Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Kultura   Książki   Fani Małgorzaty Musierowicz   wychowa...

wychowanie Tygryska

Autor: pi.asia 04.08.11, 19:57
Może już kiedyś była o tym dyskusja, ale na tyle dawno, że nie znalazłam ;)

Chodzi mi o Tygryska. Czytając Jeżycjadę przy Tygrysku zgrzytam zębami, bo wg mnie jest to po prostu niewychowany, no, może nie bachor, ale coś blisko tego.
- kłamie - tak, wiem, każde dziecko kłamie, zwłaszcza gdy boi się kary, ale Laura ma tych kłamstewek trochę za dużo.
- kradnie - bo tak trzeba nazwać zawłaszczenie składek klasowych i zabranie prezentu dla Lucka, który kupiła mu Pyza, oraz stałe używanie ciotczynych (bardzo drogich) perfum
- jest leniwa
- czyta cudze listy
- wtrąca się w cudze życie i organizuje życie dorosłym (telefony do Filipa), o wieszaniu się na klamce pokoju Idy i Marka już była mowa na forum
- jest złośliwa - sama przed sobą to przyznaje
- i nad wyraz często jest po prostu bezczelna ("spróbuj mnie tylko dotknąć, Grzesiu" - gdy Grzegorz kazał jej wstać od stołu i iść do pokoju, a ona spokojnie dokończyła obiad)
To tak na szybko wszystkie jej nienajciekawsze zachowania, jakie mi przyszły do głowy.

Jak reagują dorośli?
Gaba płacze albo cytuje baśnie Andersena, na co Laura kpiąco mówi "Literatura, literatura"
Mila Borejko stwierdza, że to "niedobre dziecko", że będzie gorzej, i że Gaba nie może się na Laurę obrażać
Ignacy poleca wnuczce Marka Aureliusza jako wzór do naśladowania
Natalia Laury się po prostu boi
Jedynie Ida próbuje od czasu do czasu przywołać siostrzenicę do porządku.

Co ciekawe - wyłącznie przed Idą Tygrys czuje respekt (ale perfumy i tak podkrada).

Jakie są Wasze odczucia na ten temat?

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.