• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

PRZEPISY

  • 14.09.05, 18:20
    Edytor zaawansowany
    • 14.09.05, 18:30
      "szukałam tego przepisu niemal godzinę"

      Poza tym ciągle nie znudziły się dzieciom i nam, dorosłym serki a'la
      homogenizowane czyli na 500 g twarogu 250 g smietany, z 50 g cukru i dowolne
      owoce, 2 minuty na obrotach 6.
      Ja najbardziej lubię taki serek bez żadnych dodatków za to podczas jedzenia
      posypuję go cukrem i jestem cała szczęsliwa, bo w tych dziwnych czasach w mojej
      mieścinie nie można dostać naturalnego serka homogenizowanego tylko
      same "smakowe".
      • 30.10.06, 18:37
        składniki:400-600 g karkówki, 150-200 g cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki
        konc. pomidorowego, 2 suszone grzyby, 1 suszona śliwka, oliwa z oliwek ,
        przyprawy (sól, pieprz , papryka)
        wykonanie: 1.do naczynia włożyć cebulę, czosnek, koncentrat, grzyby, śliwkę,
        wlac ok 400 ml wody, 2. mieso pokrojone na cienkie kotlety, przyprawione i
        posmarowane oliwa z oliwek ulozyc na dolnej czesci varomy, gotowac na parze czas
        ok 40 minut, temp. varoma, obroty soft 3. po uparowaniu zdjac varome, nalozyc
        miarke i zmiksowac skladniki na sos, czas 30 s, obroty poz. 7, 4. podawac z
        zemniakami lub warzywami gotowanymi na parze

        ja przyprawiam przyprawa do karkowki na grilla, daje 2 suszone sliwki i na maksa
        cebuli i czosnku i roie to w nowym thermomixie ale na stary po prostu trezba
        zwiekszyć obroty przy miksowaniu
        • 06.08.10, 16:27
          Mój mąż (i ja) wprost uwielbia to danie, a do tego nie dość że
          smaczne to super dietetyczne: bez cukru, mąki, śmietany... mięso
          parowane...zero tłuszczu i weglowodanów. Samo zdrowie! Ja podaję
          albo z pieczonymi ziemniaczkami albo z kluskami drożdżowymi na
          parze smile
          --
          Ewa
        • 04.10.12, 12:48
          Polecam książkę 30 minut w kuchni
    • 14.09.05, 19:29
      1 litr mleka + actimel OWOCOWY, nie wiem dlaczego z naturalnego też mi nie
      wychodził, wlewam do termomixa, podgrzewam 10 minut, 40 stopni, gdy czas się
      skończy tylko wyłączam termomixa nic nigdzie nie przelewając, rano mam dość
      gęsty jogurt (czasem jak mi zależy na gęstości dodaję łyżeczkę lub dwie mleka w
      proszku), można go pić i czuć wyraźnie że to jest jogurt, rano dodaję sok lub
      dzem, czasem świerze owoce. Podaję z płatkami, lub sam jest pycha.
    • 14.09.05, 19:40
      podam przepis na taką która u mnie bije rekordy,
      i proszę może ktoś ma dobry przepis to rówież się podzieli

      najpierw robię majonez, następnie

      około 30-40 dkg kapusty białej
      + 2 jabłka podzielone na ćwiartki,
      siekam kilka sekund (2-4) na obr 4, potem na obr. 3 też kilka sekund, czasem
      do 10, w zależności od kondycji kapusty, siekam dość drobno,
      dodaję całą puszkę kukurydzy oraz
      troszkę posiekanego pora, dobrze smakuje jak jest pora dużo ale ze względu na
      dzieci, nie szaleję żeby zjadły
      (pora zawsze niestety kroję ręcznie ponieważ nie smakuje mi tak posiekany)
      dodaję do smaku sól, cukier, pieprz.
      • 14.09.05, 22:27
        W żółtej książce są, ja mam przepisaną wersję dla niethermomixowych, wklejam:
        Rogaliki z różą
        500 g mąki
        100 ml mleka
        1 łyżka cukru
        200 g masła
        40 g drożdży
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        2 jajka + jedno rozbełtane jajko do smarowania
        konfitura z róży jako nadzienie
        cukier-puder do posypania

        Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Ciasto schłodzić.
        Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie (mniej więcej) koła.
        Koło podzielić promieniście na 8 części, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury,
        zawijać rogaliki zaczynając od zaokrąglonego boku. Posmarować jajkiem, zostawić
        chwilę do wyrośnięcia, włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec do
        zrumienienia (20-30 minut). W połowie czasu pieczenia, jeśli rogaliki zaczną się
        zbyt szybko przyrumieniać, można zmniejszyć do 180 stopni.

        Z tego co pamiętam, to siekanie mąki z masłem to było 8s pozycja 5 (chyba), a
        potem wyrabianie ciasta to 2 minuty interwał.

        Pozdrawiam - i smacznego
        Atunia

        PS. ja zawsze robię z vortnumsową marmoladą o smaku róży.
    • 14.09.05, 19:42

      Może tak będzie nam łatwiej się odnaleźć, proponuję aby w tym dziale były tylko
      przepisy,
      >
      To przepis Ani - mamy Jagody:

      likier z kukułek:
      300 g cukierków "Kukułki"
      250 g wódki
      250 g mleka
      5 żółtek

      > Do suchego (!) naczynia wkładamy kukułki i miksujemy na proszek ( czas 60s.
      > obr.poz. Turbo)Dodajemy żółtka i mleko i
      > nastawiamy na 10 min temp. 65st.C obr.poz.3. Po pięciu minutach ( na 5 min
      > przed końcem) wlewamy przez otwór wódkę.
      > PYCHA!!! POLECAM BARDZO.
      > Najlepszy jest jak wystygnie i zgęstnieje ale jest taki dobry, że często nie
      > wytrzymujemy i pijemy go na ciepło.
      > Rewelacyjny jest jako polewa do szarlotki prosto z pieca lub do sernika.
      Mniam.
      >
      > Pozdrawiam (mam nadzieję że nie naruszyłam twoich praw autorskich pozdrawiam
      > Ala)
      • 19.12.05, 20:00
        Mój własny likier kokosowy
        >1szkl.cukru
        >1kg mleka skondensowanego niesłodzonego (karton)
        >200g wiórek kokosowych
        składniki włożyć do naczynia podgrzewać w temp.65st.C obr.poz.3 czas 10 min.
        pod koniec gotowania wlać 1szkl.spirytusu 95% . Wiórka odcedzić,można je
        wykorzystać do kulek Rafaello albo do placka jakiegoś,ale to już inny przepis
        • 31.03.06, 10:58
          Witam Proszę o odanie przepisu na lody śmietankowe
          pozdrawiam
          • 12.07.06, 20:04
            0,5l śmietanki 30%
            15 dag cukru
            2 jaja
            2 żółtka
            zapach śmietankowy
            (dodatki smakowe: wiórki czekoladowe,kawa rozp. rozpuszczona w malutkiej ilości
            wody, ew. owoce)dodatki oczywiście jeżeli lody mają nie być śmietankowe


            Jaja i żółtka ubić w TM z motylkiem temp.50-60st.poz.3 5min.
            Śmietanę ubić schłodzoną(ja ubijam mikserem) ostudzoną masę jajeczną dodać do
            śmietanki, wymieszać . Dodać owoce lub inne składniki lub zostawić bez dodatków
            Zamrozić w pojemniczkach po jogurcie lub w jednej dużej formie
            Lody są bardzo słodkie i od śmietanki bardzo kaloryczne, ale może nie powinnam
            psuć smaku wyrzutami.Dzieci wchłaniają je bardzo
          • 07.07.07, 21:55
            likier z kukułek rzeczywiście pyszny.jak ktoś lubi miętowy smak proponuję
            zamiast kukułek dać mietowe nadziewane cukierki chyba ,,faworytki''.też pyszne
            a w połączeniu z lodami mmmm.... znakomite....
      • 16.06.10, 15:27
        a taki likier jak sie przechowuje i ile moze stac w butelce?? szybko
        sie zepsuje??
        • 02.09.10, 10:18
          W lodówce trzymam do pół roku. Postałby dłużej, ale się kończy. big_grin
    • 15.09.05, 19:52
      5 jaj
      1,25 szklanki cukru
      1,5 szklanki maki pszennej
      0,5 szklanki maki ziemniaczanej
      1 cala margaryna
      1 lyzeczka proszku
      (mozesz do czesci dodac kakao)
      W naszej maszynie zmiksowac cale jajka z cukrem i dodac make, jak to sie
      polaczy dodac rozpuszczona margaryne).
      Piec ok 50 minut w temp. 150-160
      Jako szkalanke przyjmuje 250 ml.
      Pozdrawiam,
      kock1
    • 16.09.05, 15:43
      CIASTO KOKOSOWE:
      140 g mąki
      50 g wiórek kokosowych
      2 lyzeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      4 jajka
      100 gr cukru
      1 jogurt kokosowy (przypuszczam, ze moze byc tez naturalny, w tym wypadku
      dodamy troche wiecej wiórek i troche wiecej cukru)
      100 gr oleju
      do bardzo suchego pojemnika wsypac make, wiórki, proszek do pieczenia i sól,
      wymieszac przez 20 sek, obroty 5, odlozyc
      - dodac do pojemnika jajka i cukier i mieszac 20 sek, obroty 3, dodac olej i
      jogurt, mieszac 10 sek, obr. 3. dodac do tego wczesniej przygotowana make,
      mieszac 6 sek, obr. 2.
      - wylac na przygotowana (tluszcz, bulka tarta lub maka) tortownice i wlozyc
      do
      podgrzanego piekarnika w temp. 180C, ok. 30-35 min
      -wyjac i poczekac, az wystygnie
      -posypac z wierzchu wiórkami kokosowymi.
    • 16.09.05, 15:44
      CIASTO MARCHEWKOWE

      Składniki:

      4 średnie marchewki
      4 jajka
      4 MT mąki tortowej
      3 MT cukru
      szczypta soli 1 łyżeczka sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka cynamonu
      1 i 1/2 MT oleju


      Wykonanie:

      marchewki rozdrobnić, czas 5-7 s, obr. poz. 5 (TM21), obr. poz. 6 (TM31).
      Wyłożyć.
      naczynie umyć, wytrzeć. Utrzeć 4 jajka z 3 MT cukru i szczyptą soli, czas 2
      min, obr. poz. 4 (TM 21), obr. poz. 5 (TM 31).
      dodać rozdrobnioną marchewkę i resztę składników i wymieszać, czas 20-30 s,
      obr. poz. 3 (TM 21), poz. 4 (TM31).
      piec 35-40 min, temp. 180 stopni
    • 16.09.05, 15:46
      Bardzo chętnie służę pomocą, jeśli chodzi o biszkopt. Zacytuję książkę "Dobre
      gotowanie":
      "Składniki:
      6 jajek;
      230 g cukru;
      230 g mąki;
      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

      Wykonanie:
      * oddzielić białka od żółtek;
      * ubić białka za pomocą motylka (przy zdjętej MT) - czas 3-5 min, obr.poz. 3 ,
      dodać cukier i dalej ubijać - czas 1 min, obr.poz. 1,5;
      * dodać żółtka i mieszać - czas 1 min, obr.poz. 1,5;
      * zdjąć motylek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do
      masy mieszając przy pomocy kopystki - obr.poz. 1,5;
      * piec ok. 40 min w temp. 190 st. C w tortownicy o średnicy 24 cm."

      Smacznego i pozdrawiam
      Agnieszka
    • 18.09.05, 17:24
      CHLEB Z OLIWKAMI

      Sklad:

      500g maki
      3-3.5 dl cieplej wody
      2 lyzeczki miodu
      20g drozdzy
      2 lyzki oliwy z oliwek
      100g czarnych oliwrk
      50g zielonych oliwek
      1 lyzeczka ziol prowansalskich

      Miod, oliwe , drozdze i wodze zmiksowac dodac make wyrabiac interwal i przed
      koncem dodac oliwki z ziolami lub same ziola lub cebule. Ciasto musi byc
      dosc "wolne" czyli w miare zadkie wrecz sie prawie wylewa z TH.
      Odstawic do wyrosniecia ok. 30 do 40 minut.

      Wlozyc do balszki(wczesciej obtoczyc w mace) i poczekac chwile na
      wyrosniecie. Przed pieczeniem posmarowac woda i robic to jeszcze 3 razy w
      ciagu pieczenia.
      Piec 15 minut w 220 i ok 30 do 45 minut w 180.
      Ja troche ten przepis zmieniam i np robie z samymi ziolami lub z czosnkiem (
      w tym przypadku miksuje go na samym poczotku z woda i drozdzami)
      Pycha robie go od pierwszego dnia posiadania TH. W piatek wieczorem pachnie
      dwa pietra nizej jak sie piecze.SMACZNEGO
      • 30.01.06, 16:03
        Mam dodatkowa informacje, nie wiem jak to zrobic ale musze dodac jeszcze do
        przepisu 1 lyzeczke soli...
        --
    • 18.09.05, 17:30
      2,5lyżeczki suchych drożdzy
      1 szklanka letniej wody
      1,5 łyżki miodu
      4 łyżki oleju
      1,5łyżeczki cebuli granulowanej
      1,5 szklanki mąki razowej
      2,5-3szklanki białej mąki
      1 szklanka drobno poszatkowanej kapusty kiszonej odciśniętej z soku
      0,5 łyżeczki soli
      Wszystkie składniki wrzucam do TM i wyrabiam 3 minuty na poziomie INTRWAŁ .PO
      MINIĘCIU 2 minut przez otwór w pokrywie wrzucam kapustę kiszoną.Po wyrobieniu
      przełożyć do miski na godzinę aby chleb wyrósł,następnie uformować 2 okrągłe
      bochenki i piec 40 minut w temp.180 stopni.Chleb jest pycha ma chrupką skórkę
      ,czasami piekę go jak gotuję żurek ,który podaję właśnie w tym chlebku .robi
      się to tak że górę chlebka ścina się wydrąża miąższ do środka wlewa się zupę i
      przykrywa ściętym wierzchem.PYCHA.
      aCHA UŻYWAM ŚWIEŻYCH DROŻDZY 2-4 GR.
      SMACZNEGO
    • 18.09.05, 17:49
      Kulki życia

      100g daktyli (uwaga - bez pestek! (przeoczyłam uwagę...)
      100g fig
      100g płatków owsianych
      100g orzechów laskowych
      50g rodzynek
      150g suszonych moreli
      100g sezamu lub orzechów laskowych zmielonych - do obsypania

      Morele namoczyć w przegotowanej wodzie
      Zmielić orzechy laskowe - czas 30s Interwał
      Wszystkie składniki według przepisu miksować za pomocą kopystki do połączenia
      się składników - czas 30-40s/obr. poz. 6.
      Formować kulki wielkości orzecha włoskiego
      Obtoczyć w mielonych orzechach laskowych lub nasionach sezamu

      Przy przepisie są jeszcze uwagi o cennych właściwościach składników i na co
      dobrze działają, nie przeklepuję smile. Zalecają zjadanie 3-4 kulek w stanie
      znużenia.

      Uwagi moje:
      morele moczyłam ze 2 godziny, robiłam wersję obtaczaną w orzechach laskowych,
      sezam chyba może być lepszy, jeśli chrupie. Nie wiem ile to można przechowywać,
      u mnie znikły w dwa dni, ale też były potraktowane jako ciekawostka i robiłam z
      połowy składników.

      Smacznego smile
    • 19.09.05, 13:49
      Przepis na ciasto drożdżowe (zawsze wychodzi):
      Składniki:
      4 jajka
      170 g cukru
      170 g masła
      80 g drożdży
      Miksować wszystko 2 min., temp. 40 stopni, poz. 4
      Dodać:
      800 g mąki
      2 łyżki oleju
      250 ml wrzącego mleka (zaparzyć mąkę) i wyrabiać ciasto, czas 6-8 min., poz.
      Interwał
      Pieczenie:
      Piekarnik z termoobiegiem - blacha na poziomie środkowym, termoobieg bez
      grzałek: 20 min. temp. 40 st., 10 min. temp. 80 st., 30 min. temp. 180 st.

      Ja dodaję zawsze owoce i posypuję podwójną kruszonką (przepis żółta książka
      str. 194).
    • 29.09.05, 08:46
      Ten przepis jest w żółtej książce, ale skoro mam go przeklepanego, to wklejam.
      Ja robię jedną blachę bułeczek, z takich składników (połowa z tego, co jest w w
      przepisie w żółtej książce):
      20 g drożdży świeżych, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki cukru, 125 ml
      wody i 250 g mąki pszennej chlebowej (taką mam, więc daję, można pewnie z
      innej). Wyrabiać interwałem 3 minuty. Po dwóch minutach wyrabiania dodaję jedną
      łyżkę oleju.
      Bułki robię tak, jak kulki z plasteliny smile. Lekko rozpłaszczam dłonią, kładę na
      blasze (mam taką podkładkę silikonową, żeby nie przywierały). Po jakiejś pół
      godzinie, jak już ślad po dziabnięciu bułki palcem zostaje, spuszczam z nich
      powietrze znacznikiem (można naciąć normalnie nożem, tak przyciskając) i ładuję
      do nagrzanego piekarnika (190 stopni, 20 minut).

      Atunia
    • 29.09.05, 21:17
      zaczyn:
      2 lyzki mąki pszennej razowej,
      2 łyżki mąki żytniej razowej
      1/4 łyżeczki suszonych drożdży
      1,5 szklanki mąki chlebowej (750 pszenna)
      szklanka niechlorowanej wody
      wymieszać i zostawić na 12-16 godzin przykryte ściereczką


      Następnego dnia wymieszać zaczyn i dodać
      3,5 szklanki mąki chlebowej
      szklankę wody
      1 łyżkę cukru
      1 łyżkę soli gruboziarnistej
      1/4 łyżeczki drożdży

      Wyrobić ciasto ( ja wyrabiam je w Thermomixie ok 5 minut, ale myślę że zwykłym
      robotem też można)
      Ciasto przesłożyć do blaszki keksówki wysmarowanej oliwą i zostawić do
      wyrośnięcia.
      Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok 40-45 minut.
      Ja wkładam do piekarnika drugą blaszkę z wodą, żeby chlebek był bardziej
      wilgotny.
      Polecam - jest pyszny, łatwo się go robi i jak dotąd zawsze wychodził dobrze z
      tego przepisu.
    • 03.10.05, 10:03
      Składniki:
      1 szkl. Czarnych wypestkowanych oliwek
      2 łyżki kaparów
      1 mała puszka anchois
      skórka z cytryny
      1/3 szklanki dobrej oliwy
      1 łyżka brandy lub dobrego sosu winegret
      musztarda (gruba)
      1 mały ząbek czosnku
      sól i pieprz wedle uznania
      Przyrządzanie: anchois włożyć do mleka na ok. 30 min, aby je nieco odsolić
      Do naczynia miksującego wrzucamy na wirujące noże czosnek – obr. Poz 6, wrzucić
      oliwki, kapary, odsolone anchois, brandy, 2 łyżeczki musztardy, nieco skórki
      (sparzonej) i soku z cytryny, połowę oliwy – miksować czas 20 s, obr poz. 9
      Ilość oliwy regulować wg własnego uznania, pastę przełożyć do zamykanego
      pojemnika, włożyć do lodówki na 1 godz. Po tym czasie próbujemy jeszcze raz.
      Zimną pastę podajemy z ciepłymi grzankami z bagietki lub pieczywa
    • 03.10.05, 16:52
      Przepisy z forum sys21.de, sama wypróbowałam tylko kostki mięsne, ale uważam, że
      to rewelacja i postęp na drodze walki z glutaminianem sodu i innymi E smile

      Ekstrakt grzybowy
      - mozna zrobic z grzybow mniej urodziwych / takze kawalkow /
      - trzeba je pokroic na drobne kawalki, utluc w mozdzierzu z niewielka iloscia wody
      - przefiltrowac i uzyskany plyn przelac do garnka
      - powtarzac do momentu, w ktorym grzyby nie beda juz wytwarzac soku
      - plyn grzybowy posolic duza iloscia soli i gotowac do uzyskania konsystencji
      sosu sojowego
      - przechowywac w butelce

      Bulion miesny
      1 kg miesa wolowego – 600 g miesa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi –
      400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
      - do garnka wsypac sol, dodac pozostale skladniki w kawalkach, gotowac na malym
      ogniu / czesto mieszajac /
      - kiedy sol calkowicie sie rozpusci, zmiksowac bardzo dokladnie
      - przechowywac w sloiczkach, w lodowce, do 6 miesiecy
      - dzielic na porcje i zamrozic

