Dodaj do ulubionych

SKACZACE TSH BARDZO ZLE SAMOPOCZUCIE POMOZCIE !!!

01.07.09, 13:52
Witajcie
Na tarczyce choruje od 1994 roku . W tej chwili mam 24 lata.
Jej choroba została wykryta przez przypadek gdy lekarz pierwszego kontaktu podczas zwykłej wizyty ( grypa ) stwierdził ze mam chyba za szeroką szyje. Miałam wtedy kilka lat ... Kiedy zrobiono mi podstawowe badania na tsk t3 i t4 od razu wyladowałam w dzieciecym szpitalu. Zrobiono mi biopsje. W oparciu o te badani stwierdzono Niedoczynnosc i Wole Hashimoto. 2 lata później znów byłam w szpitalu ( choć jako małe dziecko nie czułam się źle , wogóle tego nie odczuwałam że coś jest nie tak ) Na wypisie byla informacja ze w badaniu wizykalnym wole II . W USG tarczyca o wybitnie mieszanym echum a w scyntygrafii plat prawy slabiej niz lewy gromadzi Technet. Wysokie TSH niskie T4. Potem byłam leczona w przychodni dziecięcej co 3 miesiace krew i usg i zawsze zmiana dawki wyniki różne ale ja czułam sie dobrze.
Problemy zaczeły sie pierwsze na maturze. Zaczeły sie osłabienia lekkie omdlenia problemy ze snem , nie mogłam spać .
Lekarze wszystko zwalali na stres bo matura bo studia bo nauka i wszyscy umywali rece.
Przez kilka miesiecy sie mmeczylamm przez to skonczyly sie imprezy ( musialam zasypiac kolo polnocy ) inaczej jak wstawalam rano bylam "warzywem" ni emoglam nawet napic sie lampki szampana bo od razu slablam. Po jakims czasie objawy troche ustepowaly ale alkohol i imprezy juz nie byly dla mnie.Potem po kilku latach znów mój stan się pogorszył wylądowałam w szpitaluy znow na badaniach bo mialam bezsennosci kolatania serca nerwowosc . Dostawalam wtedy tabletki nasenne znow byla Biopsja - struma nodosa - przewlekłe zapalenie tarczycy i tak ono trwa do dzis. Po wyjściu ze szpitala znow bylo lepiej ale nie byłam juz pod kontrola endokrynologa bo nie znalazlam zadnego lekarza ktory chcialby mi pomoc. Przez 2 lata nie robiłam nic aż znów zaczęło sie pogarszać, zaczęla mnie strasznie boleć głwowa - sprawdzane były zatoki kręgosłup i wreszcie wyniki tarczycowe :
WYNIKI 07.04
TSH - 11,81 ( 0,27-4,20 )
FT4 - 1,13 ( 0,93-1,7 )
ANTY tpo - 188,8 ( <34 )
T3 - 1,43 (0,58-1,59)
T4 - 10,56 (4,87 -11.72 )
Znalazlam dobrego specjaliste najlepszego na Śląsku.
Po USG stwierdzil w ogolnym badaniu ze to wyglada jakby to bylo swiefrze zapelenie aczkolwiek gdy wlaczyl funkcje jej ukrwienia okazało się że prawie jej juz nie ma .
Stwierdzil ze zmieni lek
Do tej pory bralam euthyrox 100 a on zalecil Novothyral !00 + 25 .
Po tygodniu brania leku zaczęła strasznie boleć mnie głowa trace rownowage , mam podwyższone cisnienie 140/90 to norma dla mnie to drugie czasem wyzsze a puls od 80 - 100
Mam straszne niepokoje i szybko sie mecze. Nie moge juz chodzic na fitness ani taniec bo szybko slabne i mdleje.
Moge conajwyzej 10 /15 minut chodzic a potem moje nogi robia sie jak z waty cieplo po plecach czarno przed oczami ibach .
Po konsultacji z lekarzem zmniejszylam dawke novothyralu o polowe , objuawy powoli ustepowaly ale po tygodniu znow sie nasilily. Wiec bralam cwierc tabletki.
WYNIKI 02-06
TSH 19,19 ( 0,35-4,94 )
FT3 2,95 ( 1,71-3,71 )
FT4 0,84 ( 0,70 - 1,48 )
Lekrza sie przerazil zreszta ja tez no i wrocilismy do euthyroxu skoro nie toleruje nbovothyralu na 125 przez tydzien i 150 przez 3 tygodnie
Zanim wyniki z dzisiaj napomkne ze mialam rezonans magnetyczny glowy - Drobne rozproszone ogniska demielinizacji / degeneracji w obu półkulach mózgu-obraz niecharakterystyczny , wskazana dalsza kontrola. Torbiel szyszynki. Niewielkie zmiany zapalne prawej zaatoki szczekowej i komorek sitowia.
Z tym wynikiem moj endo wyslal mnie do neurlogoa a ona zlecila kilka badan neorlogicznych z krwi na poczatek oto one i wyniki
WYNIKI 23-06
BORRELIA IGG UJEMNE
BORELLIA IGM UJEMNE
CRP 2,64 ( <5)
P/C ANTY NDNA UJEMNY
BIALKO ELEKTROFOREZA - 75,50 ( 66-87 )
OB - 6 ( < 12 )
BIALKO CALKOWITE - 75,5 ( 66-87 _
WIT B12 98,19 ( 191-663 )
Z tego co tu czytalam ta witaminka to troche jej malo i ze zastrzyki i przy takim poziomie kazdy mi przepisze ale bylam z tymi wynikami u internisty ( zastepstwo bo moja na urlopie ) a on ze to nic nie znaczy i zeby zrobic morfologie i dopiero jesli tam cos bedzie nie tak to moze mi przepisac zastrzyki
Wiec zrobilam morfologie :
WYNIKI 30-06
WBC 5,10 ( 4,10-10,90)
RBC 4,11 ( 4,20-6,30)
HGB 12,40 (12-18 )
HCT 36,10 ( 37-51)
MCV 87,80 ( 80-97)
MCH 30,20 ( 26-32)
MCHC 34,30 ( 31-36)
RDW 12,90 ( 11,50-14,50_
PLT 311 ( 140-440 )
MPV 9,60 ( 7,50-12 )
NEU% 58,20 ( 50-70)
LYM% 35,80 ( 24-45 )
MID% 6 ( 0,10-24 )
Ja tu nie widze zbyt duzych odchylen
Jesli chodzi o moje sampopoczucie jest beznadziejne
Nie moge sama nigdzie wychodzic bo nie mam sil
Max 5 minut stania czy chodzenia a mi sie robi slabo mam wrazenie ze zemdleje a moje serce wali jak oszalale i tetno tez.
Tetno rosnie od razu jak tylko wstaje i cos robie. Czasem nawet siedzac mam wrazenie ze serducho mi wyskoczy.
W nocy spac nie moge budze sie zlana potem poddenerwowana jakby
No i teraz wyniki po miesiacy na euthyroxie 150
WYNIKI 30-06
TSH 0,17 ( 0,35-4,20 ) - PRZYPOMINAM MIESIAC TEMU BYLO 19 !!!
FT3 4,26 ( 1,71-3,71)
FT4 1,52 ( 0,70-1,48)
P/C ANTY TG 15,90 ( 0-34 )
FERRYTYNA 49,33 ( 20-300 )
No i pytanie co dalej . Jak to mozliwe by w ciagu miesiaca moje TSH tak spadlo
Czy to dlatego sie tak czuje ? CO moge z tym zrobic
Jaki wplyw na to ma B12 ? i czy Ferrytyna jest ok ? czy za malo?
Pomozcie prosze
Siedze rodzicom na glowie nie moge pracowac bo nie mam sil chce znow normalnie zyc a wiem ze sie da z ta choroba bo 15 lat zylam jakgdyby nigy nic
HELP
Edytor zaawansowany
  • aleksandra_01 01.07.09, 15:40
    witaj

    powinnaś lekko obniżyć euthyrox o 6,2 albo 12,5
    koniecznie musisz dostać zastrzyki z b12 !!!

    "Niedobór witaminy B12 przyczynia się także do powstania zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Obserwuje się długotrwałe stany rozdrażnienia, irytację, lęki, depresje, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie się. Brak tej witaminy towarzyszy ciężkim schorzeniom neurologicznym, takim jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera. Nie wiadomo jeszcze, jakie są przyczyny tych chorób, ale stwierdzono, że obnażenie komórek nerwowych pozbawionych otoczki mielinowej, w której wytwarzaniu bierze udział witamina B12, powoduje bezwład umysłowy i fizyczny, drętwienie, mrowienie, utratę pamięci, dezorientację, zmiany w tkance nerwowej, postępującą demencję"

    poczytaj o b12, bo skoro już w mózgu masz zmiany,
    to od dawna masz niedobory b12, a witamina b12 sama
    z siebie się nie uzupełni !!!
    resmedica.pl/archiwum/zdart5996.html
    ferrytyna też słaba, też powinnaś uzupełnić.
    jeśli chodzi o morfologie, to ja tam widzę duże odchylenia.

    musisz jak najszybciej pouzupełniać braki b12 i ferrytyny,
    a szczególnie szybko b12, jesteś młoda całe życie przed Tobą,
    zmiany wywołane niedoborem b12, nawet po uzupełnieniu tej
    witaminy mogą się już nie cofnąć, więc nie ma na co czekać.
    szukaj lekarza który Ci to przepisze, nawet rodzinny może.

    a.
  • maga1984 02.07.09, 16:12
    aleksandra_01 napisała:


    > jeśli chodzi o morfologie, to ja tam widzę duże odchylenia.
    >
    O jakich odchyleniach mowisz ?
    Dostalam zastrzyki ale 15 mint po probie (ujemna) zrobilo mi sie bardzo slabho i lekarz nie wyrazil zgody dopoki nie unormuje tarczycy
    I tu pytanie jakim cudem z 19 w ciagu 3 tygodni zeszlo na 0,17 ???

  • aleksandra_01 02.07.09, 18:26
    >O jakich odchyleniach mowisz ?

    WBC 5,10 ( 4,10-10,90) 14.71%
    RBC 4,11 ( 4,20-6,30) -4.29%
    HGB 12,40 (12-18 ) 6.67%
    HCT 36,10 ( 37-51) -6.43%
    MCV 87,80 ( 80-97) 45.88%
    MCH 30,20 ( 26-32) 70.00%
    MCHC 34,30 ( 31-36) 66.00%
    RDW 12,90 ( 11,50-14,50) 46.67%
    PLT 311 ( 140-440 )


    stanowczo za niskie są :
    krwinki czerwone (rbc), hemoglobina (hgb), hematokryt (hct)
    niskie : krwinki białe (wbc)

    MCV (Średnia objętość krwinek czerwonych)
    "Wartość poniżej 80 fl świadczy o niedokrwistości mikrocytowej
    (przebiegającej ze zmniejszeniem rozmiaru krwinki czerwonej).
    Jest ona charakterystyczna dla stanu niedoboru żelaza."
    "Natomiast wynik powyżej 110 fl może być najczęściej sygnałem
    niedokrwistości megaloblastycznej, związanej z niedoborem witaminy B12 lub/i kwasu foliowego. "
    ponieważ masz za równo niedobory żelaza [co pokazuje niska ferrytyna]
    jak i niedobory b12, to wynik jest prawie równo w środku normy.
    mam tak samo.

    MCH (Średnia zawartość hemoglobiny)
    wzrost między innymi przy niedoborach b12
    spadek niedobory żelaza ( u Ciebie dużo bardziej brakuje
    b12 niż żelaza. stąd mch jest wysokie ale jeszcze w normie,
    gdybyś miała poprawną ferrytynę mch byłoby powyżej normy)

    MCHC (Średnie stężenie hemoglobiny)
    tu się nie czepiam smile

    RDW (Rozkład objętości krwinek czerwonych)
    "Jego wartość wzrasta w niedokrwistości z niedoboru żelaza."
    a spada jak brakuje b12 lub kwasu foliowego

    PLT (Płytki krwi - Trombocyty)
    Wzrost stany zapalne [np. Hashimoto] lub niedobory żelaza.
    Spadek niedobory witaminy b12 lub kwasu foliowego.
    sama widzisz że spora część tych wyników tylko pozornie
    jest w normie, dlatego że masz zarówno braki b12 jak i żelaza.

    > Dostalam zastrzyki ale 15 mint po probie (ujemna) zrobilo mi sie bardzo slabho
    > i lekarz nie wyrazil zgody dopoki nie unormuje tarczycy

    hmm, ja nie miałam żadnych prób robionych przed zastrzykami z b12
    i nic też po nich nie czułam [poza lepszym samopoczuciem].
    to normalne że po podaniu hormonu tarczycy w tabletce,
    tsh spadnie, na tym polega całe leczenie. U Ciebie na prawdę
    nie wiele brakuje do dobrze ustawionych hormonów, wystarczy
    że odrobinę zmniejszysz dawkę hormonu np. o 6,2 albo o 12,5.

    link do interpretacji morfologii
    badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html
    poczytaj też o ferrytynie
    docs.google.com/Doc?id=dfsrkn8m_0c8mt6zjm
    a.
  • prenatka 01.07.09, 15:57
    powiedziałabym, że u Ciebie problem jest w tarczycy, owszem, ale obecnie główny
    problem to deficyt B 12 i za niska ferrytyna, problemy anemiczne. Mogę Cie
    pocieszyć. Jak skończyłam studia, miałam wtedy 24 lata, miałam bardzo podobne
    objawy do Twoich. Nie chorowałam jeszcze na tarczycę bo mój lekarz kazał zrobić:
    TSH, b12, żelazo. I wyszło że niedobór żelaza a b12 miałam mało, choć jeszcze w
    dolnej granicy normy. Następnego dnia już miałam zaaplikowane 10 zastrzyków z
    b12 z cocarboksylazą, na pierwszym zemdlałam... w ogóle mdlałam non stop, czułam
    się tragicznie, myślałam, że schodzę z tego świata, już sobie planowałam, jak
    będzie mój nagrobek wyglądał i że wszyscy będą mówili: taka młoda już umarła...
    taki był mój stan. No i po tych zastrzykach lepiej, coraz lepiej, potem jeszcze
    mi dowalił żelazo w pigułach, ciągle badania, badania, no i wyszłam na prostą i
    przez dziesięć lat funkcjonowałam jak młody bóg, dopóki nie przyszło moje
    hashimoto i walka o siebie trwa znowusmile
  • 1yolanda2 16.07.13, 18:27
    Zdaje sie ze to co znajduje sie na stronie zostalo dawno napisane .Ale jesli do tej pory masz problemy to moja informacja moze ci pomoze. Jako 18 letnia dziewczyna zaczelam miec problemy z tarczyca. Chodzac po lekarzach czulam sie jak krolik doswiadczalny . Nie zawsze leki przepisywane przez lekarz byly dobre, czesto czulam sie zle miałam zawroty glowy itd.
    Moje problemy skonczyly sie gdy trafilam na p.Pussaka z Wrocławia. Jego specjalizacja to medycyna nuklearna. W latach 2000 pracowal w szpitalu kolejowym na ul. Wisniowej teraz nie wiem. Ale swoich pacjetow przylmowal w gabinecie prywatnym . Jego gabinet to Gabinet Diagnostyki Ultrasonograficznej Wroclaw ul Boleslawiecka 1 ( wejscie od Legnickiej) tel. 0601773685 Jestem jego pacjetka od 14 lat co roku zglaszam sie do niego na kontrole z wczesniej wykonanymi badaniami z krwi ,USG robiu mi na miejscu .Jest lekarzem ktoremu warto zaufac.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka