Dodaj do ulubionych

Przepis na kaszę z krwią

28.02.06, 13:21
Hej! Zastanawiamy się czy można w TM zrobic popularną "kaszankę", tj. kaszę z
krwią itd... robił ktoś coś takiego kiedyś?
--
Fructus + Vetitus
Edytor zaawansowany
  • graja7 28.02.06, 15:54
    Nigdy w życiu! Po co robić w domu horror?
  • atunia 01.03.06, 18:18
    Zaraz, jaki horror? A w czym ta biedna krew gorsza/bardziej strasząca od mięsa????

    Atunia, chwilami wegetarianka, chwilami miłośniczka móżdżku z jajeczkiem
  • graja7 02.03.06, 09:50
    Po prostu chciałabym dzieciom zaoszczedzić widoku ociekającego krwią termomixa
    oraz ubabranej w niej mamy. To kwestia wrażliwości. Po co to komu? Poza tym
    wielu osobom na widok krwi robi sie słabo, a na widok mięsa nie, więc coś w tym
    chyba jest? A co do kaszanki, to bardzo ją lubimy i możemy sobie ją kupić w
    sklepie. Wtedy nie ma z nią żadnych nieprzyjemnych skojarzeń. Wiadomo, że się
    je rozmaite rzeczy, ale czy sami muismy je robić?
  • atunia 02.03.06, 10:22
    Obawiam się, że jeśli teraz chcesz zjeść coś, co nie będzie z glutaminianem,
    resztkami racic i antybiotykiem, to musisz to zrobić sama. Taka epoka sad.
    Dlatego rozumiem chęć zrobienia w domu tego, co domownikom smakuje i nie wydaje
    mi się, żeby obrzydzanie wnosiło coś nowego do dyskusji. Kto pyta, nie błądzi smile.

    Atunia
  • graja7 02.03.06, 19:11
    Nie było moim zamiarem nikomu obrzydzać. Pytałaś, jaka jest różnica między
    krwią a mięsem, więc podzieliłam się z tobą swoimi odczuciami. Na tym chyba
    polega dyskusja. Koleżanka zapytała, czy ktoś robił kaszankę, więc jej
    odpowiedziałąm, że ja nie i dlaczego nie. To wszystko. Pozdrawiam.
  • aganiok32 01.03.06, 12:00
    a fuj sad
    --
    .......................................
  • alicja_sok 02.03.06, 22:20
    A ja jadłam kaszankę właśnie wtedy, gdy zrobiła ją moja mama w domu i była
    pyszna, kaszanki ze sklepu nie tknę!!!
    A przy okazji tematu czy takiej zupy czarniny z krwi kaczej też nie robicie?

    skład:
    krew i podroby z kaczki,
    2 łyżki soku cytryny lub 1 łyżka octu3%,
    1 porcja włoszczyzny (lub Włoszczyzna suszona Cykoria),
    15 dag suszonych owoców (śliwek,
    jabłek i gruszek),
    1 łyżka mąki,
    Cynamon Cykoria,
    2 Goździki Cykoria,
    sól,
    Pieprz czarny mielony Cykoria, cukier


    Świeżą krew z kaczki zmieszać z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Podroby
    oczyścić, umyć i osączyć. Włoszczyznę obrać i opłukać. Podroby i włoszczyznę
    zalać 4 szklankami wody. Dodać Cynamon, Goździki, Pieprz czarny mielony,
    szczyptę cukru, posolić i gotować 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
    Owoce suszone umyć i moczyć 5 godzin w 3 szklankach wody, a następnie ugotować
    do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, i jeśli trzeba pokroić.
    Wywar z podrobów przecedzić. Włoszczyznę i podroby pokroić w paseczki i włożyć
    do wywaru, połączyć z owocami, wlać krew, zaprawić mąką wymieszaną z zimnym
    wywarem i zagotować. Przyprawić solą, cukrem, Pieprzem czarnym mielonym i
    sokiem z cytryny. Podawać z łazankami lub makaronem.


    Przepis wkleiłam
    www.cykoria.com.pl/kkucharska/przepis_4-1_5.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka