Dodaj do ulubionych

masło - problem

28.09.09, 16:28
miałam dobrą śmietanę, zrobiłam masło, nie było maślanki więc masło było lekko
kwaskowate.
Dlaczego nie było maślanki??
Co zrobiłam źle??
Proszę o pomoc.
--
wanilia39.blox.pl/html
Edytor zaawansowany
  • termol-ek777 28.09.09, 16:33
    jeśli śmietana jest gęsta to nie będzie maślanki, musi być rzadka
    jak mleko ,świeżutka schłodzona
  • wanilia39 04.10.09, 20:08

    dzięki!
    a czy ze "sklepowej' wyjdzie? jeśli tak to z jakiej?
    pozdrawiam
    wanilia39.blox.pl/html
  • termol-ek777 04.10.09, 21:03
    minimum 30% tłuszczu
  • gioseppe 01.01.10, 01:27
    ja wczoraj robilam maslo ze smeitany 30% zotta ale nie wyszlo
  • atunia 01.01.10, 16:39
    A ile czasu, czy śmietana była schłodzona i czy z motylkiem?

    --
    Sygnaturka poszła spać
  • gioseppe 03.01.10, 23:14
    wg przepisu
    tak, smietana byla schlodzona i z motylkiem wink

    przypomnialo mi sie, ze podczas prezentacji pani powiedziala, ze np jogurt
    naturalny nie wychodzi jej na naturalnym z zotta i bakomy wiec moze podobnie
    jest z maslem?
  • atunia 04.01.10, 08:49
    Różniste cuda się mogą dziać, ale na ogół po jakimś czasie masło powinno
    wyjść... ja to na ogół włączam bez ograniczenia czasowego, jak mi się dzbanek
    inaczej trzęsie, to jest już masło... Ale na pewno trwa to sporo dłużej niż w
    przepisie.
    A o motylka pytałam, bo w żółtej książce w jednym miejscu w przepisie wspomnieli
    o motylku, a w drugim nie, zapomnieli biedaki wink

    --
    Sygnaturka poszła spać
  • gioseppe 04.01.10, 15:14
    a smietana ma byc w koncu schlodzona w lodowce czy nie"?
  • atunia 05.01.10, 19:54
    Śmietana schłodzona, a najlepiej - to jakby została zakwaszona, na przykład
    dodaj łyżkę zwykłej kwaśnej śmietany i odstaw na trochę - dzień, dobę.

    --
    Sygnaturka poszła spać
  • gioseppe 06.01.10, 12:36
    czyli takiej 12/18%? smile sorry za durne pytanie ale nigdy w zyciu do niczego
    smietany nie uzywam
  • atunia 06.01.10, 14:11
    Ja dodałam 18%, tu mniej chodzi o śmietanę, a bardziej o te zakwaszające
    bakteryjki smile. Kupna śmietana 30% zwykle jest słodka i wyjałowiona, taka to
    nawet jak postoi, to się nie ukwasi. Ja z wieczora zamieszałam łyżkę 18% w kubku
    (330 ml) śmietany zbieranej z żywego krowiego mleka (ale przegotowanej, bo
    jednak taka zbierana surowa ma specyficzną woń). Zostawiłam w temperaturze
    pokojowej, tylko przykryłam luźno przykrywką, żeby mi kocie kłaki do tego nie
    wpadły, z rana zamieszałam i wrzuciłam do lodówki, żeby schłodzić. I tylko nie
    pamiętam już, czy ja to masło kręciłam potem tego samego dnia, czy na drugi
    dzień... W każdym razie i tak zrobienie masła zajęło TM koło kwadransa, może i
    to było z 20 minut, nastawiłam bezczasowo i tylko słuchałam co się dzieje. Przez
    wsadzoną miarkę też nieco widać - póki chlupie białym, to nie ma co zaglądać,
    jak zacznie chlupać przejrzystym, to można zatrzymać i podejrzeć, czy tego masła
    już wystarczy smile teoretycznie dłuższe międlenie powinno więcej masła zebrać, ale
    jak się za długo międli, to ono cieplejsze się robi i się gorzej potem
    wypłukuje, takie miękkie jest.
  • zarowska 06.01.10, 14:26
    Aby nie było problemu ze zrobieniem masła najlepiej kupić 30%
    kremówkę - zwykła śmietana, NIE UHT, Nie do zup, sosów i deserów,
    Zwykła Kremówka (taka we woreczku albo pojemnik jak duży jogurt lub
    butelka )schłodzona, założyć motylek, bez ustawionego czasu,
    faktycznie po "chlupaniu" poznać czy już jest, po zrobieniu odcedzić
    maślankę, wlać do masła w tm zimną wodę , wypłukać i odcedzić przez
    koszyczek.
  • gioseppe 08.01.10, 07:02
    w koncu sie ubilo
    zrobilam ze zwyklej, nie uht
    ale tak znam sie na masle, ze nie wiedzialam kiedy przestac ubijac big_grin bo w
    zadnym wypadku nie przypominalo masla
    dopiero dzisiaj stezalo i jest twarde jak normalne maslo ma jakis ksztalt a nie
    breja

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.