Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Społeczeństwo   Rozwój duchowy-myśl pozytywnie   szabla

szabla

Autor: nnikodem 07.01.10, 20:42
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Mocno odbiegliśmy od tematu smile

Na temat szermierki historycznej jest niewiele dokumentów. Co z polskich? Pamiętniki Paska?
Z wydawanych współcześnie poza Zabłockim mam Zb. Czajkowskiego "Szermierka-floret" z dobrym wstępem o historii szermierki.

Trzeba było improwizować.
Tak samo z szablami. Replika Ludwikówki za ciężka do pieszej szermierki. Poza tym nie mam zaufania do głowni robionej u kowala z pióra starego resoru. Szable huzarskie z paluchem dobre do walki z konia.

Posługiwałem się szablą lekkiej kawalerii wz. 1796. firmy Cold Steel. Niestety nie ważyła jak w katalogu 970g ale 1100g. Odchudziłem ją do 850g, żeby jedną ręką i z nadgarstka ciąć.
Niedawno z synem cięliśmy tekturowe rury po folii przemysłowej. Takie polsko-angielsko-pruskie tameshigiri.
Rewelacja smile

W necie coś jest o szermierce 1796
www.xvld.org/1796-light-cavalry-sabre-sword-drill.html
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.