Dodaj do ulubionych

dzień dobry;-)

28.06.05, 14:21
Chciałabym się przywitać - mam na imię Basia i od 4 godzin jestem szczęściwą
posiadaczką TM 31.
Zamierzam eksperymentować, eksperymentować i jeszcze raz eksperymentować z
tym cudeńkiemwink
Mam nadzieję, że niedługo będę mogła podzielić się doświadczeniami i sama
chętnie będę korzystać z Waszych doświadczeń.
Cieszę się, że znalazłam to forum, bo na grupie kuchennej nawet nie będę
pytać o opinie, doświadczenia - przejrzałam archwiwum grupy w google i
stwierdziłam, że jak mi zycie miłe, to nie będę ryzykować, tyle w poprzednich
latach było agresji, gdy pojawiały się wątki o TM21.

pozdrawiam serdecznie Wszystkich Forumowiczów (chociaż póki co to są chyba
same Forumowiczkiwink
Basia
Edytor zaawansowany
  • atunia 28.06.05, 17:02
    A witam smile

    Jeśli się gorąca nie boisz, lubisz słodkie i masz marmoladę o smaku różanym
    (Vortnums, Stovit) - spróbuj koniecznie rogalików z różą, najlepsze wychodzą na
    mące krupczatce, takie krucho-drożdżowe rogaliki, pychota, na każdą imprezę je
    robię i znikają błyskawicznie, przepis chyba gdzieś na forum zapodawałam, ale
    podejrzewam, że w książce znajdziesz smile (to taki przepis, w którym do ciasta
    dodaje się i drożdże i proszek do pieczenia, w mojej książce zapomnieli o
    dopisaniu ile płynu dać, więc dodaję miarkę mleka)
    No i oczywiście podziel się proszę wynikami eksperymentów smile

    Pozdrawiam
    Atunia

  • rubin3 01.07.05, 11:17
    Chciałabym się dowiedzieć jak robi się te rogaliki? Proszę o przepis.
  • atunia 01.07.05, 21:26
    W żółtej książce są, ja mam przepisaną wersję dla niethermomixowych, wklejam:
    Rogaliki z różą
    500 g mąki
    100 ml mleka
    1 łyżka cukru
    200 g masła
    40 g drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka + jedno rozbełtane jajko do smarowania
    konfitura z róży jako nadzienie
    cukier-puder do posypania

    Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Ciasto schłodzić.
    Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie (mniej więcej) koła.
    Koło podzielić promieniście na 8 części, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury,
    zawijać rogaliki zaczynając od zaokrąglonego boku. Posmarować jajkiem, zostawić
    chwilę do wyrośnięcia, włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec do
    zrumienienia (20-30 minut). W połowie czasu pieczenia, jeśli rogaliki zaczną się
    zbyt szybko przyrumieniać, można zmniejszyć do 180 stopni.

    Z tego co pamiętam, to siekanie mąki z masłem to było 8s pozycja 5 (chyba), a
    potem wyrabianie ciasta to 2 minuty interwał.

    Pozdrawiam - i smacznego
    Atunia

    PS. ja zawsze robię z vortnumsową marmoladą o smaku róży.
  • rubin3 04.07.05, 12:28
    Witam!
    Dziękuję za przepis na rogaliki, na pewno będę je robić.
    Mam pytanie co to jest za marmolada vortnumsowa, i gdzie ją można dostać?
    A może masz jeszcze jakieś sprawdzone przepisy?
    Pozdrawiam Jola
  • rubin3 26.07.05, 13:07
    Bardzo dziękuję za przepis na rogaliki, są przepyszne wszystkim moim domownikom
    smakują. Marmoladę z róży też znalazłam.W mojej książce "Dobre gotowanie" tego
    przepisu nie ma. Jeśli masz jeszcze jakieś wypróbowane przepisy wklej je na
    forum, będę za to wdzięczna.
    Pozdrawiam Jola.
  • syso 30.06.05, 09:21
    Witaj, witaj, ciesze sie, ze sie pojawilas i pisz i pytaj duzo smile Ja mam TM od
    paru miesiecy i codziennie jest w ruchu. Uzywam go glownie jako super robota,
    czesto robie zupki, a szczegolnie teraz ze swiezych warzyw, w TM wychodza
    naprawde pyszne i szybko smile
    --
    Pozdrawiam
    Sylwia
  • rubin3 04.07.05, 14:32
    Cześć!
    Mam na imię Jola i od trzech miesięcy posiadam TM 31.W moim cudeńku robię
    wszystko, a najlepiej wychodzą mi ciasta drożdzowe oraz surówki.
    Jestem bardzo zadowolona z tej grupy dyskusyjnej, przyjajmniej można wymienić
    się doświadczeniami i przepisami. Czekam na różne ciekawe doświadczenia
    związane z TM. Jest to jedna z najlepszych stron związana z tym tematem.
    Pozdrawiam
    Jola
  • basia_11 05.07.05, 07:36
    Mi dzisiaj mija tydzień - znaczy tydzień od pojawienia się TM31 w moim domuwink
    Córka pilnie spisuje na karteczce co było zrobione i lista jest naprawdę długa;-
    )
    Mojej rodzince podchodzą zupy-kremy, wszelkie napoje, pasty do pieczywa. Mąż
    sam sobie zrobił smarowidło do chleba zamieszczone w książce pod nazwą "Metka
    pana Michała"smile
    Robiłam też ciasto - drożdzowe słodkie, na pizzę a wczoraj wieczorem bułeczki
    ze słonecznikiem i płatkami owsianymi - każde ciasto wyszło świetne.
    Na dniach mam zamiar zrobić chleb - jestem ciekawa, czy będzie się kruszył przy
    krojeniu tak jak chleb na drożdżach wyrabiany ręcznie.
    Przy tych upałach oczywiście hitem są lody truskawkowe i kawa mrożona.

    pozdrawiam serdecznie
    Basia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.