Dodaj do ulubionych

Wyniki w 12 tyg. ciąży - proszę o pomoc

31.07.08, 09:26
Witam i proszę o pomoc.
od 4 tygodni biorę dawkę 125 letroxu i kilka dni temu zrobiłam badania bo czuję się bardzo źle.
Oto wyniki:
TSH 0,865 (0,35-5,50)
FT3 2,44 (2,30-4,20) 7%
FT4 1,44 (0,89-1,76) 63%
Jestem bardzo zmęczona, ciągle śpiąca, rozdrażniona, nie mam na nic siły, nie mogę się skoncentrować sad

3 tygodnie temu, po zwiększeniu dawki i przed wizytą u lekarza robiłam badania i wyniki były takie (po tygodniu na dawce 125)
TSH 0,733 (0,35-5,50)
FT3 2,61 (2,30-4,20) 16%
FT4 1,29 (0,89-1,76) 45%
Ferrytyna 6,40 (10-291)
Oczywiście biorę już żelazo.

Dzisiaj byłam u lekarza z moimi wynikami. Dowiedziałam się, że wyniki mam super, nic mam nie zmieniać w dawkowaniu i że moje złe samopoczucie to od ciąży ew. pogody a nie od tarczycy sad

Napiszcie mi proszę, co myślicie o moich wynikach.

Pozdrawiam
Agnieszka
Edytor zaawansowany
  • hashi-tess 31.07.08, 09:43
    aga_mama_zosi napisała:

    > Witam i proszę o pomoc.
    > od 4 tygodni biorę dawkę 125 letroxu i kilka dni temu zrobiłam badania bo czuję
    > się bardzo źle.
    > Oto wyniki:
    > TSH 0,865 (0,35-5,50)
    > FT3 2,44 (2,30-4,20) 7%
    > FT4 1,44 (0,89-1,76) 63%
    > Jestem bardzo zmęczona, ciągle śpiąca, rozdrażniona, nie mam na nic siły, nie m
    > ogę się skoncentrować sad



    To brak żelaza daje Ci popalić,
    nie masz przemiany T4 w T3.
    Może suplementacja Thybonem lub cytomelem?
    Jednak musiałabyś poszukać lekarza,
    który potrafi dawkować te leki.
    Napisz jakie bierzesz żelazo.


    > Dzisiaj byłam u lekarza z moimi wynikami. Dowiedziałam się, że wyniki mam super
    > , nic mam nie zmieniać w dawkowaniu i że moje złe samopoczucie to od ciąży ew.
    > pogody a nie od tarczycy sad

    No, brak słów.
    Cisną mi się na usta same brzydkie słowa.
    Szukaj innego endo, ten w/g mnie
    nie zna się na tarczycy.
    Oglądał chociaż wyniki?

    Pzdr
    Tess

    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • aga_mama_zosi 31.07.08, 10:01
    Biorę Tardyferon Fol który zawiera 80 mg żelaza i 0,35 mg kwasu foliowego, 1 tabletkę dziennie.

    Oczywiście lekarka spojrzała na TSH i prawie musiałam ją zmusić, żeby spojrzała na pozostałe wyniki. Jednak FT3 wcale jej nie zainteresowało. Na moje pytania, dlaczego tak bardzo spadło mi FT3, powiedziała, że w ciąży są inne normy i że przecież biorę T4 w tabletkach a ten hormon jest na super poziomie. Mówiła jeszcze o błędach w laboratorium i takie tam, że patrzy całościowo na wyniki (czytaj tylko TSH i FT4) Nic mam nie zmieniać, zaleciła mi za miesiąc badania tyle.

    Dr Jastrzębska u której byłem wczęsniej teraz do września jest na urlopie więc muszę poszukać innego lekarza.
    Jeśli ktoś może polecić jakiegoś, to będę wdzięczna.
  • aada1 31.07.08, 11:40
    Przy takich niedoborach zelaza to bierze sie i 200 mg dobowo w pierwszym okresie
    leczenia smile
    Juz na poczatku ciazy w ulotce Sobrifer zalecja 100 mg dobowo zelaza- wiec sama
    widzisz. Do tego lykasz osobno kwas foliowy.
    A jesli chodzi o ft3 to jest kiepskie. I nie jest to nic dziwnego gdyz aby byla
    dobra przemiana musisz miec zasoby zelaza w tkankach. A TY ich nie masz.
    Sama przemiana powinna wrocic ale najpierw ferytyna musi byc na granicy 60%
    Samo ft4 jest ok. Choc lekarz moglby dolozyc odrobine hormonu wiecej.
    Szukaj lekarza ktory zacznie suplementowac Cie dobra dawka zelaza aby wyrownac w
    miare szybko braki u Ciebie.
    Ada
  • mary_lu 31.07.08, 11:41
    Ja bym na Twoim miejscu poszła do rodzinnego i wyżebrała receptę na
    Novothyral 75 plus 50 Euthyroksu...

    Kwasu foliowego biorę 15 mg dziennie, mój położnik twierdzi, że
    zwykłe dawki ciężarówkowe to dla hashimotki za mało...
  • aada1 31.07.08, 11:49
    Mary_Lu nie ma co zebrac o recepte. Kolezanka musi znalesc takiego lekarza ktory
    ja poprowadzi na dwoch hormonach w czasie ciazy. Sama tego raczej nie zrobi bo
    nie wiem czy ma takie doswiadczenie dziewczyna. To nie jest takie "hop siup"
    wprowadzic dwa hormony.

    Dziewczyny zobaczcie sobie w aptece na Prenatal Classic jest bez jodu, z duza
    dawka kwasu foliowego i zelaza.
    Ada
  • mary_lu 31.07.08, 12:27
    Aada, ja ostatnio właśnie musiałam żebrać. Każdy lekarz uważa, ze
    mam za wysoką dawkę, nawet moja lekarka, którą chwalę ogólnie,
    uznała, że hormony po 80% to za dużo.

    Sama zawsze piszę, ze trzeba szukać dobrych lekarzy. Tylko gdzie? A
    życie mija...

    Za to ostanio, zupełnie przez przypadek, trafiłam na sensownego
    położnika, który co prawda kazał regularnie chodzić do endo, ale
    strzelił mi wykład o tym jak groźna jest niedoczynność w ciąży,
    pochwalił utrzymywanie wyików w górnych granicach norm i od razu dał
    mi recepty na wyższe dawki leków...

    Mnie dawkowanie dwóch hormonów, nawet w Novo plus Euthyroksie,
    przychodzi bardzo łatwo - wystarczy trochę czytania forum, częste
    badania i podstawowa znajomość matematyki. Dziwi mnie zawsze ten lęk
    przed drugim hormonem...
  • aga_mama_zosi 31.07.08, 13:44
    Właśnie wracam od rodzinnego, dostałam receptę na Novothyral 75 i już go wykupiłam.
    Mam do Was pytanie, jak powinnam dawkować ten lek?
    Obecnie biorę 150 letroxu.
    Planuję zacząć brać 1/4 tabletki Novo czyli 18,75 tyroksyny oraz 3,75 liotyroniny. Do tego dołożę 125 leroxu. Czy tak będzie dobrze?

    Zacznę też od dzisiaj brać 2 tabletki żelaza dziennie.

    Dodam jeszcze, że endo, do której trafiłam na początku ciąży kazała mi nie zwiększać dawki leku, pomimo, że hormony zaczęły mi mocno spadać.
    Za to ginekolog, do którego trafiłam przypadkiem i który usłyszał, jakie miałam zalecenia aż się za głowę złapał i kazał mi szybko zwiększyć dawkę min. o 25% dawki sprzed ciąży.
    Tak więc posłuchałam ginekologa a nie jakiegoś niedouczonego endokrynologa. I myślę, że dobrze zrobiłam.

    Poza tym obserwuję siebie, samopoczucie i poziom energii na danej dawce i jak to wygląda na wynikach. Najlepiej czułam się kiedy wyniki moje były na poziomie ponad 70% normy (oczywiście FT3 i FT4)
    Teraz są jakie są i widzę olbrzymią różnicę. Tak więc nie dam sobie wmówić, że moje samopoczucie wynika z pogody, stresującej pracy lub np. plam na słońcu!
  • hashi-tess 31.07.08, 16:51
    kocham czytać takie posty,
    w których wynika, że najbardziej
    zainteresowana, tj. hashimotka
    /w ciąży lub nie/ potrafi zadbać
    o siebie, BRAWO.


    aga_mama_zosi !
    Badania FT4 i 3 bez TSH zrób po 2 tygodniach
    na novo.
    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
  • aga_mama_zosi 31.07.08, 17:33
    Oczywiście staram się słuchać Waszych rad i już od kilku miesięcy regularnie robię badania.

    Do dawki 100 letroxu (z 75) jeszcze przed ciążą doszłam sama obserwując siebie i robiąc badania.

    Teraz też planuje co 2-3 tygodnie robić badania.
    Mam nadzieję, że będą lepsze niż ostatnie.

    Na temat lekarzy już nie będę się wypowiadać, bo takich bzdur się od nich nasłuchałam, że nie chce mi się nawet pisać.

    Dzięki za odzew i pozdrawiam smile
    Agnieszka
  • tniewoli 02.08.08, 12:36
    Podziwiam Cię moja żono, bo ja chyba bym zatłukł tych lekarzy za takie gadanie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.