Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy

23.08.05, 11:49
Mam 7 kg pomidorow i zastanawiam sie czy robic je w TM czy tradycyjnie? W
przepisie z ksiazki nie kaza pasteryzowac, ale nie wiem, czy to dobry pomysl.
Czy robiliscie bez pasteryzacji?
--
Pozdrawiam
Sylwia
Edytor zaawansowany
  • sqka 31.08.05, 15:43
    bo też będę robiła przecier i mam obawy czy wytrzyma parę miesięcy.
    Dżemom nic nigdy się nie stało, mimo że robiłam bez cukru żelującego, ze
    zwykłym.
    Ktoś coś wie?
  • syso 31.08.05, 23:27
    Ja na razie zrobilam - za rada kilku osob, ktore robily bez pasteryzacji i
    spokojnie im przecier przetrwal zime smile W kazdym razie przecier po parunastu
    dniach nie jest ani skwasnialy ani zepsuty i mam nadzieje, ze tak zostanie, bo
    to ulatwia prace znakomicie.smile
    --
    Pozdrawiam
    Sylwia
  • matoiju 09.09.05, 12:42
    Witam,
    jestem nową uczestniczą forum ale właścicielką TM od kilku ładnych lat, jednak
    nigdy w pełni nie wykorzystywałam jego zalet, może dzieki Wam na nowo odkryję
    mój skarb.
    Ale...przecier pomidorowy robię! Wychodzi rewelacjyny, i jeszcze nigdy go nie
    pasteryzowałam po prostu gorący rozlewam do słoiczków odwracam je i już gotowe.

    Pozdrawiam
    Dorota
  • mkwadrat1 09.09.05, 14:06
    Ja też robiłam bez pasteryzacji i wszystko jest ok.
  • zorro4 09.09.05, 15:52
    Witam.Właśnie od niedawna posiadam Thermomix i dopiero poznaję tajniki jego
    przydatności w kuchni.Właśnie miałam eksperymentować w robieniu przecieru.Ale
    czy ktoś może mnie wyręczyć i podać sprawdzony sposób?Będę bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam.Etka.
  • syso 11.09.05, 23:26
    Ja po prostu wpycham ile sie da pomidorow do dzbana, miksuje, ale nie za mocno,
    zeby pestki sie za bardzo nie zmiksowaly, a potem podgrzewam okolo 10 minut albo
    i mniej. Potem na sito, przecieram taka drewniana palka. Czysty przecier sole
    (lyzka/lyzeczka, odrobina cukru - lyzeczka), pakuje to do wyprazonych w
    piekarniku sloiczkow, zakrecam i do gory nogami do wystygniecia smile Robi sie
    naprawde blyskawicznie. Mialam tylko obawy czy wytrzyma bez pasteryzacji, ale
    wszyscy moowia, ze spokojnie smile POWODZENIA!!
    --
    Pozdrawiam
    Sylwia
  • atunia 12.09.05, 08:50
    Ja tak rzucę sposobem stosowanym przez moją Teściową. Wprawdzie robi przecier
    ręcznie, ale patent jest ogólnorozwojowy smile. Otóż do każdego słoiczka daje ząbek
    obranego czosnku (własnej "produkcji", nie wiem, czy chiński się nada). Czosnek
    też pewnie pomaga w zachowaniu świeżości soku, a ponadto nadaje specyficznego
    posmaku (oczywiście trzeba taki posmak lubić, mi do krwawej mary pasuje
    bardzo-bardzo). Z tego co pamiętam, to jeszcze kiedyś kapała oliwą na wierzch
    soku (ale pasteryzowanego tradycyjnie, przy odwracaniu to nie wiem, czy
    wyjdzie). Oliwa rozlewała się na powierzchni i nie dopuszczała powietrza.

    Pozdrawiam
    Atunia
  • zorro4 12.09.05, 15:42
    Zrobiłam wg zaleceń, tylko wyciągnęłam pestki, bo potem łatwiej
    przecierać.Faktycznie poszło szybko!Też mam obawy co do zaniechania
    pasteryzacji, ale jak się nie spróbuje, to się nie wie.Dziękuję i pozdrawiam.
    Etka.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.