Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Zdrowie   Borelioza   Prof. Szczeklik o BB

Prof. Szczeklik o BB

Autor: pies_z_laki_2 05.02.12, 00:43
Ile waży dusza, a ile kilogram kota

"Jak bardzo przez te wszystkie lata, przez które pan leczy, zmieniają się choroby?

- Niektóre się wykruszają. Gdy kończyłem medycynę, w Krakowie działała Klinika Wad Serca. Jest takie powiedzenie: reumatyzm liże stawy, a kąsa serce. Ale od kiedy przyszła penicylina i inne antybiotyki, zaczęto wcześnie leczyć chorobę reumatyczną. Dziś nie atakuje ona już serca i nie ma już tej kliniki.

Niektóre choroby musiały istnieć wcześniej, ale nierozpoznane. Jakieś ćwierć wieku temu zorientowano się, że kleszcze mogą przenosić choroby. Na boreliozę, o której się tyle słyszy, ludzie chorowali, tylko rozpoznawano ja np. jako chorobę reumatyczną, bo jednym z objawów są bóle w stawach. (podkreślenie boldem moje, Psa z łąki)

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,4618758.html?as=2&startsz=x#ixzz1lSVBRomF

===

Prof. Andrzej Szczeklik nie żyje
2012-02-03

Wybitny lekarz i naukowiec zmarł w piątek w Krakowie po krótkiej chorobie - poinformował dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego Andrzej Kulig. W lipcu skończyłby 74 lata

Trudno w to uwierzyć. Jeszcze kilka dni temu opiekował się troskliwie panią Wisławą Szymborską, a teraz już ona wita go tam gdzieś, dziwiąc się zapewne, że tak szybko do niej dołączył. (...)

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,11083113,Prof__Andrzej_Szczeklik_nie_zyje.html#ixzz1lSYOsTZV
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.