Dodaj do ulubionych

Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV

25.06.12, 07:05

forum.gazeta.pl/forum/w,25794,90171445,90171445,Elektroniczna_Ksiazka_Kucharska_III.html
Wklejam poprzednia Ksiege i otwieram nowasmile))
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 02.07.12, 22:00
      Mimo, że do jesieni daleko, zrobię "tłumoczki", takie jak niegdyś Omeri, z parówkami .
      czymby tu jeszcze można je nadziać . Narazie jem za dużo ciasta słodkiego i boje się, że przytyję.
      Wodnik podpowiada, że bóv może być dobry, co Wy na to smile)
    • jan.kran Re: Caneloni. 17.07.12, 06:41
      Kopiuje wpis Mamajki do nowej Ksiazkismile)

      ---------------> Zrobiłam pyszne canneloni faszerowane szpinakiem z serem riccota wg przepisu z "Palce lizać". Sporo czasu mi zajęlo, ale juz będe umiec smile
        • jan.kran Re: Jambalaya wege. 28.12.12, 12:23
          75g brazowego ryzu ( Mloda uzyla wild rice po polsku zizania wodna tongue_outPP ) , dwa zmiazdzone zabki czosnku ,czerwona cebula , baklazan pokrojony w kostke , zielona papryka , 50 g malych kolb kukurydzy z puszki , 50 g zielonego groszku , 100g brokulow , litr wywaru warzywnego , puszka pomidorow , cayenne , sol , pieprz , oregano , tymianek.

          """ Ugotowac ryz. Na patelni podsmazyc cebule i czosnek. Dodac warzywa. Dusic okolo piec minut. Zalac wywarem warzywnym , dodac pomidory i przyprawy. Gotowac 15 minut. Dodac ryz , wymieszc z warzywami i gotowac pare minut na duzym ogniu mieszajac nieustanniesmile.
    • jan.kran Re: Pasztet. 25.02.13, 00:17
      250 g brokulow
      200g soczewicy zielonej lub czerwonej
      cebula czerwona
      sos sojowy , olej , sok z cytryny
      200g ugotowanego bulgur
      dwa jajka
      Ugotowac brokuly. Ja uzywam mrozonych , podzielonych na rozyczki.
      Ugotowac soczewice. Zalewam goraca woda po przeplukaniu gotuje z 15 minut , powinna byc al dente a nie rozgotowana. Pokroic cebule w kostke i podsmazyc.
      Brokuly i soczewice zmiksowac przy pomocy blendera.

      Dodac cebule , sos sojowy jedna lyzke i sok z cytryny oraz bulgur. Oraz dwa ,trzy jajka wymieszac.
      Wrzucic do formy , ja uzywam silikonowej .
      Wtedy niczym nie smaruje pasztet studzi sie chwile i potem ostroznie wyjmuje.
      Piec w termoobiegu 30 mnut
    • jan.kran Re: Curry z ciecierzycą. 11.08.13, 00:59
      Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienicsmile
      Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba
      kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy.
      Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczamismile
      • warum Re: Curry z ciecierzycą. 11.08.13, 08:32
        Nigdy nie jadlam tego dania, polecanego przez JanKran, ale przepis przeczytalam 2x. I zaintrygowalo mnie polaczenie ziemniakow z ciecierzyca/ to chyba odpowiednik naszego grochu, smakowo bobu?/ zawsze wydawalo mi sie, ze atrakcyjnosc dania wynika przede wszystkim z roznorodnosci/ wrecz kontrastow/ smakowych, ale nie znam sie. I jem tylko to co znam i lubie, wiec nie nadaje sie na konesera. Ale nie watpie, ze jest smaczne!
        Ze mna nie daloby sie zrobic postepu, ot co najwyzej .. moznaby eliminowac niedoskonaloscismile)
        • jan.kran Re: Curry z ciecierzycą. 11.08.13, 09:34
          Ja bardzo lubie ciecierzyce a prawie w ogole nie jadam ziemniakow , nie przepadam.
          W tym daniu mi pasuja.
          Cicierzyca ma lekko orzechowy snmak , ja kupuje w puszce.
          Mozesz kupic na probe puszke , podgrzac na oliwie i sprobowac czy Ci pasujesmile
    • jan.kran Re: Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami 22.03.14, 13:52

      www.jadlonomia.com/2011/10/zapiekanka-ziemniaczana-z-jabkami.html
      Rewelacjasmile

      Z tym że wprowadziłam pewne zmiany , zrobiłam tak jak jedna z komentatorek blogu:

      ozzie12 marca 2014 14:12

      ja niczego nie gotowałam, upiekłam plastry ziemniaków i jablek skropione oliwą i posypane tymiankiem a pod koniec dodałam usmażoną cebulke. nie miałam wina to skropiłam cebulkę octem winnym. ziemniaczki wyszłe świetne, chrupiące a mariaż z winną cebulką , jabłkiem i tymiankiem ....mistrzostwo! Dzięk
    • jan.kran Re: Topinambur. 05.04.14, 08:21
      gotuj-sam.blogspot.no/2013/04/topinambur-z-selerem.html
      NIE polecam ale jak ktos chce spróbować proszę bardzo.
      Ja rzadko mam jakies porażki smakowe czy kulinarne ale ten topinambur kompletnie mi nie podszedl.
      Seler był znakomity , pierwszy raz jadłam przygotowany wt aki sposób i dało sie to zjeść dzięki selerowi bo sam smak topinambur nie dla mnie.
      • jan.kran Re:Jadłonomia: zielona musaka. 05.04.14, 08:25
        Super !!! Robię trzeci raz w krótkim czasie , tym razem po raz pierwszy dodam też cukinię.

        www.jadlonomia.com/2011/01/zielona-musaka.html
        Bardzo wazne jest odsączenie bakłażana i w moim dzisiejszym przypadku cukini na ręczniku papierowym.

        Ja robię porcję na dwa dni bo to danie dość pracochłonne.
        • jan.kran Re: Brukiew. 05.04.14, 08:31
          Warzywo pastewnesmile W Norwegii sprzedawane w warzywnym między cukinią a pomidoremsmile

          www.okuchnia.pl/curry-z-kalarepy-i-ciecierzycy/
          W oryginale była kalarepa ale nie znalazłam w kilku sklepach i jakos tak mnie natchnęło że brukiew to też bulwa. Zastąpołam kalarepę brukwią i wyszlo znakomite daniesmile
          • alfredka1 Re: Brukiew. 05.04.14, 11:55

            Jesteś Ulu dziecięciem powojennym i brukiew z niczym złym Ci się nie kojarzy.
            A ja ciągle pamietamkartoflankę z brukwią, łokropność.
            Może przemogę sie i najpierw zjem plasterek na surowo, podobno smaczna jest.--
            • jan.kran Re: Brukiew. 05.04.14, 13:58
              Alfredko , bardzo mocno mi się kojarzy z opowieściami Mamusi i literaturą.
              Jak Mamie powiem że jemy brukiew to mi paczkę żywnościową przyślesmile))))))
          • warum Re: Brukiew. 05.04.14, 15:05
            Moje skojarzenia z brukwia sa czysto teoretyczne i "ze slyszenia"- wlasnie wspomnien starszych po- i wojennych. Kalarepke od biedy wrzuce do zupy, a luzem ugryze cienki plasterek.
            Za to wizualnie moge wszystko podziwiacsmile Bo dania wygladaja ok.
            Wczoraj byla dyskusja z rZd3 na temat " flexiwegetarianizmu" : wyszukalam cokolwiek by przyblizyc haslo tak samo jak ja niewtajemniczonym:
            "Co w takim razie zrobić z flexitarianizmem / flexi wegetarianizmem (od ang. ,,flexible”- elastyczny)?
            To swobodne podejście do jedzenia mięsa ma generalnie zmniejszyć jego ilość w diecie przez wyznaczanie sobie dni mięsnych i bezmięsnych w tygodniu czy jadanie mięsa tylko w sytuacjach towarzyskich (przyjęcia, restauracje itp.).
            Moim zdaniem, używanie w tym kontekście słowa ,,wegetarianizm” jest całkowicie nieuzasadnione."
            storeko.pl/blog/2011/06/24/flexi-semi-i-inne-odmiany-wegetarianizmu/
            I.... oczywiscie reakcja radiosluchaczy byla natychmiastowa i licznasmile
            Typu :polska odmiana:" Gosc w dom- maslo do piwnicy"/ cukier do kredensu/. A ktos wrecz powiedzial, ze fleksiwegetarianizm, za "naszych czasow" nazywal sie " na krzywy ryj" / ,ze ktos sie zalapal na jedzenie nieproszony/.
            Mnie na dzis zostal krupnik z przewaga warzyw i kaszy, ale na kosciach / pies nijak nie chce sie przestawic na warzywasad/ . Ale smacznego wszystkim przed obiadem!smile
              • jan.kran Re:Wegetarianizm. 05.04.14, 15:47
                storeko.pl/blog/2011/04/24/odmiany-wegetarianizmu-ii/
                Druga część artykułu podanego przez Warum.
                Ostatnio na jednym dużym forum przetoczyło się kilka wątków o wegetarianiźmie , sporo sie o sobie dowiedziałam tongue_outPPPP
                • jan.kran Re:Wegetarianizm. 05.04.14, 15:53
                  To ze jestem wege lacto ovo to wiedzialam , teraz wyczytałam w artykule że jestem wegetarianką etyczną. Ja bym dodala organoleptyczną i ekologicznąsmile
                  Poza tym podobno wege to fanatycy , nietolerancyjni , majacy niedobory wszystkigo i rujnujący swoje zdrowie , zarozumiali i patrzacy z wyższościa na resztę ludzkościtongue_outPPP
                  To tylko częśc urban legends na temt wegetarianizmu , niestety...
                  To powyższ euwazaja jedzacy mięso.
                  Natomiast weganie uważaja że wegetarianie to mordercy i kaci kur i krówek z powodu mleka i jajeksmile
                  Nie przejmując się niczym idę kroić i smażyć warzywa na musakę.
                  Jutro brukiewsmile
                  • jan.kran Re:Wegetarianizm. 05.04.14, 15:59
                    Ja nie mam problemu z osobami jedzącymi mięso i nikomu nie pluję do talerzasmile Nwet zjadłam tort z żelatyną na imieninach Brata , bez komentarza.
                    Temuż Bratu zrobiłam mielone i inne mięsne potrawy a moich Podopieczny karmie mięsem.
                    Natomiast popieram nie jedzenie mięsa raz w tygodniu.
        • jan.kran Re:Paneer palak. 13.06.14, 13:37
          Paneer to hinduski ser ja kupuję gotowy , można zrobić samemu podobno .
          Przepisów na paneer palak jest sporo , jest wersja z pomidorami.
          Ja znalazlam taka która nam najbardziej odpowiada z tym że używam szpinaku mrożonego.

          kuchnianawzgorzu.pl/palak-paneer-czyli-szpinak-z-serem/
    • jan.kran Re: Słodkie ziemniaki 12.07.14, 10:01
      tortille
      cebula i papryka usmażone na patelni
      slodki ziemniak pokrojony w gruba kostke, posypany cynamonem, kuminem, odrobinką galki muszkatołowej i solą upeieczony na patelni
      do tego duza puszka czarnej fasoli, przeplukanej, odcedzonej
      puszka kukurydzy
      do tego guacamole , jalapenos i kwasna śmietana jako dodatki

    • jan.kran Re: Stroganoff z grzybami. 24.11.14, 01:10
      www.mytaste.pl/click/index/16527870/?site=jusia-part1.blogspot.co.uk
      Kolejne pyszne i znakomite danie a do tego szybkie i proste.

      Tym razem nie udało mi się nabyć boczniaków więc danie było z portobello i brazowymi pieczarkami , do tego duuużo zielonej pietruszki i zielone tagliatellesmile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka