Dodaj do ulubionych

Dobry przepis na sernik

21.11.05, 23:05
Robiłam już w TM wiele różnych serników, z różnych książek i ciągle nie mam
jakiegoś sprawdzonego przepisu. A to za mało wyrośnięty, oklapły, półsurowy -
a podobno w TM wychodzą świetnie. Możecie podać jakiś naprawdę sprawdzony
przepis? Może tajemnica tkwi w pieczeniu, a ja nie potrafię po prostu go
upiec. Będę wdzięczna za porady.
Edytor zaawansowany
  • ewik73 22.11.05, 18:51
    robiłam serniki z książki Nowoczesne gotowanie. sernik na zimno z galaretką i
    owocami oraz sernik brzoskwiniowy. oba wychodzą pycha i zawsze mi wyszły a robię
    dokładnie tak jak jest napisane za wyjątkiem pieczenia bo 200-220stopni to za
    dużo i można spalić. ja piekę około 45-50 minut w 180-190 stopniach. Aha sernik
    brzoskwiniowy można robić na dużą blachę z tych składników na ciasto co w
    książce tylko masę serową zrobić z kilograma. w razie czego służę pomocą.pozdro
  • debrief 23.11.05, 22:10
    Jak robiłam sernik brzoskwiniowy i zmiksowałam ser i całą resztę na obr. 8
    wyszła mi sama woda, a potem po wyjęciu z piekarnika był taki półsurowy. Może
    to zależy od sera? Ja kupuję taki w wiaderkach do serników. A ty jakiego
    używasz?
  • basia_11 24.11.05, 11:36
    debrief napisała:

    > Jak robiłam sernik brzoskwiniowy i zmiksowałam ser i całą resztę na obr. 8
    > wyszła mi sama woda, a potem po wyjęciu z piekarnika był taki półsurowy. Może
    > to zależy od sera? Ja kupuję taki w wiaderkach do serników. A ty jakiego
    > używasz?

    Spróbuj upiec sernik z normalnego twarogu na wagę, przecież TM zmłoci Ci go na
    gładko. Te twarogi w wiaderkach to są z róznymi dodatkami, do tego są droższe
    niż twaróg na wagę.

    pozdrawiam
    Basia
  • graja7 24.11.05, 11:21
    Ewik, bardzo cię proszę, podaj przepis na sernik brzoskwiniowy, bo w moich
    ksiązkach go nie ma. Co do rodzaju sera, to myślę, że trzeba używać takiego w
    kostkach połtłustego albo na wagę, a nie mielonego, bo mielony z kubełków jest
    za rzadki. Mnie najlepiej wychodzi "Sernik Fredzi" z książki.Jeszcze raz proszę
    o przepis na ten brzoskwiniowy. Pozdrawiam.
  • ewik73 24.11.05, 22:50
    używam sery we wiaderkach 1kg najlepszy jest stargardzki a przepis jest w
    książce Nowoczesne gotowanie str.219. oto on: ciasto:400g mąki krupczatki 250g
    margaryny 70g cukru 5żółtek 3łyżeczki proszku do pieczenia a na masę serową 500g
    białego sera (ja zazwyczj podwajam porcję to mam wtedy dużą blachę pysznego
    ciasta) 1jajko 1budyń śmietankowy 100g cukru 125g masła 1puszka brzoskwiń.
    Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę za pomocą motylka 3min obr3. Po
    1min ubijania dodać 150g cukru i dalej ubijać. wyłożyć do miski. Wszystkie
    składniki na ciasto włożyć do naczynia i wyrabiać 50sek obr INTERWAŁ. 3/4 ciasta
    wyłożyć na posmarowaną blachę a 1/4 dobrze schłodzić (można w zamrażarce).
    składniki na masę serową włożyć do naczynia i utrzeć czas 2min obr8 pomagając
    sobie kopystką. masę serową wylać na ciasto (nie przeszkadza żadkość jest dodany
    budyń więc zgęstnieje podczas pieczenia), nato położyć odsączone i pokrojone na
    mniejsze kawałki brzoskwinie na wierzch wylać pianę z białeki na koniec posypać
    utartym na tarce o dużych oczkach dobrze schłodzonym ciastem. w przepisie jest
    piec 45min do 1godz. w 200-220stopniach. jest to za wysoka temperatura. ja piekę
    zazwyczaj w 180stopniach około 50min. przepis ten znałam wcześniej i zawsze mi
    wychodził a TM robi się jeszcze lepiej. w razie czego proszę się pytać
    pozdrawiam Ewa
  • graja7 25.11.05, 14:05
    Ewuniu, jesteś kochana. Dziękuję ci za tak szczegółowy przepis. Jutro idę na
    imprezę i muszę przyniesć jakieś ciasto. Zrobię właśnie ten sernik, bo brzmi
    apetycznie. Moja niebieskia książka, którą otrzymałam 6 lat temu, ma tylko 204
    strony, i tego przepisu naprawdę tam nie ma. Jeszcze raz dziekuję. Co do jajek
    na miękko, patrz pod: JAJKA.... Pozdrawiam, Graja.
  • ewik73 25.11.05, 19:06
    mam nadzieję że Ci wyjdzie jest bardzo smaczny i zawsze wychodzi trzeba tylko
    dobrz upiec w ten sposób aby dół był zabrązowiony aha trzeba go schłodzić w
    lodówce wtedy jest najsmaczniejszy, ciepły może się rozpływać życzę udanej
    zabawy pozdrawiam ewa
  • debrief 25.11.05, 23:16
    Czy pieczesz w jakiś szczególny sposób typu: termoobieg lub dwie grzałki? Mam
    piekarnik elektryczny, większość ciast piekę na termoobiegu. A jak u was?
    Pozdrawiam
  • ewik73 26.11.05, 19:13
    zawsze piekłam grzałka dolna i górna ale na termoobiegu chyba jeszcze lepiej
    termoobiegu jeszcze nie wypróbowałam bo mam kuchenkę taką dopiero od tygodnia
    pozdrowienia
  • graja7 27.11.05, 10:15
    Ewa, sernik wyszedł bardzo dobry. Użyłam sera tłustego na wagę. Masa wcale nie
    była rzadka, tak że nie musiałam jej wylewać, tylko wygarnęłam kopystką z
    garnka. Myślę, że gdyby dodać miarkę mleka, byłaby rzadsza i lepiej sie
    wylewała z pojemnika. Włączam ten przepis do mojego repertuaru TM.Do masy można
    by jeszcze dodać jakiś aromat i skórkę pomarańczową.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka