Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Społeczeństwo   Rozwój duchowy-myśl pozytywnie   trochę naiwn...

trochę naiwnie

Autor: zew-is 27.11.09, 14:29
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Witam wszystkich!

Trochę mi się kłębi w głowie, więc może być nieskładnie. Ale nękają mnie wątpliwości i jestem ciekawa Waszych opinii.

Nie wchodząc w szczegóły, od dłuższego czasu wraca do mnie, w sumie pierwotne pytanie - o co w tym wszystkim chodzi? smile Mam na myśli życie, świat i rozróżnienie tego co prawdziwe od nieprawdziwego. Tego co jest rzeczywistością, a tego co jest tzw. teorią spiskową (celowo używam takiego sformułowania). Ile w tym jest prawdy? Czy te wszystkie linki, którymi się ludzie wymieniają nie są również elementem jakiegoś 'spisku' (korzystając z takiej nomenklatury). Bo dlaczego tak łatwo można uzyskać informacje nt 'teorii spiskowych' i dlaczego skoro wiele osób przyjmuje je za prawdziwe nic się nie zmienia? Czy to nie jest jakaś kolejna manipulacja i fala informacji celowo krążących po świecie jak fascynacja magią i filmami z Harrym Potterem?

Kurczę, powstało tyle teorii i dobrych rad nt pozytywnego myślenia i radości życia, że każdy z nas powinien być zdrowy, szczęśliwy i bogaty smile) A nie jest. Nawet jeśli są to teorie NA, wyekstrahujmy z nich to co pożyteczne społecznie, a efektów i tak nie ma.

Domyślam się, że ten problem może się wydać naiwny i możliwe, że taki jest. Nie spodziewam się, że dostanę gotową receptę albo ktoś mi powie, że jest tak i tak, i ja to przyjmę jako swoje. Przeszłam już wiele fascynacji w ciągu ostatnich lat i żadna nie okazała się trwała. Niby kierunek ten sam, ale droga ciągle się zmienia.

Jak sobie radzicie z takim rozróżnianiem i stawianiem granic? Zakładając oczywiście, że w ogóle macie taki problem.

Pozdrawiam, Zewis
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.