Dieta przeciwgrzybicza - mini poradnik od praktyka Dodaj do ulubionych


Mam długoletnią boreliozę. Leczę się wg ILADS 11 miesięcy. Zaliczyłem dużo
antybiotyków, w dużych dawkach, w różnych zestawach. Zażywałem te najbardziej
sprzyjące rozrostowi grzyba jak Tavanic czy Biotrakson. Przed rozpoczęciem
leczenia sporo przeczytałem o problemach jakie przynosi długotrwała
antybiotykoterapia szczególnie jak sprzyja powstawaniu grzybicy. Ponieważ
chciałem się wyleczyć całkowicie zakładałem długotrwałe leczenie.Kupiłem 2
książki,przeczytałem pod tym kątem chyba całe forum, skonsultowałem się z 3
specjalistami. Wycisnąłem z tego esencję, spisałem, później w praktyce
stosowałem, uzupełniałem, korygowałem. W efekcie poza 3 parugodzinnymi
incydentami typu brzydki zapach, bulgotanie, biały język nie miałem żadnych
problemów z grzybicą. Prawie nie używałem ziół czy leków przeciwgrzybiczych,
nie stosowałem restrykcyjnej diety, stosowałem się tylko do poniższych
zaleceń. Oczywiście poradnik tak jak ja nie jest ideałem ale myślę, że jest
niezły ponieważ już dobrze ponad pół roku jest rozdawany pacjentom
dr.Beaty z Katowic. Podobno sprawdza się ale będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Dieta przeciwgrzybicza.


Nie istnieje jedna uniwersalna dieta przeciwgrzybicza. Każdy człowiek jest
inny i inaczej reaguje. Należy poznać reakcje własnego organizmu i dostosować
stosowanie diety do tych reakcji. Są ludzie którzy nie tolerują glutenu, inni
muszą omijać mięso wieprzowe, inni wołowe, jeszcze innym szkodzą niektóre
warzywa czy surówki, jedni tolerują mleko i jego przetwory inni zaś nie. Jedni
mają większe skłonności do grzybicy inni mniejsze. Na pewno nie należy jeść
produktów które zakłócają proces trawienia czy wywołują alergię.
Organizm ludzki jest systemem w którym zgodnie żyje wiele gatunków grzybów,
wirusów, bakterii. Zarówno pożytecznych jak i szkodliwych. Dla prawidłowego
funkcjonowania tegoż organizmu wymagana jest swoista równowaga pomiędzy tymi
składnikami, gdy jest zachowana jesteśmy zdrowi. Stosowanie antybiotyków
zaburza tą równowagę. Antybiotyk generalnie zabija bakterie. Niestety
jednocześnie z szkodliwymi bakteriami są zabijane i te które mają dobroczynny
wpływ na organizm ludzki, np.takie które walczą z grzybami. Ponieważ giną
bakterie powstaje luka która zgodnie z odwiecznymi prawami przyrody zostaje
opanowana przez inne organizmy, w wypadku człowieka są to najczęściej grzyby.
Niestety są to najczęściej grzyby szkodliwe dla człowieka. Nadmierny rozwój
grzybów może zaburzać leczenie, może doprowadzić do tego, że trzeba będzie je
przerwać. Dlatego z grzybami należy walczyć, może być to bardzo trudne gdy
zanadto się rozmnożą więc najlepiej zapobiegać ich nadmiernemu rozwojowi. Do
tego wystarczy odpowiednia dieta. Długotrwałe stosowanie antybiotyków rodzi
sporo problemów lecz należy pamiętać,że korzyści z ich stosowania przewyższają
wielokrotnie straty jakie mogły spowodować. Pamiętajmy, że człowiek rodzi się
nie posiadając flory bakteryjnej, nabywa ją dopiero później z powietrza czy z
mlekiem matki. Dlatego wyginięcie dobrych bakterii nie jest tragedią ponieważ
ich skład i populację można odbudować. Dietę należy zastosować minimum jeden
dzień przed użyciem antybiotyków a jej zastosowanie 3 dni wcześniej i użycie
koktailu jawo pozwala moim zdaniem na rezygnację z profilaktycznego użycia
leków przeciwgrzybiczych.


Produkty

Zasady diety są proste, bezwzględnie unikamy cukru we wszelkich postaciach,
odmianach czy dodatkach ponadto omijamy drożdże, oczywiście grzyby,
węglowodany które są cukrami czy też do nich się rozkładają – mąka pszenna,
skrobia. Staramy się zjadać produkty jak najmniej przetworzone przemysłowo z
jak najmniejszą ilością sztucznych konserwantów. Np. ryby są polecane,
szczególnie morskie ale konserwy z nimi już niespecjalnie. Dieta w wersji
ostrej wyklucza ziemniaki, mleko, kukurydzę, nawet chleb na zakwasie. Wszystko
zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Większość ludzi nie musi stosować
wersji ostrej. W wyborze składników pokarmowych staraj się kierować indeksem
glikemicznym (IG). Oznacza on wielkość ogólnej ilości cukru jaką wchłonie
organizm ze 100g produktu żywnościowego, po jego zjedzeniu i strawieniu. Podam
parę przykładów. Produkty o wysokim IG: maltoza-110; glukoza-100; mąka
ryżowa,chleb biały wysokooczyszczony-95; puree z ziemniaków, chipsy, miód ,
biały ryż– 90; marchew gotowana, płatki kukurydziane – 85.
Produkty o niskim IG: chleb pełnoziarnisty lub z otrąb,ryż brązowy, płatki
zbożowe – 50;
chleb żytni pełnoziarnisty – 40; marchew surowa -35; zielona fasolka, soja –
30; orzechy ziemne,warzywa,czosnek – 20; cukinia, cebula -15
Stosuj rozdzielność spożywania składników pokarmowych – węglowodany złożone
czyli np. chleb, ziemniaki, makaron ulegają strawieniu po 2 godzinach. Mięso
trawimy 4 godziny ale mieszany posiłek złożony z mięsa(białko) i
ziemniaków(czyli węglowodany-skrobia) trawimy 8 godz. czyli co najmniej
dwukrotnie dłużej niż gdyby je spożywać oddzielnie. Gdy jemy dużo białka
zmieszanego ze skrobią skuteczność soków trawiennych zostaje upośledzona.
Białko nie do końca strawione zaczyna gnić, niestrawione węglowodany
fermentują, tłuszcze jełczeją, grzyby mają idealne warunki rozwoju. Dlatego
należy robić wszystko aby stworzyć komfortowe warunki pracy narządów
trawiennych i jelit
Alkohol – zabroniony, również piwo i wino.
Bułki – raczej nie zalecane,zobacz chleb
Chleb – wykluczony chleb pieczony z pszennej (białej) mąki z dodatkiem cukru i
drożdży, dozwolony chleb robiony bez użycia drożdży i mąki pszennej, na
zakwasie. Trzeba pamiętać,że chleb na zakwasie to chleb też na drożdżach tylko
dzikich które szkodzą dużo mniej ale pozostają drożdżami. Pieczywo żytnie jest
najbezpieczniejsze, może być orkiszowe (uwaga to też rodzaj pszenicy ale ma
tylko 56% skrobi). Im ciemniejsze pieczywo to teoretycznie bezpieczne ale
pamiętać o tym, że do ciemnego też dodaje się mąki pszennej czy cukru i
drożdży. Czytać skład.
Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje, też soczewica
Herbata – raczej unikać czarnej bo jest fermentowana, jeśli tak to tylko słabo
parzoną. Dozwolona i polecana herbata zielona. Dozwolone herbaty ziołowe ale
nie z owoców np.dzikiej róży
Jajka – wszystkie dozwolone a nawet polecane.
Jogurt – zalecany ale czysty z bakteriami bez udziału owoców i cukru.
Grzyby - w tym pieczarki zakazane.
Kasza – dozwolone wszystkie, omijać pszenne, ostrożnie z kukurydzą
Kawa – raczej wykluczona bo jest fermentowana i podrażnia żołądek czyli w
purytańskim podejściu nie wolno ale jeśli twój organizm nie stwarza problemów
to wolno, nie za dużo
Kukurydza – zawiera aż 84% węglowodanów – skrobi czyli ostrożnie
Kiełki – mimo znacznych wartości unikać ze względu na sposób produkcji (duża
wilgotność i możliwość zalegnięcia się grzybów).
Kiszone – ogórki, kapusta i inne warzywa polecane, czyszczą z grzyba przewód
pokarmowy.
Koktail jawo: pokrój garść kiszonej kapusty, 2-3 kiszone (nie małosolne)
ogórki, 5-9 pokrojonych ząbków polskiego czosnku, dolej wody z ogórków i
kapusty oraz trochę oliwy z oliwek czy pestek winogron.Absolutnie nie dodawaj
wody(osłabia właściwości). Całość zmiksować. Można dodać pół obranej cytryny,
sól czy pieprz czy inne przyprawy w/g smaku. Warzywa tylko twarde, smaczne,
zdrowe, bez plam, zapaszków, nalotów, pleśni. Koktail jest tani, naturalny,
działa rewelacyjnie zarówno zapobiegawczo jak i gdy wystąpią objawy grzyba.
Stosować parę razy dziennie 1-2 łyżki stołowe do posiłku. Można więcej. Zapach
czosnku praktycznie nie występuje. Przechowywać w lodówce dwa, max. trzy dni.
Mleko – w zależności od reakcji organizmu, raczej nie, bardziej zalecane mleko
przefermentowane czyli kwaśne, jogurt, kefir. Proces fermentacji usuwa cukier.
Preferować raczej mleko kozie,owcze.
Maka
Przeczytaj całą dyskusję (1-100)
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
przejdź do: 1-100 101-200 201-225
(101-200)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.