• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Płyta indukcyjna czy gazowa? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 22:55
    Właśnie robię zmianę kuchni w moim domu. Zmiana będzie totalna-nowy projekt nowe meble, wymienię też część AGD (jakby ktoś chciał wiedzieć jakiej firmy np. zmywarki są do bani chętnie się podzielę :-). Teraz mam płytę kuchenną gazową i chciałabym ją zmienić na indukcyjną. Według mnie argumentami na tak dla tej drugiej są:-
    -łatwość utrzymania w czystości
    -ładniejsze wzornictwo
    -możliwość zamontowania za tą płytą panelu ze szkła (czego się nie da zrobić w przypadku gazowej)
    Na nie:
    -wydaje mi się, że wyższe są koszty eksploatacji. Ceny prądu rosną. Ale ja korzystam z gazu z butli, ten też do najtańszych nie należy. I w gruncie rzeczy nie wiem jak oszacować koszty płyty indukcyjnej. Niby można popatrzeć na parametry, ale ja nie wiem np. czy przygotowanie potraw zajmuje tyle samo czasu co na gazie.
    Mam więc prośbę do forumowiczów: jeśli macie doświadczenia z tymi rodzajami płyt podzielcie się. Co Waszym zdaniem jest sensowniejsze w 4os rodzinie? Gotowanie u nas to głownie w weekendy, ewentualnie czasem pichci się coś na śniadanie lub kolację.
    Zaawansowany formularz
    • 07.10.11, 11:54
      Powiem tak - płyta indukcyjna podobnie jak ceramiczna jest łatwa w czyszczeniu i wygodna i w porównaniu do ceramicznej ma mniejsze zużycie energii i szybciej się na niej gotuje. Co też ważne trudniej się poparzyć używając płytę indukcyjną i nic się nie przypali. W dobrej cenie widziałam teraz płytę indukcyjną Mastercook w Magicznej Planecie, warto więc skorzystac z promocji jeśli ktoś aktualnie szuka. Ja ją kupiłam i na razie ciężko oceniac mi koszta bo za krótko mam tą zmianę, zaobserwuję za parę miesięcy porównanie ;)
      • 07.10.11, 20:37
        Cześć,

        jako że nowa witam się :)
        Wracając do tematu, mam od ponad dwóch lat płytę indukcyjną i jestem bardzo zadowolona.
        Jeśli wymieniasz w kuchni gazową kuchenkę na indukcyjną pamiętaj że powinnaś mieć podłączenie 3 lub 2 fazowe (przynajmniej tak jest w moim modelu).
        Wcześniej miałam do czynienia u rodziców w domu z kuchenką gazową i widzę kilka zalet indukcyjnej:
        -łatwość czyszczenia
        -szybkość gotowania
        -łatwość obsługi
        -wygląd na +
        -małe dziecko nie dosięgnie do przycisków i nie włączy sobie samodzielnie kuchenki
        -niby ma szybko stygnąć płyta ale to nie prawda po gotowaniu jest ciepła i trzeba uważać

        Pamiętaj że trzeba mieć odpowiednie garnki do indukcyjnej nie wszystkie pasują.
        Podpowiem że ta seria z ikei pasuje ;).

        Pozdrawiam i służę pomocą
        Małgosia
        • Gość: dzwoneczek2010 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 13:24
          płyta indukcyjna rewelacja ---- u mnie Bosch
      • 13.10.11, 12:39
        Rzeczywiście rewelacyjna promocja. Mam kuchenkę ceramiczną. Nie mogę się doczytać czy zamiana na indukcyjną obniżyłaby zużycie prądu, czyli czy warto w ogóle myśleć o zamianie. Koszt kupna nowej zwróciłby się po jakim czasie?
    • Gość: TINA IP: *.c0.msk.pl 08.10.11, 20:55
      No to jak z tymi zmywarkami, bo własnie się przymierzam do zakupu?
    • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 13:20
      płyta indukcyjna wcale nie powoduje wzrostu rachunków za prąd ponieważ ona jest bardzo oszczędna , szybko się nagrzewa więc automatycznie szybciej przygotowują się potrawy, po za tym prawie natychmiast się chłodzi więc jest bardzo bezpieczna, jest łatwa i wygodna w użyciu i utrzymaniu, ja bym była za indukcyjną , ale oczywiście wszystko idzie w górę także obecnie nie ma nic taniego
      • Gość: dzwoneczek2010 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 11:52
        Zmywarkę mam tez z Boscha ale według mnie nie chodzi cicho. Byłam kiedyś u koleżanki która miała Whirlpoola i nie było jej wogóle słychać. Naszą jednak słychać!
    • 12.10.11, 20:08
      Ja jestem za płytą indukcyjną. Niedawno sprawiłam sobie taką i jestem niesamowicie zadowolona! Łatwa w czyszczeniu, wygodna, same plusy. Do tej pory miałam płyty gazowe i teraz dopiero widzę różnicę. Niebo a ziemia;-)
      • 19.10.11, 11:33
        Ile ludzi tyle opinii. Ja od kilku lat korzystam z płyty indukcyjnej i już teraz nie zamieniłabym jej na kuchenkę gazową. Jest szybko i wygodnie. A co do cen prądu, to faktycznie idą w górę, ale nie mając gazu, nie odczuwam tego bardzo dotkliwie.
        -
        www.zosiaikevin.pl
    • 14.10.11, 15:26
      To zależy jakie masz stawki za prąd. Płyta indukcyjna ładnie wygląda, ale ma to swoją cenę w rachunku za prąd.
      Póki co gaz jest tańszy niż prąd.
      • Gość: Gosc IP: *.lublin.mm.pl 06.04.12, 08:30
        Majac gaz chyba warto dla oszczednosci zostawic gaz..jest tanszy, dla ozdoby kuchni to tylko indukcyjna, ale rachunki sa o wiele wieksze niz gotowanie czy pieczenie mimo ze jest termoobig to na gazie - TANIEJ
    • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.11, 14:52
      no rzeczywiście, sporo jest argumentów przemawiających za płyta indukcyjna, jest oszczędna, łatwo się o nią dba i ją czyści, jest bezpieczna, bo niemal natychmiast po wyłączeniu schładza się i , równie szybko się nagrzewa, znalazłam kuchenkę ,która może Cię zainteresuje
      • 18.11.11, 18:11
        Tylko indukcja! Podpisuję się pod wszystkimi powyższymi argumentami "za". A wiesz już jakiej firmy sprzęt wybierzesz? Ja od dwóch lat korzystam z mastercooka - więc polecam :D
        • 06.04.12, 11:05
          a ceramiczna?
          • Gość: CV* IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 15:09
            Ceramiczna sprawdza się w praktyce podobnie jak indukcyjna. Jest trochę mniej energooszczędna, trochę wolniej nagrzewa się i stygnie, ale z drugiej strony nie aż tak wymagająca w stosunku do garnków - nawet zwykłe emaliowane będą pasować (byle miały proste dno): nie trzeba tu cudownych i jednak dość drogich wynalazków z potrójnym magnetycznym spodem.
            Płyta ceramiczna nie emituje silnego pola elektromagnetycznego i jest bezpieczna dla osób z rozrusznikiem serca, w ciąży itp. - w przeciwieństwie do indukcyjnej.
            Wybór należy do ciebie...
            • Gość: ewa IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 19:27
              Gość portalu: CV* napisał(a):

              > Ceramiczna (...) trochę wolniej nagrzewa się i stygnie,

              Trochę to mało powiedziane - musi najpierw nagrzać się niemal do czerwoności, potem długo stygnie; indukcja nie nagrzewa sama siebie, powoduje grzanie w dnie garnka, nagrzewa się więc od niego do jego temperatury (około 100 stopni)

              > ale z drugiej strony nie aż tak wymagająca w stosunku do garnków - nawet zwykłe emaliowane będą pasować (byle miały proste dno):

              wiesz, że gdzieś dzwonią, ale nie wiesz zupełnie, gdzie; to zdanie dotyczy właśnie indukcji; do zwykłej ceramicznej pasuje ażdy garnek, nawet szklany - to chyba jedyny plus tej płyty

              > nie trzeba tu cudownych i jednak dość drogich wynalazków z potrójnym magnetycznym spodem.

              gary do indukcji wcale nie muszą być drogie (patrz wyżej - emaliowane), świetnie sprawdza się też taki zestaw 3 garnków za 25,99:

              www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00173557/
              • Gość: CV* IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 19:43
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: ewa IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 19:55
                  A co źle zrozumiałam?
                  Serio pytam, bez arogancji.
    • Gość: ewa IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 15:58
      Mam od kilku lat płytę indukcyjną (Teka), a wcześniej doświadczenia z gotowaniem na gazie i na zwykłej ceramicznej.
      Powiem po prostu: niebo a ziemia ;)
      Plusy:
      - łatwość czyszczenia - doprowadzenie mocno zabrudzonej (np tłuszczem pryskającym z patelni) płyty do stanu "lśni" zajmuje 3-4 minuty (przecieram zwykłą gąbką do naczyń z płynem i wycieram suchą ścierką, czasem psikam jeszcze płynem do szyb), jak sobie przypomnę czyszczenie rusztów palników kuchenki gazowej, czy skrobanie ceramicznej, to mam dreszcze ;)
      - wbrew pozorom oszczędność energii - płyta nie nagrzewa się sama w sobie, a powoduje nagrzewanie dna garnka, nie ma więc strat energii na linii źródło-garnek
      - jeśli coś wykipi, to nie przypala się, bo, jw, płyta nie nagrzewa się sama w sobie; można podnieść garnek, zetrzeć i gotować dalej
      - temperatura płyty to temperatura gotowanej potrawy, więc raczej trudno się poparzyć
      - wygląd - może nie najważniejszy, ale to też plus
      - rachunki za prąd - u nas (rodzina 2+1) to ok 80-100 zł miesięcznie; przy czym oprócz płyty: pralka, zmywarka, czajnik el, piekarnik el, 2 kompy, tv, maszyna do chleba; jak sama mówisz, masz gaz z butli, który też nie jest tani, zresztą nawet za gaz z sieci sporo się płaci, z czego większość to abonament
      - argument o szkodliwości płyty np dla kobiet w ciąży to niepotwierdzony mit; mówią też, ze nie należy kłaść tel kom ani kart płatniczych na (włączonej) płycie indukcyjnej, ale czy ktoś kładzie ww przedmioty za płycie działającej gazowej czy ceramicznej???

      Minusy - nie zauważyłam:) No, może cena (chociaż płyty ind też tanieją, moja kosztowała coś ok 1600 bodajże 4 lata temu), jak ktoś chce wymienić płytę na indukcyjną ze względu na oszczędności, to nie wiem, czy może liczyć na szybki zwrot kosztów; ja kupowałam do nowego mieszkania, więc ten problem mnie nie dotyczył.
    • 06.04.12, 18:03
      Ja wybrałam kuchenkę gazową. Specjaliści od sprzętów i kuchni zwracali nam uwagę na to, że jak coś ci wykipi na płytę, musisz wyłączyć, zmyć, grzać od nowa, żeby się masakrycznie nie przypaliło. A na gazowej da się ugotować do końca i dopiero potem, jak spokojnie sobie wystygnie - sprzątnąć.
      --
      dobryzarobek.pl/index.php?id=622fbdd9e8e2d9b3642d8457d4b7e1be - możesz dorobić przez Internet
      notatkiozyciu.blox.pl - kobieco, inteligentnie :)
      • Gość: ewa IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 19:33
        zuza_m_zuza_m napisała:

        > Specjaliści od sprzętów i kuchni zwracali nam uwagę na to, że jak coś ci wykipi na płytę, musisz wyłączyć, zmyć, grzać od nowa, żeby się masakrycznie nie przypaliło.

        Piszesz o zwykłej, ceramicznej, nie indukcji.

        > A na gazowej da się ugotować do końca i dopiero potem, jak spokojnie sobie wystygnie i jak masakrycznie się przypali i zaschnie- sprzątnąć.

        Miłego sprzątania ;)

        Ja nie widzę problemu w podniesieniu gara, przejechaniu ścierką i postawieniu z powrotem (ja piszę o indukcji)

    • Gość: a IP: *.warszawa.mm.pl 06.04.12, 18:09
      Na pewno nie dla kobiet w ciąży.
    • 07.04.12, 00:07
      zmieniaj, nawet się na zastanawiaj
      • 08.04.12, 23:02
        Indukcja!!!!!!!! ja nie zamieniłabym już na inną. Gotujesz szybciej, komfort sprzątania nieporównywalny. Wystarczy mokra szmatka z mikrofibry i płyn do mycia szkła.
        --
        ''No właśnie Wy wydajecie się nie wiedzieć o czym mowa''
        by Zia 86.
        • Gość: edyta IP: *.ip.netia.com.pl 24.04.12, 08:10
          Nie zapominajcie o tym, że jak się ma płytę indukcyjną to nie powinno się do niej podchodzić z elektroniką, bo może się popsuć. Tak samo jak ktoś ma rozrusznik serca też nie powinien z niej korzystać ....
          co do gazowej, największą wadą jest chyba to, że uzywają.plć ją często, często trzeba myć kuchnię, bo się po prostu tłuści, ale nie uwierzę że ekonomicznie używanie indukcyjnej i gazowej wychodzi tak samo - bo ja za dwa miesiące gotowania na gazie płacę 23 zł, czy na prądze też bym tak samo wyszła, wątpię.

          www.ekspertbudowlany.pl
          • Gość: a IP: *.warszawa.mm.pl 24.04.12, 09:17
            Raczej tak. Sprawność gotowania na gazie wynosi około 30%. Z kolei przy płycie indukcyjnej strat praktycznie nie ma. Stąd nawet przy 3x droższej energii elektrycznej wychodzi na to samo.
            • Gość: kasiowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.12, 09:41
              witam,
              indukcję posiadam od ponad 3 lat. wcześniej gotowałam na gazie, więc porównanie mam.
              i muszę powiedzieć, że nie chciałabym wracać do gazu. jeśli chodzi o koszty - to napisze Ci tak - nie posiadam gazu w ogóle, wodę mam ciepłą bieżąca, oświetlam ponad 80 m mieszkanie, gotuję dla 4 osobowej rodziny i rachunki mam na poziomie 150-180zł miesięcznie.
    • 10.02.13, 19:01
      Ja już zamieniłam gazową płytę na indukcyjną, przede wszystkim ze względu na estetykę, a że połączyliśmy kuchnię z salonem wygląda faktycznie dużo lepiej, polecam płytę indukcyjną Samsung
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.