Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

19.06.19, 18:26
Witam 4 czerwca znalazłem kleszcza nad piszczelem wydaje mi się że wbił mi się około 2 dni wcześniej gdy byłem na działce ... 4 czerwca chirurg wyjął mi kleszcza po 4 tygodniach 18 czerwca zobaczyłam na nodze rumień od razu poszedłem do lekarza lekarz przepisał mi antybiotyk Amotaks 1g lecz zażyłem jedną tabletkę i strasznie się źle czułem wymioty, biegunka ,,, poszedłem 19 czerwca do tego samego lekarza opowiedziałem mu o tym dostałem lek zinnat 500 mg przyjąłem pierwszą tabletkę i czy jest szansa że wyleczę się z tego? na dzień dzisiejszy rumień jest większy i przy dotyku jest ciepły
Edytor zaawansowany
  • mateusz93 20.06.19, 12:09
    http://prntscr.com/o4aszb Tak to wygląda i jest Ciepłe
  • miklasz55 21.06.19, 05:56
    Borelioza na wczesnym etapie zakażenia ( rumienia) jest całkowicie wyleczalna ale wymaga odpowiedniego leczenia. Wygląda, że masz uczulenie na amotaks (antybiotyki penicylinowe). Zinnat (cefuroksym) również nadaje sie do leczenia na tym etapie, choć może być wskazane po nim zastosowanie jeszcze doksycykliny. Zinnat powinieneś dostać nie mniej niż 500 mg 2x/dz. Zażywaj również koniecznie codziennie probiotyk np. Multilac (bez recepty) z dala od antybiotyku np.na noc. Dieta lekkostrawna nie obciązająca watroby, cukier i słodycze calkowicie wyeliminować !!!. Leczenie powinno potrwać nie krócej niż 4-6 tygodni.. Lepiej dlużej niz za krótko, wytłuc do końca żeby nie wrócilo. Nie 1-2 tygodnie jak wielu lekarzy niestety stosuje. Możliwe, że będziesz musiał rozejrzeć się za lekarzem jeśli ten będzie leczył za slabo i za krótko. Więcej informacji w FAQ, link w górnej części tej strony. W jakim rejonie mieszkasz?
  • mateusz93 21.06.19, 08:16
    miklasz55 napisał:

    > Borelioza na wczesnym etapie zakażenia ( rumienia) jest całkowicie wyleczalna a
    > le wymaga odpowiedniego leczenia. Wygląda, że masz uczulenie na amotaks (antyb
    > iotyki penicylinowe). Zinnat (cefuroksym) również nadaje sie do leczenia na tym
    > etapie, choć może być wskazane po nim zastosowanie jeszcze doksycykliny. Zinna
    > t powinieneś dostać nie mniej niż 500 mg 2x/dz. Zażywaj również koniecznie codz
    > iennie probiotyk np. Multilac (bez recepty) z dala od antybiotyku np.na noc. Di
    > eta lekkostrawna nie obciązająca watroby, cukier i słodycze calkowicie wyelimi
    > nować !!!. Leczenie powinno potrwać nie krócej niż 4-6 tygodni.. Lepiej dlużej
    > niz za krótko, wytłuc do końca żeby nie wrócilo. Nie 1-2 tygodnie jak wielu le
    > karzy niestety stosuje. Możliwe, że będziesz musiał rozejrzeć się za lekarzem j
    > eśli ten będzie leczył za slabo i za krótko. Więcej informacji w FAQ, link w gó
    > rnej części tej strony. W jakim rejonie mieszkasz?


    Tak dostałem 2x dziennie 500 mg ... Łykam jedną o 16 drugą o 4 rano po 30 minut codziennie staram się robić różnicę by się z czasem zażywania przestawić zażywam probiotyk asecurin lekarz powiedziała że wypisuje mi jedno opakowanie by sprawdzić czy nie będę źle reagował na antybiotyk i mam wrócić wspomniała że ten też będę musiał łykać około 28 dni wspomnę jej o doksycylinie .. Pani doktor dała mi skierowanie do poradni chorób zakaźnych na CITO pojechałem tam i dostałem termin na listopad co mnie zdziwiło opowiedziałem jej o tym i powiedziała że to nie do przyjęcia ... Mieszkam w Płocku raczej tu nie ma specjalistów dziękuje i proszę o więcej info pozdrawiam . PS dodam że rumień jest większy i bardziej czerwony
  • miklasz55 21.06.19, 15:21
    Jeśli będzie potrzeba wybierzesz się do Warszawy. Praskie Centrum Medyczne dr.Piotr Kurkiewicz, zajmuje się od lat leczeniem boreliozy i chorób odkleszczowych metodą ILADS. Kontakt do tego ośrodka znajdziesz w internecie. Podam numer do doktora ale musisz sam sprawdzić czy nadal aktualny, 502055627 (dzwonić wieczorem po g.18ej pon-czw). Doksycyklina jest bardzo dobra ale w dawce 2x200mg/dz czyli dwa razy wyższej niż podaje się w innych chorobach. Nie każdy lekarz zgodzi się na te dawki a mniejszymi nie ma co leczyć i lepiej wtedy dostać sie jak najszybciej do właściwego lekarza.
  • mateusz93 21.06.19, 20:06
    A może być potrzeba jechać do Warszawy? i czy Doksycyklina jest również konieczna czy ten Zinnat wystarczy? Bardzo dziękuje za pomoc
  • miklasz55 21.06.19, 21:37
    Doksycyklina lepiej działa niż Zinnat, bo po pierwsze zabija niektóre koinfekcje którymi kleszcze mogą zainfekować. Po drugie niszczy bakterie boreliozy także w ich innej formie niz krętek czyli w formie L. Jeśli stosowana w prawidlowej dawce dla boreliozy czyli minimum 400 mg/dz, to będzie to napewno lepsze leczenie.
  • mateusz93 21.06.19, 21:48
    " Zinnat (cefuroksym) również nadaje sie do leczenia na tym etapie" zapytam lekarz czy mi wypiszę Doksycyline a przez ile czasu to się stosuje? i Zinnat 21 dni nie wystarczy nie zwalczy tego?
  • miklasz55 22.06.19, 00:48
    Zinnat stosuje się ale może nie wystarczyć. Radzę wkrótce przejść na doxy we właściwej dawce na 4 tygodnie przynajmniej, nawet jeśli rumień zniknie po tygodniu leczenia. Inaczej ryzykuje się nawrót choroby a wtedy będzie konieczne leczenie co najmniej kilkumiesięczne. Większość osób przewlekle chorych na tą chorobę nie zaczęło leczyć się w porę lub za krótko lub byle jak i wpadło w postać chroniczną. Sam decydujesz i sam wybierzesz lekarza, to jest twoje zdrowie. My tu możemy tylko doradzać i ostrzegać co może zdarzyć się dalej. Poczytaj FAQ, również wątek wyleczonych.
  • mateusz93 22.06.19, 08:41
    A były takie przypadki że we wczesnej boleriozie sam zinnat nie wystarczył? Lub gdybym go pobrał dłuższy czas?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka