Dodaj do ulubionych

Czy ktoś gotował ryż na waromie?

07.08.05, 23:52
No właśnie- ja gotowałam ponad 1 godzine- na waromie, potem czesc przełożyłam
do koszyczka i nic! O co chodzi? Przeciez czytałam,ze mozna...a ja miałam surowy..
Edytor zaawansowany
  • kinga_ewa 08.08.05, 14:02
    To chyba nie tam tylko odwrotnie. Najpier gotuje sie ryż w koszyczku a potem
    można wyjac i połozyc na varomie na przykład razem z warzywami i pogotować
    jeszcze troche . Wtedy jest bardzo dobry . pozdro
  • plaski6 09.08.05, 21:07
    Ja gotuję często ,nalewam wody do garka wkładam koszyczek z torebką ryżu nieraz
    dodaję kostkę bulionową lub przyprawy.następnie zalewam wodą żeby było prawie
    przykryte około 750ml. temperatura varoma .obroty 1,25 minut .DLlatego taki
    czas bo woda musi się zagotować około 5-6 minut.Jest pycha możesz dać 2
    woreczki ryżu też sie zmieści .
  • patka.f 09.08.05, 23:27
    Ja wsypałam ryz brązowy- luzem, bez woreczka....i moze dla tego.Ale z tym czasem
    gotowania to bym sie nie spodziewała nigdy, ze to tak długo!Wow.
    Dzieki za porade.
  • basia_11 10.08.05, 07:21
    > Ja wsypałam ryz brązowy- luzem, bez woreczka....i moze dla tego.Ale z tym
    czase
    > m
    > gotowania to bym sie nie spodziewała nigdy, ze to tak długo!Wow.
    > Dzieki za porade.

    Dlaczego długi? 25 minut to przeciez akurat, złaszcza licząc to z czasem
    potrzebnym na zagotowanie wody.

    Ja jeszcze nie gotowalam ryżu czy kaszy w TM, dokładnie tak samo można ugotowac
    go w garnku, żadnej różnicy czy oszczędności czasu, ale całe mnóstwo innych
    rzeczy zdecydowanie wolę robic w TM, chociażby soczki a'la Kubus -w żaden inny
    sposób nie da się ich zrobić w domu.

    pozdrawiam
    Basia



  • plaski6 11.08.05, 18:14
    DŁUGO I NIEDŁUGO ALE NIC NIE KIPI I NIE WYLATUJE Z GARA A W SMAKU
    REWELA ,MOŻESZ GOTOWAĆ I BEZ WORECZKA JA TYLKO TAKI KUPUJĘ WIĘC TAK
    GOTUJĘ.POZDRAWIAM
  • patka.f 10.08.05, 15:53
    Masz racjesmile Zrozumiałam z powyższej wypowiedzi, ze ryz trzeba gotować 1 godzine
    i 25 minut...i to był dla mnie dłłługi czassmile) Ale ja gotowalam ponad 1 godzinie
    na temp. waroma i nic...Był surowy...wiec na czym polega mój błąd? Urzadzenie
    raczej mam dobre, bo inne rzeczy robie i zupy...i jest ok., ale z tym ryżem to
    byłam zdziwiona.
  • basia_11 11.08.05, 07:39
    Był surowy...wiec na czym polega mój błąd? Urzadzenie
    > raczej mam dobre, bo inne rzeczy robie i zupy...i jest ok., ale z tym ryżem to
    > byłam zdziwiona.

    A jak jest w przepisie - na pewno każą wsypoać ryż na varomę a nie do
    koszyczka? Wydaje mi się, że ryż jest stanowczo za twardy i sama para wodna to
    za mało żeby się ugotował, ryż musi być bezpośrednio zanurzony w wodzie, zeby
    mieć z czego pęcznieć.

    pozdrawiam
    Basia
  • patka.f 11.08.05, 14:37
    W przepisach zazwyczaj każą wsypywać do koszyczka, ale i tak jak gotuje sie
    obiad np. z warzywami i mieskiem na waromie- ryz nie jest zanurzony ani nawet
    zamoczony bo wody jest po prostu za mało...Poza tym- troche sie wkurzyłam, jak
    sie tak długo gotował i podzieliłam go na pół (bo pomyślałam, ze może go po
    prostu za dużo) i cześć dałam do koszyczka- i nic...
  • plaski6 12.08.05, 21:05
    Źle zrozumiałaś nie 1godzinę i 25 minut tylko 25 minut i będzie gotowy
  • sarkotka 14.08.05, 21:43
    Ja po prostu wcześniej zalewam ten ryż wodą i gotuję ok. 20 min. Czasami
    wystarczy tylko włożyć ryż do koszyczka, umieścić w naczyniu miksującym, po
    czym wlewać wodę (tak, aby przesiąkała przez ryż w koszyczku). Prawie zawsze
    wychodzi!
  • patka.f 25.08.05, 16:15
    Kochani...doczytalam sie wreszcie, ze gotowac w Thermomiksie mozna tylko ryz
    preparowany (stad widac, ze moj byl jakis inny - moze bardzoiej naturalny i nie
    chcial sie uparowacsmile I tak za to, w innej ksiazce podaja, ze ryz naturalny
    powinien sie uparowac po 40-45 mintach...Tak wiec, chyba juz dajmy spokoj... Ale
    na przyszłość warto wiedziec, zeby nie wsadzac "lepszego" ryzu na 25 minut bo
    mozna sie niezle zdziwic..
    Pozdrawiam i dziekje za glos w dyskusjismile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka