Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników(WB, ELISA),czy mam boreliozę

23.12.14, 19:02
Witam.

Chciałbym poprosić o pomoc w sprawie diagnozy Boreliozy.

Na początek zrobiłem dwa testy.
Test ELISA:
ELISA IgG 9,30 AU/ml
(wynik ujemny <10 AU/ml, wątpliwy 10-15 AU/ml, dodatni >15 AU/ml)
-ELISA IgM 6,50 AU/ml
(wynik ujemny <18 AU/ml, wątpliwy 18-22 AU/ml, dodatni >22 AU/ml)

Poniżej skan: images67.fotosik.pl/474/f7d2208de9972c18.jpg

Test Wester-Blot IgM: wynik ujemny, masy cząsteczkowe: VIsE, p83, p39 BmpA, p31 OspA, p30, p25 OspC, p21, p19, p17, pasek pozycji (Anl) : wszystkie mają 0, czyli ujemne.

Test Wester-Blot IgG: wynik dodatni, masy cząsteczkowe:
VIsE= 20
p83= 0
p39 BmpA= 0
p31 OspA= 0
p30= 0
p25= 0
OspC= 0
p21= 0
p19= 59
p17= 0
pasek pozycji (Anl): 0

Poniżej skan: images70.fotosik.pl/471/1dfe98058ae680e2.jpg

Moje objawy:
- ciągłe zmęczenie
- brak koncentracji
- brak pamięci (świeżej)
- straszna senność (nawet po wyspaniu się - przy różnej ilości godzin)
- ciągłe uczucie zimna (nawet w pokoju przy temp.25C i przykryciu się dwoma kołdrami i kocem)
- szybkie męczenie się
- brak sił
- bóle mięśniowe (takie jak przy przeziębieniu)
- brak energii
- drżenie rąk
- czasem bóle głowy
- zawroty głowy
- bóle stawów, mięśni, kości (występuje to w ten sposób, że taki kujący ból pojawia się znikąd obecnie na nogach poniżej kolan oraz samych kolanach, raz jedna noga, a za np. dzień druga, ból taki dziwny, nie mocny ale kłujący, wcześniej miałem bóle mięśni u rąk.

Wykonane badania:
Morfologia krwi i mocz: prawidłowe bez przekroczeń.
Glukoza: 82 (norma: 60-99)
ALT: 18 (norma: 0-41)
AST: 17 (norma: 0-38)
CRP: <1 (norma: 0-5)
TSH: 3,5 (norma: 0,27-4,2)
RF: <10 (norma: 0-14)
Bilirubina całkowita: 0,82 (norma: 0,00 - 1,10)
Anty-CCP: wynik: <7,00 (norma: 0,0-17,0)
Cholesterol całkowity: wynik: 208,60 (norma: 115,00 - 190,00)
Cholesterol HDL: wynik: 49,20
Cholesterol LDL: wynik: 136,70
Trójglicerydy: wynik 113,50
-Żelazo: 147 (norma 59-15 8)
% wysycenia transferyny 38,6
-Ferrytyna: 192 (norma 30 - 400)
-Transferyna: 296 ( norma200-360)
-TIBC: 192 (norma 228 -42 8)
-UIBC: 228 (norma 112-346)
-Sód: 141 (norma 135-145)
-Potas: 4,98 (norma 3,50-5,50)
-Witamina B12: 352 (norma: 191-663)
- USG tętnic szyjnych - ok
- USG brzucha: wszystkie narządy w normie poza znalezionymi złogami do 3mm w obu nerkach (kamica nerkowa).

Czy po powyższych badaniach, zwłaszcza tych pod kątem boreliozy oraz objawów, można stwierdzić, że mam boreliozę?
Jakie badania ewentualnie zrobić w dalszej kolejności?

Proszę o odpowiedni.
Edytor zaawansowany
  • miroslaw111 09.01.15, 00:39
    tak , masz tą chorobę,lekko nie będzie
  • adrian_fenig 11.01.15, 13:52
    Objawy charakterystyczne dla choroby z Lyme. Wynik badania WB jest jednoznaczny i nie pozostawia żadnych wątpliwości.
    Natomiast ja badania zawsze powtarzałem w różnych laboratoriach. Wiem, że to strata pieniędzy, ale lepiej mieć pewność.
    Jak się zgłosisz z tym wynikiem do lekarza zajmującego się leczeniem chorób odkleszczowych, to jeszcze zleci Ci badania w kierunku koinfekcji (bartonella, chlamydia, babesjoza).
  • userr0 14.01.15, 11:19
    Dziękuję za odpowiedzi.

    Sam nie wiem co tu dalej zrobić, lekarz dermatolog też nie bardzo wie, niedługo mam wizytę w poradni chorób zakaźnych ale co z tego wyniknie to nie wiem, boję się, że tam oleją całą sprawę ze względu, ze coś wyszło tylko w metodzie IgG.

    Wyczytałem, że ten pasek VIsE jest specyficzny dla boreliozy?

    Co do zrobienia powtórnego testu, czytałem, że ponoć można jakiś czas przed badaniem Western-Blot brać krople citrosept,, które rozbijają cysty po których bakterie dostają się do krwi i wtedy w testach Western-Blot w klasie IgA mogą pojawiać się dodatnie wyniki, co by świadczyło o boreliozie.
    Czy to prawda? Głównie ta metoda jest używana przy teście PCR z krwi i tylko gdzie nigdzie można spotkać się z informacjami, że też można tak spróbować przy teście Western-Blot.
    Wie ktoś, coś na ten temat?

  • jan440 17.01.15, 08:29
    Sytuację masz w sumie jasną - testy są negatywne, biorąc pod uwagę to w jakiej części są oficjalnie zawodne to wszystko jest ok. Przypomnę - według większości badań Elisa daje prawidłowe wyniki w 40-50% przypadków, WB 60-70%. Nie różnicuje już na fałszywie dodatnie czy ujemne.

    Z kolei Twoje objawy są dość jednoznaczne i wskazują wyraźnie na boreliozę z koinfekcjami.
    Jak pójdziesz do lekarza to wszystko zależy tylko od tego jakie ma podejście do leczenia czy diagnostyki ludzi - czy tylko na podstawie testów czy też na podstawie objawów klinicznych.

    Odnośnie Citroseptu - ja zachorowałem na boreliozę tylko i wyłącznie z powodu jego brania.
    Absolutnie odradzam ludziom korzystanie z tego specyfiku z wiadomego względu. Ty masz już mnóstwo objawów i już dużo gorzej Ci chyba nie zaszkodzi.

    Jeśli Ci zależy na tym żeby testy wyszły to możesz go wziąć i po 1-2 tyg zrobić oba testy. Ja obstawiam, że wyjdą pozytywnie.
  • userr0 01.03.15, 13:09
    Ogólnie mój stan zdrowia o dziwo się trochę sam poprawił, nie mam już zawrotów i bólów głowy.
    Z objawów które w dalszym ciągu się utrzymują to wygląda to następująco:
    Moje objawy:
    - ciągłe zmęczenie
    - brak koncentracji
    - brak pamięci (świeżej)
    - straszna senność (nawet po wyspaniu się - przy różnej ilości godzin)
    - ciągłe uczucie zimna (nawet w pokoju przy temp.25C i przykryciu się dwoma kołdrami i kocem)
    - szybkie męczenie się
    - brak sił
    - sporadycznie bóle mięśniowe (takie jak przy przeziębieniu)
    - brak energii
    - drżenie rąk
    Objawy te nie zawsze występują, jak występują to z różnym nasileniem.
    Ostatnio miałem robione kolejne badania pod kątem boreliozy: test ELISA IgG i IgM oraz Western-Blot IgG i IgM - wszystkie te testy wyszły negatywnie.
    Miałem tez wizytę w poradni chorób zakaźnych i tam lekarz też stwierdził, że boreliozy nie mam.
    Objawy nie które utrzymują się dalej i żaden lekarz nie wie skąd się biorą.
    Czy przy poniższych badaniach pod kątem Boreliozy można ją wykluczyć?
    W tych testach choć negatywnych to coś tam wyszło i nie które wskaźniki zostały przekroczone.
    Poniżej linki do skanów tych badań:
    1. -> images66.fotosik.pl/660/64a708614d247198.jpg
    2. -> images67.fotosik.pl/662/61fa408d74ce6faf.jpg
    3. -> images70.fotosik.pl/660/7b3a49ca9bb8c2e6.jpg
  • miroslaw111 02.03.15, 12:38
    skany które wkleiłeś nie wykluczają choroby ,
    jeśli masz za dużo czasu i silny syste nerwowy polecam robienie testów ELISA , jeśli jednak będziesz bardziej zdeterinowany do leczenia i wykluczenia innych chorób polecam poniżej WB nie sięgać

    objawy masz typowe dla borelli+koinfekcji,od Ciebie zależy jak długo będziesz szukał potwierdzenia sam lub u lekarza ( w tym drugim przypadku w przypadku pecha może to trwać całe wieki )
  • miroslaw111 02.03.15, 12:39
    > Odnośnie Citroseptu - ja zachorowałem na boreliozę tylko i wyłącznie z powodu j
    > ego brania.
    > Absolutnie odradzam ludziom korzystanie z tego specyfiku z wiadomego względu. T
    > y masz już mnóstwo objawów i już dużo gorzej Ci chyba nie zaszkodzi.


    jan440 mógłbyś sprecyzować nieco swoją wypowiedż ? od brania citroseptu się zachorowuje ? ciekawe

    choremu zaszkodzi czy pomoże , zamierzałem brać profilaktycznie,czy warto go wziąć jedynie 2tyg przed testem np tydzień z rzędu ?
  • jan440 02.03.15, 19:43
    User.
    Te objawy są ewidentnie boreliozowe. O testach już pisałem. Może spróbuj jeszcze testu olejkami. Przynajmniej taniej niż WB.

    Mirosław.
    Napisałem precyzyjnie. Nic ciekawego, miałem tak jak wiele innych osób - Citrosept przypuszczalnie rozwalił cysty, nastąpił rozsiew bakterii, wystąpiły objawy czyli zachorowałem.
  • miroslaw111 02.03.15, 23:13
    jan440 rozumiem ,ale wiesz boreliozy nie powinnie leczeć konowały, mądry lekarz wie co robić i te cysty trzeba czasem rozbijać w odpowiednim miejscu i czasie smile

    to mówisz mechanizm jest taki " załóżmy na moim przykładzie czuje się nieżle krętek jest w wielu miejscach ale układ odpornościowy działa sprawnie i są głównie formy L i cysty , podanie citroseptu rozpieprza cysty ale nie zabija krętka i ten się przeieszcza czyli mam krętka w jeszcze większej ilości tkanek ( przy 2letniej boreliozie podjerzewam że może być wszędzie zresztą sygnały mi wysyłają z każdej części ciała- póki co organy wewnętrzne są jeszcze ok , główniesygnały pochodzą z nóg , trochę z rąk , z głowy szyja węzły uszy ...
  • jan440 03.03.15, 14:06
    Mirosław.
    To ty znasz takich mądrych lekarzy?

    To wszystko co piszesz to raczej spekulacje bo nie da się tego potwierdzić.

    Czy i co masz w poszczególnych organach to sprawdź sobie raczej olejkami. Pięknie pokazują.
  • miroslaw111 04.03.15, 00:12
    reklama reklamą ale pytałem jednak konkretnie o citro i jego pozytywny lub niepewny - bądż negatywny wpływ

    co do olejków pierwszą serię próbną otrzymuje się gratis jak dobrze czytałem ?
  • jan440 04.03.15, 09:55
    Nie reklama, bo reklamować trzeba rzeczy które nie działają lub słabo działają.
    Czy i jak działa to trzeba przekonać się samemu ja życzę każdemu aby nie działały na niego.

    Citrosept - ja odradzam każdemu.
    Olejków już nie dostaje się gratis (inf na stronie nieaktualna) ale dla Ciebie załatwię gratis.
  • olgakoty 10.03.15, 10:38
    Zbadaj jeszcze hormony tarczycy (fT3 i fT4) i może zrób usg tarczycy. TSH masz dość wysokie.
  • marro72 04.04.16, 15:53
    Wyglada to na boreliozę. Ja przekonałem się do biorezonansu, bo za ok 150 zł dowiesz się czy na pewno masz to paskudztwo, gdzie siedzi -możesz mieć ogniska w mięśniach i ukł nerwowym, sprawdzą Ci koinfekcje. Ja po nieudanej antybiotykoterapii (moim prywatnym zdaniem działa na bardzo swieze infekcje, o ile nie ma konfekcji niebakteryjnych) oczyszczam się joalisem. Wcześniej na konfekcjie pomógł mi zapper. Nie wiem skąd jesteś, ale warto poszukać dobrego gabinetu. Ja chodzę w stolicy do Zdrowego Punktu, bo babki specjalizują się w bolerce. Dobry jest tez gdański Danmed, polecano mi tez gabinet w Lublinie, ale nie mam namiarów. W każdym razie kontrolowaną detoksykację bardzo polecam.
  • jan440 14.06.16, 20:43
    Na pewno to tylko są inne rzeczy a nie pewność co do jakieś metody diagnozowania czy potwierdzania boreliozy.
  • niedzwiedz30amd 09.06.16, 16:57
    mam identyczne objawy od 2 lat wyniki wychodzą ok zrobiłem Wb i tak jak u ciebie pozytywny tylko igg zakaźnik to olał że to nie borelioza bo powtórny wynik negatywny i wysyła mnie do reumatologa rozwiązałeś swój problem??? proszę o odpowiedz
  • anetaborelka 16.01.18, 01:15
    Borelioza to koszmarna choroba, a zrozumie ten ból i cierpienie wyłącznie ten kto przez to przeszedł. Jeśli chodzi o moje doświadczenia z tą chorobą, to są już dosyć duże. W związku z ogromnym stopniem zainfekowania mojego organizmu, zarówno bakteriami borrelia, jak i innymi koinfekcjami, byłam zmuszona łapać się każdej możliwości leczenia. Za pomocą prób i błędów, stwierdziłam, że najlepiej sprawdza się terapia skojarzona. Łączę niewielką ilość antybiotyków z ziołami, homeopatią, lekami zagranicznymi, masażami, zabiegami w saunie, olejkami eterycznymi oraz odpowiednią dietą. O swoich doświadczeniach, tym co się sprawdziło najlepiej, będę pisała na swoim nowo założonym blogu. W końcu doświadczeniami trzeba się dzielić, zwłaszcza w tak paskudnej chorobie.

    Póki co udało mi się stworzyć posta o objawach. Ale dalsze pisanie przede mną. Postaram się opisać wszystko co wiem o dolegliwościach i ich skutecznym leczeniu.
    Mam nadzieję, że Wam choć trochę pomogę w tej ciężkiej walce. Zapraszam do lektury: wkreconawborelioze.wordpress.com/2018/01/15/objawy-boreliozy/

    Pozdrawiam
    Aneta(wkreconawborelioze)
  • anetaborelka 17.01.18, 18:36
    Właśnie opublikowałam wpis dotyczący interpretacji Elisy oraz WB na swoim nowo utworzonym blogu. Wypowiedziałam się także na temat seronegatywności, która ma ogromny związek z wynikami badań. Mam nadzieję, że pozwoli Wam to usystematyzować wiedzę i rozwieje wszelkie wątpliwości! 😊😊😊Zapraszam do lektury:wkreconawborelioze.wordpress.com/2018/01/17/elisa-i-western-blot-interpretacja/

    Objawy opisałam w innym poście. Zapraszam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.