Dodaj do ulubionych

protokół Buhnera, a wątroba

27.03.12, 13:54
Witam. Pytanie do leczących się protokołem Buhnera.

Jak u was z wątrobą?

przeszukując internet na ten temat protokołu B., na pierwszej znalezionej stronie znalazłem informacje

Warning: I have noticed that this post appears relatively high in google searches for the Buhner Protocol. But this post is only the beginning of my story with Buhner, and it didn't end well. I got a severely inflamed liver within a few weeks, and had to stop. If you do Buhner, I recommend weekly blood tests as you get up to full dose, and then monthly thereafter if all is good. Be careful.

lymechronicles.blogspot.com/2008/11/buhner-protocol.html
Czy mam rozumieć, że zioła nie są bezpieczniejsze od abx?
Edytor zaawansowany
  • qwerty090 27.03.12, 17:22
    anonimicus napisał:
    > Czy mam rozumieć, że zioła nie są bezpieczniejsze od abx?


    Zaburzenia krwi i układu chłonnego: niedokrwistość hemolityczna, trombocytopenia, neutropenia, porfiria, eozynofilia, zmniejszona aktywność protrombinowa.

    Zaburzenia endokrynologiczne: brązowo-czarne przebarwienie tarczycy po długotrwałym stosowaniu, bez zaburzeń jej czynności.

    Zaburzenia układu nerwowego: łagodne zwiększenie ciśnienia wewnątrzczaszkowego u niemowląt (prowadzi do uwypuklenia ciemiączka) oraz u starszych dzieci i dorosłych (z podrażnieniem opon mózgowych i rozszerzeniem źrenic); mogą wystąpić towarzyszące ból głowy, nudności, szumy uszne, zawroty głowy, niewyraźne widzenie, ubytek pola widzenia, podwójne widzenie; objawy te ustępują w okresie do kilku tygodni od przerwania leczenia, jednak w rzadkich przypadkach możliwa jest całkowita utrata wzroku.

    Zaburzenia ucha i błędnika: zaburzenia przedsionkowe (szumy uszne) i zawroty głowy. Zaburzenia żołądka i jelit: ból brzucha, brak łaknienia, nudności, wymioty, biegunka, niestrawność, trudności w połykaniu, czarny język, zapalenie jamy ustnej, zapalenie języka, zapalenie lub owrzodzenie przełyku, zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy, rzekomobłoniaste zapalenie jelit, stan zapalny okolicy moczowo-płciowej z nadkażeniem drożdżakami (Candida spp.), świąd odbytu, zahamowanie wzrostu bakterii wytwarzających witaminę B.

    Zaburzenia wątroby i dróg żółciowych: rzadko podczas długotrwałego stosowania lub u pacjentów z już istniejącą niewydolnością wątroby lub nerek może wystąpić przemijające zwiększenie parametrów czynności wątroby, zapalenie wątroby i niewydolność wątroby przebiegająca z żółtaczką, a czasami również z zapaleniem trzustki.

    Zaburzenia skóry i tkanki podskórnej: wysypka plamisto-grudkowa z rumieniem, złuszczające zapalenie skóry, pokrzywka, toksyczne martwicze oddzielanie naskórka, rumień wielopostaciowy, zespół Stevensa-Johnsona, fotodermatozy.

    Zaburzenia mięśniowo-szkieletowe i tkanki łącznej: zaburzenia rozwoju zębów i kości, łamliwość kości, nieodwracalne przebarwienia zębów, hipoplazja szkliwa, bóle mięśni i stawów.

    Zaburzenia nerek i dróg moczowych: zwiększenie stężenia mocznika we krwi, nasilenie azotemii u osób z niewydolnością nerek, objawy zespołu Fanconiego wywołane przez produkty rozpadu doksycykliny, objawiające się obecnością albumin, glukozy i aminokwasów w moczu, hipofosfatemią, hipokalemią oraz nerkową kwasicą cewkową.
    Zakażenia i nadkażenia pasożytnicze wywołane przez oporne drobnoustroje: zakażenia drożdżakami, zapalenie języka, gronkowcowe zapalenie jelita, rzekomobłoniaste zapalenie jelita (z nadmiernym wzrostem Clostridium difficile), stany zapalne okolicy narządów płciowych i odbytu (z nadmiernym wzrostem Candida), zapalenie pochwy, zapalenia jamy ustnej.

    Ponadto: reakcje nadwrażliwości, w tym reakcje anafilaktyczne i wstrząs anafilaktyczny, niedociśnienie, zapalenie osierdzia, obrzęk naczynioruchowy, zaostrzenie rozsianego tocznia rumieniowatego, duszność, choroba posurowicza, obrzęki obwodowe, tachykardia, pokrzywka i uderzenia krwi.


    -Ulotka doxy. Tak, zdecydowanie ten sam level...

    --
    5$ zniżki na iherb - LIH071
  • anonimicus 27.03.12, 17:43
    ok wiem co jest napisane na ulotce doxy i na wielu innych lekach, ale pytam czy macie czasem problemy z tolerowaniem ziół, czy częste są problemy z wątrobą?

    ziółka też mają pewnie skutki uboczne, ale nie ma do nich ulotek

    nie atakuje zielarzy, bo to całkiem ciekawy temat
  • qwerty090 27.03.12, 18:24

    Na stronie znalazłam informację, że resveratrol może zaszkodzić wątrobie przy WZW typu C
    buhnerhealinglyme.com/herbs/elevated-liver-enzymes-with-resveratrol/
    W razie problemów Buhnera w kilku postach zaleca milk thistle/ostropest, tylko w którymś podkreślał ze musi być standaryzowany
    buhnerhealinglyme.com/herbs/elevated-liver-enzymes/
    Od miesiąca jestem na ziołach, na początku kwietnia robię badania wątroby, dam znać.
    Pamiętam tylko że u Bzyki wątroba szalała na abx-ach a na ziołach właśnie się uspokoiła.

    --
    5$ zniżki na iherb - LIH071
  • bzyka.bzyklewska 27.03.12, 21:52
    Dokładnie było tak jak pisze qwerty090. Ja odstawiłam antybiotyki bo moja wątroba odmówiła, musiałam szukać alternatywy i stąd Buhner, homeopatia i inne cuda smile
    --
    Bzyka mail: bzyka.bzyklewska@wp.pl
    Moje tematy: Leczenie wg Buhnera odnosi skutek
  • qwerty090 30.04.12, 17:57
    Mam wyniki z kwietnia,po 2 mies.na ziołach:
    ALAT 14 U/l [10-40]
    ASPAT 17 lU/l [15-41]

    Dla porównania w listopadzie (w trakcie leczenie ILADS) było odpowiednio 23 i 25. Czyli też dobrze, ale teraz spadły.


    --
    5$ zniżki na iherb - LIH071
  • qwerty090 30.04.12, 17:58
    Przepraszam, w momencie robienia badań to było nie po 2 mies. a raczej 6 tygodniach.


    --
    5$ zniżki na iherb - LIH071
  • bzyka.bzyklewska 27.03.12, 21:50
    Ja miałam fatalne próby wątroby i bardzo wysoką bilirubinę po antybiotykach. Buhnera stosowałam i stosuję nadal (schodzę po 13 miesiącach pełnych dawek) już po antybiotykach kilka miesięcy więc nie brałam razem.
    Każdy jest inny, u mnie przy pełnych dawkach ziół próby wątrobowe idealne. Biorę przez całe leczenie Liver Aid 3x2 tab, takie jak powinny być. Gdy rozpoczełam leczenie zrobiłam badania krwi zaraz przed i po 2 tygodniach, a następnie raz w miesiącu aż do teraz. Ja nie mam problemów ale każdy jest inny.
    --
    Bzyka mail: bzyka.bzyklewska@wp.pl
    Moje tematy: Leczenie wg Buhnera odnosi skutek
  • m_a_l_g_o_s_i_a 03.04.12, 11:28
    Zioła to leki, a każdy lek niewłasciwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu. Korzystając z ziół pamiętajmy zawsze o właściwych dawkach o interakcjach z innymi ziołami i lekami. Zioła typowo wątrobowe podane w zbyt dużych dawkach mogą uszkodzić wątrobę i nerki. Zwykły korzeń pietruszki przedawkowany może wypłukac potas z organizmu i uszkodzić nerki. Właściwie stosowane przynoszą znaczącą poprawę w wielu ciężkich chorobach, nawet tam gdzie medycyna jest bezradna.
  • ines108 03.04.12, 11:50

    Korzystając z ziół pamiętajmy zawsze o właściwych dawkach o interakcjach
    > z innymi ziołami i lekami.
    Małgosiu bardzo mądre słowa jest tylko jeden problem, większość ziół nie została w ten sposób przebadana - większość ziół nie została przebadana pod kątem np. intreakcji.
    Dawki na opakowaniach są często mocno zaniżane z obawy przed odpowiedzialnością producenta - zioła prawdopodobnie są bezpieczniejsze niż abxy ale na 100% nic nie można powiedzieć.

