Dodaj do ulubionych

co obiadowego na 6 osób?

13.09.05, 09:49
Witajcie

Korzystać z naszego turbokręćkawink na gotując dla naszej czwórki a teraz
przyjechali goście -2 dorosłe osoby i dwulatek. Koleżankę bardzo
zainteresował TM i chciałabym zrobić coś na obiad co wystarczyłoby na 6 osób
a dokładniej 4 dorosłe i 3 dzieci. Zaraz po pracy chcę zrobić zupę krem z
pieczarek ale przydałoby się coś jeszcze...
Macie jakieś sprawdzone przepisy któe sprawdzają się przy gościach?

pozdrawiam
Basia
Edytor zaawansowany
  • atunia 13.09.05, 11:44
    Ojej, widzę, że głucha cisza? sad. Może jakiś gulasz? Ale nie testowałam. Na
    gościach zawsze testuję rogaliki, szybko mi się jakoś robią (najdłużej to czekać
    aż ciasto się schłodzi) i taka micha rogalików posypanych cukrem-pudrem robi
    duże wrażenie. Ale to niestety deser...

    Pozdrawiam (i mam nadzieję, że ktoś jeszcze odpowie)
    Atunia
  • basia_11 13.09.05, 12:03
    basia_11 napisała:

    > Witajcie
    >
    > Korzystać z naszego turbokręćkawink na gotując dla naszej czwórki

    rany kota, co ja napisałam... miało być
    'Korzystam z naszego turbokręćkawink gotując dla naszej czwórki'

    pozdrawiam
    Basia, nadal bez pomysłu...
  • rubin3 13.09.05, 13:49
    Witam!
    Ja gorąco polecam gulasz węgierski,jest pyszny oraz leczo.Szybkie do zrobienia
    i bardzo smaczne.Robiłam też gołąbki /kapusta z masą mięsną i ryżem/ do tego
    sos do gołąbków. A tak poza tym można też zrobić kluski na parze/coś innego i
    dobrego/.Życzę miłego i smacznego pichcenia.
    JOLA
    P.S.
    Dziś nareszcie odbieram swoje wyczekane książki.
  • basia_11 13.09.05, 14:09
    rubin3 napisała:

    > Witam!
    > Ja gorąco polecam gulasz węgierski,jest pyszny

    Jolu, czy na ten gulasz jest przepis w książce do TM31?
    Nie mam ksiązki przy sobie i nie mogę sprawdzić.


    > P.S.
    > Dziś nareszcie odbieram swoje wyczekane książki.


    Ooooo, to gratuluję!!! Miłej lektury
    Basia
  • rubin3 13.09.05, 14:39
    Przepisy są podane w książce "Dobre gotowanie" dołączone do TM31.
    Ciekawe czy te moje książki będą aż tak ciekawe? za bardzo na nie czekam.
    Jola
  • basia_11 14.09.05, 07:31
    Jolu, dziś zamierzam zrobić ten gulasz węgierski, zastanawia mnie tylko jak
    rozumiec podane proporcje mięsa, bo podane jest 400 g wierzowiny, 200 g drobiu
    albo 200 g wędliny czy tak jakoś... czy to znaczy że stosowac zamiennie, czy że
    400 g mięsa wieprzowego a prócz tego drób albo kiełbasa??

  • rubin3 14.09.05, 09:12
    Ja zrobiłam z 400g wieprzowiny,
  • rubin3 14.09.05, 09:56
    Basiu, ja zrobiłam z 400g wieprzowiny, tamte składniki potraktowałam jako
    zastępcze/tak to zrozumiałam/.
    Jola
  • basia_11 14.09.05, 11:38
    rubin3 napisała:

    > Basiu, ja zrobiłam z 400g wieprzowiny, tamte składniki potraktowałam jako
    > zastępcze/tak to zrozumiałam/.
    >
    Zobaczymy co mi wyjdzie... ja z kolei kupiłam w tej intencji wczoraj cały kurzy
    biust, ważył trochę panad pół kg (a nie jak w przepisie 200g), pokroiłam w
    kostkę i usmażyłam, resztę dania będę kończyć po pracy.
    Nie wiem, czy to jakaś skaza charakteru że nie potrafię ścisle trzymać się
    przepisu...?

    wink)
    pozdrawiam
    Basia
  • minka1_1 22.09.05, 07:19
    Witam!
    Basiu, nic nie piszesz jak ci wyszedł gulasz węgierski,czy smakował? a może
    robiłaś coś nowego i dobrego.
    Jola
  • basia_11 22.09.05, 09:19



    > Witam!
    > Basiu, nic nie piszesz jak ci wyszedł gulasz węgierski,czy smakował? a może
    > robiłaś coś nowego i dobrego.


    Jolu ja jestem ostatnio tak skołowana, że rzeczywiście, zapominam o wielu
    rzeczach...
    Zrobiłam gulasz węgierski, nawet 2 razy - bardzo dziękuję za podpowiedź.
    Robiłam go z mięśa drobiowego, znaczy piersi kurzej. Za grugim razem zrobiłam
    nieco inaczej - mianowicie usmazoną pierś dodałam już po ugotowaniu sosu, bo
    gdy zrobiłam tak jak w przepisie, to w czasie gotowania sosu niektóre kawałki
    mięsa za bardzo się rozpadły - jednak kurczak to nie wieprzowina.

    Jolu, bardzo dziękuję za zwrocenie uwagi na ten przepis, będę z niego nie raz
    korzystać.

    pozdrawiam serdecznie
    Basia
  • patka.f 14.09.05, 18:05
    A ja polecam do tej zupki- placki ziemniaczane. Sa super i dosyc szybko sie to
    robi..a z tego co zauwazylam- wiele osob je lubi, ale nie robi za czesto bo duzo
    pracy z tym tarciem ziemniakow itd.. Dla mnie to jedno z szybszych dan
    obiadowych. Mozesz tez podac rybe na waromie z jakos surowka- tez pycha. I mozna
    nastawic wszystko na raz i po 20-25 minutach podac gotowe na stółsmile Polecam i
    zycze udanej gosciny.
  • alicja_sok 14.09.05, 21:56
    W wątku PRZEPISY wolałabym raczej żeby każdy, kto ma sprawdzony dobry przepi
    sam go wkleił, ja zrobiłam to tylko dlatego że, chciałam pokazać jak chciałabym
    aby to wyglądał ale nie bardzo już na wstępie mi sie to udało z powodu kilku
    pomyłek ale cóż zrobić takie życie... Ten się nie myli kto nic nie robi,
    nieprawdaż? Przepis na serek: tak oczywiście Twojego autorstwa, mam nadzieję że
    się nie gniewasz?? Pozdrawiam Alicja

  • basia_11 15.09.05, 07:24
    Ten się nie myli kto nic nie robi,
    > nieprawdaż? Przepis na serek: tak oczywiście Twojego autorstwa, mam nadzieję
    że
    >
    > się nie gniewasz?? Pozdrawiam Alicja

    No coś TY, niby o co ma się gniewac??
    Tak sobie zapytałam, bo wydawało mi się ze tej treści przepis ja podawałam,
    choć przecież nie jest on mój, mam go od mojej prezenterki a może i w jakiejś
    książce się znajdzie??

    pozdrawiam serdecznie
    Basia
    >
  • graja7 19.11.05, 16:33
    Ja też uważam, że na taki obiadek można by podać po zupie placki ziemniaczane.
    Przepis na nie dostałąm od mojej prezenterki i piodaję go w dziale PRZEPISY. Z
    tych proporcji, ktore podaję, wyastarczy placków na 4 osoby. Można więc zrobić
    je dwukrotnie, a potem zmieszać dwie masy razem i piec.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka