Proszę o pomoc - interpretacja wyników Dodaj do ulubionych


Witam
Proszę o analizę i ewentualne wskazówki.
I badanie TSH wykonałam w lipcu ubiegłego roku i wyniosło 5,75 ( n
0,8-4,2)
II badanie wykonałam w grudniu i TSH było na poziomie powyżej 100 (
norma 0,8 - 4,2)ATPO 316 ( N 0-34), FT3: 2,29 ( n 1,8-4,2), FT4 - 0,
348 ( norma 0,8-1,7) Diagnoza lekarza: subkliniczna niedoczynność
tarczycy. Otrzymałam letrox i dawkowanie w pierwszym tygodniu 0,25,
kolejne 2 tygodnie 50 i później 75.
Po upływie 4 tygodni ( w styczniu) wykonałam badanie TSH, które
wyniosło 8,32 ( norma 0,4 - 4.0).
Lekarz zwiększył dawkę letroxu do 100, gdyż uznał, że tamta dawka
była za mała jak na tak dużą niedoczynność i kazał wykonać w
kwietniu kolejne badanie TSH.
W kwietniu TSH wyniosło 1,16 ( n0,4 - 4,2), FT3 - 3,68 ( n 1,8 -
4,2) FT4 1, 27 ( n0,8 - 1,7) . Lekarz powiedział, że hormony są już
w normie i mam przyjść za pół roku tylko z wynikiem TSH( wskazał, że
wykonywanie ft3 i ft4 jest zupełnie niepotrzebne).

Od kilku tygodni byłam odrobinkę pobudzona i miałam problemy ze
snem, tj budziłam się po 5 godzinach i nie mogłam zasnąć. Wykonałam
zatem na własną rękę badania, i tak :
tsh 3Generacji - 0,8 ( n0,4 - 4,2) FT3 4,01 ( norma 2,20 - 4,20) FT4
2, 42 (+) ( norma 0,8 - 1,7)

Badanie tarczycy miałam wykonane w związku z nieustającymi
opuchliznami wokół kolan i postępującą chondromalację chrząstki
stawowej. Lekarz endokrynolog co prawda twierdził, że problemy ze
stawami nie mają nic wspólnego z tarczycą, ale ortopeda uparcie
twierdził, że tak.
Kiedy TSH było powyżej 100 bardzo źle się czułam, ale najgorsze było
przede mną. Najgorsze samopoczucie miałam w okresie drastycznego
spadku tsh ( czyli w pierwszym miesiący brania letroxu) i później
kiedy podwyższono dawkę do 100. Kręciło mi się w głowie, nie mogłam
się skupić byłam ciągle zmęczona. Wówczas miałam klasyczne objawy
niedoczynności tarczycy.
PO ok. 2 miesiącach zaczęło się poprawiać i co najważniejsze po
kilku latach problemów z kolanami opuchlizny ustąpiły !! smile))
Teraz znów coś nie tak.
Wizyta u endokrynologa została wyznaczona dopiero na październik,
czy w Waszej ocenie powinnam nalegać na przyspieszenie wizyty?
Czy wynik FT4 wskazuje na wchodzenie w nadczynność? Czy dawka 100
nie jest za duża?
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.