Dodaj do ulubionych

Bigos gotuję

26.03.07, 21:08
a ponieważ robię to bardzo rzadko, doradźcie, co do niego dorzucić, żeby był
ciemny, aromatyczny i pyszny.

--
Co za dzień ...
Edytor zaawansowany
  • leniwy_wiesniak 26.03.07, 21:11
    - na pewno grzyby suszone
    - dobrze jest podlać czerwonym winem (im ciemniejsze tym lepsze, może być Egri
    Bikaver),
    - chyba "ciemność" bigosu zależy od tego jak robisz zasmażkę,
    - koncentrat pomidorowy (czy bredzę?)
    --
    youtube.com/watch?v=TZypshpPuAA
    devurandom.com/
  • tukee 26.03.07, 21:48
    ale to nie dla ciemnosci tylko smaku
    --
    No more lies
  • sloag 26.03.07, 21:50
    i sliwki suszone
  • glinia 26.03.07, 22:32
    I ziele angielskie
  • tukee 26.03.07, 21:51
    ala ja Jarku nie dawała bym pomidorków. Grzybów duużo, no śliwki suszone.
    --
    No more lies
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:14
    aaaa o śliwkach zapomniałam, dzięki!

    z mięska mam wołowinki 0,5 kg, kiełbaski 3 pętka, kurczaczka trochę, grzybki
    oczywiście i winka też odrzałowałam.
    Czy jak dorzucę boczuś, nie będzie za tłuste?

    --
    Co za dzień ...
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:16
    tukee napisała:

    > ala ja Jarku nie dawała bym pomidorków.

    pomidorki dobre są do słodkiej kapusty.



    --
    Co za dzień ...
  • vvesna 26.03.07, 22:22
    > tukee napisała:
    >
    > > ala ja Jarku nie dawała bym pomidorków.
    >
    > pomidorki dobre są do słodkiej kapusty.
    >

    Są różne szkoły. Np. w moim rodzinnym domu pomidorów się nie daje, ale tato ma
    "ciągoty", żeby dodawać, bo jego mama dodawała. U Jarka rodziców też zawsze z
    pomidorami:)

    Ale ja myślę, że taki prawdziwy i bardzo tradycyjny bigos to jednak powinien być
    bez pomidorów. Zresztą wydaje mi się, że jak wino i śliwki to już nie pomidory i
    odwrotnie.
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:34
    vvesna napisała:
    >Zresztą wydaje mi się, że jak wino i śliwki to już nie pomidory
    > i
    > odwrotnie.

    też tak myślę.

    W wielkim garze gotuję, ręka boli mnie od krojenia i mieszania a efekty będa
    pewnie dopiero za 24 godziny.

    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 22:34
    a jak juz UGOTUJEMY ten bigos, to trzeba go zjeść!
    pochwaliłaś się to teraz talerze wyciagaj i widelce!
  • vvesna 26.03.07, 22:36
    Właśnie. To co - mamy się stawić za 24 godziny?
  • sloag 26.03.07, 22:38
    to co lista obecności? wszyscy maja rzut beretem do Ciebie!
    a Ty Ula pilnuj żeby dla wszystkich wystarczyło!
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:38
    vvesna napisała:

    > Właśnie. To co - mamy się stawić za 24 godziny?

    no cholera, człowiek coś chlapnie na forum a już chałupa pełna ludzi ;-)

    Wpadnijcie, tylko zadzwońcie najpierw, żebym była w domu ;-)

    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 22:41
    ojejku, Ciebie może nie być, byle by bigos był!
    mężuś w kuchni sobie radzi przecież, w najgorszym wypadku sami sie obsłużymy!
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:46
    sloag napisała:

    > ojejku, Ciebie może nie być, byle by bigos był!
    > mężuś w kuchni sobie radzi przecież, w najgorszym wypadku sami sie obsłużymy!


    no jak mnie nie ma, to nikogo nie ma, chyba że kot zdrajca wam otworzy ;-)

    mój mężuś ręki do bigosu nie dołożył, nie wiem czy go poczęstuję.


    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 22:51
    > mój mężuś ręki do bigosu nie dołożył, nie wiem czy go poczęstuję.
    >
    >
    no właśnie! nie to co my!
    masz rację więcej dla nas zostanie! nie dawaj mężowi bigosu. tłusty taki,
    jeszcze mu zaszkodzi!
    chociaż z tego co widzę to sama na ten bigos przyjdę, reszta kulturalnie sie
    juz nie wprasza ;) nie to co ja!
    a zapomniałaś , że sa jeszcze mole, jak się postarają to otworzą, no chyba, ze
    właśnie dokonują zywota w bigosie...
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:56
    sloag napisała: nie dawaj mężowi bigosu. tłusty taki,
    > jeszcze mu zaszkodzi!

    o powtórzę, powtórzę, komu trzeba ;-)

    > chociaż z tego co widzę to sama na ten bigos przyjdę, reszta kulturalnie sie
    > juz nie wprasza ;) nie to co ja!


    zaraz powiesz, że parasolka jest ci potrzebna, chociaż jutro bezchmurne niebo.
  • sloag 26.03.07, 22:58
    właśnie, bo taka parasolka dwustronna - ciemna strona na deszcz, jasna na
    słońce!
    więc tak czy inaczej jest mi potrzebna!
  • leniwy_wiesniak 26.03.07, 22:59
    warszawianka_jedna napisała:

    > Wpadnijcie, tylko zadzwońcie najpierw, żebym była w domu ;-)

    A możemy przyjść z tragarzami?

    --
    youtube.com/watch?v=TZypshpPuAA
    devurandom.com/
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:36
    sloag napisała:

    > a jak juz UGOTUJEMY ten bigos, to trzeba go zjeść!
    > pochwaliłaś się to teraz talerze wyciagaj i widelce!

    a ty już się nie odchudzasz ;-)

    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 22:40
    odchudzam odchudzam, zjem bigos a potem 3 dni woda, to się jakosć zrównoważy.
    i prosze tutaj tematu nie zmieniać!
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:42
    sloag napisała:

    > odchudzam odchudzam,

    to jednak tego boczku dorzucę ;-)


    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 22:44
    to sobie go wyłuskam! albo z kotem przyjdę!
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 22:57
    cebulki 3 podsmażone dodałam ale czy świeży czosnek pasuje?

    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 22:59
    nie wiem, ale ja już nie mogę Ci pomagać w gotowaniu - popracować muszę!
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 23:02
    sloag napisała:

    > nie wiem, ale ja już nie mogę Ci pomagać w gotowaniu - popracować muszę!

    o 23? Brutusie, jutro przyjdziesz na gotowe ;-)

    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 23:05
    leniwy_wiesniaku stopuj Ulę w tych kulinarnych ekstrawagancjach, bo nie
    przełkniemy ani odrobiny tego bigosu!

    >
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 23:05
    no właśnie, też nie pamiętam ale mam świeży czosneczek i mnie korci.

    --
    Co za dzień ...
  • sloag 26.03.07, 23:05
    leniwy_wiesniaku stopuj Ulę w tych kulinarnych ekstrawagancjach, bo nie
    przełkniemy ani odrobiny tego bigosu!

  • sloag 26.03.07, 23:07
    znowu piłam??? bo mi sie posty zwielokratniają!
  • warszawianka_jedna 26.03.07, 23:10
    sloag napisała:

    > znowu piłam???

    ta mała piła dziś i jest wstawiona ...?


    --
    Co za dzień ...
  • tukee 26.03.07, 23:23
    mam taki pomysł. Skoro Twój bigos gotujemy wszyscy razem to podlinkuj kuchnię,
    zeby każdy widział co gdzie jest:))). Tak tam masz ładnie - Pani Bigosowa:)))
    Sama nie chiałam tego robic bez pytania :))
    --
    No more lies
  • dwa-filary 27.03.07, 08:09
    Czosnku się nie dodaje,a poza tym co się nawinie to do bigosu.Winem można popić
    bigos,a nie dodawać.Pomidory do słodkiej kapusty.Smacznego
  • warszawianka_jedna 27.03.07, 09:06
    całe mieszkanko wionęło bigosowym zapaszkiem, z którego najwyraźniej wyłaniał
    się aromat jałowca. Czyżbym za dużo go sypnęła?
    Podpaliłam gaz pod garnkiem, bo często podgrzewany podobno bigos jest najlepszy.

    --
    Co za dzień ...
  • tukee 27.03.07, 09:24
    czyli siedzisz dzis w domu? Ale Ci dobrze :))
    --
    No more lies
  • warszawianka_jedna 27.03.07, 09:37
    tukee napisała:

    > czyli siedzisz dzis w domu? Ale Ci dobrze :))

    no, nie. ja jestem człowiek orkiestra, mieszam bigos, będąc pod prysznicem ;-)


    --
    Co za dzień ...
  • leniwy_wiesniak 27.03.07, 11:02
    warszawianka_jedna napisała:

    > Podpaliłam gaz pod garnkiem, bo często podgrzewany podobno bigos jest
    > najlepszy

    To na 100% prawda.
    A ponoć najlepiej smakuje jak się go "po drodze" jeszcze zamrozi i rozmrozi ;)


    --
    youtube.com/watch?v=TZypshpPuAA
    devurandom.com/
  • warszawianka_jedna 27.03.07, 11:32
    ja w sumie też,
    ciekawe co z niego wyjdzie, może będzę musiała was zaprosić ;-)


    --
    Co za dzień ...
  • warszawianka_jedna 27.03.07, 17:19
    no cóż, rozczaruję was, jest PYSZNY!

    --
    Co za dzień ...
  • leniwy_wiesniak 27.03.07, 19:56
    warszawianka_jedna napisała:

    > no cóż, rozczaruję was, jest PYSZNY!
    >

    jestem zdegustowany :)

    Ten bigos musi być dobry: 45 (teraz 46) postów w tym temacie - to chyba
    najdłuższy przepis na bigos jaki widziałem!

    --
    youtube.com/watch?v=TZypshpPuAA
    devurandom.com/
  • warszawianka_jedna 27.03.07, 20:39
    leniwy_wiesniak napisał:

    > Ten bigos musi być dobry: 45 (teraz 46) postów w tym temacie - to chyba
    > najdłuższy przepis na bigos jaki widziałem!
    >

    w tym przepis, jak się odgonić od gości ;-)
    ale co tam, z okazji Dnia Teatru zapraszam was na uroczystą degustację ;-)

    --
    Co za dzień ...
  • leniwy_wiesniak 27.03.07, 22:40
    warszawianka_jedna napisała:

    > ale co tam, z okazji Dnia Teatru

    hihihi... pamiętałem... nawet wysłałem życzenia jedynemu aktorowi, którego znam
    osobiście ;)


    --
    youtube.com/watch?v=TZypshpPuAA
    devurandom.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka