Dodaj do ulubionych

Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy

20.09.05, 12:07
Jeśli ktoś posiada książkę Kuchnia włoska, bardzo proszę o podanie informacji
czy są w niej podane przepisy na różne pasty, przepadam za różnymi makaronami
z sosami np ze szpinakiem itp a w knajpach wcale to nie jest tanie.
Pozdrawiam Magda
Edytor zaawansowany
  • druciarka 21.09.05, 13:20
    Zamówiłam tydzień temu, jak nikt wcześnie nie odpowie na twoje pytanie, to dam
    znać jak przyślą.
  • druciarka 29.09.05, 15:53
    Właśnie odebrałm z poczty i poniże podają spis treści. Sama oceń czy książka
    jest ciekawa. Zamówiła też napoje - ta też jest fajna.

    Przystawki i dodatki:
    Paluszki
    Tapenda – pasta z oliwek i kaparów
    Ptysie w musie z szynki
    Gniazdka z pianką z tunczyka
    Oblicza makaronu:
    Ciasto na makaron jajeczny
    Sos beszamelowy
    Sos boloński
    Lasagne zapiekana z sosem pieczarkowo-mięsnym
    Lasagne ze szpinakiem
    Sałatka z makaronu i papryki
    Makaron w sosie z węgorza
    Makaron z brokułai
    Spaghetti carbonara
    Spaghetti z sosem z cukini
    Saładka z indyka i kokardek
    Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem
    Muszle nadziewane ricottą
    Pasta provinciale
    Dania jarskie:
    Rondel wrzywny
    Risotto z melonem
    Risotto z tuńczyiem
    Imperialne szparagi
    Ryby drób i mięso
    Duszony pstrąg
    Łosoś w folii z brokułami
    Zrazy ze szparagami i łososiem w sosie z kawioru
    Rolada z indyka nadziewana
    Faszerowany kurczak
    Kawałki kurczakaz jabłkiem i sosem curry
    Mięsne ciasteczka w skorupkach
    Zapiekanka z pierożkami
    Ravioli
    Zupy:
    Zupa cesarska
    Gazpacho
    Wiejska zupa warzywna
    Kapuśniak z makaronem
    Rosół wołowy z pulpetami
    Zupa krem pomidorowy z pomarańczą
    Zupa neapolitanska
    Potrawy mączne:
    Pizza neapolitanska
    Sos pomidorowy
    Sos z suszonych pomidorów
    Pizza margerita
    Naleśniki z warzywami
    Mamałyga
    Ciasta i słodkości
    Ciasto z truskawkami i b.śmietaną
    Ciasto cappuccino
    Tort serowy
    Tiramisu
    Racuszki twarogowe
    Sosem cytrynowym
    Szarlotka
    Florentynki z sosem wiśniowo śmietanowym
    Brzoskwinie w beazch
    Ciasteczka serowe
    Migdałowe kulki ziemniaczane
    Konfitura pomidorowa
    Sos jajeczny
    Granit czekoladowa
    Granita migdałowa
  • atunia 29.09.05, 21:11
    Aaaaaaa....
    Zawsze mi się wydawało, że tapenade jest francuskie...
    Ja się tak ślicznie uśmiecham, o tak: smile)))))))))))))))
    Przeklep proszę w wolnej chwili przepis na tapenadę? Albo zezdjęciuj/zeskanuj,
    jak tam wygodnie. A te paluszki to jak wyglądają, na takie paluchy, czy cieniej?

    Pozdrawiam
    Atunia
  • druciarka 30.09.05, 09:52
    Postaram się spełnić Twoje życzenia, ale myślę że dopiero po weekendzie. A
    paluszki to wcale nie wyglądają bo nie ma zdjęcia, ale przeczytam uważnie
    przepis i dam znać jak mają wyglądać.
  • atunia 30.09.05, 12:59
    Dźwięczna będę za przepis, najlepiej od razu poproszę w wątku Przepisy (link u
    góry forum) smile.
    Bo jak raz mam kapary, oliwki i nawet anchovies...

    Pozdrawiam
    Atunia
  • druciarka 03.10.05, 10:08
    Możesz barać się do dzieła przepis zamieściłam.
    Przez weekend obejrzałam książkę i mogę stwierdzić, iż kilka przepisów się
    powtarza, ale jest też sporo nowych. Myślę, że książka jest warta swojej ceny
    (16zł)ale super zachwytów nie będzie. Natomiast książeczka napoje - rewelacja.
  • atunia 03.10.05, 10:33
    *dyg*, dziękuję bardzo smile. Akurat przed chwilą zastanawiałam się, do czego zużyć
    cytryne, dorodną dostałam i wyhodowaną w domu, więc skórkę ma jadalną smile.
    Tylko w przepisie bardzo zdziwiło mnie, że nie ma mowy o motylku, czytałam
    kiedyś jednej książce, że tapenade też jest emulsją i miałam wrażenie, że się
    będzie tej oliwy dodawało jak przy majonezie...

    Pozdrawiam serdecznie
    Atunia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka