynik
    (zwłaszcza jest tak z TSH, ft3 i ft4).
  • 18.01.08, 21:44
    ok

    tsh 4,79 (0,4-4)
    ft3 2,88 (1,8-4,2)
    ft4 1,5 (0,8-1,9)
    tg <20 (norma do 40)
    tpo 32,2 (norma do 35)

    Pojdę do endokrynologa . Może jeszcze raz zrobię badania przed samą
    wizytą ale nie wiem czy jest sens robić co miesiąc .
    Może powinnam szukać przyczyny gdzieś indziej .
  • 18.01.08, 21:58
    Za cienka jestem, żeby wiele się wymądrzać na temat Twoich wyników,
    bo raczej nie są z gatunku "nawet każdy gupi forumowicz widzi" smile

    Jako "gupi" forumowicz podejrzewam, że Twoje objawy są jednak od
    tarczycy.

    Ale poczekaj, aż się ktoś mądrzejszy wypowie smile
  • 18.01.08, 22:23
    Dzięki za odpowiedz smile
    Mój internista rozlozyl ręce .
    Wysłał mnie do endokrynologa ale bez przekonania (coś w stylu niech
    dalej on się męczy).
  • 18.01.08, 22:35
    Czy te badania robiłaś jednego dnia?

    Zmęczenie może być objawem
    niedoboru żelaza.
  • 18.01.08, 22:41
    tsh jednego dnia
    ft3 , ft4 tydzien pozniej
    a przeciwciała kilka dni pozniej.

    Wszystkie inne wyniki badań mam w normie .
    Poza cholesterolem który jest trochę podwyzszony .
  • 18.01.08, 22:54
    ellana1 napisała:

    > tsh jednego dnia
    > ft3 , ft4 tydzien pozniej

    Stąd nie mogłam zrozumieć
    dlaczego takie wyniki.


    > a przeciwciała kilka dni pozniej.

    w tym przypadku nie ma znaczenia.
    Natomiast robienie na raty
    FT4 i 3 oraz TSH mija się z celem.


    > Poza cholesterolem który jest trochę podwyzszony .

    Cholesterol potwierdza niedoczynność.
  • 18.01.08, 22:58
    Zrób jednak przed wizytą kpl hormonów
    i sądzę, że wybierasz się do endo,
    który wykonuje usg.
    Usg pewnie też potwierdzi niedoczynność.
  • 18.01.08, 23:33
    Dzięki za odpowiedzi .
    Zrobię jeszcze raz te badania .
    I usg może rozjaśni sprawę .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.