Dodaj do ulubionych

Placek drożdżowy-przepis

09.02.14, 20:04
Potrzebny mi jest przepis na placek drożdżowy z owocami i kruszonką, czy któraś poratuje sprawdzonym_zawsze_wychodzącym? Sprawa zycia i śmierci, placek potrzebny jako łapówka i MUSI być idealnybig_grin
Edytor zaawansowany
  • babowa 09.02.14, 20:13
    ja ci dam smile
    to z netu przepis, zawsze wychodzi

    przepis na drożdzowca, bez ZAGNIATANIA.

    10 dkg świeżych drożdzy, jest to cała kosteczka
    3/4 szklanki cukru + zawartość jednego opakowania cukru waniliowego
    4 duże jajka roztrzepane widelcem
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 szklanki mąki

    owoce dowolnego rodzaju, z kilogram mniej więcej

    na kruszonkę:
    150 g mąki
    100 g cukru
    pół kostki masła

    bierzecie duży gar i układacie/wlewacie warstwowo:
    * pokruszone drożdże
    * na to cukier z cukrem waniliowym
    * na to rozkłócone jajka
    * na do olej dobrze ciepły, ale nie gorący
    * na to mleko dobrze ciepłe, ale nie gorące
    * i na to wszystko 4 przesiane szklanki mąki

    przykrywacie gar ściereczką i idziecie zrobić manicure czy coś tam, w każdym razie wracacie pół godziny później, mieszacie dużą łyżką wszystko, co znajdziecie w garze, wykładacie na blachę rozsmarowując natłuszczonymi dlońmi i sypiecie owoce.
    Na owoce nakładacie równie prostacką kruszonkę:

    - pół kostki masła stopić, wrzucić do tego mąkę z cukrem, rozbełtać widelcem i posypać ciasto. Bez brudzenia rąk.

    I tak przygotowane ciasto wsuwacie do ZIMNEGO piekarnika na 40-50 minut, a temperaturę ustawiacie na 180'C

    Ja piekę dokładnie 46 min - i ustawiam piekarnik programu góra dół - takie dwie równoległe poziome kreski - ale wiem że też wychodzi w prodiżu i piekarniku gazowym

    http://i40.tinypic.com/2nstgux.png
  • kk345 09.02.14, 20:15
    O, podoba mi się- wersja dla leniwców i wystarczy na duża blachęsmile Jak wyjdzie, dostaniesz kawałeksmile
  • babowa 09.02.14, 20:18
    kuzwa, nie chce
    dzis wlazłam na wage
    daj spokoj z drozdzowka

    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • kk345 09.02.14, 20:20
    Ja wagę wkopałam w kąt pod zlewem- pomagawink A placek niezbędny, dziecko inżynierkę robismile
  • serei 09.02.14, 20:24
    babowa Ty świnio, od drożdżowego mnie trzymało z daleko tylko nieumiejętność jego robienia.....
  • kk345 09.02.14, 20:29
    I w sumie to ja babową sprowokowałam, do mnie strzelaj...
  • babowa 09.02.14, 20:31
    wiesz, serei, nawet nie czuje sie ta swina obrazona, bo podobnie o sobie pomyslałam, gdy na wage spojrzałam

    i tez chec mnie naszła, ale szkoda chlopa do sklepu gnac a samej sie nie chce
    a ciasto naprawde dobre
    zryj serei, zryj, bede miec kolezanke

    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • anetchen2306 09.02.14, 20:38
    Ooooo matkoooo: 100 g drozdzy?????

    Ja robie taki (jak ma sie maszyne do pieczenia chleba, to wsio do maszyny sie wrzuca i sie tez samo merda, w miedzyczasie mozna se paznokiety lakierowac):
    - 500 g maki pszennej (niekoniecznie tortowej)
    - 1-2 jajka,
    - pol szklanki cukru (chociaz smialo mozna zredukowac do 1/3),
    - 4-5 lyzek stopionego masla (margaryny, oleju ... co kto woli, ja wole smak maslany)
    - 20-30 g (czyli nieco wiecej niz polowa takiej malenkiej 42 g kosteczki, inaczej ciasto capie drozdzami, albo cala paczuszka drozdzy instant, czyli chyba 7g),
    - szklanka letniego mleka (ok. 200-250 ml),
    - szczypta soli (tak na ostrze noza).

    W do letniego mleka dodac polowe cukru, rozbeblac w tym drozdze (jak sa instant to dac prosto do maki). Do maki wbic jajka, dodac cukier, tluszcz, sol, na koniec te rozpuszczone w mleku drozdze. Dobrze wszystko wyrobic i odstawic przykryte sciereczka do podwojenia objetosci (albo wrzucic wsio do maszyny do pieczenia chleba i nastawic program na wyrabianie ciasta). Jak ciasto jest zbyt zbite, dodac odrobine wiecej mleka, ciasto powinno byc luzne. Po tym czasie odpowietrzyc (walnac w ciasto piescia), wysmarowac blache maslem/margaryna, rozprowadzic na niej ciasto wilgotnymi dlonmi, na to owoce (nie przesadzic z nimi, coby breja nie wyszla), na to kruszonka (proporcje kruszonki mniej wiecej takie same jak u babowej, ja dodaje jeszcze pare kropli soku z cytryny i starta skorke cytrynowa, odrobine wanilii). Zostawic na jakies 10-15 min w spokoju. Potem wstawic do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika ... Pieke jakies 30-40 min (az kruszonka sie zezloci i ciasto nie bedzie przywieralo do patyka).


  • babowa 09.02.14, 21:02
    no 10g
    nie wali drozdzami
    jest naprawde smaczne
    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • anetchen2306 09.02.14, 21:11
    ... no wiec dlatego pytam: 10 g (jak teraz piszesz), czy tez 10 DKG (jak pisalas na poczatku) big_grin
    Bo 10 DKG, czyli 100 g, to 10 razy tyle, co teraz piszesz ...
    Dla mnie 10 DKG drozdzy to jakas masakrastyczna ilosc (na 4 szklanki, czyli pol kilo maki).
  • kk345 09.02.14, 21:21
    >10 dkg świeżych drożdzy, jest to cała kosteczka
    Kostka, ta duża ma 100g, czyli 10 dkg- to ile ostatecznie? Wiesz, to ważne ciastobig_grin
  • kk345 09.02.14, 21:23
    a 10 gramów na pewno nie podniesie 4 szklanek mąki...
  • babowa 09.02.14, 21:31
    kuzwa no
    kostka no
    tak jak w przepisie
    ja go przeklejam i na bank jest 10 dkg
    az sie zdenrowalam:d
    --
    http://i40.tinypic.com/2nstgux.png
  • kk345 09.02.14, 21:40
    Spox- zwątpiłam, bo raz widzę kostkę i tak to rozumiem, a potem piszesz 10gsmile
  • serei 10.02.14, 17:03
    kurczę, aż zerknełam na kostkę, ma 100 g smile
  • babowa 10.02.14, 17:46
    no to zrobilas to drozdzowe w koncu?
    bo czuje sie jakos wlaczona w waznosc tego ciastawink
    --
    http://i40.tinypic.com/2nstgux.png
  • serei 10.02.14, 18:00
    robię własnie dla rodzinki smile a blacha jaka na to? chyba większa sądząc po ilości wrzuconych środków smile
  • babowa 10.02.14, 18:05
    o matko, serei
    nie ciebie pytamtongue_out
    ale tobie odpowiem:d
    na duza blache, dawno robilam, ale to była duza blacha i pamietam ze wszyscy sie zajadali
    daj znac, czy ci smakuje:0
    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • serei 10.02.14, 18:07

    > o matko, serei
    > nie ciebie pytamtongue_out

    niesamowicie miło sie poczułam normalnie butem w twarz, masz takt big_grin
  • babowa 10.02.14, 18:13
    serei, ja znana z obycia i wyczucia :d
    ale z kultura ci odpowiedzialam i nawet poprosiłam o info zwrotne w kwesti doznan smakowych
    no mila jestem i juz
    :d
    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • kk345 10.02.14, 19:02
    babowa napisała:

    > no to zrobilas to drozdzowe w koncu?
    > bo czuje sie jakos wlaczona w waznosc tego ciastawink

    Ciiiiiii.... wstawiłam właśnie do piecabig_grin szeptem mów,zeby nie opadło.
  • serei 10.02.14, 19:18

    ja swoje wyjełam, wygląda bosko! posypałam wiórki migdałów razem z kruszonką, jak rodzinka spróbuje to dam znac co i jak smile
  • kk345 10.02.14, 19:27
    Wyroslo, teraz stygnie. Nie spróbuję, bo parzy;D
  • szarsz 10.02.14, 18:11
    KK, rób jak pisze Anetchen, nie kombinuj z nadmiarem drożdży, nie będzie dobre. Nigdy nie dawaj więcej jak 20 g drożdży (1/5 dużej kostki, resztę można zamrozić w czterech porcjach) na pół kilo mąki, capi drożdżami niemożebnie. Te proporcje, to klasyczne słodkie ciasto drożdżowe Bertineta, naprawdę dobre.

    Ciasto powinno być naprawdę lekkie, klejące przy wyrabianiu i w jego trakcie uwalniające gluten, tu masz wyrabianie:
    www.gourmet.com/magazine/video/2008/03/bertinet_sweetdough
    Dobrze jest, jak drożdżak rośnie w dwóch turach, zaraz po wyrobieniu zostawiasz w misce na 20 minut, formujesz (bez wałkowania, w razie potrzeby drożdżaka się rozciąga) i zostawiasz do właściwego wyrośnięcia.
  • babowa 10.02.14, 18:14
    pani szarsz, prosze nie podwazac porzepisu babowej, bo jest dobry i ma netowa historie
    no:0
    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • anetchen2306 10.02.14, 18:40
    No, moja Mama tez piekla dobry placek, tez dawala cala koche drozdzy.
    No dobry byl, wybitnie drozdzowy byl ... big_grin Wszystkim smakowal, bo innego nie znali.
    Jak poznali, to tego jej juz nie chcieli jesc.
    Ja tez takowy kiedys robilam, bo nie wiedzialam, ze mozna inaczej, ze drozdze wspaniale pozwalaja ciastu rosnac jezeli doda sie ich tylko troche.
    I teraz daje tylko najwyzej 20 g (nawet do puchatych buleczek i paczkow) i moje ciasta nie sa dobre, sa wspaniale big_grin
  • babowa 10.02.14, 18:52
    anetchen, ciachnelabym cie ale mocy sprawczej nie mam notongue_out
    nie podwazaj mi tu tego przepisu, on jest doskonaly i juz
    no:0
    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • szarsz 10.02.14, 19:00
    anetchen2306 napisała:
    > No, moja Mama tez piekla dobry placek, tez dawala cala koche drozdzy.

    No. Takoż robiłam i ja big_grin
    A potem zrobiłam rewolucję i dawałam juz tylko pół kochy, prawdziwy szał.
    A jeszcze potem nauczyłam się piec drożdżaki big_grin

    Babowo kochana, nie gniewaj się proszę, ale im mniej drożdży tym lepiej, serioserio. Na takie ciabaty na ten przykład daje się w sumie 12 g (dwanaście gramów) drożdży na niemal kilo mąki i też ciasto rośnie jak dzikie, co wie każdy, kto widział dziury w ciabatach.
  • szarsz 10.02.14, 19:01
    o, na łajtplacie jest dobry przepis na ciabaty:
    whiteplate.blogspot.com/2008/10/ciabatta-i-weekendowa-piekarnia.html
  • babowa 10.02.14, 20:12
    szarsz przemiła, mozliwe ze masz racjetongue_out
    mozliwe nie znaczy nie napewno wink
    powiem tak, ja len ,taka forma pieczenia drozdzowego bardzo mi odpowiada
    ono naprawde jest smaczne
    zobaczymy, jak na tego tak mocno przedyskutowanego drozdzaka zareaguja kubki smakowe serei i kaki

    szarsz, ja czuje ze wygram:0
    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • kk345 10.02.14, 19:05
    Szarsz, mąciszsmile Ciasto testowe w piekarniku siedzi, z przepisu babowej- jak będzie walić drożdzami to jeszcze mam dziś w nocy i jutro czas na nowewink
    A tak bajdełejem- upieklam w zeszlym tygodniu pierwszy chleb na zakwasie żytnim. Duma!!!
  • szarsz 10.02.14, 19:10
    kk345 napisała:
    > Szarsz, mąciszsmile

    Łooo, to chyba się nadaję na magiel? wink
  • kk345 10.02.14, 19:16
    I na magiel, i na offtopy i na lobbybig_grin
  • babowa 10.02.14, 20:34
    ilez mozna zrec ten placek?

    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • serei 10.02.14, 20:42

    moje dziecko żre jak to ujęłaś trzeci kawałek, a za odpowiedź jak smakuje powinna Ci wystarczyc informacja, że moje dziecko rzadko dokładkę sobie bierze smile do kruszonki na wierzch dałam płatki migdałów smile, przepis super, na pewno jeszcze wykorzystam i nieprawda, że czuć drożdżami
  • babowa 10.02.14, 20:45
    serei, zostałas zatem ma serdeczna kolezanka :0
    mowiłam, ze dobre i drozdzami nie jedzie
    no
    ufac wiecej babowej tongue_out

    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • serei 10.02.14, 21:29
    chłop wrócił z roboty, pół blachy nie ma ( i dobrze nie będzie mnie korcić)

    dzięki za przepis nie ma nic lepszego niz ciasto, które będzie umiało dziecko zrobić smile
  • babowa 10.02.14, 21:33
    ha, puchne z dumy jakbym sama te ciacho wymyslila
    :d
    no widzisz, i juz mnie zapamietasz z tej dobrej strony
    :p
    pozdrow chlopa, wspomnij ze obca baba zadbala by mu dobrze po pracy było
    , dałabym emotke , ale juz za duzo
    --
    http://i40.tinypic.com/2nstgux.png
  • kk345 10.02.14, 21:38
    babowa napisała:

    > ilez mozna zrec ten placek?
    >
    Się polazło w międzyczasie na aerobik to mozna teraz żreć bez wyrzutów sumieniabig_grin
    No i tak- zrobilam z truskawkami i jeżynami oraz podwójną warstwą kruszonki. Testy smakowe zakończone, wizualne też- wyrósł pięknie i nie ma śladu zakalca. Na łapowke się nadaje- babowa, czuj się matką i ojcem tego sukcesu- część inzynierki synuś zadedykuje Tobie.

    szarsz- sorry memory, jedyneczkę wymazujemybig_grin
  • babowa 10.02.14, 21:42
    matko, jaki cudny wieczor
    babowa kochaja i jeszcze zdrowie jej pija

    a mowilam, ze ciasto w porzadkusmile
    no
    --
    http://i43.tinypic.com/14devqc.gif
  • kk345 10.02.14, 21:45
    Bo jak tu babowej nie kochać? big_grin
    Biorę ciasto i włażę do wanny- na umywalce piwko postawię, będzie kombinacja idealna
  • szarsz 10.02.14, 22:09
    ph.
  • wilowka 11.02.14, 19:48
    Babowa - zasypałam, w michę wsadziłam, potem do pieca - obaczym big_grin

    Kiedyś robiłam "drożdżówkę dla leniwych" tylko się to chyba do lodówy na noc kładło.
    --
    Porządek to wróg zwierządek!
    www.kot-malenstwo.blogspot.com do czytania
    www.ztworzonka.blogspot.com robótkowy
  • babowa 11.02.14, 20:23
    big_grin
    a wiosna idzie
    niech tylko potem nie bedzie na mnie ze wasze tylki to moja wina:p
    smacznego :0
    --
    http://i40.tinypic.com/2nstgux.png
  • wilowka 11.02.14, 20:39
    Z lenistwa kruszonkę zrobiłam w tej samej misce co drożdżowe big_grin ubrudziłem w/w miskę, łyżkę i 1 kubek.

    Jak bym jeszcze mogła w tej misce upiec to byłby szał big_grin

    (nie dawałam owoców - po kruszonce sypnęłam brązowym cukrem i cynamonem)
    --
    http://img88.imageshack.us/img88/6382/kotekeo0lq3.jpg
  • babowa 11.02.14, 22:04
    wilowka, zyjesz?
    czy sie zapchalas?

    --
    http://i40.tinypic.com/2nstgux.png
  • kk345 11.02.14, 22:08
    Leży i trawibig_grin
  • babowa 11.02.14, 22:09
    i czuje jak drozdze ja rozsadzaja :d
    paczkuje pewniesmile"
    --
    http://i40.tinypic.com/2nstgux.png
  • kk345 11.02.14, 22:56
    Rozmnażanie przez podziałbig_grin
  • wilowka 11.02.14, 23:02
    głodna byłam jak pierun, zeżarłam gorącego kawał big_grin

    piekłam 45 minut pierwsze 15 bez termoobiegu (żaden tam system, po prostu zapomniałam włączyć big_grin ) w 175 stopniach

    Kruszonkę sypnęłam cynamonem i zrobiłam z kawałka masła zmieszanego z olejem, bo masło wyszło


    Bardzo smaczne, aczkolwiek smakuje jak cos pomiędzy ciastem drożdżowym bardziej w strone takiego domowego ucieranego (przynajmniej gorące big_grin ) a nie jak typowe drożdżowe - co akurat w tym wypadku jest zaletą, bo mnie się drożdżowe nieco przejadło - piekę najróżniejsze.


    Dałam 8 dag drożdży wink

    A!

    Zamierzam w najbliższym czasie wytrenować chłopa w pieczeniu tegoż. Dam Wam znać jak sobie radzi -
    Podsumowując najprostsze i pyszne ciasto świata! big_grin


    --
    Kiedy jesteś blisko pęka rzeczywistość, znika gdzieś rozsądek. W głowie jakaś pustka, dziwna suchość w ustach, taki jest początek.
  • wilowka 11.02.14, 23:03
    Bęe żarła po nocy, to mnie zad rozpączkuje big_grin
    --
    Żeby tylko nie ten klimat do kitu
    Żeby Wisła nam płynęła na południe
    W tedy można by dojść do dobrobytu
    I pokazać jak może być tu cudnie...
  • kk345 11.02.14, 23:07
    Eeee tam, litościwie spojrzymy w inną stronę i będziemy udawać, ze nie widzimybig_grin

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.