• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

FT3 133%, a FT4 29%- co robić? Dodaj do ulubionych

  • 12.05.08, 10:17

    Witam,

    Po porodzie (9 miesięcy temu) byłam na etapie zmniejszania dawek
    Letroxu. Aktualnie biorę 100 mg i nie czuję się zbyt komfortowo-
    jestem ospała i mało zadowolona. Poniższe wyniki wydawałoby się, że
    nie są złe, ale nie wiem czy FT4 nie jest za niskie. Jeżeli tak, to
    co z tym fantem zrobić?
    TSH 0.38 norma (0.38-4.00)
    FT3 3.17 norma (1.80-4.20) 133%
    FT4 1.05 norma (0.80-1.90) 29%

    Proszę o interpretację i pozdrawiam.


    Edytor zaawansowany
    • 12.05.08, 10:50
      Chyba źle obliczyłaś procenty, według moich wyliczeń jest:
      - FT3 3.17 norma (1.80-4.20) = (3.17-1.80)/(4.20-1.80)*100 = 57%
      - FT4 1.05 norma (0.80-1.90) = (1.05-0.80)/(1.90-0.80)*100 = 22%

      Niestety nie pomogę w interpretacji. sad Może ktoś z większą wiedzą
      się odezwie.
      • 12.05.08, 11:14
        Dziękuję bardzo,

        Rzeczywiście. Robiłam to po raz pierwszy.

        Pozdrawiam.
      • 12.05.08, 11:49
        Jesteś w niedoczynności. Przyjmujesz za mało T4, Twój organizm się
        broni przed niedoczynnością produkując więcej T3.

        Nic dziwnego, że czujesz się tak sobie.
        • 12.05.08, 12:45
          Dziękuję bardzo za interpretację,
          W sumie wydawałoby się że moje wyniki będąc w normie nie potrzebują
          więcej hormonu, ale rzeczywiście- organizm się domaga go. Wielu
          endokrynologów niestety patrzy bardziej na to, co na kartce, niz na
          samego człowieka. Jutro wezmę więcej Letroxu i mam nadzieję, że
          zacznę wracać do żywych.
          Pozdrawiam
          • 12.05.08, 13:32
            żebyś znów nie przedobrzyła w drugą stronę.
            proponuję tylko 1/2 tabl. z 25mg.
            • 12.05.08, 15:05
              Witam,

              Dziękuję za sugestię. Taki miałam zamiar. Po jakim czasie zrobić
              wyniki?

              Pozdrowienia
              • 12.05.08, 15:12
                wyniki najlepiej zrobić 4-6 tyg.po zmianie dawki aby były wiarygodne.
                • 13.05.08, 08:44
                  Dziękuję i pozdrawiam
                  • 13.05.08, 23:03
                    A jakie masz dokaldnie objawy oprocz ospałości ? Jestem w podobenej
                    syt. czyli ft3 mam wyzsze od ft4 , ponoc oznacza to nadal
                    niedoczynnosc. Daj znac jak bedzie po kilku dnicha brania nowej
                    dawki, pozdr.E.
                    • 14.05.08, 11:58
                      Witam,

                      Poza tym, że jestem ospała (chociaż to może wynikać z faktu, że moje
                      dzidzi dość często budzi się w nocy) mam problemy z koncentracją i
                      przy moim wrodzonym optymiźmie i chęci "do robienia czegoś"- nic mi
                      się nie chce, mam bardziej suchą skórę i nieodparty pęd na słodycze.
                      Od dwóch dni biorę większą dawkę- wczoraj czułam się
                      trochę "rozdygotana", dzisiaj jest stanowczo lepiej. Będę dalej sie
                      obserwować. Wierzę w to, że będzie dobrze. Cieszę się, że KTOŚ
                      stworzył w necie takie miejsce, gdzie można się skonsultować z
                      podobnie czującymi.

                      Pozdrawiam
                    • 14.05.08, 12:01
                      Zapomniałam jeszcze- jest mi wiecznie zimno.

                      POzdr.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.