13.04.15, 14:38
Wczoraj miałam pokaz starcook w domu moich rodziców, podobało się a i owszem, ale ja z natury sceptyczna jestem, dlatego szukam informacji na temat tego urządzenia, jak się sprawdza, awaryjność itp. bo kosztuje nie mało. Jeśli macie używacie, piszcie bo strasznie mało informacji o tym sprzęcie w necie.
Edytor zaawansowany
  • 13.04.15, 15:39
    Korzystam od kilku miesięcy, sprawdza się w kuchni a właściwie to ją zastąpił :) wszystkie sprzęty w jednym a właściwie w dwóch, bo mamy jeszcze robota Kochersen i kuchnia zaopatrzona!!!
  • 13.04.15, 22:00
    Odpowiedz bardzo lakoniczna ... ale dziękuję, czekam na następne bardziej konkretne, a i ważne dla mnie, sprawdzał ktoś ile to prądu ciągnie???
  • 14.04.15, 13:13
    Mamy ten piecyk od dłuższego czasu, ogólnie ok :) dobre wykonanie na płytach można nożem kroić i nic się nie dzieje jak mówił i pokazywał prezenter. Co do prądu, to na prezentacji gość miał miernik prądu i wyszło coś około 50 gr. za godzinę pracy piecyka, to chyba nie dużo.
  • 14.04.15, 13:20
    50 groszy to by było mniej niż 1000 V na godzinę ... coś mi się nie chce wierzyć, że tak mało ... ale jeśli to prawda to bomba. Może ktoś w domu sprawdzał własnym miernikiem, a nie prezentera?
  • 14.04.15, 15:12
    Ja nie mierzyłem ale brat /też kupił/ ma woltomierz czy jakoś tak to się nazywa i mówił, że poniżej jednego kilo wata pobiera
  • 15.04.15, 15:57
    Ja miernikiem nie sprawdzałem, ale na pewno dużo mniej prądu pobiera niż piekarnik bo mocy ma tylko 2000 w a piekarniki minimum 4000 w, do tego kilka razy szybciej, oszczędności muszą być!!!
  • 15.04.15, 17:03
    Ciekawe porównanie znalazłem

    StarCook vs Piekarnik

    Kilogramowa pieczeń!!!

    Piekarnik o mocy maksymalnej 3500 W. W programie pieczenia tradycyjnego do temperatury 180°C nagrzewa się przez 11 minut, do 200°C przez 13 i pół minuty. Przyjmijmy, że pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C. Zanim włożymy pieczeń do piekarnika, musimy go nagrzać. Po jego nagrzaniu piekarnik będzie włączał się w międzyczasie i dogrzewał wnętrze przez łączny czas około 30 min. Zatem piekarnik będzie pobierał energię w zaokrągleniu przez 40 minut. Zatem koszt prądu zużytego do pieczenia
    3,5 kWh * 0,60 zł * 2/3 (około 40 min) = 1,40 zł.

    StarCook o mocy maksymalnej 2000 W. Czas nagrzewania do temperatury 180°C około 4 minut, do 200°C przez 4 i pół minuty. Przyjmijmy, że pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Zanim włożymy pieczeń do urządzenia StarCook, musimy je nagrzać. Po jego nagrzaniu StarCook będzie włączał się w międzyczasie i dogrzewał wnętrze przez łączny czas około 10 min. Zatem StarCook będzie pobierał energię w zaokrągleniu przez 10 minut. Zatem koszt prądu zużytego do pieczenia
    2 kWh * 0,60 zł * 1/6 (około 10 min) = 0,20 zł.

