Dodaj do ulubionych

Bardzo chcę otworzyć cukiernię i w związku z tym

04.01.07, 09:08
mam pytanie do osób, które być może mają jakąś wiedzę i doświadczenie w tym
temacie. Po pierwsze, ile potrzeba włożyć pieniędzy aby w ogóle wystartować z
takim pomysłem? Nadmieniam, że cukiernia ma być nieduża, na potrzeby małego
osiedla.
Jak przygotować się do otwarcia cukierni, chodzi głównie o kwestie sanitarne?
Jaki sprzęt jest niezbędnym, podstawowym wyposażeniem cukierni aby móc bez
przeszkód robić ciasta i torty? I wreszcie, czy jeden fachowy cukiernik
wystarczy a do tego zatrudnić pomoce kuchenne, czy też powinni być
zatrudnieni sami cukiernicy? Oraz jaką wiedzę powinnam posiąść zanim się za
to zabiorę? Być może te pytania są naiwne dla kogoś, kto się na tym zna ale
zależy mi na tym żeby poznać niezależną opinię kogoś innego na ten temat,
ponieważ wydaje mi się, że czasami tracę obiektywizm w tej sprawie:)
Edytor zaawansowany
  • Gość: blondynka IP: *.pools.arcor-ip.net 04.01.07, 13:55
    Mam pytanie - co inspiruje Cie do tego przedsiewziecia, jesli o nim bladego
    pojecia chyba nie masz. Pieczesz te ciacha? Jestes handlowcem? Znasz sie na
    sprawach bhp i higieny sprzedazy i wyrobu tych produktow? A moze lubisz jesc
    ciacha? No moze to;))
  • 05.01.07, 06:31
    Blondynka, mam pytanie - co inspiruje Cię do tego, żeby krytykować moje
    pytania? Wybrałam właściwy temat forum, tzn. biznes, tutaj padają różne pytania
    na temat biznesu, tutaj, tak mi się przynajmniej do tej pory wydawało można
    liczyć na jakąś pomoc, bez obawy wyśmiania. Moje pytania są ogólne, nie piszę o
    szczegółach, poniewaz najpierw chcę nawiązać kontakt z kimś kto może mi pomóc,
    o szczegóły napewno zapytam właściwą osobę. Doprawdy nie rozumiem po co
    wypowiadać się, jeżeli nic nie ma się do powiedzenia, przecież napisałam
    wyraźnie: do tych, którzy mają wiedzę w tym temacie.
  • Gość: Roman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:58
    Planujesz w tej cukierni też konsumpcję na miejscu? Nie mam tu na myśli
    postawienia w kącie małego stoliczka i dwóch krzeseł tylko miejsce, w którym
    można kupić ciasteczko i zjeść je popijając kawą, siedząc jednocześnie w
    specjalnie wydzielonej do tego części cukierni. To czy taka funkcja ma sens
    zależy przede wszystkim od tego, gdzie ta cukiernia ma funkcjonować. Jeśli jest
    to osiedle, to najczęściej ludzie kupują ciasta i po prostu zabierają do domu.
    Natomiast, jeżeli Twoja cukiernia ma być w tzw. centrum miasta, a w dodatku w
    pobliżu np. dworca, szkoły wyższej, szpitala, itd., to warto pomyśleć już na
    wstępie o konsumpcji in situ. Nie musi to od razu powodować, iż cukiernia
    będzie duża, aczkolwiek sprawa komplikuje się znacznie, bowiem mamy wtedy do
    czynienia już ze żywieniem zbiorowym. Do tego może też dojść obsługa kelnerska,
    oczywiście w formie uproszczonej. Jeśli chodzi o wymogi dotyczące samego
    lokalu, to nie ma tu szczególnych warunków ponad to, co musi posiadać każdy
    punkt usługowy, tj. wysokość pomieszczeń, oświetlenie światłem naturalnym,
    dojście-dojazd, wentylacja, itp. Do samych spraw technologicznych najlepiej
    zastosować gotowe rozwiązania dla gastronomii w kwestii sprzętu, wyposażenia
    (przechowywanie, produkcja, odpady), itd.
  • Gość: Bleh IP: *.aster.pl 09.01.07, 18:00
    Proponuję rozpisać to wszystko co napisałaś w punktach, zadać te pytania sobie,
    wysilić swoj zwoje, pomyśleć w szczegółach co chciałabyś mieć w tej cukierni,
    posprawdzać ile to wszystko kosztuje, ile kosztuje pracownik, ile bierze
    cukiernik, ile trzeba mieć, zeby przez co najmniej pierwsze pół roku dokładać
    do interesu. Nikt nie powie grubsza, bo to bez sensu. Jeżeli chcesz cos
    takiego robić to zacznij od myślenia i swojej ciężkiej pracy a nie zadawnia
    idiotycznego pytania na forum. Liczyłaś na to, że ktoś napisze tutaj przepis na
    cukiernię?
  • Gość: Bozka IP: *.interecho.com 09.01.07, 23:28
    Nie przejmuj się tymi mądralami, którzy bladego pojęcia nie mają co napisać, a
    jednak piszą, żeby się na kimś wyżyć.Olej ich.Pytaj dalej, może na innym
    forum.Kto pyta, nie bładzi. Ja Ci niestety nic nie pomogę, bo sama szukam
    genialnego pomysłu na interes (czytaj:na życie), czytając takie posty jak Twój
    na przykład. Moje pytania też byłyby niezbyt fachowe i na pewno naiwne, bo
    chciałabym zmienić branżę, zająć się czymś CAŁKIEM innym, ponieważ to, co robię
    teraz,wykańcza mnie.Ale nie o mnie ten post, więc pozdrawiam i znikam :-)
  • 21.07.15, 10:42
    dziwne, ze chcac otworzyc biznes nie zrobiles rozeznania wsrod np. maszyn itp...
  • 01.12.15, 20:40
    A nie masz możliwości popracowania w jakiejś cukierni przez jakiś czas? Zobaczyłabyś jak to wygląda "od kuchni" - dosłownie i w przenośni. Nie jest to co prawda regułą, zwłaszcza przy inwestycjach, ale firmy na ogół otwierają ludzie, którzy mają już jakieś doświadczenie w danej branży. To bardzo ułatwia sprawę.
  • Gość: normalny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.15, 23:10
    Ja PYERDOLE,czy CURVA ktoś czyta daty?? Odpowiadasz debilu na post z przed 8 lat??
  • 02.12.15, 17:55
    Ty też, w tym momencie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.