Dodaj do ulubionych

Pytanie o badania p.ciał

07.10.08, 19:22
Czy mając w normie podstawowe badania tarczycy - TSH, FT3, FT4 jest
konieczność robienie p.ciał p.tarczycowych? Akurat mój problem to
jedna obumarła ciąża i problemy z zajściem w kolejną. A na innym
forum doczytałam, że właśnie przeciwciała mogą być tego powodem. Ale
czy wtedy podstawowe badanie byłyby w normie?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

--
Aniołek *12.2007
Edytor zaawansowany
  • 07.10.08, 22:40
    Była już o tym wielokrotnie mowa - co to znaczy w normie? W dolnej
    granicy, w połowie czy w górnej granicy normy, bo to kolosalna
    różnica! Co do przeciwciał na pewno warto je zrobić, bo nawet jeśli
    są podwyższone i teraz tarczyca pracuje jeszcze dobrze mimo tych
    przeciwciał (bo to dopiero początek uszkadzania tarczycy), to w
    ciąży może już nie pracować odpowiednio. W ciąży potrzebujesz
    więcej hormonów i taka tarczyca atakowana przez przeciwciała może
    nie dawać rady (wtedy daje się Eutyrox czyli hormon tarczycowy).
    Jak masz problemy z zajściem w ciążę, sprawdź sobie jeszcze
    prolaktynę - wiem, że to też ważny hormon. A Usg tarczycy jest
    dobre? Pozdrawiam
  • 17.10.08, 20:51
    Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz. Dziękuję Ci za odpowiedź,
    prl już zbiłam bromkiem, a moje wyniki były takie:
    TSH 2,32 NORMA 0,35-4,94
    FT3 3,00 NORMA 1,71-3,71
    FT4 1,01 NORMA 0,7-1,48

    Do tej pory nie miałam pojęcia, że nawet jak wyniki są w normach to
    może to oznaczać, że i tak coś jest nie tak. Przypadkowo
    przeczytałam o tym na forum niepłodność. Teraz leczę się w klinice
    specjalizującej się w niepłodności, ale o hormonach tarczycy lekarz
    nic nie wspomniał. Czy powinnam zbadać p.ciała, czy też moje wyniki
    można uznać za dobre? Z pewnością zapytam jeszcze o tą kwestię
    lekarza, niemniej jednak wiem, że Wasza wiedza jest wielokrotnie
    większa niż lekarzysmile
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    --
    Aniołek *12.2007
  • 17.10.08, 20:57
    Ja się nie znam, ale wydaje mi się ze może tak być.
    Przeciwciała też można mieć w normie a jednak mieć Hashimoto (jeśli faktycznie
    mam to hasimoto, ale chyba jednak tak.)
  • 18.10.08, 15:51
    No to co powinnam zbadać aby stwierdzić czy wszystko jest w normie?

    --
    Aniołek *12.2007
  • 18.10.08, 16:57
    witaj
    ja bym zbadała,
    bo przecież jak mi się zdaje
    najpierw ma się przeciwciała
    które niszczą tarczycę,
    a później z upływem czasu
    gdy tarczyca malej zmieniają się
    ilości hormonów we krwi.

    niektórzy w ogóle nie mają przeciwciał
    albo raczej jak twierdzi moja lekarka
    mają takie przeciwciała których współczesna
    medycyna nie umie jeszcze wykryć.

    to czy będziesz mieć przeciwciała czy nie
    niewiele zmienia. jeśli zajdziesz w ciążę
    powinnaś często w tym czasie sprawdzać
    poziomy hormonów, bo przecież w ciąży
    wiele się zmienia i nie wiadomo
    czy nagle nie okaże się że masz niedoczynność
    lub cokolwiek.

    pozdrawiam
    aleksandra
  • 19.10.08, 21:39
    Na pewno warto zbadać te przeciwciała, bo jak wyjdą nieprawidłowe,
    to jeszcze p r z e d zajściem w ciążę dostaniesz Eutyrox, by od
    początku ciąży nie zabrakło Ci i Twemu przyszłemu dziecku hormonów
    tarczycy. Powodzenia!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.