17.06.15, 10:40
Ehhh, ten pyszny sezon truskawkowy... Podobno w tym roku urodzaj jest, mają być dłuuugo.
Co robicie z truskawek?
Edytor zaawansowany
  • margotka28 17.06.15, 14:02
    wpylam od razu jak tylko wejdę do domu i je umyję.
  • aqua48 17.06.15, 15:26
    margotka28 napisała:

    > wpylam od razu jak tylko wejdę do domu i je umyję.

    Ja też. Posypuję lekko cukrem, polewam jogurtem greckim albo serkiem waniliowym z Biedry, robię z nich koktajle na kefirze, dodaję do lodów, piekę torty i dodaję do salaty z octem balsamicznym.
  • olinka20 17.06.15, 19:28
    Ja z jogurtem naturalnym robię sobie taką paciaje.
    Dodaje do tart ( jestem tartomiszczem wink )
    Do sałatek.


    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • dziennik-niecodziennik 17.06.15, 23:34
    opędzlowuję na świeżo. takie najlepsze wink

    --
    "(...)kieckę rzuciła, kazała do sklepu oddać. W sklepie nie przyjęli bo kod nie wszedł!" - "Kot wszędzie wejdzie..."
    Pietrek + Solejuk wink
  • robbea1 18.06.15, 08:22
    Nic po prostu jecie - najlepiej prosto z krzaka, tak smakują wybornie wink
    --
    Jesteś moim serca biciem...
  • beata985 19.06.15, 08:29
    zamrożone
    dżemy,
    wiecej pomysłów brak poza tymi, że spożywamy na bieżąco-z cukrem, ze śmietaną / jogurtem cukrem przegryzane krakersami, galaretki, bite śmietany, wczoraj ciasto ale potrzebuję inny przepis może macie jakiś fajny na ciasto z truskawkami i kruszonką?? zrobiłam niby dobre ale za bardzo maślane uncertain
    www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_truskawkowe/przepis.html
    makaron z truskawkami'
    i teraz przymierzam się do deseru bista smietana, bezy, truskawki
    https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/1907544_1003962776305122_7245884598269586488_n.jpg?oh=2d5f15bde45b7243dd5b8a70c299310b&oe=562F2808

    --
    czym się zajmuję w wolnych chwilach... big_grin
    mojafilcowabiżu
  • mamaoskarka18 19.06.15, 15:29
    Poproszę o przepis krok po kroku na ten deser - truskawki, bezy , bita śmietana wink
  • olinka20 19.06.15, 15:54
    To jest tzw eton mess.
    Tu masz jeden z przepisów:
    www.mojewypieki.com/post/eton-mess

    --
    Mam odsmyczowe i odkuwetkowe zapalenie mózgu smilesmilesmilesmile
  • toffix 19.06.15, 22:28
    OOO, tort bezowy muszępopełnić.
    Ciasto? Np:
    1. Placek na maślance z kruszonką:

    1 szkl maślanki
    1 szkl cukru
    2,5 szkl mąki
    3 jajka (całe)
    1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
    0,5 szkl oleju

    Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. Na wierzch wyłożyć owoce i kruszonkę. Piec około 40 min. w temp. 175 - 180 st.
    2. Po prostu: placek z owocami:
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    250 g. margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    owoce (dowolne: śliwki, maliny, jeżyny, borówki, co kto ma)

    Z białek ubić na sztywno pianę, dodać cukier i żółtka, wyjadać, a następnie dołożyć mąkę i proszek do pieczenia. Do tego dodać rozpuszczoną margarynę. Wszystko delikatnie wymieszać.
    Na wierzch gęsto owoce, można kruszonkę (ja tak robię).
    Piec ok 40-45 min. w temp. 170 stopni C

    No i drożdżowy
  • solejrolia 20.06.15, 07:31
    dwa razy zrobiłam ciasto- ale takie prawdziwe , na biszkopcie, z masą ucieraną z masła (!) i żółtkami, na wierzchu z galaretką- przypomniał mi się smak dzieciństwa!
    jakieś ciasto kruche.
    raz zrobiłam knedle na obiad.
    a tak to ze śmietaną i cukrem robię koktajl,
    i na świeżo- wprost z krzaka wyjadamytongue_out


    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
  • solejrolia 20.06.15, 07:32
    i jeszcze gotuję kompot. uwielbiamy!

    --
    Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka