Dodaj do ulubionych

Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0)

24.08.05, 12:53
Ech, napisałam posta i mi go zżarło, ciągle zapominam o skopiowaniu do schowka
przed kliknięciem wyślij...
Basia zapytała, czemu tu tak cicho, więc zeznaję, żem pozbawiona niani do
dziecka i auta, czyli czasu i możliwości zaopatrzenia. Brak auta bardziej
bolesny, dziecko zagoniłam ostatnio do pomocy i zrobiłyśmy bułeczki pszenne, z
połowy przepisu, odnotowałam sobie, żeby ciut mniej drożdży następnym razem
użyć. I zamówiłam sobie znacznik do kajzerek, następnym razem zrobimy kajzerki.
W kolejce rzeczy do zrobienia mam pulpety i kostki rosołowe, pulpety - z
forum, a kostki rosołowe domowe wygrzebałam na forum sys21.de i jeśli chcecie,
mogę przekleić przepisy, ale jeszcze ich nie sprawdzałam.
A co u Was?

Atunia
Obserwuj wątek
    • basia_11 Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 24.08.05, 13:26
      Uprzejmie dziękuję za odzewwink

      Tak się zastanawiam czy wszyscy już wszystko wiedzą że tak mało zycia na tym
      naszym (jesli wolno mi tak powiedzieć) forum?

      Robiłam wczoraj zupę ze świezych ogórków i dla próby dodalam tylko tzw.
      przyprawę uniwersalną (czyli zmłócona mieszanka suszonych jarzyn z solą i
      kurkumą), bez dodawania kostki rosołowej - to jednak nie to;-((
      Kurcze, szkoda, wolałabym wyeliminowac stosowanie glutaminianu sodu któego
      zapewne w kostkach rosołowych nie brakuje, ale czym to zastapić?

      Za to sorbety z zamrożonych owoców to super sprawa - ostatnio zamroziłam
      nadwyzki arbuza, do tego dodałam zamrozonego banana, jedno i drugie tak
      słodkie, że nie dodawałam już ani grama cukru - wyszło coś bardzo smacznego.
      No i twarożki a'la homogenizowane z owocami to dla nas ciągle hitwink

      Wczoraj zrobiłam ciasto drożdżowe z żółtej ksiązki, wyszło baaardzo gęste,
      jestem pełna podziwu dla maszynki że dała sobie radę, następnym razem dam z 50
      ml mleka więcej.

      pozdrawiam
      Basia
      • atunia Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 24.08.05, 13:38
        Taak, glutaminian sodu to ostatnio wróg numer jeden wink. Przesadzają z tym
        wzmacnianiem smaku, jest to wszechobecne teraz i czekam tylko, aż ktoś pomyśli,
        poczyta sieć i wypuści na rynek przyprawę z dużym napisem: nie zawiera GS.
        Swoją szosą ostatnio coś czytałam o szkodliwości kurkumy i chili, bo zaczęli je
        czymś tam barwić, żeby się lepiej sprzedawały sad. Rozpacz.
        A co do kostki rosołowej, to polecam:
        sys21.de/viewtopic.php?t=7405&postdays=0&postorder=asc&highlight=bulion+mi%EAsny&start=15
        (warto tam się też zarejestrować).
        Jeśli coś nie tak, to przekleję przepisy tutaj, ale cały wątek dość ciekawy jest.

        A które ciasto robiłaś (nazwa)?

        Atunia (hm, mam w lodówce arbuza, trzeba by go użyć...)

        • basia_11 Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 24.08.05, 14:57

          > Taak, glutaminian sodu to ostatnio wróg numer jeden wink

          no to jesteśmy już dwie walczącewink



          > A co do kostki rosołowej, to polecam:
          > <a href="sys21.de/viewtopic.php?


          niestety, nie wpuszcza, chce zalogowania. Co to za forum jest? Warto tam
          załozyc konto?


          >
          > A które ciasto robiłaś (nazwa)?

          robiłam ciasto ze strony 209 - placek drożdżowy z kruszonką


          >

          pozdrawiam i miłego popołudnia życzę
          Basia
          >
            • basia_11 Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 24.08.05, 17:48
              atunia napisała:

              > Bardzo bardzo warto tam konto założyć.

              no to założęwink
              >
              > A w tym drożdżowym to zbytnie zagęszczenie było czuć po upieczeniu, czy tylko
              > przy wyrabianiu?

              przy wyrabianiu była baaaardzo gęsta kula, musiałam małym wałeczkiem
              rozwałkowac na blaszce, trudno było palcami rozciągnąć, ale w smaku bardzo
              dobre. Mimo wszystko taka pięćdziesiątka mleka więcej nie zaszkodziwink

              pozdrawiam serdecznie
              Basia
              >
              > Atunia
              • rubin3 Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 25.08.05, 10:08
                Cieszę się że trochę zrobił się ruch na tym forum.
                Co do ciasta drożdzowego polecam ciasto drożdżowe z owocami z książki "Dobre
                gotowanie"oraz bułeczki serowe/oczywiście drożdżowe/,są pyszne.
                Drożdżowe z owocami czy z samą posypką wychodzi super, i jest super.Godne
                polecenia.
                Jola
            • atunia Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 25.08.05, 20:03
              Na samym dole, ostatni post na tej stronie w tym wątku, kostka mięsna, bulion
              warzywny itp. Możesz pod tymi hasłami poszukać. Tylko zdaje się, że musisz mieć
              tam konto, które zakłada się naprawdę szybko.
              A czy dobra - nie wiem. Dopiero w planach mam, na razie mam połowę składników
              dopiero, przede wszystkim brakuje mi mięsa.

              Atunia
              • basia_11 Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 26.08.05, 10:34
                atunia napisała:

                > Na samym dole, ostatni post na tej stronie w tym wątku, kostka mięsna, bulion
                > warzywny itp. Możesz pod tymi hasłami poszukać. Tylko zdaje się, że musisz
                mieć
                > tam konto, które zakłada się naprawdę szybko.

                Atuniu, załozyłam sobie konto, ale i tak, jak wchodzę przez ten link który
                podałaś to pojawia mi się napis (oczywiście po zalogowaniu), że taki temat lub
                wątek nie istnieje...
                Czy możesz mi powiedzieć na jakim forum jest ten wątek i jaki on tytuł?

                pozdrawiam
                Basia
                • atunia Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 26.08.05, 10:52
                  Wygląda na to, że prościej będzie przekopiować. Nie wiem, dlaczego to nie działa
                  i mam nadzieję, że skopiowanie wybaczone mi będzie smile.

                  ----kopia z postu Linn z sys21.de---
                  Ekstrakt grzybowy
                  - mozna zrobic z grzybow mniej urodziwych / takze kawalkow /
                  - trzeba je pokroic na drobne kawalki, utluc w mozdzierzu z niewielka iloscia wody
                  - przefiltrowac i uzyskany plyn przelac do garnka
                  - powtarzac do momentu, w ktorym grzyby nie beda juz wytwarzac soku
                  - plyn grzybowy posolic duza iloscia soli i gotowac do uzyskania konsystencji
                  sosu sojowego
                  - przechowywac w butelce

                  Bulion miesny
                  1 kg miesa wolowego – 600 g miesa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi –
                  400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
                  - do garnka wsypac sol, dodac pozostale skladniki w kawalkach, gotowac na malym
                  ogniu / czesto mieszajac /
                  - kiedy sol calkowicie sie rozpusci, zmiksowac bardzo dokladnie
                  - przechowywac w sloiczkach, w lodowce, do 6 miesiecy
                  - dzielic na porcje i zamrozic

                  Bulion warzywny
                  1,5 kg selera – 1,5 kg marchwi – 1,5 kg cebuli – 0,5 kg natki pieruszki, bazylii
                  i czosnku / lacznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
                  - posiekac wszystkie skladniki, dodac sol, wymieszac i zostawic na noc
                  - przelozyc do sloiczkow / ubijajac dokladnie / i zalac dokladnie oliwa
                  - podobno mozna przechowywac do 2 lat, ale moze lepiej robic mniejsze porcje

                  Bulion warzywny
                  650 g marchwi – 250 g selera – 300 g pomidorow / bez pestek i skorki / - 650 g
                  cebuli - 350 g natki pietruszki – 50 g bazylii – 200 g czosnku – 500 g soli
                  morskiej grubej
                  - pokroic w kostke / najlepiej przy pomocy noza typu “mezzaluna “ / obrazowo
                  okreslialbym go “na biegunach “ /
                  - wymieszac z sola, odstawic na noc, przelozyc do sloiczkow, zalac oliwa

                  Bulion warzywny z cukinia
                  400 g soli morskiej grubiej – 200 g selera naciowego – 200 g marchwi – 100 g
                  cebuli – 100 cukinii – 200 g natki - 8 zabkow czosnku
                  - sposob wykonania jak wyzej

                  Kostki miesne:
                  400 g miesa mielonego / wolowina /
                  250 g warzyw / seler naciowy, marchew, cebula, szalwia, rozmaryn, czosnek, 1
                  pomidor /
                  200 g soli grubej
                  3 lyzki czerwonego wina
                  1 lisc laurowy
                  1 gozdzik
                  - zmiksowac warzywa, wlozyc do garnka dodac sol, mieso, wino, lisc laurowy,
                  gozdzik i gotowac przez 30 minut na wolnym ogniu mieszajac / na podkladce pod
                  garnek /
                  - pod podlozyc plytke
                  - po ugotowaniu ostudzic, wlozyc do miksera i zmiksowac tak, aby powstala
                  konsystencja papki
                  - przechowywac w sloiku w lodowce
                  - 1 mala lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa

                  Kostki warzywne:
                  200 g selera naciowego
                  2 marchewki
                  1 cebula
                  1 pomidor
                  1 cukinia
                  1 zabek czosnku
                  1 garsc pieczarek
                  1 lisc laurowy
                  kilka lisci bazylii
                  szalwia
                  1 lyzka oliwy z oliwek extravergine
                  1 peczek natki
                  50 g grubej morskiej soli
                  - warzywa zmiksowac, dodac sol i olej, gotowac na wolnym ogniu 20 minut /az do
                  wyparowania wody/, ostudzic i zmiksowac
                  - przechowywac w sloiczku w lodowce
                  - 1 lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa

                  Dwa ostatnie przepisy podawal na Mniamie ktos inny.
                  ---koniec kopii---

                  • basia_11 Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 26.08.05, 11:11
                    O rany, Atuniu, ile tych przepisów... pierwsze odczucie to zaskoczeniewink
                    Ugotowac mięso, warzywa, tonę soli i do słoiczków... i bez pasteryzowania bo
                    pewnie ta ilośc soli wystarczy. Który przepis chcesz wybróbować?
                    Czy na forum był ktoś kto już coś robił z tych przepisów?

                    pozdrawiam
                    Basia
                    • atunia Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 26.08.05, 11:45
                      Mnie też ilość zaskoczyła smile ja się nastawiam na kostki mięsne, ale chyba
                      spróbuję (po wypróbowaniu) zamrozić, sól solą, ale mrożone wydaje mi się
                      pewniejsze smile.
                      Na forum te przepisy są w dziale:
                      Forum Cin Cin - sys21.de Strona Główna -> Niebo w gębie
                      w wątku:
                      Vegety , maggi i inne..
                      I tam zdryfowali na tematy inne, więc nikt chyba nie sprawdził.
                      Zresztą - gusta są różne, znajoma na przykład lubi glutaminian...
                      Pozdrawiam
                      Atunia
                      • basia_11 Re: Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0) 26.08.05, 14:36
                        > Na forum te przepisy są w dziale:
                        > Forum Cin Cin - sys21.de Strona Główna -> Niebo w gębie
                        > w wątku:
                        > Vegety , maggi i inne..


                        Tych wątków w róznych działach jest obłedna ilość... ja nie wiem czy miesiąc
                        wystarczy żeby choc pobieżnie je przejrzeć...
                        Za to od razu widać że jest tam sympatyczna i życzliwa atmosfera w
                        przeciwieństwie do tego, co się zrobiło na pl.rec.kuchnia;-(
                        Dzięki Atuniu za namiar na takie fajne miejsce w sieci!!!!!

                        pozdrawiam serdecznie
                        Basia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka