Dodaj do ulubionych

pytanie o książki

29.06.05, 14:56
Na stronie producenta TM, w sklepiku, w dziale części do TM21 zobaczyłam
sporo książek, których nie ma w dziale TM31 - m.in. kuchnię włoską,
francuską, abc varomy.
Czy znacie te książki? Warto na nie wydać pieniądze?
To, że są umieszczone pod częściami zapasowaymi do TM21 chyba nie znaczy, że
nie da się ich wykorzystać w TM31?

pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • malgorzatka_ninka Re: pytanie o książki 29.06.05, 15:37
      Witam !

      Tez widzialam te ksiazki w sklepie online i tez sie zastanawiam (wiec niewiele
      Ci pomoge wink), ale ja chcialabym miec ta zwykla żółtą książkę i jej cena w tym
      sklepie jest IMO mocno przesadzona. Może ktoś byłby zainteresowany wymianą - ja
      posiadam niebieską książkę oraz skaner wink Czyli wymiana via e-mail - niebieska
      na żółtą. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na
      malgorzatka@interia.pl.

      Pozdrawiam!
      --
      Małgorzatka
      • basia_11 Re: pytanie o książki 30.06.05, 07:44
        Bardzo mi przykro, ale nie mam skanera;-( Niby jest u mnie w pracy, ale przy
        zyczliwości wielu osób nawet nie mam co liczyć, że pozwolą mi zrobić skan
        takiej dużej książki...

        A jak z ta kuchnią francuską i włoską - ma ktos te książki?

        pozrawiam
        Basia
      • atunia Re: pytanie o książki 30.06.05, 14:59
        Mam zwykłą żółtą i skaner, ale chwilowo nie będę w stanie czasowo. Jak wrócę, to
        się zamelduję na forum, jeśli do tego czasu się nie uda Ci znaleźć nikogo do
        zamiany, przypomnij się proszę...
        Atunia
      • rubin3 Re: pytanie o książki 04.07.05, 12:03
        Witam!
        Czy chodzi ci o książkę "Dobre gotowanie" które dodawane jest do TM 31?
        Ja taką książkę posiadam, lecz stwierdzam że o wiele więcej jest przepisów
        w niebieskiej książce.Interesuje mnie też książka niebieska do Varomy, lecz
        nigdzie nie mągę jej zdobyć. Czy byłaby możliwość przesłania zeskanowanej
        takiej książki, oraz tej niebieskiej? Ja skanera nie posiadam.
        • mkwadrat1 Re: pytanie o książki 23.08.05, 13:33
          Słuchajcie, wiele przepisów pokrywa się w obu książkach, ja mam żółtą ale
          mialam raz niebieską w ręku i trochę porównałam,
          może najlepiej byłoby wypisać na początek spis treści obu książek i wrzucić tu
          na forum i wtedy będzie wiadomo, które przepisy zeskanować, co Wy na to. Mam
          marny skaner, ale zeskanowałabym wtedy z żółtej książki, a ktoś z niebieskiej.
          ??
          • basia_11 Re: pytanie o książki 23.08.05, 13:41
            > Słuchajcie, wiele przepisów pokrywa się w obu książkach, ja mam żółtą ale
            > mialam raz niebieską w ręku i trochę porównałam,
            > może najlepiej byłoby wypisać na początek spis treści obu książek i wrzucić
            tu
            > na forum i wtedy będzie wiadomo, które przepisy zeskanować, co Wy na to. Mam
            > marny skaner, ale zeskanowałabym wtedy z żółtej książki, a ktoś z niebieskiej.


            Może się mylę, ale pomiędzy tzw. niebieską a żółtą ksiązką - obie wydane dla
            TM 21, róznica jest taka, że w żółtej dodano przepisy do Varomy i ta żółta
            pojawiła się wtedy jak do TM 21 dołożono varomę.
            W książce "Dobre gotowanie" powtarza się cześc przpisów z "Nowoczesnego
            gotwania", są najwyżej troszkę zmienione - pod TM 31, ale generalnie żółte
            Nowoczesne gotowanie jest dużo bogatsze w treści.
            W każdym razie ja nie żałuję, że kupiłam żółtą książkęwink

            pozdrawiam
            Basia
        • mamajagody29 Re: pytanie o książki 08.09.05, 10:50
          czy pod pojęciem "niebieska od Varomy" rozumiesz "abc Varomy"? jeśli tak to mam tę książkę, daj znać na priv'a lub na forum to mogę się podzielić przepisami( cyknę foty o minimalnej rozdzielczości bo skaner mam staaary i robi fatalnie wielkie pliki sad(( jeśli Cię interesuje takie rozwiązanie.
          No i wdzięczna byłabym aby inne Panie też ochoczo włączyły się w taką wymianę przepisów, to byśmy nieźle zgromadziły sobie. Co Wy na to? ja ze swojej strony mogę obiecać niezłą ilość przepisów na TM21 m.in. ściągniętych z Internetu( ze stron anglojęzycznych i przetłumaczone przeze mnie- myślę, że udanie bo gotuję i wychodzi).Najpierw muszę je znaleźć w moim bałaganie na dysku ( zapisane w dokumencie Word). dam znać na forum jak znajdę.
          • basia_11 Re: pytanie o książki 08.09.05, 11:15
            > No i wdzięczna byłabym aby inne Panie też ochoczo włączyły się w taką wymianę
            p
            > rzepisów, to byśmy nieźle zgromadziły sobie. Co Wy na to? ja ze swojej strony
            m
            > ogę obiecać niezłą ilość przepisów na TM21 m.in. ściągniętych z Internetu( ze
            s
            > tron anglojęzycznych i przetłumaczone przeze mnie- myślę, że udanie bo gotuję
            i
            > wychodzi).Najpierw muszę je znaleźć w moim bałaganie na dysku ( zapisane w
            dok
            > umencie Word). dam znać na forum jak znajdę.

            Tak na początek - czy można zapytac jak Mama Jagody ma na imię? Byłoby łatwiej
            się zwracaćwink)
            O te przepisy to już teraz biję czołem w pokłonach wdzięcznościwink

            Co do tego co ja sama... a na przykłąd ostatnio sprawdziłam sos pomidorowy z
            ziołami (chyba taki tytuł) z książki Nowoczesne gotowanie. Podałam go z
            makaronem (z Lidlawink), i tartym serem - bardzo smaczny sos, będę korzystac z
            tego przepisu.
            Z pewną nieufnością do niego podeszłam, bo przyprawy to tymianek, rozmaryn i
            goździki ale okazało się smaczne.

            Poza tym ciągle nie znudziły się dzieciom i nam, dorosłym serki a'la
            homogenizowane czyli na 500 g twarogu 250 g smietany, z 50 g cukru i dowolne
            owoce, 2 minuty na obrotach 6.
            Ja najbardziej lubię taki serek bez żadnych dodatków za to podczas jedzenia
            posypuję go cukrem i jestem cała szczęsliwa, bo w tych dziwnych czasach w mojej
            mieścinie nie można dostać naturalnego serka homogenizowanego tylko
            same "smakowe".

            A tak w ogóle to chyba nie w tym miejscu te refleksje, trzeba do innego wątku
            przeskoczyćwink)

            pozdrawiam serdecznie
            Basia
            • mamajagody29 Re: pytanie o książki 08.09.05, 17:31
              Witam serdecznie Basiu,
              otóż Mama jagody ma na imię pospolicie- Ania ( oczywiście pospolicie dla swojego pokolenia '78 bo dziś wśród niemowląt to prawdziwy imienny "rarytas" hi hi ; )
              jeśli chodzi o te przepisy to dziś wieczorem jak mała jagodzianka zaśnie to poszukam ich na dysku i płytach z archiwum więc wkrótce wyślę na priv'a zainteresowanym ( jak na razie nie ma z tym dużo roboty bo użytkowników tego forum na palcach zliczyć...)
              Co do wpisywania przepisów to faktycznie klops ze względów organizacyjnych- często pojawiają się jako wątki pod postami początkowymi o zupełnie innej tematyce i tytule głównym- sama tak podałam przepis na likier kukułkowy ) Może dobrze byłoby się umówić żeby każdy kto wpisuje nowy przepis robił to w osobnym wątku na stronie głównej forum ( trudno śledzić wszystkie posty). Poza tym nie wiem jak to technicznie wygląda i kto moderuje to forum ale może da się zrobić jakieś "podforum" z samymi przepisami? hmmmm. Pozdrawiam.
              • basia_11 Re: pytanie o książki 08.09.05, 18:30

                > otóż Mama jagody ma na imię pospolicie- Ania

                Mama Jagody ma bardzo łądne Imię - witaj Aniu!!!





                > jeśli chodzi o te przepisy to dziś wieczorem jak mała jagodzianka zaśnie to
                pos
                > zukam ich na dysku i płytach z archiwum więc wkrótce wyślę na priv'a
                zaintereso
                > wanym

                Jeśli można w takim razie to ja byłabym wdzięczna za podesłanie na adres
                basiaw@op.pl



                Może dobrze b
                > yłoby się umówić żeby każdy kto wpisuje nowy przepis robił to w osobnym wątku
                n
                > a stronie głównej forum ( trudno śledzić wszystkie posty).

                Na razie nie tak trudno śledzić wszystkie posty bo nie am ich za wielewink)
                Ale rzeczywiście - nopwy przepis - nowy wątek to chyba najczytelniejsza forma.


                lecę odrabiać lekcje z dziećmi, znaczy nadzorować Synkawink
                pozdrawiam serdecznie
                Basia
                • 12051976rok Nowe wątki 13.09.05, 13:56
                  Tak z tymi wątkami to macie rację. Sama o tym dziś myślałam. Bo ja również
                  używam często TM. A w zasadzie to cały czas. Może dziś uda mi się coś wklepać z
                  pamięci( bo ja mam tylko dostęp do internetu w pracy), a jak nie to jutro
                  przyniosę książkę. Ja mam tę żółtą książkę, tę od Varomy, i jeszcze na
                  świąteczne przepisy
                  No właśnie macie ją? Bo ja ją dostałam od swojej prezenterki, a tu nikt o niej
                  nie pisze.
            • 11toja Re: pytanie o książki 19.12.13, 20:23
              Słyszę, że chwalicie przepis Karkówka po karkonosku.Dzisiaj zrobiłam to danie i... klęska. Mięso wiórowate, a sos nijaki. Spodziewałam się czegoś innego. Mam urządzenie od wczoraj, więc pewnie coś źle robię... Proszę o pomoc. Wydaje mi się, że zrobiłam wszystko tak, jak było w przepisie...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka