Dodaj do ulubionych

Zbliża się Boże Narodzenie- przepisy

07.11.09, 15:03

Czy macie jakieś wypróbowane przepisy świąteczne? Thermomixa mam od
miesiąca i nie testowałam go jeszcze pod kątem wigilijnych potraw.
Ciekawa jestem co warto ugotować...czym zabłysnąć ? wink
Edytor zaawansowany
  • 05.12.09, 20:52
    up
  • 05.12.09, 21:20
    makowiec i pasta rybna , polecamsmile
  • 05.12.09, 21:59
    Thermomix świetnie wyrabia ciasto na pierogi, uszka czy łazanki, farsz do pierogów, uszek czy pasztecików, dobrze wyrabia się w nim sernik czy inne ciasto, można samemu przygotować masę makową do makowca lub klusek, można też samemu zrobić pyszny majonez do sałatek, rybę w galarecie lub warzywach i wiele, wiele innych. To tylko te, które tak na szybko mi się przypomniały.
    --
    internetbezchamstwa.pl
  • 06.12.09, 00:31

    ale jakiś konkretny przepis mile widziany. Ciasta, wiadomo, majonez
    też znany...
  • 06.12.09, 11:08
    Zatem podaję sprawdzony przepis na sernik smile

    Składniki:
    8 jaj
    350g cukru
    cukier waniliowy
    125g miękkiego masła
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki kaszy manny
    2 serki homogenizowane
    1kg sera białego
    zapach rumowy
    rodzynki/bakalie - jeśli ktoś lubi

    Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i cukier waniliowy - miksować na poz. 3
    około 2-3 min. Dodać pozostałe składniki (poza bakaliami) i wyrabiać na poz.
    Interwał aż masa będzie gładka.
    WAŻNE uwagi:
    - używać masła a nie margaryny
    - rumowy zapach jest konieczny bo to cały urok tego sernika i musi to być zapach
    (taki w cienkim flakoniku) a nie olejek
    - na początku wyrabiania masa może wymagać by jej "pomóc" łopatką, ale gdy już
    sama bez pomocy "pracuje" nie radzę zdejmować miarki bo można sobie narobić
    sprzątania w kuchni wink
    - bakalie nie są niezbędne, sernik bez dodatków jest pyszny, ale jeśli ktoś lubi
    można je dodać - przed dodaniem dobrze jest oprószyć je mąką, wtedy nie opadną
    na dno. Dodajemy je po wyrobieniu masy - wsypujemy do naczynia i mieszamy
    łopatką. Zamiast bakalii można też dodać pokrojone brzoskwinie z puszki.

    Wylać do formy (nie pamiętam wymiarów swojej, ale dość duża jest).
    Piec w temp 200 stopni ok. 1 godz. 10 min. Wstawiać do nagrzanego piekarnika a
    po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika tylko wyłączyć piekarnik,
    otworzyć drzwiczki i odczekać 5-10 min.

    Można polać polewą czekoladową. Ja używam gotowych.

    Jaki jeszcze konkretnie przepis Was interesuje?
    Piszcie proszę bo wszystkich nie chce mi się tu opisywać smile
    -
    --
    internetbezchamstwa.pl
  • 06.12.09, 13:15

    Mola, sernik brzmi pysznie, na pewno spróbuje go zrobić. Natomiast
    przepisów na karpia szukam i o nie błagam.... mam dwa karpie w
    zamrażace i zero pomysłow thermomixowych big_grin
  • 06.12.09, 14:07
    Niżej podałam przepis na rybę w galarecie.
    Mam też sprawdzony przepis na rybę w warzywach, ale do niej karp się nie nadaje.
    Lepszy jest np mintaj lub morszczuk.
    Ale jeśli chcesz to daj znać a podam również ten przepis.
    --
    internetbezchamstwa.pl
  • 17.12.09, 18:22

    Dzięki, akurat jedyne danie,ktorego nie cierpię to różnego rodzaju
    galatery smile Chyba karpie podduszę, tylko je chyba najpierw nalezy
    podsmazyc ? Ech...
  • 21.12.09, 20:51
    Dzieki za przepis, wlasnie testuje. Pare komentarzy:
    wyrabiać na poz.
    > Interwał aż masa będzie gładka.
    Fajnie jakbys podala chociaz orientacyjny czas. Jestem swiezakiem
    uzywania Thermomixa i to moje pierwsze ciasto, wiec nie mam pojecia
    czy orientacyjny czas to blizej 50s 6 min czy moze 15... Na szybko
    musialam czegos szukac zeby sie zorientowacsmile

    Cukru wydaje mi sie dosc sporo wiec dalam troszke mniej. Ciasto jest
    w piekarniku wiec zobaczymy jak wyjdziebig_grin

    Dzieki za przepis.

    Chetnie poznam przepis na dania rybne np z karpia, czy z lososia.
    Salatka pasujaca do dan swiatecznych tez moze byc fajnawink
    --
    http://m1.lilypie.com/fPltp1.png
  • 06.12.09, 11:47
    Ten przepis przed Wigilią może się przydać wielu użytkownikom, więc go podaję.

    Składniki:
    2 i 1/2 miarki Thermomixa letniej wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    560g mąki pszennej

    Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać 1 min, obroty poz Interwał.
    Jeśli robimy większą ilość pierogów lub uszek, radzę ciasto wyrabiać "na raty",
    czyli wyrobić podaną ilość - rozgnieść i nadziać i dopiero wyrobić kolejną
    porcję ciasta. Ciasto szybko się zsycha i z takiego świeżo wyrobionego łatwiej
    się lepi pierogi/uszka.
    Dodatkowo mogę podać swój patent na porcjowanie ciasta. Nie używam żadnych
    szklanek, kieliszków czy innych "odmierzaczy" do wykrawania ciasta tylko z kulki
    wyrobionego ciasta odrywam kawałek, ręcznie wyrabiam długą kluchę i kroję jak
    kopytka. Z każdego "kopytka" robię kulkę i ją wałkuję na placuszek, który
    nadziewam farszem i zwijam w pieróg lub uszko. Od wielkości "kopytka" zależy
    wielkość pieroga/uszka.
    Wbrew pozorom tak jest szybciej i nie marnuje się ciasta bo nie ma żadnych skrawków.
    --
    internetbezchamstwa.pl
  • 06.12.09, 14:05
    Składniki:

    500g filetów z ryby (może być odfiletowany karp)
    750ml wody
    50g marchwi
    1 łyżeczka Vegety lub innej tego typu przyprawy
    pieprz
    1 kostka bulionu warzywnego
    24g żelatyny sproszkowanej (najczęściej jest to jedno duże lub 2 małe opakowania)
    1 jajko ugotowane na twardo
    natka pietruszki

    Marchew pokroić w plastry i ułożyć na dnie metalowego koszyczka.
    Filety przekroić na pół, posypać Vegetą, pieprzem i ułożyć na marchewkę.
    Do naczynia Thermomixa wlać wodę i włożyć koszyczek. Gotować 20 min w temp 100 stopni przy obrotach poz 2.
    Rybę wyjąć na półmisek i przybrać marchewką, plastrami jajka na twardo oraz listkami zielonej pietruszki.
    W wywarze rozpuścić kostkę bulionu warzywnego oraz żelatynę. Gotować 2 min w temp 100 stopni obr poz 2. Jeśli na opakowaniu żelatyny napisane jest, że nie należy jej gotować - wystarczy temp 90 stopni.
    Wywarem zalać rybę na półmisku. Zostawić do zastygnięcia.

    Jeśli ktoś lubi można przez zalaniem ryby wywarem dodać trochę groszku z puszki i/lub kukurydzę (też z puszki). Dodadzą koloru i ładniej potrawa wygląda smile
    --
    internetbezchamstwa.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.