moja historia i kilka pytań. hashimoto? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • witajcie,
    pisałam o sobie w styczniu tego roku na forum choroby tarczycy. ale może
    opiszę tutaj wszystko, żeby było w jednym wątku:
    1. wpis z 10/01/2009:
    dziś zrobiłam szczegółowe badania, i tak:

    tsh - 38, 5 (norma od 0,25 do 4)
    ft3 - 3,84 (norma od 2,76 do 8)
    ft 4 - 8,97 (norma od 10, 3 do 24,4)
    przeciwciała anty TG - 1309 (norma do 40)
    przeciwciała anty TPO - 1831 (norma do 35)

    usg:
    tarczyca niepowiększona.
    prawy płat wielości 4,1 x 1,5 x 1,9 cm obj. ok. 6.3 cm3, lewy 4x 1.5 x 1.9 cm
    obj. ok. 6.3 cm3.
    oba płaty i niższej strukturze echa mogącej odpowiadać zmianom zapalnym z
    obecnością drobnych zwłóknień bez ewidentnych zmian ogniskowych.
    miernie powiększone węzły szyjne śr. do 12 mm po obu stronach.

    mam lekko podwyższone ob: 25 (norma do 20-stu).

    usłyszałam diagnozę, że to prawdopodobnie poporodowe zapalenie tarczycy
    (rodziłam we wrześniu 2008; drugi poród), z tym że endo widział tylko tsh i
    usg (i dał skierowanie na ft3 i 4, które zrobiłam dzisiaj po wizycie).

    dostałam euthyrox n25 po poł tabletki przez dwa dni, później 1 tabletka.

    te przeciwciała wyszły jednak ogromne ((
    zapisałam się od razu na wizytę na wtorek, żeby to skonsultować.

    co o tym sądzą kompetentne osoby tutaj na forum?
    będę wdzięczna za opinie.

    z góry dziękuję i pozdrawiam

    acha - morfologia ok, oprócz bazocytów - 1, 7 (norma do 1).

    wyniki cholesterolowe:
    cholesterol całkowity nieznacznie podwyższony: 213, 1 (norma od 140 do 200).
    ch HDL: 51,5 (norma od 34 do 70).
    ch LDL: 145,9 (norma do 130).
    trójglicerydy: 78,6 (norma od 40 do 200).

    z objawów innych: nerwowość (okropna!!!!), stany lękowe, drażliwość, senność w
    dzień, obrzęki dłoni wieczorem, bóle głowy regularne, brak apetytu, ociężałość,
    spadek aktywności fizycznej, rozkojarzenie, zaburzenia koncentracji, pamięci, od
    około tygodnia mdłości od jakiegoś miesiąca lekkie mrowienie lewej strony ciała.

    karmię piersią od urodzenia córeczki we wrześniu 2008.

    w listopadzie 2008 miałam chwilowe jednorazowe zaburzenia widzenia i mowy. od
    razu zrobiłam tomografię (wyszła koszmarnie), ale rezonans magnetyczny wykazał
    tylko drobne zmiany niedokrwienne w mózgu, nic poważnego wg lekarzy. eeg
    nieprawidłowe. usg tętnic szyjnych i mózgowych w normie.
    neurolog zauważył dodatkowe skurcze w pulsie, co potwierdziło ekg i stwierdził,
    że to z powodu zaburzeń rytmu serca mam zmiany niedokrwienne, przepisał mi
    preductal, chociaż kardiolog wykluczył jakąkolwiek przyczynę sercową moich
    problemów neurologicznych (echo, holter w normie). serce ma się już lepiej, nie
    kołacze (może weszłam z nadczynności w niedoczynność?).

    czy to wszystko co opisałam może się mieć jakkolwiek do wyników tarczycowych?
    zbadać tarczycę zasugerowała mi lekarz neurolog wykonująca u mnie usg naczyń
    mózgowych. żaden inny lekarz wcześniej na to nie wpadł.

    2. 14/01/2009 – tsh = 27,9, norma 0,25-4 (737%)

    3. leczenie (lekarze orzekli: pierwszy: poporodowe zapalenie tarczycy, inny
    lekarz orzekł hashimoto):

    11, 12 stycznia - pół tabletki euthyrox n25
    od 13 stycznia - po całej tabletce n25
    od 18 stycznia - półtora tabletki n25
    od 25 stycznia - 1 tabletka n50 (2 x 25) i tak do dziś

    Mam lepsze samopoczucie – o wiele lepsze , szybko po rozpoczęciu leczenia
    ustąpiły bóle głowy, mniejsza senność, mniejsza drażliwość, ale nadal
    występuje mrowienie lewej części ciała, ostatnio szczególnie lewej części głowy.



    4. wyniki z dziś [13/02/2009]:
    tsh – 6,4, norma 0,25-4 (164%)
    ft3 – 5,38, norma 2,76-8 (50%)
    ft4 – 16,5, norma 10,3-24,4 (44%)
    Od kilku dni znowu boli mnie głowa sad bóle leciutkie, ale regularne.
    Nadal szumi mi w lewym uchu (ale z uchem mam problemy od dawna).

    Wygląda na to, że ft4 i ft3 są już w „normie”, ale może to nie jest moja
    norma? (bóle głowy, nadal okresowe problemy z koncentracją)

    Normę laboratoryjną osiągnęłam w przeciągu miesiąca, to w ogóle możliwe, że
    tak szybko działają leki? I czy nie za szybko?
    Czy badanie usg tarczycy trzeba powtórzyć i kiedy? (z moich wyników widać, że
    objętość nie jest taka jak być powinna).

    I czy skończy się tylko na poporodowym zapaleniu tarczycy (jak to usłyszałam),
    czy po wyrównaniu poziomu hormonów wystarczy kontrola tsh, czy może czeka mnie
    leczenie przez całe życie? Jakie mogą być scenariusze?

    serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie

    --
    carpe diem
    • Witaj Rację ma lekarz,który powiedział,że masz hashimoto Świadcza o tym wysokie
      przeciwciała i zmniejszająca się objętość tarczycy.Twoje objawy są typowe dla
      niedoczynności.Nie masz wyrównanych hormonów,nadal jesteś w niedoczynności.Tsh
      jest wysokie Ft4 i Ft3 za niskie.Wiele osób ma problem z szumem w uszach,ja
      też.Pojawiają sie zanim podejrzewamy ,że przyczyną może być tarczyca.Kołatanie
      serca tez u mnie na początku występowało Jezeli trochę poczytałaś to wiesz,że
      przy hashimoto tarczyca zanika (u jednych szybciej u innych wolniej)dlatego
      musimy brac hormony aby dostarczyć do organizmu potrzebną ich ilosć.To nie jest
      coś co przejdzie,tak będzie zawsze. Do objawów hashimoto nie pasuje wysokie ob
      -szukaj przyczyny.Niepokojące jest mrowienie połączone ze zmianami
      niedokrwiennymi mózgu.Wygląda,że masz sensownego neurologa to konsultuj to z nim
      .Mi drętwiały 2 palce lewej ręki-mały i serdeczny(mrowiło aż do łokcia)ale to
      uspokoiło sie po kilku miesiącach brania hormonów.Usg powtórz za kilka miesięcy
      .Pozdrawiam
      • milaemalka napisała:

        > Witaj Rację ma lekarz,który powiedział,że masz hashimoto >

        Zgadzam się z tym, co napisała milaemalka, jednak rację mogą mieć obaj lekarze.
        Poporodowe zapalenie tarczycy (PZT) zaliczane jest do klinicznych manifestacji choroby Hashimoto. Jest to zapalenie ujawniające się podczas 1 roku po porodzie, więc u Ciebie by to pasowało. Uważa się je za stan autoimmunologicznego uszkodzenia tarczycy z następową naprawą. Charakteryzuje się wystąpieniem przejściowej tyreotoksykozy (nadczynności tarczycy), przejściowej niedoczynności tarczycy albo przejściowej nadczynności przechodzącej w przejściową niedoczynność gruczołu. U większości kobiet można się spodziewać powrotu prawidłowej czynności tarczycy po roku od porodu, jednak niektóre z chorych rozwiną trwałą niedoczynność utrzymująca się powyżej roku po porodzie. /Więcej w wątku o poporodowym zapaleniu tarczycy/. Ty zostałaś szybko zdiagnozowana i rozpoczęłaś leczenie, więc być może faktycznie szybko dojdziesz do siebie. Póki co kontroluj wszystkie hormony i dopasuj z lekarzem najlepszą dla siebie dawkę leku.
        Powodzenia!


        --
        Pozdrawiam,
        Tashunko
      • dzięki.
        ja biorę euthyrox dopiero od miesiąca. mam nadzieję, że mrowienie się z czasem
        uspokoi.

        --
        carpe diem
    • Witaj aniutka99
      Przeczytałąm o Twoim problemie i o tym, że jestes mieszkanka lublina. Ja we wrzesniu 2008 rowniez urodzilam coreczke, Hashimoto mialam rozpoznane jeszcze przed ciazą - po 2gim poronirniu. Obecnie "zaniedbałam sprawe" i nie brałąm hormonów od porodu(wczesniej bylam w eutyreozie, bez niedczynnosci). Po porodzie złe samo[poczucie, stany depresyjne, sennosci, suchosc skory, ciagle ekstremalne zmeczenie - zganiala to na karp opieki nad corcia, poki nie zrobilam TSH i reszty hormowno i p-ciał. TSH 39,2 <norma 0,25 - 4>. Ale do czeko zmierzam, moja endo powiedziala, ze to jezt tzw. efekt obdici apo porodzie i po nim tarczyca przechodzi zapalnie. Powrocilam do euthyroxu - na razie 25, i stopniowo zwiekszam az dojde do 75. Mam powtorzyc usg. Ja chodze do dr Kurowskiej, ktora przyjmuje na chodzki 3, tel 7471938, a usg robie u dr rakowskiego w praxisie na ul. staszica. Polecam ich. Nie wiem do kogo Ty chodzisz, ale Pani dr prowadzila mnie przez ciala ciaze i m.inn. ona przyczynila sie do tego, ze mam zdrowe i wogole mam dzieckosmile Pozdrawiam!!!

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.