      Bulion warzywny
      1,5 kg selera – 1,5 kg marchwi – 1,5 kg cebuli – 0,5 kg natki pieruszki, bazylii
      i czosnku / lacznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej /
      - posiekac wszystkie skladniki, dodac sol, wymieszac i zostawic na noc
      - przelozyc do sloiczkow / ubijajac dokladnie / i zalac dokladnie oliwa
      - podobno mozna przechowywac do 2 lat, ale moze lepiej robic mniejsze porcje

      Bulion warzywny
      650 g marchwi – 250 g selera – 300 g pomidorow / bez pestek i skorki / - 650 g
      cebuli - 350 g natki pietruszki – 50 g bazylii – 200 g czosnku – 500 g soli
      morskiej grubej
      - pokroic w kostke / najlepiej przy pomocy noza typu “mezzaluna “ / obrazowo
      okreslialbym go “na biegunach “ /
      - wymieszac z sola, odstawic na noc, przelozyc do sloiczkow, zalac oliwa

      Bulion warzywny z cukinia
      400 g soli morskiej grubiej – 200 g selera naciowego – 200 g marchwi – 100 g
      cebuli – 100 cukinii – 200 g natki - 8 zabkow czosnku
      - sposob wykonania jak wyzej

      Kostki miesne:
      400 g miesa mielonego / wolowina /
      250 g warzyw / seler naciowy, marchew, cebula, szalwia, rozmaryn, czosnek, 1
      pomidor /
      200 g soli grubej
      3 lyzki czerwonego wina
      1 lisc laurowy
      1 gozdzik
      - zmiksowac warzywa, wlozyc do garnka dodac sol, mieso, wino, lisc laurowy,
      gozdzik i gotowac przez 30 minut na wolnym ogniu mieszajac / na podkladce pod
      garnek /
      - pod podlozyc plytke
      - po ugotowaniu ostudzic, wlozyc do miksera i zmiksowac tak, aby powstala
      konsystencja papki
      - przechowywac w sloiku w lodowce
      - 1 mala lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa

      Kostki warzywne:
      200 g selera naciowego
      2 marchewki
      1 cebula
      1 pomidor
      1 cukinia
      1 zabek czosnku
      1 garsc pieczarek
      1 lisc laurowy
      kilka lisci bazylii
      szalwia
      1 lyzka oliwy z oliwek extravergine
      1 peczek natki
      50 g grubej morskiej soli
      - warzywa zmiksowac, dodac sol i olej, gotowac na wolnym ogniu 20 minut /az do
      wyparowania wody/, ostudzic i zmiksowac
      - przechowywac w sloiczku w lodowce
      - 1 lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa


      Atunia

      PS. Oczywiście robiłam w tx więc nie podkładałam żadnej płytki smile. Trochę
      zostawiłam sobie w słoiku i zużyłam robiąc różne zupki, trochę mam pomrożone na
      czarną godzinę.
      • 20.07.11, 22:40
        Witam serdecznie, czy to można gotować w temomixie? na jaką temperaturę nastawić i jak długo? nie chce tego przypalić, bo szkoda by było. Dzięki za odp
    • 07.10.05, 16:51
      0,5 litra schłodzonej śmietanki, czas 35 sekund, obroty 3,

      Wypróbowałam na różnych śmietanach, polecam, dodaję jeszcze cukier puder i sok
      z cytryny, czasem otartą skórkę jak mam nia przełożyć tort.
      • 03.12.08, 23:11
        Ja zawsze dodaję cukier puder, aby śmietana nie podeszła wodą. Jak chcę mieć
        100% pewność to daję jeszcze śmietana-fix.
        Taka śmietana jest też świetna do naleśników letnich (w środek wkładam
        przekrojone świeże truskawki, roluję naleśniki a na wierzchu stawiam śmietanowe
        kleksy) lub na wierzch każdej porcji pierogowego deseru wigilijnego (przepis
        poniżej).
    • 07.10.05, 17:06
      Dziś produkowałam sok pomidorowy,
      1 kg pomidorów bez gniazd, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 0,5 łyżeczki
      pieprzu
      nastawiamy, 10 min, temp. varoma, obroty 3, pod koniec gotowania 10 sekund
      turbo, przelać przez sitko. Polecam, wieczorem sprawdzę jak smakuje z
      sobieskim, pozdrawiam
    • 05.11.05, 13:24
      Bardzo proszę przepis z książki niebieskiej
      LUKIER:
      170GR.CUKRU
      30 ML.GORĄCEJ WODY
      CUKIER ZMIELIĆW NACZYNIU MIKSUJĄCYM NA CUKIER PUDER-CZAS20 sec. obroty TURBO
      Następnie nastawić obroty na poz.3 i przez otwór w pokrywie wlać gorącą wodę.
      Jeśli chcemy lukier cytrynowy należy dodać kilka kropli cytryny lub aromatu
      cytrynowego.
      (przepisane przez: płaski6)
    • 21.11.05, 17:38
      1 duży obrany burak ćwikłowy (lub 2 małe) pokrojony w kawałki, 1 ogórek
      kiszony, ¼ surowej papryki, ½ jabłka (2 ćwiartki), ½ małej cebuli, 3 – 4 łyżki
      oleju, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku.
      Zasłonić otwór miarką. Miksować obroty poz. 4 – 5 czas ok. 20 s.
      Polecam. Pyszna i bardzo zdrowa smile
    • 21.11.05, 17:39
      1 kg twarogu, 1 litr mleka, 100 g masła (ewentualnie pół na pół masło z
      olejem), płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka sody, 2 jaja, 2 łyżki śmietany
      (jaja i śmietanę razem roztrzepujemy).
      Gotujemu mleko, ustawiamy czas 7 minut, temperaturę 90o obroty poz. 3. Dodajemy
      pokruszony twaróg, gotujemy, przez 6 minut temp. 90o obroty poz. 2. Przelewamy
      przez sitko, odcedzając ugotowany twaróg. Nie myjąc naczynia, rozpuszczamy w
      nim masło przez 30 s, temp. 70 o obr.2. Dodajemy odcedzony ser i smażymy czas 6
      minut, temperaturę 70 – 80o obroty poz. 3. Podczas smażenia dodajemy pozostałe
      składniki. Gotowy ser formujemy w wałek.
      Można przygotować ser z dodatkami, dodając pod koniec smażenia pokrojoną w
      kostkę świeżą, czerwoną paprykę lub pieczarki.
      Smacznego!!!
    • 21.11.05, 17:42
      1 szklanka mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka cukru – miksować czas 2 min.,
      temp. 40o obroty poz. 2. Dodać 300 g mąki pszennej, 1 jajo, 30 g drożdży,
      szczyptę soli. Wyrabiać 2-3 minuty obr. Interwał. Pozostawić do wyrośnięcia 5
      minut. Można dodać pokrojone owoce, rodzynki. Palce lizać
    • 26.11.05, 20:54
      Placki ziemniaczane. Jest to przepis, który dostałam od mojej prezenterki i
      korzystam z niego od wielu lat. Składniki są nietypowe, ale efekt świetny.
      Składniki:
      około 1 kg ziemniaków
      10 dkg sera żółtego
      marchewka
      1 cebula
      ok. 130 g mąki
      1 jajko
      sól, pieprz

      obrane ziemniaki pokroić na kawałki. Najpier wrzucić do maszyny pokrojoną w
      kawałki marchewkę i kawałki sera. Miksować kilka sekund na TURBO. Potem dodać
      resztę, miksować 20 sek, poz. 8. Wylać do miski, nakładać na rozgrzaną
      patelnię. Wychodzą fajne, żółciutkie i chrupiące. Ja podaję ze śmietaną.
      Smacznego

    • 28.11.05, 23:18
      Surówka Olo
      świeża kapusta 1/4 malej glówki, świeży ogórek 1/2, korniszon 2szt.,jablko
      1szt., koper,marchewka 3szt. (mala), seler korzeń(kawalek), pietruszka korzeń 1
      szt., przyprawy(sól, pieprz) oliwa z oliwek lub majonez.
      Wszystko wrzucamy i szatkujemy przez chwilę na poz. 3,5 obr.

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.