Dodaj do ulubionych

Co najczesciej robimy w Th?

25.02.05, 07:00
Ja najczesciej wyrabiam ciasto na bulki, chleb czy ciasta slodkie. No i kawa
capucino. Moj maz robi wysmienita, z pianka!! Generalnie kilka razy dziennie
cos sie w nim kreci smile
--
Pozdrawiam
Sylwia
Edytor zaawansowany
  • atunia 25.02.05, 10:22
    Ja przede wszystkim ciasto na rogaliki z różą, danie popisowe mi z tego wyszło
    smile. Bułki rozdrabniam na bułkę tartą, trochę grubsza od kupnej mi wychodzi (bo
    nie kręcę za długo, żeby mączka mi nie wyszła smile), ale przynajmniej resztki
    paskudnych kupnych bułek się nie marnują. Ciasto drożdżowe na bułki zwykłe też
    thermomixuję, ale na chleb ciągle jeszcze wolę w maszynie, więcej eksperymentuję
    ze składnikami.
    Budyń czekoladowy swego czasu to niemal co drugi dzień robiłam, ale się nam
    trochę przejadł, chyba znów będzie trzeba do niego wrócić smile. I z prawdziwą
    przyjemnością gotuję sobie w Varomie mrożone brokuły, kalafiora i inne takie,
    wrzucam wodę, warzywka i zapominam o sprawie, nic nie wykipi, samo zadzwoni, że
    już czas...
    A na kuchni to tak czekam, jak się jakiś t-miksowiec zjawi, to wtedy rzucę w
    nią/niego linką ratunkową wink

    Atunia
  • atunia 25.02.05, 20:06
    Zapomniałam dodać, że jeszcze ciasto na ruskie pierogi robię. Nadzienie nie, bo
    łatwiej mi wychodzi zamieszanie ziemniaków z serem widelcem, a i smaczniejsze
    jest wtedy. No i gdyby nie ta maszynka, to ja bym w życiu ruskich nie zrobiła, a
    tu się nagle okazało, że lepienie bardzo lubię, a nienawidzę babrania się w
    mące...
    Za to kopytka mi nie wyszły z przepisu, kleiły się do wszystkiego zupełnie jak
    mój dzisiejszyc chleb suspicious.

    Atunia
  • keke6 02.05.06, 13:25
    Ja tez robilam kopytka z zoltej ksiazki i nie wyszly. Natomiast lepszyprzepis
    jest w "Nowoczesnym gotowaniu" Pozdrawiam
  • biala_bela 28.02.05, 08:53
    Najczęściej wyrabiam ciasta, robię masło, zupki i gołąbki takie z nadzieniem
    grzybowo-kurczakowym na parze - u mnie przebój minionego roku.
  • atunia 28.02.05, 09:23
    maaasło? Masz dostęp do normalnego mleka/śmietany? Czy z jakichś kupnych się udaje?

    Atunia zaintrygowana
  • biala_bela 28.02.05, 10:28
    atunia napisała:

    > maaasło? Masz dostęp do normalnego mleka/śmietany? Czy z jakichś kupnych się
    ud
    > aje?

    No mam dostęp do takiej super śmietany wiejskiej, ni to słodkiej i kwaśnej
    jeszcze, ale ktoś mi mówił, że jak będę robiła bitą śmietanę z kremówki to
    muszę uważać, bo jak za długo będę kręcić, to mi masło wyjdzie. Niestety nie
    próbowałam, bo zawsze zależało mi tylko na bitej śmietanie. Ale jeśli Ci
    wyjdzie, to daj znać. Dodam, że pewnie z tej kremówki to to masło tak
    nie "pachnie" krową, jak z tej śmietany prosto od krowy...
  • baterma1 24.11.05, 14:29
    Jeśli chodzi o mnie to:wszelkiego rodzaju sosy na ciepło i zimno,majonezy
    i "dresingi", wszystkie ciasta, które wymagają wyrabiania )oprócz ciasta
    francuskiego, którego jeszcze nie zdążyłam zrobić), to wszystko co ma być
    przemielone, "spulpowane", zmiksowane, rozdrobnione(od tataru, bułki
    tartej,przecierów, do buraczków zasmaanych i mas do wylewania typu ciasto
    nalesnikowe czy utarte ziemniaki na placki ziemniaczane,zupy klasyczne (z
    kawałakami nierozgotowanymi) i zupy kremy (własciwie ze wszystkiego co jest w
    lodówce), sałatki (surowe) i jarzynki (tez gotowane), nutelle i bydynie, lody,
    napoje na ciepło i zimno, kasze i ryże gotowane na parze, makarony (gotowane
    na parze), potrawy mięsne i ryby(na parze). TH wykorzystuję aby ograniczyć:
    ilosc naczyń (do poźniejszego mycia), czas tracony na rozdrabnianie. Zanim
    stałam się SZCZĘŚLIWĄ posiadaczka TH nie robiłam: serników, makowców, bułeczek
    i ciast drożdżowych, ciasta ptysiowego, chleba i bułek z ziarnami, pasztetów,
    buraczków zasmazanych, zup-kremów, soków z owoców wszelkiego rodzaju i warzyw i
    jeszcze wielu innych, których w tej chwili nie wspomnę. Gratuluję wszystkim
    wyboru zakupu. Jedyna wada całej sprawy (ale dla łakomczuchów) to mozliwość
    zwiekszenia swojej wagi.
  • dosiazet 27.07.06, 13:25
    Z kremówki kiedyś ukręciło mi się masło i było słodkiesad
  • matrix44z 28.02.05, 11:39
    Ja na prezentacji widziałem jak robili z 36% śmietany masełko. W konsumpcji
    rewelacja.
  • magdalenax 08.03.05, 16:48
    Ja kupuje smietane 30% w torebkach pod Hala Mirowska w Warszawie. Mysle ze
    gdzie indziej tez mozna ja kupic. Maslo wychodzi mi z niej po 3-4 minutach. Za
    to mojej mamie zrobienie masla zajmuje ok. 12-14 minut.

    Pozdrawiam,
    Magda
  • niuniek16 11.06.06, 20:09
    Kupiłam śmietanę 30% taka jak na prezentacji i kręciłam, kręciłam i nic nie
    wyszło tzn. napewno nie masło
  • biala_bela 09.03.05, 15:30
    No i zapomniałam napisać, że adwokat czy tam likier jajeczny wychodzi
    wyśmienicie. Przebojem u mnie są lody ze świeżutkim, gorącym adwokatem. Wszyscy
    znajomi to uwielbiają, polecam
  • matrix44z 28.02.05, 11:44
    Witam, ja robię pizze prawie codziennie. Na razie jestem zachwycony, mam
    nadzieję że nie ochłonę za szybko.
  • magdalenax 08.03.05, 16:49

    Najczesciej robie:

    - maslo
    - majonez
    - capuccino
    - gulasz
    - bulki
    - leniwe
    - placki ziemniaczane

    Pozdrawiam,
    Magda


  • atunia 14.03.05, 21:27
    Hej - zaintrygował mnie ten gulasz... Z którego przepisu i ile czasu zajmuje
    całość, podziel się proszę doświadczeniem smile

    Pozdrawiam, czekam i z góry dziękuję
    Atunia
  • eight 21.03.05, 12:21
    Na początku jak go dostałam to służył głównie do produkcji ajerkoniaku. A teraz
    najczęściej robimy:
    - puree z ziemniaków z odrobiną gałki muszkatałowej (ale bez mleka, bo wychodzi
    za rzadkie)- bez soli smakuje jak budyń;
    - buraczki na ciepło;
    - młodą kapustę
    - przeciery z owoców dla córeczki
    - zapiekankę na parze (varoma)

    --
    lilypie.com/baby1/050827/3/5/1/+10
  • alicja_sok 30.07.05, 01:25
    mój mąż niemal co wieczór wstawia jogurt, mleko+actimel lub mały jogurt
    naturalny, rano mamy 1litr naturalnego jogurtu.
  • atunia 30.07.05, 18:52
    Nastawiacie to jakoś z mieszaniem? Czy po prostu zamiast do garnka/słoika to do
    thermomixa? smile

    Atunia
  • alicja_sok 31.07.05, 13:25
    1 litr mleka+ actimel owocowy,jeśli ktoś chce miec gęściejszy jogurt można
    dodać 1 łyżeczkę mleka w proszku, nastawiamy: 10 min, 40 stopni, obroty 1,5,
    rano jest gotowy jogurt, mozna dodać owoce, ja dodaję najczęściej soki lub
    dżemy, dzieci chętnie jedzą z płatkami.Pozdrawiam
  • ladylike_a 24.08.05, 17:55
    Alu, jakie mleko? Bo ja próbowałam raz zrobić jogurt, ale mi nie wyszło...
  • thermomix 29.08.05, 19:08
    jogurt najlepszy wychodzi z "jogurtu DANON" i mleka niepasteryzowanego.
    Pozdrawiam
  • basia_11 30.08.05, 07:30
    thermomix napisał:

    > jogurt najlepszy wychodzi z "jogurtu DANON" i mleka niepasteryzowanego.
    > Pozdrawiam

    trochę trudna sprawa, bo mało kto trzyma sobie przy domu krowę, żeby mieć mleko
    na własne potrzebywink
    Wiekszość jednak jest skazana na mleka w kartonach/woreczkach...

    pozdrawiam
    Basia
  • alicja_sok 01.09.05, 00:22
    Polecam mleko 2% UHT, pozdrawiam
  • uma.pax 12.05.06, 14:29
    mi wychodzi jogurt z meleka 2,5 % w woreczku i jogutru bakoma
    tylko jogurt kupuje tego dnia ktorego uzyje. Bo jak postoi kilka dni w lodowce-
    mimo ze wazny jest jeszcze- to niewychodzi tak jak powinien.
    wazne zeby stalo pozniej w cieple.
  • alicja_sok 01.09.05, 00:21
    Z jogurtu danon próbowałam ale jednak preferuje actimel, natomiast jeśli chodzi
    o mleko niepasteryzowane, to obawiam się innych bakterii (nie tych potrzebnych)
    które rówież rozmnożą się w podwyższonej temperaturze.
  • alicja_sok 01.09.05, 00:15
    Kupujemy mleko w kartonach, UHT, z reguły 2%, jakiej firmy?-kupuje to ktore
    jest aktualnie najtansze
    1 actimel owocowy + 1 litr mleka nastawiam: 10 minut, 40 stopni, pozostawiam na
    noc w garnku, rano dodaję, dziś, dżem wiśniowy również zrobiony w termomixie.
  • mamajagody29 08.09.05, 10:33
    witam,
    bardzo zaintrygował mnie pomysł robienia własnego jogurtu w TM, my zjadamy bardzo dużo naturalnego więc zrobienie go sobie samemu bardzo mi odpowiada. czytam przepis Alicji i wierzyć mi się nie chce, że to tak łatwo. Czy te 10 min. w 40st wystarczy? jak długo musi stać to mleko z actimelem żeby uzyskać jogurt? pamiętam, że na pokazie prezenter miał takie coś do robienia jogurtu w TM- wyglądało to jak rękawica kuchenna ( z wielowarstwowej ocieplanej bawełny w biało-zielone paseczki z logo Vorwerk) tyle że kształt był dopasowany do nakładania na naczynie TM ( właściwie można to było nałożyć na głowę niczym czepiec z wiązaniem po brodą wink No i prezenter powiedział, że to stosuje się do wyrobu jogurtu w TM żeby podtrzymywać ciepło. Czy taki ocieplacz jest niezbędny? Pozdrawiam.
  • basia_11 08.09.05, 11:09
    > 1 litr mleka+ actimel owocowy,jeśli ktoś chce miec gęściejszy jogurt można
    > dodać 1 łyżeczkę mleka w proszku,

    Czy z tym actimelem wychodzi Ci jogurt o konsystencji jogurtu jesli można tak
    się wyrazić?
    Ja zrobiłam taką próbę, mleko+actimel, ogrzewane, potem przelałam to do
    tupperwarowskiego cudu kuchennego i owinęłam ręcznikiem. Rano miałam mleko o
    smaku actimelu, w zadnym razie nie jogurt... Wylałam to, bo się obawiałam czy
    nie będzie szkodliwe...
    Actimel sam w sobie ma konsystencje mleka nie jogurtu więc trochę mnie dziwiło
    że ma wyjśc jogurt... no i nie wyszedł;-((

    pozdrawiam
    Basia
  • alicja_sok 08.09.05, 16:51
    1 litr mleka + actimel OWOCOWY, nie wiem dlaczego z naturalnego też mi nie
    wychodził, wlewam do termomixa, podgrzewam 10 minut, 40 stopni, gdy czas się
    skończy tylko wyłączam termomixa nic nigdzie nie przelewając, rano mam dość
    gęsty jogurt (czasem jak mi zależy na gęstości dodaję łyżeczkę lub dwie mleka w
    proszku), można go pić i czuć wyraźnie że to jest jogurt, rano dodaję sok lub
    dzem, czasem świerze owoce. Podaję z płatkami, lub sam jest pycha.
  • mamajagody29 08.09.05, 17:18
    Witam,
    dziękuję Alicjo za szczegółowy opis postępowania i za szybką odpowiedź. Właśnie postanowiłam odgrzebać inne broszury z przepisami na TM ( dyżurna w kuchni to żółta) i ku zdumieniu mnie-gapy zobaczyłam , że mam przepis na jogurt w jednej z nich (tyt. "Przepisy kulinarne... i teraz wiesz jak zdrowo jeść") . Są tu dwa przepisy:
    1. JOGURT I
    1 litr pasteryzowanego mleka w woreczku 3,2%
    150 gram jogurtu naturalnego z kubeczka

    Mleko i jogurt podgrzewać w naczyniu miksującym czas. 10 min, temp. 40-42st.C obr.poz.2 Pozostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu ( może trzeba sobie włożyć pod kołdrę na noc wink Po kilku godzinach mozna dopiero dodawać owoce.

    2. JOGURT II
    1 litr mleka w woreczku 3,2%
    1 mały naturalny jogurt
    1 łyżeczka cukru

    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i podgrzać 10 min temp. 40st.C obr. poz.1. Naczynie "otulić" kocukiem ( chyba ukradnę dzidzi taki z polaru wink i pozostawić minimum na 4 godziny.

    I wszystko jasne. Dziś wieczór spróbuję z przepisu Alicji ( ten z Actimelem) bo kupiłam mleko UHT w kartonie ( i to właśnie przez przypadek 3,2% a nie 2% jak zalecała Alicja bo nie było w sklepie...) Zobaczymy co wyjdzie. Zastanawiam się tylko co znaczy w przepisie, ze owoce można dodać dopiero po kilku godz skoro Actimel mam owocowy ( a może chodzi tylko o 'ciężar własny" owoców, który zepsułby wcześniej strukturę jogurtu- actimel ma przecież tylko aromat)Sama nie wiem... Podzielę się jutro wynikiem. Jak będzie kicha- trzeba będzie spróbować z mleka w worku ( myślę, że różnica między takim pasteryzowanym z worka a UHT z kartonu polega na ilości bakterii, a to one wywołują proces "zjogurtowacenia"- jakie ładne słówko wink ale skoro Alicji wychodzi z UHT to spróbuję! pozdrawiam.
  • alicja_sok 08.09.05, 19:11
    Cieszę się że się tak łatwo nie poddajesz,
    na pewno będzie ok!
    ja nie otulam żadnym kocykiem ale może spróbuję,
    zresztą ten jogurt to robi mój mąż,
    a co do owoców to myślę, że w takiej temperaturze mogą za bardzo skwasić ew.
    jogurt,
    owszem chodzi o to żeby bakterie sie rozmnożyły ale te potrzebne, a nie te
    inne... pozdrawiam, życzę smacznego...
  • mamajagody29 10.09.05, 08:23
    Zrobiłam jogurt zgodnie z Twoimi wskazówkami , Alicjo, i muszę przyznać, że wyszedł super! Wlałam o 20 wieczorem karton 3,2% mleka UHT wraz z jednym Actimelem owocowym i dwoma łyżeczkami mleka w proszku, nastawiłam 10 min w 40st.C a jak TM zadzwonił wyłączyłam go i owinęłam szczelnie garnek kocem córki smile bez wyjmowania garnka z TM ( bo grzałka jeszcze trzymała długo ciepło) Rano ( o 7) mieliśmy dość gęsty jogurt ( jak dla mnie odrobinę za kwaśny ale z pysznym posmakiem owoców z Actimela) Mój ojciec- wielki smakosz kawy i jogurtów naturalnych ( owocowych nie toleruje!) zjadł dwie miseczki i zamlaskał więc to chyba najlepsza rekomendacja! Polecam Więc przepis Alicji. Pa

    P.S. Nie wiem, czy to ma znaczenie ,ale zarówno mleko jak i Actimel stały sobie do wieczora w temp. pokojowej ( od południa) , a że był upał to w Actimelu z pewnością rozpoczął się proces fermentacji bo aż wieczko wybrzuszyło- produkty prosto z lodówki nie ugrzały by się tak w 40st jak te zdjęte ze słońca wink I jeszcze jedno- po odkryciu, ku wielkiej radości-porannego jogurtu w TM -schowałam go do schłodzenia do lodówki- jest smaczniejszy!
  • alicja_sok 10.09.05, 13:30
    Bardzo się cieszę, że się udał, hurrra!!
    Polecam jeszcze dodatki do tegoś jogurtu, dżem wiśniowy zrobiony również w tm,
    albo co ciekawsze, mus z jabłek (antonówka) z cukrem oraz cynamonem, mniam...
  • 12051976rok 13.09.05, 13:46
    Witam
    Ja również skorzystałam z tego przepisu, bo moja cała rodzina przepada za
    jogurtami (2dwóch synków i mąż). Ja robię praktycznie codziennie jogurt.
    Pierwszy raz jak zrobiłam z actimelem to mi nie wyszedł, był zbyt rzadki,
    pomyslałam sobie"klapa". Ale zaryzykowałam drugi raz, tyle tylko, że dodałam
    jogurtu naturalnego Danon.
    Czyli:
    1 mleko (raz w worku, raz w kartonie, bez względu na procenty, chociaż staram
    się, aby było 3,2%-podobno takie jest wskazane dla dzieci)
    2 jogurt Danon-150g
    3 Dwie czubate łyżki mleka w proszku
    TM ustawiam: 10min czas, 45st. temperatura, 2,5-obroty.
    Kiedy TM zadzwoni, przelewam do pudełka plastikowego(po margarynie tylko tej 1
    kg)przykrywam wieczkiem, a resztę wlewam do kubeczka po jogurcie.
    I ten kubeczek służy mi do zrobienia następnego jogurtu(nie kupuje znowu jogurtu
    Danon, tylko tym już swoim zaszczepiam bakterie). Tak więc odstawiam te dwa
    pojemniki na półkę w kuchni i tak sobie stoją. Po paru godzinach wstawiam do
    lodówki(bo jak zimny to lepszy, prawda?) A potem to już chłopcy sami sobie
    radzą, i jedzą go z czym akurat mają ochotę( sos truskawkowy z TM, jagodowy,
    płatki, orzechy, czekolada).
    A ja dzieki temu jestem najwspanialszą mamą i żoną na świecie, za to że im taki
    pyszny jogurcik przyrządzam.
    PS. Jak zdarzy się że chłopcy nie zjedzą jogurtu, to przyrządzam im racuchy z
    jabłkami na nim. Również rewelacja
    Pozdrawiam
    Justyna
  • ewik73 04.12.05, 22:58
    mi jogurt zawsze wychodzi bez problemu. robię z książki "Dobre gotowanie".
    najważniejsze jest aby najpierw sparzyć naczynie wrzątkiem, wlewam 1litr mleka
    min 3% dodaję 200g jogurtu naturalnego 1łyżeczkę cukru, podgrzewam 10min
    37stopni obr.2 i pozostawiam w TM 5-6godzin w ciepłym miejscu (ja robię go na
    noc jak wiem że już nie będę korzystać z TM)
  • pestka1973 06.02.06, 12:28
    Odważyłam się i zrobiłam jogurt w/g twojego przepisu alicjo i muszę przyznać,
    że wyszedł rewelacyjny!!!!! Dodałam mrożone truskawki i trochę cukru - będzie
    prawie jak w lecie!! big_grin
  • borewa2 05.03.06, 09:05
    Moje Panie, chciałabym zrobić jogurt 0%, czy któraś ma jakieś doświadczenie, na
    dodatek bez cukru, będę wdzięczna za odpowiedź
  • vena1980 31.12.05, 08:32
    Ja najczęściej robię: ajerkoniak oczywiściesmile), wszelkiego rodzaju ciasta i chlebusie, cappuccino, czasem placki ziemniaczane, mielę suchy chleb na bułkę tartą.
  • igulinda 06.02.06, 18:18
    papki dla dziecka
    chleb
    maslo
    soki owocowe
    ciasta
    zupy
    --
    ---Mamamia.pl---
    dla mam mamy
    www.mamamia.pl
  • uma.pax 12.05.06, 14:28
    zupy
    wszystkie ciasta
    placki zmieniaczane
    surowki
    soki i koktajle

    zaczyna sie sezon na lody i mrozona kawe smile)))
  • esti6 05.06.06, 22:44
    Ja mam thermomix ponad 2 lata i jedyne co w nim robiłam to tartą bułkę, masło
    czosnkowe i bite białko to ciata. Ale od niedawna zaczęłam robić córeczce
    deserki i od czasu do czasu zupki. mąż czasami eksperymentował np. z kawą lub
    zasem" się skończyło. Teraz postanowiłam robić trochę więcej w tym urządzeniu
    bo szkoda kasy wywalonej na niego wink
    --
    NASZA OLIWCIA
  • gosia7771 07.06.06, 22:24
    Różne kapusty.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.