  • 15.04.15, 17:18
    www.facebook.com/pages/StarCook/809513085803508?ref=hl fajne rzeczy można znaleźć :)
  • 14.04.15, 16:15
    Maszyna działa bez zarzutów, nożem po tej patelni nie kroje, ale bardzo trwała. Szybko, bardzo szybko mięso w każdej postaci gotowe!!! Oszczędza sporo czasu jak z prądem nie wiem bo nie sprawdzałem. Jedynie trochę mnie wkurza, że kapie z górnej patelni na blat, warto podkładkę trzymać pod maszyną. A tak ogólnie to naprawdę warto.
  • 14.04.15, 21:47
    Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja, jeszcze jakiś czas temu nie wiedziałam o istnieniu tego sprzętu a dziś nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Polecam wszystkim Kobietom pracującym :)
  • 15.04.15, 09:28
    Trochę mało przepisów, do thermomixa dostałam więcej ... ale ogólnie super, dla oszczędnych i zapracowanych
  • 17.12.15, 19:51
    No i stało się, od 2h jestem posiadaczką starcoka, nie wiem co to będzie ... 6 tysięcy piechotą nie chodzi, mam nadzieję, że to była dobra decyzja ...
  • 18.12.15, 14:03
    mielone wyszły, placki ziemniaczane też :)
  • 07.03.16, 22:46
    Urządzenie się sprawdza,szybkość gotowania również,szczególnie kiedy człowiek nie ma czasu na gotowanie bo tylko praca i praca.Najlepiej smakują mi placki i omlety z tego piecyka :-) Mamy go już dwa tygodnie i na razie jest spoko.Przepisów mogłoby być więcej...
  • 08.03.16, 08:03
    Polecam! Mam star cooka również od 2 tygodni. Gotuje się rewelacyjnie. Na początku podchodziłam do sprawy bardzo sceptycznie, ale po kilku gotowaniach dosłownie zakochałam się w tym sprzęcie. Stanie w kuchni zajmuje mi niewiele w porównaniu z tym co spędzałam, do tej pory. Polecam wszystkim.
    i p.s. serdecznie pozdrawiam pana Artura za wszelka pomoc i przesyłane przepisy.
  • 09.03.16, 19:55
    My również posiadamy owe urządzenie od paru miesięcy i powiem tylko ,że jest REWELKA! Uwielbiam steki, jem je namiętnie i prawie codziennie hehe. Na STARCOOK wychodzą najlepsze na świecie !! Palce lizać !
  • 11.03.16, 14:55
    Posiadam 2 tygodnie. Rewelacja goraco polecam
  • 11.03.16, 18:40
    Pieczecie ciasta w tym sprzęcie?
  • 14.03.16, 12:57
    Biszkopt

    Składniki: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 175°C
    Czas: 12-14 min.
    Czynności: Białka ubijać na sztywną pianę i stopniowo dodawać żółtka i cukier. Następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Rozgrzać urządzenie do 175°C i piec ok. 12-14 minut.
  • 14.03.16, 12:58
    Kruche ciasto z jabłkiem

    Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 kg jabłek, 4 łyżki cukru, cynamon do smaku
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 200°C - 150°C
    Czas: ok 15 minut
    Czynności: Mąkę, proszek, cukier waniliowy, margarynę, cukier, 4 żółtka wyrobić na ciasto kruche. Brytfannę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. 3/4 ciasta uformować w brytfannie i nakłuć delikatnie widelcem. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Jabłka pokrojone w grube plastry posypać cynamonem. Do białek dodać 4 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ubić na sztywną pianę. Na ciasto znajdujące się w brytfannie położyć jabłka i pianę z białek. Resztę ciasta wyjąć z lodówki, pokruszyć i wsypać na górę. Umieścić brytfannę na dolnej płycie i zamknąć urządzenie. Piec 10 minut w temp. 200°C , następnie 15 minut w 150°C. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
  • 14.03.16, 12:59
    Sernik z bakaliami

    Składniki: mąka pszenna typu 450 1 i 1/4 szklanki, masło 10 dag, żółtka 2 szt, cukier puder 6 łyżek, sól 1/2 łyżeczki, ser na masę, bakalie
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 200°C - 175°C
    Czas: ok 40 minut
    Czynności: Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Rozwałkować ciasto i przełożyć do brytfanny. Piec na złoty kolor w temp. 200°C, ok. 15 min. Ser zmielić dwukrotnie i połączyć z masłem uprzednio utartym. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Dodać bakalie i owoce kandyzowane. Masę serową ułożyć na zapieczonym cieście kruchym. Piec w temp. 175°C, czas ok. 20-25 min.
  • 14.03.16, 13:01
    Ciasto z bakaliami

    Składniki: 250 g bakalii, 250 g mąki tortowej, 5 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka spirytusu
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 150°C
    Czas: 20 min.
    Czynności: Żółtka zmieszać z cukrem, dodać margarynę i utrzeć na jednolitą masę. Do utartej masy dodać spirytus i mieszając stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę i mieszając masę powoli dodawać pianę z białek a na końcu bakalie. Ciasto włożyć do wysmarowanej margaryną brytfanny i piec ok. 20 minut.
  • 14.03.16, 13:01
    Placek drożdżowy z owocami

    Składniki: mąka pszenna typu 450 70 dag, masło 20 dag, żółtka 6 szt, cukier kryształ 20 dag, mleko 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki, drożdże piekarskie świeże 10 dag, owoce świeże 1/2 kg, margaryna mleczna (do kruszonki) 1/2 kg, cukier waniliowy (do kruszonki) 15 dag, mąka pszenna typu 450 (do kruszonki) 25 dag
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 200°C
    Czas: ok 20-25 minut
    Czynności: Mleko i wodę podgrzać i wlać do miski. Rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 1/3 mąki. Poczekać, aż rozczyn wyrośnie. Czas ok. 25 min. Rozpuszczone masło wlać do rozczynu. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Brytfannę posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto w formie placka. Sporządzić kruszonkę. Margarynę wymieszać z cukrem, dodać mąkę. Owoce pokrojone ułożyć na placku i posypać kruszonką. Brytfannę przykryć ręcznikiem i poczekać, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy w temp. 200°C, czas 20-25 min.
  • 14.03.16, 13:02
    Ciasto z truskawkami

    Składniki: 230 g mąki tortowej, 15 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 200 g cukru, 3 jajka, cukier waniliowy (1 torebka), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g truskawek
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 150°C
    Czynności: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i wyłożyć je do posmarowanej olejem brytfanny. Na cieście gęsto ułożyć połówki truskawek. Piec ok. 20 minut.
  • 14.03.16, 13:03
    Babka piaskowa

    Składniki: 8 jaj, masło (82% tłuszczu) 25 dag, mleko (3,2% tłuszczu) 2/3 szklanki, cukier kryształ 35 dag, mąka pszenna typu 450 50 dag, proszek do pieczenia 1,5 szt, cukier waniliowy 1 szt
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 175°C
    Czas: 20-25 minut
    Czynności: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. Utrzeć masło z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, wymieszać. Wlać mleko i wsypać mąkę z proszkiem. Białka jaj ubić na sztywną pianę, wszystko razem połączyć w całość. Brytfannę posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Urządzenie rozgrzać do temp. 180°C. Wlać babkę do brytfanny, czas pieczenia ok. 20-25 min.

    Składniki na lukier: cukier waniliowy 1 szt, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, cukier puder 1/2 szklanki, białka z 2 jaj
    Czynności: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat. Kiedy babka upieczona wystygnie, równo posmarować lukrem.
  • 15.03.16, 14:14
    Bardzo dziękuję :) muszę też spróbować, bardzo mi w tym pomogłaś :) Pozdrawiam
  • 15.03.16, 14:16
    Nie ma za co, ja jestem już zakochana w tym sprzęcie :) Ciasta pyszne i expresowo!!! Starcok zastępuje całą kuchnie i to bardzo skutecznie!
  • 16.03.16, 10:25
    Ja mam urządzenie niecały miesiąc. Umówiłam się bo siostra posiada te cudo już od ponad pół roku. Jeżeli chodzi o oszczędności to największe widać na zużyciu gazu. Ja i siostra mamy kuchnie gazowe a butla (wystarcza na ok. miesiąc) kosztuje 50 zł. W przypadku siostry ta sama butla wystarcza w tej chwili na 3,5 miesiąca - gazu się praktycznie nie używa. Nawet jeżeli star cook pobiera ok 1500 w to krótki czas gotowania podowuje, że koszty prądu są mniejsza niż w przypadku piekarnika. Ja bardzo mocno zwracam uwagę na oszczędności i oprócz wygody i możliwości gotowania bez tłuszczu to oszczędności przemawiają do mnie najbardziej. Pozdrawiam.
  • 16.03.16, 10:59
    Po kilku tygodniach korzystania moge dzis juz bez emocji powiedziec krotko R E W E L A C J A. Samopoczucie swietne. Czas poezja bo to moment. Polecam kazdemu. Zastanawiam sie czy osoba ktora tak negatywnie komentuje opinie wogole posiada starcooka
  • 16.03.16, 11:02
    Powiem krotko REWELACJA. Po kilku tyg uzywania powiem jeszcze raz ze goraco polecam. Nie wiem czy osoba ktora tak negatywnie komentuje wogole posiada starcooka
  • 16.03.16, 12:01
    Prezent dla żonki trafiony w 10!!! Troszkę się obawiałem bo kupiłem bez jej wiedzy ale teraz wiem że lepszej decyzji nie mogłem podjąć! Bardzo szybko smacznie bez smrodu i pryskania.Polecam wszystkim a w szczególności mężczyzną którzy chcą żeby kobieta miała więcej czasu dla was :)
  • 16.03.16, 18:30
    Dziękuję Kochanie!!! Ale dobrze wiemy, że to prezent dla nas oboje :):):)
  • 16.03.16, 18:31
    Panowie polecam, nie macie pomysłu na prezent świąteczny ... ze starcook ucieszy się kazda Kobieta!
  • 17.03.16, 01:21
    Korzystam od 2 lat polecam,szybko wygodnie,mamy wszystko na prąd, oszczędności 50 zł miesięcznie.miesiąc temu kupiłam termomix i nie muszę mieszać ciast ręcznie.Podsumowując fajna maszyna kupiłabym jeszcze raz wszyscy moi znajomi i rodzina korzystają ze starcooka...
  • 18.03.16, 01:09
    Ale się zafiksowałam tymi wpisami,dziś była pizza na cieście jak z Pizzy Hat czas pieczenia 14 min Dobranoc.
  • 21.03.16, 16:28
    Urządzenie mi się nie przyda , ale prezentacja na wysokim poziomie. Pozdrawiam
  • 01.04.16, 16:03
    Fajnie,że się wrzeszczcie pojawiły dodatkowo przepisy bo książka cieniutka.Dzisiaj piątek to na obiad warzywa z łososiem w 7 minut.Polecam.
  • 03.04.16, 23:22
    Kupiłam urządzenia Starcook dwa miesiące temu. Siostra podała mnie na prezentację bo sama kupiła. Na początku byłam sceptyczna do tego rodzaju prezentacji i zakupów. Jednak na prezentacji zdecydowałam się na kupno. No i nie żałuję. Bardzo fajny sprzęt. To co zazwyczaj robiłam zajmuje mi mniej czasu a wychodzi o niebo lepiej. Dzieciaki cieszą się z niesamowitych naleśników, frytek, pizzy. A mąż smaży różne ryby. Pstrągi palce lizać. Poza tym zdrowo, bez tłuszczu. Ogólnie jak narazie jestem zadowolona z zakupu. Wiola
  • 22.04.16, 09:53
    Dzis piekłam ciasta wychodza naprawde nie samowite i bardzo szybko ,polecam tez krowe:) tzn steka Mmmmmmmmmmmmmmmmm zaje.................sty:)
  • 28.05.16, 08:13
    Starcook w naszym domu jest od trzech miesięcy . Sprawuje się świetnie. Choć ja zawsze jestetm sceptycznie nastawiony na tego typu zakupy to teraz widzę że żona miała rację jak mnie namówiła. Potrawy z tego piecyka wychodzą rewelacyjnie. Zaczął się sezon na działce i zamiast tradycyjnego grilla wolę używać tego piecyka bez kopcenia na działce. I ten czas :) Ogólnie POLECAM
  • 09.06.16, 21:57
    Babka piaskowa
    Składniki: 8 jaj, masło (82% tłuszczu) 25 dag, mleko (3,2% tłuszczu) 2/3 szklanki, cukier kryształ 35 dag, mąka pszenna typu 450 50 dag, proszek do pieczenia 1,5 szt, cukier waniliowy 1 szt
    Sprzęt: brytfanna
    Temperatura: 175°C
    Czas: 20-25 minut
    Czynności: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito. Utrzeć masło z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, wymieszać. Wlać mleko i wsypać mąkę z proszkiem. Białka jaj ubić na sztywną pianę, wszystko razem połączyć w całość. Brytfannę posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Urządzenie rozgrzać do temp. 180°C. Wlać babkę do brytfanny, czas pieczenia ok. 20-25 min.
    Składniki na lukier: cukier waniliowy 1 szt, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, cukier puder 1/2 szklanki, białka z 2 jaj
    Czynności: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat. Kiedy babka upieczona wystygnie, równo posmarować lukrem
  • 14.07.16, 15:09
    Witam, proszę o rzetelne info: Ile to cacko kosztuje? Pozdrav

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.