Dodaj do ulubionych

poziom b12 ? pytanko.

22.05.09, 13:18
Witam od 2 lat choruje na hashi , (nick meza )ale jestem kobieta smile)
Mam pytanko dotyczace witaminy B12 , bo czytam jaka wazna jest ona w
przebiegu hashimoto, moj wynik to 290 a normy 194-900, czyli dolna
granica , czy to sie kwalifikuje do zastrzykow b12 czy jest w
normie ,nie czuje sie najlepiej a hormony ustawione, tsh b. niskie,
ft3, ft4 ok37-40% pozdrawiam Beata
Edytor zaawansowany
  • dzedlajga 22.05.09, 22:21
    a moze mimo dobrej przemiany jednak masz niska ferrytyne... badalas?

    ja mam piekna przemiane a ferrytyny jak na lekarstwo
  • andrzej776 24.05.09, 23:23
    No cóż mam sporo objawow niedoczynnosci , ospalosc,bóle
    głowy,zaparcia (ost mniej) psych. doły. Hormony sa na niezlym
    poziomie, czy moja wit b12 jest ok? pozdrawiam
  • aleksandra_01 24.05.09, 23:32
    Witaj


    >normie ,nie czuje sie najlepiej a hormony ustawione, tsh b. niskie,
    >ft3, ft4 ok37-40%
    >Hormony sa na niezlym
    > poziomie hormony na posiomie


    hormony na poziomie 37-40 % są baaardzo niskie i nie dziwne,
    że masz przy nich dużo objawów niedoczynność. ja przy takich
    dostałam leczenie. przy Hashimoto hormony powinny być około 90%

    > poziomie, czy moja wit b12 jest ok?

    po przeliczeniu na procenty (13%) bardzo ładnie widać
    że Twoja witamina B12 jest za niska. Powinnaś
    jak najszybciej dostać zastrzyki z B12, ponieważ
    niedobór tej witaminy może prowadzić do nieodwracalnych
    zmian w organizmie.

    a.
  • andrzej776 24.05.09, 23:45
    Wiesz nie kazdy musi miec 90% hormony , jak juz przetestowalam na
    sobie ze jak mam 60% dostaje palpitacji serca , ledwo moge wejsc na
    schody a puls mam 120, nie moze tych rad z procentami stsowac do
    kazdego, moja lekarz mowi ze to bardzo osobnicza sprawa.
  • andrzej776 24.05.09, 23:45
    Czy B12 tez przelicza sie na procenty??
  • hashi-tess 25.05.09, 11:25
    andrzej776 napisał:


    nie moze tych rad z procentami stsowac do
    > kazdego, moja lekarz mowi ze to bardzo osobnicza sprawa.

    zgadza się, że jest to osobnicza sprawa.
    Jednak przy hashimoto % z reguły
    są wyższe niż w innych schorzeniach tarczycy.

    Wit. B12 powinna oscylować w połowie normy.
    Wtedy znikają, z reguły, bóle.
    Ale to też osobnicza sprawa.


    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • andrzej776 29.05.09, 10:47
    Witam ponownie forumowiczki i prosze o wypowiedzi i rade, bylam u
    endokrynologa wczoraj(pomijam fakt ze weszlam do niego o 24.00 bo
    takie tam sa kolejki ,najlepszy w moim wojewodztwie) a wiec uznal ze
    moje ft4 jest za niskie, nie patrzal na samo tsh co mnie zaskoczylo
    mile , jednak powiedzial ( tsh 00,15) ze jest przyblokowane i trzeba
    je odblokowac bo niekorzystnie dziala na kosci itp, a mam juz takie
    niskie od 1,5 roku , dawke tyroksyny mi zwiekszyl z 118,5mg na 125mg
    na razie i dodal lek chyba Metazol (nie pamietam nazwy ) ale taki
    chyba co sie podaje nadczynnosciowcom. Pytalam czy mam nadczynnosc a
    on mowi ze patrzac na ft4 ze jest w dolnej granicy to na pewno nie
    mam - moje ft4 1,14 (0,71 -1,85) 37% bodajze.
    Nie wiem dokladnie po co mi dodal ten lek.
    Nastepnie pokazalam mu wyniki wit. b12(powyzej w poscie podalam
    wyniki) a on ze jest w dolnej granicy normy i ze mam to obserwowac
    bo moze to poczatki anemii zlosliwej addisona beimerea czy jakos
    tak. Wit b12 zrobilam bo mam depresje a wiem ze jej ubytek moze ja
    powodowac.

    Potem jeszcze w usg zobaczyl jakas zmiane i kazal tez mi obserwowac,
    rok temu mialam usg i bylo typowe dla hahsimoto ale zero guzow i
    zmian.
    Mam wielka glowe i nie wiem co poczać , poradzcie proszeee sad((
    Beata
  • andrzej776 29.05.09, 11:00
    Przepraszam lek przepisany to Metizol , moje tsh to 0,017
    (0,400-4,670) a nie jak podalam u gory 00,15- pisalam z pamieci a
    teraz sprawidzilam
  • jurmik 31.05.09, 19:29
    Metizol??? Ja tu czegoś nie rozumiem - po co? Metizol to lek, który
    hamuje pracę tarczycy (działa na produkcję hormonów), a przecież
    Twoja tarczyca od dawna ledwo działa, skoro musisz brać Eutyrox. Jak
    ten Metizol ma zadziałać, uszkodzić tarczycę do reszty czy jak? Może
    ktoś wie ? Swoją drogą nie chciałabym być przyjmowana przez lekarza
    o północy, przecież na pewno pracował nie od 23-ciej, tylko zaczął
    znacznie wcześniej i musiał być o tej porze piekielnie zmęczony.
  • rosteda 31.05.09, 20:42
    Witaj Beata

    andrzej776 napisał:

    > Witam ponownie forumowiczki i prosze o wypowiedzi i rade, bylam u
    > endokrynologa wczoraj(pomijam fakt ze weszlam do niego o 24.00 bo
    > takie tam sa kolejki ,

    To bylas u endokrynologa w szpitalu podczas dyzuru nocnego, czy tez w gabinecie
    prywatnym?
    Jesli w gabinecie prywatnym to cos mi tutaj nie gra, bo normalny czlowiek o
    24.00 to spi zeby moc nastepnego dnia normalnie funkcjonowac i pracowac.

    >najlepszy w moim wojewodztwie)

    Jest to Twoja opinia?
    Czy najlepszy w wojewodztwie to bym dyskutowala po jego decyzjach?

    >a wiec uznal ze
    > moje ft4 jest za niskie, nie patrzal na samo tsh co mnie
    > zaskoczylo mile ,
    >jednak powiedzial ( tsh 00,15) ze jest przyblokowane i trzeba
    > je odblokowac

    Wiekszosc z nas podczas leczenia Hashimoto ma niskie TSH, ja tez i wyobraz sobie
    ze ostatnio lekarze ostatnio akceptuja to moje bardzo niskie TSH i nie probuja
    go "odblokowywac" jak oni to nazywaja bo sie tego nie da zrobic nie wprowadzajac
    nas w niedoczynnosc i duze dolegliwosci.

    > bo niekorzystnie dziala na kosci itp,

    A to nowina ze TSH niekorzystnie dziala na kosci.
    Gdzie to jest opublikowane i na jakiej zasadzie TSH moze niekorzystnie dzialac
    na kosci? - takie pytanie zadalabym temu lekarzowi.
    To dlaczego ja nabawilam sie osteoporozy w niedoczynnosci majac wyzsze TSH niz
    teraz?

    > a mam juz takie
    > niskie od 1,5 roku ,

    No i co z tego. TSH nie ma zadnego dzialania na kosci.
    Jesli juz cos dziala zle na kosci to jest to prawdziwa nadczynnosc gdzie fT3
    jest powyzej normy i to przez dlgi czas.
    A jakie jest u Ciebie fT3?

    > dawke tyroksyny mi zwiekszyl z 118,5mg na 125mg

    Zart? to zwiekszyl Ci dawke tak zeby cos bylo na "odczepnego".
    Tych 6,25mg nawet nie poczujesz.

    > na razie i dodal lek chyba Metazol (nie pamietam nazwy ) ale taki
    > chyba co sie podaje nadczynnosciowcom.

    Duzy blad leczyc metizolem Hashimoto tylko z powodu niskiego TSH.
    A dlaczego blad to Jurmik juz Ci wyjasnila dokladnie.
    A ja dodam tylko ze takie leczenie niedoczynnosci rownoczesnie tyroksyna i
    metizolem wyglada tak jakbys komus kto napil sie stezonego kwasu podala stezona
    zasade zeby to zneutraliwzowac.
    Wiesz co wtedy sie stanie? Po prostu ta osoba poparzy sie juz ta zasada
    calkowicie i nie bedzie dla niej ratunku.
    Tak samo ten metizol znisczy tarczyce bezpowrotnie i to w bardzo krotkim czasie
    u kogos gdzie ta tarczyca juz sie sama niszczy.


    > Pytalam czy mam nadczynnosc a
    > on mowi ze patrzac na ft4 ze jest w dolnej granicy to na pewno > nie
    > mam - moje ft4 1,14 (0,71 -1,85) 37% bodajze.

    No wiec po co ten metizol?

    > Nie wiem dokladnie po co mi dodal ten lek.

    Pewnie i ten lekarz tez nie wie po co dal Ci metizol. Moze robi doswiadczenia i
    sprawdza co sie stanie u kogos z nieoczynnoscia po podaniu metizolu?

    > Nastepnie pokazalam mu wyniki wit. b12(powyzej w poscie podalam
    > wyniki) a on ze jest w dolnej granicy normy i ze mam to obserwowac
    > bo moze to poczatki anemii zlosliwej addisona beimerea czy jakos
    > tak. Wit b12 zrobilam bo mam depresje a wiem ze jej ubytek moze ja
    > powodowac.

    Jesli lekarz podejrzewa anemie Adisona Biermera to powinien to dalej
    zdiagnozowac. A przy tak niskim wyniku wit.B12 powinien juz leczyc niedobory
    (poczytaj post o wit. B12 ktory jest przypiety u gory) bo te niedobory same sie
    nie wyrownaja.

    > Potem jeszcze w usg zobaczyl jakas zmiane i kazal tez mi obserwowac,

    A w jaki sposob kazal ci zagladac do tarczycy zeby obserwowac ta zmiane?

    > rok temu mialam usg i bylo typowe dla hahsimoto ale zero guzow i
    > zmian.
    > Mam wielka glowe i nie wiem co poczać , poradzcie proszeee sad((
    > Beata

    Co poczac?
    Nie wpadac w panike.
    Wcale nie brac metizolu.
    Poszukac jak najszybciej innego lekarza ktory ma pojecie o Hashimoto.
    Poszukac tez lekarza ktory zacznie leczyc u Ciebie niedobory, zwlaszcza niedobor
    wit.B12.
    Sprawdzic poziom ferrytyny czy nie masz za niskiego zelaza we krwi (poczytaj
    post o ferrytynie, tez jest u gory) bo to moze tez dawac objawy oslabienia i
    sennosci.
    A dosc czesto niedobor wit.B12 idzie w parze z niedoborem zelaza.
    I nie powtarzac za innymi ze ktos jest najlepszy w wojewodztwie dopoki samemu
    sie tego nie sprawdzi.
    Same kolejki do kogos tez nie swiadcza ze on jest najlepszy.
    Pozdrawiam Rosteda
  • andrzej776 31.05.09, 21:19
    Dziekuje Rostedo za odp jednak najalatwiej szukac nowego lekarza,
    mialam juz ich kilku i ciagle zmienianie nie doprowadzi do niczego
    dobrego, ten lekarz(bylam prywatnie) nie w mojej opinii jest dobry,
    tylko w opinii calej polski, to znany profesor Anhelli Syrenicz w
    calej Polsce(napisal o tarczycy mase pozycji), ludzie do niego wala
    z roznych miast wiec dlatego tak dlugo przyjmuje do pozna bo nie
    nadąża ale on pracowal 12h wtedy a nie 20h od 13-1.00(wiem ze
    ekscentryk z niego) wiec to nie jest jakos strasznie duzo na lekarza-
    zwykly dyzur wiesz co tez mialam obawy ze jest zmeczony, ale ona
    pracuje tak od dawna i kawa za kawa leci, zreszta wydaje mi sie ze
    bład w leczeniu nie moze wynikac z pracy o poznej godzinie bo
    lekarze sa przeciez zahartowani dyzurami, czy lekarz ktory w nocy
    robi cesarskie cięcie , zle zszyje brzuch pacjentce bo jest
    zmeczony, to kwestia przestawienia zegara biol.
    Jesli chodzi o metizol to nie mam na ten temat zbytniej wiedzy,
    powiedz mi Rostedo, naprawde nigdy nie slyszlaas zeby stosowalo sie
    go w hashi??? Bo zmartwilo mnie to, nie wiem co robic, lekarz kazal
    go brac 6 tyg i zrobic wyniki. Powoeidzial ze dlugotrwale
    zablokowane tsh moze zle dzialas na kosci, ja sie juz spotakalam z
    taka opinia, nie wiem moze to ja przekrecilam slowa jego, moze
    powiedzial ze zabl. praca przysadki zle dziala na kosci a nie samo
    tsh. Sasiadka moja ktora jest lekarzem powiedziala mi jeszcze ze
    moze mam takie niskie tsh bo byc moze Graves Basedov miesza sie z
    hashi i ze to jest mozliwe miec obie choroby. Moze zrobic Trab czy
    jak sie to nazywa.

    A prosze powiedz co sadzisz o mojej witamnie b12, lekarz wystarszyl
    mnie ze moze to isc w kierunku anemii zlosliwej. pozdrawiam
    serdecznie Bea
  • andrzej776 31.05.09, 21:25
    Dodam jeszcze Rostedo ze po 4 dniach brania 125 mg zczynam odczuwac
    wlasnie te 6,25, od razu bola mnie nogi jak wejde po schodach a
    mieszkam wysoko no i poce sie a tez jestem lekko rozstrzesiona wiec
    to bardziej nadczynnosciowe obj.Juz sama , niewiem ,jestem
    zalamana ,nie wiem co robic sad(
  • aleksandra_01 31.05.09, 23:22
    Witaj

    nigdzie nie zauważyłam wyniku ft3, czy badasz również ten hormon ?
    może dla jasności opisz jak się u Ciebie zaczęły problemy z tarczycą.
    Żeby wiedzieć czy to anemia Adisona-Bremiera musiałabyś zrobić
    dodatkową diagnostykę, co nie zmienia faktu że już teraz powinnaś
    przyjmować zastrzyki z b12, ponieważ to bardzo ważna witamina dla
    całego organizmu i wielu procesów biochemicznych a u Ciebie jest
    jej za mało, możesz poczytać w internecie do czego prowadzą niedobory
    B12. Jeśli chodzi o TSH to moje od miesięcy jest poniżej 0,005
    i nikt nie widzi w tym problemu, ponieważ biorąc syntetyczne t3
    np w postaci Novothyralu niskie TSH jest normą. Zły wpływ na kości
    tak jak napisała Rosteda wynika z bardzo wysokiego poziomu ft3.
    z tym Metizolem to również uważam że lekarz na Tobie eksperymentuje.

    a.
  • jurmik 31.05.09, 23:25
    Ja bym tego Metizolu nie brała, ale poczekaj na jeszcze inne
    wypowiedzi, Hashi-Tess ma - podobnie jak Rosteda - ogromną wiedzę,
    zobaczysz, co napisze. Mam wrażenie, że dziwne zalecenia Pana
    Profesora wynikały po prostu ze zmęczenia. Na dyżurze nie pracuje
    się bez przerwy, raz jest coś do zrobienia, raz jest spokój (moja
    Mama często leży w szpitalu, bywam u niej i widzę), a Twój profesor
    w gabinecie przyjmował pacjentów 12 godzin ciurkiem - trudno sobie
    wyobrazić, że o 24 czy jeszcze później mógł jeszcze normalnie
    myśleć. Ciekawe, jak długo wytrzyma taki styl pracy - wcześniej czy
    później skończy się zawałem. Ale to już jego problem - choć jako
    lekarz powinien wiedzieć, czym to grozi i nie dawać innym złego
    przykładu.
    Ja bym na pewno nie pozwoliła się umawiać na wizytę o tak
    barbarzyńskiej porze, wolałabym poczekać tydzień dłużej i mieć
    pewność, że leczenia nie ustawia mi wykończony lekarz po iluśtam
    kolejnych kawach (która pewnie też ma jakieś działanie na procesy
    myślowe).
    A jak sie czujesz gorzej na wiekszej dawce, to może zmniejsz do
    poprzedniej lub - na próbę - do jeszcze mniejszej?
  • hashi-tess 01.06.09, 00:22
    Są osoby, które tak jak Ty reagują
    na podniesienie dawki syntetycznej
    tyroksyny. Dla złagodzenia tych
    objawów proponuję suplementację
    magnezu, oczywiście jeśli jeszcze
    go nie bierzesz.
    Ja posiłkuję się specyfikiem pt.:
    slowmag z wit. B6. Jest super.
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • hashi-tess 01.06.09, 00:29
    jeszcze napiszę n/t lekarza.
    dla mnie jest nienormalnym
    przyjmowanie pacjentów o północy.
    To nie tylko brak dbałości o własne
    zdrowie, ale też brak szacunku dla
    CHORYCH. Czyżby mamona przesłaniła
    również zdrowy rozsądek????
    Moim zdaniem metizol i tyroksyna
    to to samo co przysłowiowa
    "marchewka i kij" dla tarczycy.
    W skrócie - paranoja.
    Poczytaj moją sygnaturkę,
    a może dojdziesz do podobnych wniosków.

    Pzdr
    Tess
    --
    www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • jurmik 01.06.09, 15:48
    Jak widać, wszystkie zgodnie odradzają branie Metizolu w
    niedoczynności tarczycy. Jak masz jeszcze wątpliwosci, wejdź na
    stronę www.tarczyca.pl i zadaj pytanie specjaliście endo, a potem
    napisz, co Ci odpowiedział - my przecież też się ciągle uczymy.
  • andrzej776 10.06.09, 21:42
    Witam, Jurmik to forum jest rewelacyjne poprostu ktore mi podalas,
    lekarz ktory tam odpowiada na pytania ma super wiedze i ma pojecie o
    leczeniu tarczycy , kaze ludziom robic wyniki b12 , ferrytyne (tak
    jak na tym forum radzicie) w moim miescie nie spotkalam sie z
    lekarzem ktory by mowil czy potierdzal teorie ze w naszej chorobie
    takim problemem jest wchlanianie . Barzdo dziekuje , dzis zadalam
    lekarzowi pytanie i czekam na odp , pozdrawiam serdecznie i dziekuje
  • andrzej776 10.06.09, 21:46
    A tak apropo ktos chodzi do tego doktora Sławomira Mikosińskiego w
    Zgierzu lub Łodzi co odpowiada na pytania na forum www.tarczyca.pl ,
    gosciu ma super wiedze jestem zaskoczona.
  • jurmik 10.06.09, 22:28
    Na razie sprawdza sie ta strona, widać, że umieją wybrać lekarzy
    znających sie na rzeczy. Poprzednio odpowiadała moja endo, dr Mizan-
    Gross z Gdańska, możesz tam poczytać na FAQ jej odpowiedzi - i jest
    polecana na naszym forum. Teraz odpowiada kolejny doktor i tez jest
    dobry - oby tak dalej!
  • aleksandra_01 11.06.09, 13:49
    >Teraz odpowiada kolejny doktor i tez jest
    > dobry

    ja nie jestem pewna czy ten pan doktor jest dobry po tym
    co odpowiedział na pytanie prenatki.
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=95214374&a=95769471
    pomijając zupełnie fakt że mówiąc kolokwialnie olał moje
    pytanie o Armour. Dla porównania dodam że doktor Mizan-Gross
    wiedziała co to jest za lek, ba! nawet miała swoje przemyślenia
    i wątpliwości w tym temacie.

    a.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka