• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

zmiana leku Euthyrox=>Novothyral => pomocy ! Dodaj do ulubionych

  • 04.05.09, 17:41
    Witajcie
    Na tarczyce choruje od 1994 roku . W tej chwili mam 24 lata.
    Jej choroba została wykryta przez przypadek gdy lekarz pierwszego kontaktu podczas zwykłej wizyty ( grypa ) stwierdził ze mam chyba za szeroką szyje. Miałam wtedy kilka lat ... Kiedy zrobiono mi podstawowe badania na tsk t3 i t4 od razu wyladowałam w dzieciecym szpitalu. Zrobiono mi biopsje. W oparciu o te badani stwierdzono Niedoczynnosc i Wole Hashimoto. 2 lata później znów byłam w szpitalu ( choć jako małe dziecko nie czułam się źle , wogóle tego nie odczuwałam że coś jest nie tak ) Na wypisie byla informacja ze w badaniu wizykalnym wole II . W USG tarczyca o wybitnie mieszanym echum a w scyntygrafii plat prawy slabiej niz lewy gromadzi Technet. Wysokie TSH niskie T4. Potem byłam leczona w przychodni dziecięcej co 3 miesiace krew i usg i zawsze zmiana dawki wyniki różne ale ja czułam sie dobrze.
    Problemy zaczeły sie pierwsze na maturze. Zaczeły sie osłabienia lekkie omdlenia problemy ze snem , nie mogłam spać .
    Lekarze wszystko zwalali na stres bo matura bo studia bo nauka i wszyscy umywali rece.
    Przez kilka miesiecy sie mmeczylamm przez to skonczyly sie imprezy ( musialam zasypiac kolo polnocy ) inaczej jak wstawalam rano bylam "warzywem" ni emoglam nawet napic sie lampki szampana bo od razu slablam. Po jakims czasie objawy troche ustepowaly ale alkohol i imprezy juz nie byly dla mnie.Potem po kilku latach znów mój stan się pogorszył wylądowałam w szpitaluy znow na badaniach bo mialam bezsennosci kolatania serca nerwowosc . Dostawalam wtedy tabletki nasenne znow byla Biopsja - struma nodosa - przewlekłe zapalenie tarczycy i tak ono trwa do dzis. Po wyjściu ze szpitala znow bylo lepiej ale nie byłam juz pod kontrola endokrynologa bo nie znalazlam zadnego lekarza ktory chcialby mi pomoc. Przez 2 lata nie robiłam nic aż znów zaczęło sie pogarszać, zaczęla mnie strasznie boleć głwowa - sprawdzane były zatoki kręgosłup i wreszcie wyniki tarczycowe :
    (07.04) TSH - 11,81
    FT4 - 1,13
    ANTY tpo - 188,8
    T3 - 1,43
    T4 - 10,56
    Znalazlam dobrego specjaliste najlepszego na Śląsku.
    Po USG stwierdzil w ogolnym badaniu ze to wyglada jakby to bylo swiefrze zapelenie aczkolwiek gdy wlaczyl funkcje jej ukrwienia okazało się że prawie jej juz nie ma .
    Stwierdzil ze zmieni lek
    Do tej pory bralam euthyrox 100 a on zalecil Novothyral !00 + 25 .
    Po tygodniu brania leku zaczęła strasznie boleć mnie głowa trace rownowage , mam podwyższone cisnienie 140/90 to norma dla mnie to drugie czasem wyzsze a puls od 80 - 100
    Mam straszne niepokoje i szybko sie mecze. Nie moge juz chodzic na fitness ani taniec bo szybko slabne i mdleje.
    Moge conajwyzej 10 /15 minut chodzic a potem moje nogi robia sie jak z waty cieplo po plecach czarno przed oczami ibach .
    Pytanie
    Czy to moze byc skutek zmiany leku ? za duza dawka ?
    Nie wiem co robic sad
    POMOZCIE

    Zaawansowany formularz
    • 04.05.09, 22:18
      Aby pomóc Ci musisz wykonać
      badania FT4 i FT3 - hormony tarczycy,
      TSH - hormon przysadki.
      Bez tych badań nic nie mogę Ci napisać.

      Z opisu wynika, że możesz mieć żle dobraną
      dawkę. Dlatego koniecznie patrz wyżej.
      --
      www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
      • 04.05.09, 23:21
        Miałam robione te badania niecaly miesiac temu a tabletki biore od 2 tygodni ...
        Naprawde sie boje bo stan mi sie pogarsza a jutro odbieram jeszcze wyniki z rezonansu glowy jesli tam bedzie ok to chyba ten lek ...
        Ale jak z tym żyć ? Ja nawet do biblioteki nie moge isc bo slabne po 10 minutach chodzenia sad
        • 04.05.09, 23:24
          wpisz je tutaj.
          To co napisałaś w swoim pierwszym
          poście nie jest kompletne.
          Podajesz tylko TSH i FT4.
          Wpisałaś również t4 i T3, które
          są niemiarodajne w dodatku bez
          norm.
          --
          www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
          • 04.05.09, 23:49
            hashi-tess napisała:

            > wpisz je tutaj.
            > To co napisałaś w swoim pierwszym
            > poście nie jest kompletne.
            > Podajesz tylko TSH i FT4.
            > Wpisałaś również t4 i T3, które
            > są niemiarodajne w dodatku bez
            > norm.


            TSH 12,167 NORMA 0,35 - 4,94
            T4 10,56 NORMA 4,87-11,72
            T3 1,43 NORMA 0,58 - 1,59
            FT4 1,13 NORMA 0,93 -1,7

            • 05.05.09, 00:16
              novothyral podaje się w momencie
              kiedy istnieje duża rozbieżność
              pomiędzy FT4 i FT3. Szczególnie
              kiedy FT3 jest b. niskie.
              Niestety Ty tego badania nie wykonałaś
              i nie wiadomo na jakim jest poziomie.

              Podejrzewam, że Twoje samopoczucie
              jest spowodowane za wysokim FT3.
              Wnioskuję, że Tobie jest potrzebne
              zwiększenie euthyroxu a nie wprowadzenie
              novothyralu.
              Wykonaj badania FT4 i FT3.
    • 05.05.09, 07:12
      maga1984 napisała:
      >Do tej pory bralam euthyrox 100 a on zalecil Novothyral !00 + 25 .

      Novothyral 100 ma 20 jednostek T3 - przy takim skoku t3 mozesz zle sie czuc.
      Ja mialam 15 jednostek t3 i prze 3 tygodnie okropnie sie czulam.
      Nie rozumiem co oznacza u Ciebie to: +25. Czy to euthyrox?
      Bo jesli jeszcze 25 novo, to zdecydowanie za duza dawka T3
      Radze jak najszybciej skonsultowac sie z lekarzem.
      • 05.05.09, 09:32
        Na opakowaniu Novothyralu jest napisane 100 + 25
        ALe biore Sam Novothyral bez euthyroxu
        Dzis postaram sie skonsultowac z lekarzem bo tez bede meic wyniki z rezonansu ale naprawde czuje sie jakbym juz schodzila z tego swiata a najgorsze ze nie moge robic tego co lubie nawet sama nigdzie wyjsc
        Jak bylam dzieckiem nigdy nie czulam mojej choroby i tak do niedawna myslalam ze ona jest bezobjawowa ...
        Dziekuje wam za rady...
        • 05.05.09, 15:41

          Na moim opakowaniu jest napisane:
          Novothyral
          100 + 20 (w mikro gramach)





          • 05.05.09, 16:55
            Magda, mnie lekarz też przywalił od razu taką dawke Novothyralu, i
            też myślałam ze zejde z tego świata, tak tragicznie się czułam.
            Jeśli Ci się uda to spróbuj to jakoś wytrwać tak jeszcze 2 tygodnie.
            i zrób badania.
            Bo ja nie wytrwałam i własnie po 2 czy tam 3 tygodniach zmniejszyłam
            o połowe dawke, ale to był głupi pomysł, bo czułam sie jeszcze
            gorzej.
            Załuje bo mogłam wytrzymac i zrobic badania po miesiącu, a tak jak
            zaczełam mieszac to mieszam do tej pory i nie moge dojść do ładu.
            • 05.05.09, 20:35
              Na Twoim miejscu odciełabym ćwiartke novo i zastąpiła ją euthyroxem
              • 03.06.09, 12:20
                Witajcie ponownie, po tygodniu zmianie z auhyroxu na novothyral pisalam o mocnych skutkach ubocznych po telefonicznej konsultacji z lekarzem zmniejszylismy dawke o polowe ale po tygodniu znow objawy sie nasilily wiec bralam potem cwiartke i powiedzmy ze da sie zyc. Wczoraj robilam badanie i oto wyniki
                TSH 19,19
                FT4 0,84
                FT3 2,95

                Wyniki sa gorsze niz miesiac temu sad
                Co robicsad
                Czyzby lek na mnie nie dzialal sad
                • 03.06.09, 12:30
                  cześć
                  ile czasu udało Ci się wytrzymać na wiekszej dawce Novo?
                  ile teraz ważysz i jaką dawke hormonów bierzesz łacznie na dzień?
                  • 03.06.09, 12:44
                    Przez jakies 8 dni bralam cala tabletke 100+20 ( inf na opakowaniu novothyralu) potem połowke tej tabletki przez tez okolo 7 dni no i ostatnie dwa tygodnie cwiartke tej tabletki.
                    Biore tylko Novothyral a waga mi sie nie zmienia i ciagle mam 55 kg
                    • 03.06.09, 12:51
                      mogłas zacisnąć zęby i jakos wytrzymać, masz sporą niedoczynność, i
                      dlatego tak źle reagujesz pewnie na hormony, ja to juz przerabiałam,
                      wiem co przechodzisz, ale nie ma na to rady, trzeba to przetrzymać
                      • 03.06.09, 12:53
                        moje ft3 i ft4 tez spadly po Novothyralu, ale TSH było niskie
                      • 03.06.09, 12:54
                        Ale czy to znaczy ze ten lek na mnie nie dziala ? Skoro wyniki sa takie zle ? Ja nie moge sobie pozwolic na taka sytuacje jak byla ze nie btylam w stanie sama funkcjonnowac nie moglam sama sie poruszac .
                        Do tego mialam rezonans i mam torbiel szyszynki wraz z osrodkami demielinizacji w obu półkulach ...
                        • 03.06.09, 12:59
                          To moze przez tą torbiel to TSH tak podskoczyło?
                          A masz objawy niedoczynne w tej chwili?
                          Jak sie czujesz wogole?
                          • 03.06.09, 13:03
                            Szybko sie mecze , moja kondycja sie bardzo oslabila, nie moge za dlugo chodzic szczegolnie w klimatyzowanych pomieszczeniach, mam takie wrazenie jakby nogi stawaly sie z waty, uczucie goraca po pleckach . Czesto nie sypiam w nocy tylko sie rzucamz boku na bok, no zapracia to juz standard , mi jest raczej zawsze cieplo i duszno niz zimno jak przy niedoczynnosci
                            • 03.06.09, 13:12
                              Mnie w niedoczynności też jest ciepło a czasem nawet zlewne poty
                              mam, to chyba przez niestabilność hormonalna.
                              Ale zaparcia to juz na bank od niedoczynności
                              Powinnas brać wieksze dawki...a co lekarz na to wszystko?
                              • 03.06.09, 13:25
                                Jutro ide do lekarza. Nie moge brac wiekszych dawek bo wtedy nie potrafie funkcjonowac normalnie a studiuje pracuje co ja mam wziasc miesiac l4 i siedziec w domu lezec w lozku bo nie potrafie sama nc wtedy zrobic ? sad nie moze tak byc
                                • 04.06.09, 20:00
                                  Maga1984
                                  Nie mozna brac Novothyralu bez zrobienia badan wolnych hormonow - fT3 i fT4.
                                  To jest najwazniejsze w Twoim przypadku.
                                  Poza tym mialas zamienione tyroksyne (Euthyrox)100µg na 125µg Novothyralu.
                                  Novothyral to jest lek ktory oprocz tyroksyny zawiera tez trojjodotyronine.
                                  Trojjodotyronina ma o wiele silniejsze dzialanie niz tyroksyna(5µg tyroksyny
                                  dziala tak jak 1µg trojjodotyroniny)i dodajac od razu tak duza dawke
                                  trojjodothyroniny (az 25µg) do leczenia wpadlas po prostu od razu w nadczynnosc.
                                  Przeliczajac trojjodotyronine ktora dostalas w Novothyralu wychodzi na to jakbys
                                  dawke tyroksyny z dnia na dzien podniosla o 150µg.
                                  Czyli teraz po zamianie Euthyroxu na Novothyral wyglada tak jakbys dostala z
                                  dnia na dzien dawke Euthyroxu 250µg.
                                  Wiec nie ma sie co dziwic ze jestes w nadczynnosci.
                                  Dawka jak dla czlowieka z waga ponad 100kg!
                                  Zeby moc wprowadzic Novothyral to potrzeba zeby fT4 bylo maksymalnie podcigniete
                                  do gornej normy.
                                  Twoje fT4 jest niestety blisko dolnej granicy normy i wlasciwie to nie wiadomo
                                  czy Tobie jest wogole potrzebny Novothyral.
                                  Ja bedac na Twoim miejscu to bym po prostu wrocila (i to od zaraz) do starej
                                  dawki Euthyroxu na 4 tygodnie i po tych 4 tygodniach dopiero zrobic badania TSH,
                                  fT3, fT4.
                                  Dopiero wtedy mozna bedzie zobaczyc ile potrzebujesz wiecej Euthyroxu i czy w
                                  ogole bedzie potrzebny ten Novothyral.
                                  Jesli teraz pozostaniesz dalej na tej dawce Novothyralu to bedziesz wchodzila w
                                  coraz wieksza nadczynnosc.
                                  A przy takim dawkowaniu Novothyralu w "slepo" (bez wyniku fT3) bedzie to wrecz
                                  niemozliwe ustalic jaka dawke potrzebujesz.
                                  Rosteda
                                  • 25.06.09, 16:35
                                    Rostada bardzo ci dziekuje za radu i prosze zerknij teraz na to :
                                    31-03-2009 : TSH 12,16 ( 0,35-4,94 ) T4 10,56 ( 4,87-11,72) T3 1,43 ( 0,58 - 1,59 ) Wtedy bylam 2 lata na Euthyrox 100 i przyznaje sie bez bicia 2 lata tego nie kontrolowalam i z tymi wynikami trafilam do nowegoEndo i on mi dal Novothyral 100+20 , jak czytalyscie po tygodniu myslalam ze schodze i bralam polowke i po kolejnym tygodniu znowu schodzilam i bralam cwiartke - Wyniki 02.06.2009 - TSH 19,19 ( 0,35-4,94) FT3 2,95 ( 1,71-3,71) FT4 0,84 ( 0,7-1,48 ) No i lekarz kazal mi wrocic do Euthyroxu 125 przez tydzien i 150 przez 3 tygodnie i zaniedlugo bede robic badania. Ale do tego moj neurolog zlecil tez badania na borelioze komorki LE , B12, elektroforeze. I borelioze mam ujemna , OB -6 , Białko całkowite 75,7 ( 66-87 ) CRP 2,64 ( < 5 ) P/c anty nDna Ujemne, elektroforeza 75,7 ( 66-87 ) Witamina B12 98,19 ( 191-663)
                                    Jak te pozostale wyniki moga tez na mnie wplywac , w szczegolnosci B 12 bo zdaje sie ze mam tego troche z amalo.
                                    • 26.06.09, 13:12
                                      Dziewczynki pomozcie ! Nikt nic nie mowi o moich wynikach swierzych i B12 a ja dzis zaslablam sad i w nocy mialam ponad 100 tetno normalnie sie wykanczam crying
                                    • 26.06.09, 20:18
                                      Witamina B12 98,19 ( 191-663)
                                      > Jak te pozostale wyniki moga tez na mnie wplywac , w szczegolnosci B 12 bo zdaj
                                      > e sie ze mam tego troche z amalo.

                                      Trochę? Ty masz poziom B12 tragiczny! Nic dziwniego, że nie możesz normalnie
                                      funkcjonować. Natychmiast leć do lekarza, najszybciejbędzie pewnie do
                                      rodzinnego, przy tak niskim poziomie każdy powinien Ci zapisać zastrzyki.
                                      • 26.06.09, 21:18
                                        Dzwonilam do neurolog mojej dzisiaj to ona zlecila badania. wizyte mam na srode. powiedziala ze te B12 bedzie przyczyna wszystkich moich dolegliwosci mam nadzieje ze mi pomorze. Na razie najlepiej czuje sie siedzac chodzac nie bardzo a serducho wariuje sad
                                        • 26.06.09, 21:36
                                          No to super, że szybko dostaniesz leczenie. Ale nie zapominaj, że o hormony też
                                          musisz zadbać - Twoje poziomy nie są najlepsze.
    • 29.06.09, 18:23
      byłam u internisty z tym moim serduchem ale nic nie zobi bo to wina wysolkiego tsh 19
      natomiast na wit b12 ( 98) norma 191-663
      Stwierdzil ze to bez znaczenia. Zeby zrobic morfologie i jesli jakie stam plytki beda ok to nie ma sensu dawac zastrzykow.
      Co wy na to ?
      • 03.07.09, 22:59
        Głupoty opowiada.Moje serce uspokoiło sie właśnie po zastrzykach.Nie mialam
        takich dużych braków jak Ty a wieczorem ,gdy się kładłam to tak galopawało,ze
        bałam się iść spać.Zdiagnozowano mi hashimoto przy Tsh 75.Nie miałam siły życ
        ale serce mi wtedy nie dokuczało
        • 03.07.09, 23:19
          A moja morfologia też mnie nie kwalifikuje do zastrzyków
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.