Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Mazowieckie   Siedlce   Komiks a sprawa Siedlecka

Komiks a sprawa Siedlecka

Autor: ystad_80 14.02.12, 22:14
Kiedyś był taki komiksowy temat, założony przeze mnie ze starego nicka. Mocno naiwny, i mocno egocentryczny tak naprawdę. No ale został zarchiwizowany milion lat temu.
A dzisiaj mnie jakoś wzięło na delikatne polanie wody.

Z racji swoich zainteresowań raz na jakiś czas przeszukuje typowo siedleckie portale, czy strony w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji o komiksach w naszym regionie. I straszliwą pustkę widzę.

Z rzeczy które pamiętam to pierwsza edycja na konkurs komiksowy (dla uczniów szkół podstawowych(?)) o patronie Siedlec – świętym Stanisławie podczas którego przewodniczącym jury był Przemek Truściński (maj’2009). Później również z tego, co pamiętam odbywały się kolejne edycje, ale już nie tak głośne i nie z tak „głośnym” jury. Z resztą z samego 2009 roku pamiętam spotkanie z Przemkiem po wręczeniu nagród, na którym oprócz dzieci biorących udział w konkursie i Pań opiekujących się tymi dziećmi nie było nikogo (oprócz autora tych słów, który zwolnił się na kilka godzin z pracy żeby móc uczestniczyć w tym wydarzeniu). Nawet prasa się zwinęła po oficjalnej części. Brakowało mi też nawet małej nakładowo antologii ze zwycięskimi pracami. Widziałem kilka antologii komiksowych których autorami były dzieci.

Następnie artykuł w Tygodniku Siedleckim o Zbyszku Kołodzieju (styczeń’2010), który rysował komiks (w tym przypadku według mnie nazwanie tego komiksem to było swoistym nadużyciem semantycznym). Samej publikacji nie mogę nigdzie znaleźć. Nie wiem nawet czy została skończona/wydana

Później był Siedlecki Dzień Fantastyki (Listopad’2010), na którym była jedna prelekcja o komiksach superbohaterskich i bodajże kilka o mandze.

Następnie ten artykuł w marcu’2011 w Tygodniku Siedleckim, który okrasiłem swoim paszczękiem na okładce.

I tyle....
Owszem, w ostatniej – styczniowej Kulturze Siedleckiej ukazała się krótka recenzja ostatniej części „Funky Kovala”, ale to wszystko.
Ja jako ogromny fan komiksu odczuwam wielki brak i niedosyt.

Zawsze ktoś może napisać „wszak jest Trust który cały czas tworzy”. Oki, wszystko ładnie pięknie, tylko że pewnie zgodzicie się ze mną, ze Przemek z Siedlcami ma tyle wspólnego że się tu wyłącznie urodził, i tyle.

No i jest jeden z klasyków komiksu undergroundowego – Badyl, który dzięki bogu jeszcze cośtam w komiksowie robi.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.