Dodaj do ulubionych

dieta motignac z thermomixem

05.03.06, 09:08
stosuję dietę MM i bardzo mi zależy na kontaktach z osobami posiadającymi TM
w celu dostosowania przepisów do potrzeb diety
pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • alicja_sok 05.03.06, 13:42
    bardzo jestem ciekawa co to za dieta, napisz może coś więcej o niej jeśli
    możesz
  • ida67 06.03.06, 12:08
    Trudno właściwie krótko opisać tę dietę. Wstukajcie sobie w Google "Montignac" i
    poczytajcie. Może razem wybierzemy przepisy i zmienimy odpowiednio dla naszych
    potrzeb...
    Najważniejsze informacje o diecie są tutaj
    www.twojadieta.info/dieta/Montignac/
  • margonik 06.03.06, 19:13
    > Najważniejsze informacje o diecie są tutaj
    > www.twojadieta.info/dieta/Montignac/

    No, tak mniej więcej... Jest tam kilka błędów w tych regułach. Można np. pić
    wino, a na śniadanie jemy węglowodany o indeksie glikemicznym do 50. Dieta nie
    jest specjalnie trudna, o ile człowiek oswoi się z indeksem glikemicznym (swoją
    drogą indeksu gliekmicznego nie wymyślił Montignac!).

    Indek glikemiczny dotyczy wyłącznie węglowodanów, więc nie trzeba wszystkiego
    sprawdzać. Na dodatek liczy sie wyłącznie to, czy dany produkt wpada do
    przedziału "niski indeks" (mniej niż 35), "średni" (do 50), czy "wysoki" -
    trzeba zapamiętać, które węglowodany znajdują się w której grupie i nie trzeba
    chodzić na zakupy z tabelką wink

    Ja stosuję tę dietę od sierpnia zeszłego roku. Jak dla mnie, jest wymarzona. Od
    sierpnia do grudnia zgubiłam 12 kg - bez głodzenia się, liczenia kalorii, nawet
    bez ćwiczeń, bo jestem leniuszek. Teraz jestem w ciąży i nadal stosuję te dietę
    (tzw. II fazę) - jest to dieta zrównoważona, więc nie trzeba się jej obawiać.

    Co do gotowania I fazowego - nie stosujemy białej mąki, białego ryżu, cukru, a
    produkty mączne robimy z mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu (z tego tytułu w
    towarzystwie mąki zamiast całych jajek stosujemy same białka).

    Thermomix byłby świetny, gdyby pomagał w robieniu wypieków Montignacowych
    (chleb pełnoziarnisty). Ponadto można go chyba wykorzystać do robienia
    bezcukrowych dżemów i powideł. Pisze "chyba", bo ja sama nie posiadam
    thermomixa (zastanawiam sie nad nim). Napewno jest przydatny do gotowania na
    parze, ale tu i bez thermomoxa można sobie poradzić.

    Ten wątek bardzo mnie zaciekawił, także jeśli są tu osoby na tej diecie, to
    byłoby super, gdyby podzieliły sie doświadczeniami smile
  • ewik73 05.03.06, 19:52
    oooooooooo też mnie to zaciekawiło!?
  • borewa2 16.03.06, 09:38
    bardzo dziekuję za wpisy i polecam forum MM adres:
    montignac.miniportal.pl/forum/viewtopic.php?id=541
    gdzie usiłuję zebrać przepisy MM dla thermomixa, podaję moje sprawdzone - na
    granolę, soki, surówki i chleb lecz brak mi wsparcia zapraszam. B.
  • jendza1 22.11.06, 12:27
    Witam, witamsmile)
    Od niedawna thermomixujesmile
    I staram sie tez montignaczyc.
    Probowalam sciagnac Twoje marcowe przepisy, ale link nie zadzialal, a na
    stronie montignac.miniportal nie umiem znalezc...
    Pomozesz?
    Bulki pieke wg przepisu z brazowego podrecznika TM 31.
    Mieszam make z pelnego przemialu z biala.
    Tej z pelnego zawsze jest przewaga.
    Dodaje kolejno:
    50 gram drozdzy
    odrobine cukru (jednak, coby drozdze rosly)
    prawie 3 miarki wody (z mlekiem bardziej sie kruszy),
    500 gram maki
    sol
    (podaje z pamieci, ale pewno bez bledusmile, jakby co - naniose poprawki.
    2 minuty interwal
    15 minut ciasto lezy w goracu (najchetniej na lekko podgrzanym blacie kuchenki
    elektrycznej), a potem drugie 15 po uformowaniu buleczek.

    pieke 15 min w 210 stopniach.

    Stale udoskonalalmsmile - to moje poczatki...
    pzdr.
    j.
  • jendza1 22.11.06, 17:17
  • handaa 17.07.07, 16:46
    cześć, mam pytanie bo od kilku lat mam thermomix 21 i zastanawiam sie jaka jest
    różnica miedzy nim a 31 masz może porównanie, no i oczywiście chętnie wskocze w
    diete montiganc ale od września
    pozdrawiam Hania
  • zapominajka664 14.04.06, 14:14
    Bardzo mnie ucieszył ten wątek. Od mniej więcej dwóch lat jem "mniej więcej"
    Montignaca, czyli od dawna jestem w II fazie, aczkolwiek zdarza mi się
    grzeszyć. Na przykład pogrzeszę teraz w święta. Na co dzień jestem bardziej
    kanoniczna. Co do przepisów - bardzo chętnie powymieniam się doświadczeniami.
    Mięsko z warzywkami na varomie oczywiście, albo same warzywka. Zupy warzywne w
    wersji light na kostkach rosołowych zrobionych w TM. Wszelkie soki z owoców i
    warzyw. Twarożki z różnościami. Aha, przerobiłam na TM deser z suszonych śliwek
    (krem ze śliwek i smietany) z którejś montignacowej książki, wychodzi szybko i
    super. Dzięki za Twoje przepisy, już je sobie ściągnęłam, zwłaszcza za
    razowiec, zazwyczaj piekę chleb z cukinią z żółtej książki, przesmaczny, ale
    tam pełno białej mąki i sumienie mnie gryzie smile Chętnie podzielę się swoimi
    wersjami przepisów.
  • auxanne 18.01.07, 11:29
    podnoszę, bo temat świetny
    --
    aux@nne
  • mmekarska 23.06.07, 22:02
    ja tez się dopisuję, bo temat świetny smile
    wrzucam mój przepis - wprawdzie jest to produkt, który zjadam codziennie jako
    matka karmiąca, ale z drobną modyfikacją nadaje się do montignaca wink

    2 łyżki płatków górskich
    1 łyżka siemienia lnianego (w mm ten element omijamy wink )
    3-4 jabłka

    płatki z siemieniem miksuję 30 sekund na turbo
    wrzucam jabłka ze skórką (gniazda nasienne wycinam oczywiście)
    całość miksuję na 10 min lub turbo (zalezy czy mi się przycisk chce trzymać wink )
    około minuty
    gotuję 10 minut w temp. Varoma, mieszanie 2-3 (im szybciej tym lepiej, bo na
    wolnych obrotach może się przypalać, szczególnie jak się płatków za dużo wsypie)

    wychodzi tego sporo, więc jak ktoś nie zjada tego w ilościach hurtowych na deser
    to mu spokojnie połowa tego do montiniakowych śniadanek węglowych na tydzień
    starczy smile))

    smacznego i pozdrawiam smile
    Gosia
  • mmekarska 23.06.07, 22:03
    korekta: jabłak miksuję minutę, a nie 10 of kors wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.