    --
    funnytancerka@interia.pl
  • m_a_l_g_o_s_i_a 03.04.12, 14:42
    Odpowiem tak; interakcje ziół z ziołami są znane, to są setki lat doświadczeń . Interakcje leków z ziołami są mało znane , a nawet więcej; interakcje leków z jedzeniem i napojami są mało znane. Zasady moje są takie; jeżeli zioła to na pewno nie leki chemiczne. Jeżeli leki to czytam ulotki i sprawdzam. Do dawek na opakowaniach się nie stosuję. Za to korzystam z opracowań Różańskiego , Ożarowskiego i wielu innych. Staram się dowiedzieć jak najwięcej o medycynie ludowej, czasem przynosi to zadziwiające efekty.
  • lymeman77 23.04.13, 09:17
    Witam wszystkich. Odświeżam trochę ten wątek bo mam pewien problem po ostatnich badaniach.
    ALT - 105 [50]
    AST - 86 [40]
    Triglicerydy - 163 [140]
    Choresterol całkowity - 266 [200]

    Generalnie po 7 m-cach wg ILADS i hardkorowym zestawem abaxów wyniki miałem dużo lepsze jedynie ALT czasami wskakiwało na 89, gdzie pozostałe wyniki były ok. Na ziołach Buhnera jestem od początku lutego i tu taka przykra niespodzianka ze strony mojej wątroby.
    Jeszcze parę dni temu brałem:
    * Resveratol - 3x4
    * Cats Claw - 3x4
    * Andrographis 3x4
    * Żeńszeń Syberyski - Nalewka 2x35 kropli
    * Smilax - 3x4
    * Reishi - 1x1
    * Liv Aid - 3x1
    * Sida Acuta - 1x30 kropli
    * Stephania - wywar

    + Suple
    * Witamina C 3x1000mg
    * Cynk
    * Miedź
    * Sproszkowany młody jęczmień 1x1
    * Liść Oliwny 3x1
    * Czosnek 1x1
    * Biopron 9
    * Kwas Alpha-Liponowy 1x1
    * Magnez
    * Tran

    Na swojej stronie Buhner poleca w takiej sytuacji standaryzowany MILK THISTLE 1200mg, który można kupić tylko w USA i który będę miał dopiero pod koniec maja sad(
    Może mi ktoś doradzić co zrobić w tej sytuacji? Chwilowo przerwałem branie tych ziół i włączyłem Liver Aid CaliVita 3x2. Czy można tak gwałtownie odstawić te zioła czy może jednak zachować jakieś niskie dawki? Sam już nie wiem co robic a nie chciałbym zaprzepaścić tego leczenia.
  • bzyka.bzyklewska 23.04.13, 13:51
    Ja miałam po antybiotykach złe próby, wysoka bilirubinę lekką żółtaczkę w trakcie zioł i po ziołach badania cacy, no i przestałam być żółta. Dla mnie zioła były zbawieniem.
    --
    Bzyka mail: bzyka.bzyklewska@wp.pl
    Moje tematy: Leczenie wg Buhnera odnosi skutek
    Jeśli chcesz mi o coś zapytać - pytaj - ale po przeczytaniu tego tematu! Niestety nie mam możliwości czasowych na opisywanie swojej historii od nowa i pisanie kilku maili dziennie o tym jak było, co biorę czy jak dawkowałam. Temat powstał po to, by informacje te były ogólnie dostępne! wszytskie odpowiedzi na swoje pytania zajdziesz w moim temacie.
  • lymeman77 23.04.13, 14:06
    Czytałem Bzyko twój wątek o leczeniu i myślałem, że podobnie będzie u mnie dlatego odpuścić sobie robienie testów wątrobowych a tu taka przykra niespodzianka uncertain Generalnie samopoczucie na ziołach poprawiało się czyli działają na borelkę i bezwzględnie chcę to leczenie kontynuować tylko czy czekać do końca maja na dostawę milk thistle? Wyczytałem jeszcze, że skok enzymów wątrobowych podczas ziołowej terapii może powodować Resveratol podczas zarażenia WZW C. Zrobiłem profilaktycznie to badanie i wynik na szczęście ujemny. Wcześniej na mniejszych dawkach wraz z abaxami wszystko było ok w związku z czym podejrzewam,że poszły w górę dopiero po wejściu na maksymalne dawki.
    Możecie polecić jakieś w mojej sytuacji jakieś dobre suple na wątrobę? Jak oceniacie skuteczność Liver Aid z CaliVita ?
  • maleoobeauty 23.04.13, 14:43
    Moim zdaniem Resveratrol odpowiada za gorszy stan wątroby. Spróbuj obniżyć Resv. do 3x1 albo chwilowo go odstawić.
    Poza tym strasznie dużo tego bierzesz więc tak czy siak wątroba jest b. obciążona. Ja bym tyle rzeczy nie wrzucił w siebie...Biorę tylko 5 podst. ziół plus nalewki a i tak uważam, że to jest dużo. Ale mogę być też w błędzie.

    -----
    Zniżka 5$ na Iherb: LJB121
  • chemdog 23.04.13, 23:12
    Milk thilstle Puritans pride 1000mg niema siły żeby wątroba nie wróciła do normy...smile
  • lymeman77 24.04.13, 07:38
    Dzięki za rady. Na koniec jeszcze jedno pytanie czy do Liver Aid Calvita, który posiada w sobie 15 mg wyciągu ostropestu dołączyć ten Milk Thistle Puritan's Pride 1000 mg czy po prostu przerzucić się na sam Milk Thistle. Nie chciałbym teraz przedobrzyć w drugą stronę smile

    Przy okazji z własnego doświadczenia informuję,że nie polecam gwałtownego odstawiania ziół mało przyjemnie organizm to znosi (bezsenność, dudnienie i pisk uszach, rozbicie i efekt jak po upojeniu alkoholowy) na szczęście powoli to przechodzi.
  • maleoobeauty 24.04.13, 08:32
    Hmm... moim zdaniem chyba nie ma aż takiego efektu odstawiennego przy ziołach. Zioła działają na innej zasadzie niż leki. Zioła pomagają b. powoli ale długotrwale tz. że substancje mimo iż odstawiamy zioła są nadal w naszym organizmie. Tak mi się wydaje. Ale myślę, że co np. 3/4 dni można już obniżać dawkę o połowę.

    Co do ostropestu. Chyba można go brać bez problemów razem z Liver Aid.
  • lymeman77 24.04.13, 08:55
    Myślę, że odcięcie organizmu po paru miesiącach brania takich dawek ziół może mieć nieprzewidziane efekty tym bardziej, że coś takiego pojawiło mi się po paru dniach od całkowitego odstawienia wszystkich ziółek (czego nigdy wcześniej nie miałem) i po tygodniu zaczyna przechodzić. Zresztą moim zdaniem Buhner nie bez powodu wspomina że z ziół powinno schodzić się stopniowo a nie gwałtownie.

    Dobra lecę kupić te Milk Thistle smile

  • chemdog 24.04.13, 09:20
    tutaj masz stronę a co do calivity to lipa jest straszna w porównaniu z tym kup tutaj ten silimarol www.zielonysklep.com.pl/liver-formula-90-kapsulek-50-taniej.html
  • bzyka.bzyklewska 24.04.13, 10:40
    Ja brałam Liver Aid ten -> www.iherb.com/Liverite-Liver-Aid-120-Tablets/9957
    --
    Bzyka mail: bzyka.bzyklewska@wp.pl
    Moje tematy: Leczenie wg Buhnera odnosi skutek
    Jeśli chcesz mi o coś zapytać - pytaj - ale po przeczytaniu tego tematu! Niestety nie mam możliwości czasowych na opisywanie swojej historii od nowa i pisanie kilku maili dziennie o tym jak było, co biorę czy jak dawkowałam. Temat powstał po to, by informacje te były ogólnie dostępne! wszytskie odpowiedzi na swoje pytania zajdziesz w moim temacie.
  • lymeman77 29.04.13, 15:55
    No i tak po tygodniu od odstawienia wszystkich ziół postanowiłem przed długim weekendem zrobić ponowne badania wątroby. Ku mojemu zdziwieniu 5 dni wystarczyło żeby wyniki wyglądały następująco:

    AST 27 (1-40)
    ALT 39 (1-50)

    a jeszcze parę dni temu na pełnych dawkach Buhnera wyglądało to:

    AST 86
    ALT 101

    mam dylemat co teraz robić generalnie czy po tym tyg. przerwy wracać na pełne dawki na jakich kończyłem czy powoli zwiększać? Rozumiem, żeby sytuacja z wątrobą nie powtórzyła się muszę na stałe zwiększyć ilość leków na ochronę wątroby. Czy te ilości ziół i supli o których pisałem parę postów wyżej nie są za duże ? Za jakiś czas chciałbym dołączyć jeszcze protokół na BLO. Dzięki z góry za pomoc.
  • bzyka.bzyklewska 30.04.13, 10:51
    Nie pozostaje nic innego jak próbować, sprawdzać badaniami i monitorować. Każdy organizm jest inny i trzeba dostosować leczenie do siebie, wyjścia nie ma. Ja bym weszła na pełne leczenia, ale ja dobrze znosiłam.
    --
    Bzyka mail: bzyka.bzyklewska@wp.pl
    Moje tematy: Leczenie wg Buhnera odnosi skutek
    Jeśli chcesz mi o coś zapytać - pytaj - ale po przeczytaniu tego tematu! Niestety nie mam możliwości czasowych na opisywanie swojej historii od nowa i pisanie kilku maili dziennie o tym jak było, co biorę czy jak dawkowałam. Temat powstał po to, by informacje te były ogólnie dostępne! wszytskie odpowiedzi na swoje pytania zajdziesz w moim temacie.
  • olineq22 29.01.14, 14:48
    lymeman jak się zakończyła Twoja sprawa z leczeniem???
  • lymeman77 29.01.14, 16:26
    Hej olineq22,
    generalnie od paru dobrych miesięcy totalnie nic nie biorę nawet suplementów i jak na razie czuję się zdrowy nie mam totalnie żadnych objawów. W moim wypadku zioła pomogły.
    Zyczę wszystkim powrotu do zdrowia.
  • olineq22 29.01.14, 16:40
    Ale błagam napisz jak to było z ta wątrobacrying
  • olineq22 29.01.14, 16:40
    Ale błagam napisz jak to było z ta wątrobacrying milk thl pomogl????
  • lymeman77 29.01.14, 19:04
    Tak , milk thistle 1200 mg dziennie i problem minął. Generalnie odkryłem ze winowajcą był resveratol. Robilem nawet testy czy nie mam przypadkiem WZW B ale okazalo sie ze nie.
    Pod koniec leczenia prot. Buhnera mój organizm przestał w ogole tolerowac resveratol i nawet po 1 tabletce miałem straszne pieczenie w żołądku dlatego kończyłem kuracje na ziołach różańskiego.

    Jeśli chodzi o MT to brałem ten www.vitacost.com/vitacost-milk-thistle-extract-standardized-600-mg-per-serving-300-capsules
  • olineq22 29.01.14, 19:18
    Dobrze spróbuję się usokoić.. po prostu wyobraziłam sobie siebie... już bez żadnego leczenia indifferent
  • lymeman77 29.01.14, 19:30
    Milk thistle i troche lżejsza dieta by nie obciążać wątroby i po tygodniu powinno być zauwazalnie lepiej. Wtedy też troche spanikowalem gdzie wszyscy pisali jakie ładne wyniki maja na ziołach a u mnie wątrobowe z tygodnia na tydzień szły w górę. Bedzie ok
  • olineq22 29.01.14, 21:11
    allegro.pl/milk-thistle-extr-250mg-100k-ostropest-sylimaryna-i3910709939.html
    ja zamówiłam ten mam nadzieję, że będzie OK.
  • zielarz22 29.01.14, 21:18
    Lymeman
    Napisz trochę o swojej kuracji ziołami w osobnym wątku.
    Najlepiej jakbyś to zrobił na forum które czytam.
    --
    Będę czytał forum.gazeta.pl/forum/f,248393,Borelioza_alternatywnie_.html
  • olineq22 13.02.14, 04:57
    Napiszcie mi co Wy sądzicie. Mam problem z wątrobą na ziołach Buhnera ogromny milk thlistle obniżył próby na niższych dawkach gdy zwiększyłam znowu idą w górę (ok 100 w ciągu tygodnia)
    Nie jest to uszkodzenie wątroby bo za szybko spadają przecież nie może się wątroba zregenerować tak szybko dnia ja miałam wyniki 3 cyfrowe i ciągu tygodnia było już 14 i 10... a wszyscy piszą że spadają tak po ok 40 w ciągu miesiąca. Zastanawiam się czy to nie herxy... infekcja może być na wątrobie. Zastanawiam się czy by nie przerywać leczenia... herxuje na ziołach zaczęłam się pocić, zaczął boleć mnie kręgosłup a cała reszta nasilona. Strasznie mi smutno bo te zioła były moim... jedynym ratunkiem sad
    --
    www.youtube.com/watch?v=k3MvN1xnTOQ
  • 0ig 13.02.14, 05:49
    mam to samo :o
    --
    Dobrze, że jest to forum... lepiej żeby nie musiało powstać.
  • olineq22 13.02.14, 07:03
    Lymeman napisał, że po tygodniu powinno być zauważalnie lepiej sad. kurcze...
    --
    www.youtube.com/watch?v=k3MvN1xnTOQ

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka