Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Zdrowie   Borelioza   Czy to borelioza?

Czy to borelioza?

Autor: agaelgam 17.01.12, 10:30
Dzień dobry,
pytanie ja w temacie. Nie wiem. Nie wiem, co mi jest. Problemy zaczęły się w ostatnie wakacje. Nasilający się ból barku. Pomyślałam reumatyzm. Lato było wyjątkowo mokre, w perspektywie miałam urlop w ciepłych krajach więc byłam pewna, że się wygrzeję i przejdzie. Nie przeszło. We wrześniu pogorszył mi się wzrok i zaczęły się bóle drobnych kości w dłoniach. W prawej gorzej niż w lewej. Dziś są dni, że prawą ręką nie odkręcę butelki, bo stawy bolą. Później doszły bóle kości śródstopia. Wstając z łóżka muszę stawać na pięty, bo stopy tak bolą. Następnie zaczęły boleć mnie mięśnie. W ogóle pojawiły się takie dziwne wędrujące wzdłuż długich kości bóle, biegunka, jakaś wysypka. Doszło drętwienie najpierw palców, a później całych kończyn. To spowodowało, że zadzwoniłam do lekarza, który od czasu do czasu stawia mój kręgosłup na nogi (mam problem z lędźwiowym). Byłam pewna, że albo mam raka albo kręgosłup całkiem się rozsypał. To on mi powiedział, żebym czym prędzej zrobiła badania w kierunku boreliozy. Poszłam do rodzinnego. Był sceptyczny. Stwierdził, że drętwienie to od kręgosłupa, ale bóle mięśni bo mam biegunkę i w związku z tym wypłukany potas. Zapytałam " a od czego biegunka?". "Badania pokażą" powiedział lekarz. Zlecił mi RTG. Chyba 8 zdjęć. Radiolog złapał się za głowę, a ja pewnie świecę w ciemności. Wynik - jakaś zmiana naciekowa w barku, kręgosłup OK. Dziś zrobiłam bardzo szczegółową morfologię i badanie w kierunku boreliozy. Wynik będzie za 14 dni.
Od 3 dni bolą mnie węzły chłonne na szyi i pod pachami. Kleszcz ugryzł mnie ponad 20 lat temu. Teraz żadnego ugryzienia nie kojarzę (ale podobno tak może być). Na pewno jestem narażona na spotkania z nimi, bo mam w domu 2 setery, które wymagają wybiegania i spaceruję z nimi po łąkach, polach i lasach 365dni w roku przynajmniej godzinę dziennie.
Co powinnam teraz zrobić? czy czekać na wynik badania, a z tego co tu czytałam może nic nie wykazać, czy też iść już do lekarza specjalisty (znalazłam tu kilku na forum).
Pozdrawiam
Agnieszka
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.